Electromed Inginerie - Proiectare si executie instalatii electrice, Medias Afisari: 797
Categorie: ARHITECTURA, CONSTRUCTII, AMENAJARI INTERIOARE SI EXTERIOARE >> Instalatii electrice, automatizari Vizitatori: 765
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Josef Klinger, Nr.6A, Medias, judetul Sibiu
-------------------------
Phone: Telefon
  0757358416; 0737040430
-------------------------
Web: Internet
  email: office@electromed.ro
  site: www.electromed.ro

 
Verificator de Proiecte autorizat ANRE Pret: 400,00 RON
Detalii  

De ce este nevoie de Verificator de Proiecte autorizat ANRE?

Legislatie referitoare la autorizarea Verificatorului de proiecte

Documentatia supusa verificarii de catre Verificatorul de Proiecte

Obligatiile Verificatorului de Proiecte

Continutul documentatiei de executie

Fazele de elaborare a documentatiilor tehnice

 

De ce este nevoie de Verificator de Proiecte autorizat ANRE?

                   Verificator de proiecte – Persoana fizica responsabila, in conditiile legii, cu verificarea continutului documentatiei pentru lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale aferente instalatiilor electrice, in conformitate cu exigentele cuprinse in prevederile legale, care indeplineste urmatoarele atributii: verificarea existentei continutului-cadru a documentatiei, pe faze de proiectare, incadrarea documentatiei in exigentele legale inclusiv a normelor PSI, de securitatea si sanatate in munca, respectarea prevederilor legale cu privire la urbanism si sistematizare, verificarea legalitatii solutiilor adoptate in documentatii, verificarea conformitatii documentatiei de executie a lucrarilor de montaj dotari tehnologice cu reglementarile legale si tehnice specifice.

 

Legislatie referitoare la autorizarea Verificatorului de proiecte

Calitatea de Verificator de proiecte este dovedita prin adeverinta emisa de ANRE, in conformitate cu prevederile Art. 17, din Ordinul nr. 116/20.12.2016.

Adeverinta de verificator a proiectelor de instalatii electrice sau a partii electrice din cadrul unor proiecte complexe, eliberata in baza procedurii mentionate la Art. 17 din Ordinul nr. 116/20.12.2016, confera titularului acesteia, urmatoarele competente:

  • verifica documentatia tehnica de proiectare necesara obtinerii autorizatiei de construire;
  • verifica documentatiile tehnice si detaliile de realizare a montajului instalatiilor electrice, sub forma de planse, breviare de calcul, caiete de sarcini, necesare constatarii cerintelor impuse de normativele tehnice si prescriptiile energetice in vigoare;
  • verifica tehnic proiectele intocmite in urma unor rapoarte de catre experti tehnici de calitate, in vederea confirmarii ca proiectele respecta cerintele stabilite de lege;
  • Proiectantul, proprietarul, investitorul sau administratorul impreuna cu executantul raspund, potrivit legii, pentru supunerea la verificare a intregului proiect si pentru modificarile efectuate fara acceptul verificatorului tehnic, daca prin acestea se afecteaza calitatea lucrarilor de montaj a dotarilor industriale;

    Verificatorul de proiecte autorizat in conditiile din Ordinul nr. 116/20.12.2016 are dreptul de a verifica orice proiect de instalatii electrice sau parti electrice apartinind unor proiecte complexe, atit a celor racordate/ apartinind  SEN sau unor sisteme electroenergetice izolate.

    Autorizarea specialistilor verificatori de proiecte in domeniul instalatiilor electrice se face pe baza unui dosar, verificat in cadrul directiei generale de specialitate a ANRE si aprobat de catre Comisia de autorizare.

    Calitatea de verificator de proiecte in domeniul instalatiilor electrice nu poate fi dobandita/exercitata decit in conditiile detinerii pe o perioada de minim 5 ani a legitimatiei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, valabila la data solicitarii.

    Dosarul pe baza caruia solicitantul poate obtine calitatea de verificator de proiecte trebuie sa contina urmatoarele documente:

    – cererea intocmita conform modelului precizat in Anexa 1 din Ordinul nr. 116/20.12.2016,

    – dovada absolvirii unui curs de pregatire teoretica, avind o durata de minim 20 ore. Cursul se poate organiza de institutii de invatamint superior, prin facultatile din domeniul electric/ energetic, sau de societati comerciale de formare profesionala autorizate conform legislatiei in domeniu, care au obtinut aprobarea autoritatii competente privind tematica si bibliografia de curs. Programa desfasurarii acestor cursuri trebuie publicata pe pagina de internet a respectivelor institutii/ societati comerciale, acestea avind obligatia de a transmite bianual o declaratie privind conformitatea desfasurarii acestor cursuri cu tematica si bibliografia de curs existenta pe site-ul Autoritatii competente,

    – copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte, care reprezinta 50 % din tariful de autorizare corespunzator legitimatiei de electrician autorizat tipul A.

    Dupa aprobarea autorizarii ca verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, autoritatea competenta emite solicitantului o adeverinta care atesta calitatea de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, valabila numai împreuna cu un act de identitate. Adeverinta si stampila de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice vor avea continutul prevazut în anexa nr. 5. Pentru ca elementele de identificare ale verificatorului de proiecte sa fie lizibile, stampila va avea dimensiunile de 4 x 5 cm si va fi realizata prin grija si pe cheltuiala sa. Verificatorul de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice certifica proiectele verificate prin aplicarea stampilei si a semnaturii sale olografe pe fiecare pagina din documentatiile prevazute la art. 10.

    (5) Vizarea adeverintei de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice poate fi solicitata, de regula, împreuna cu solicitarea vizarii periodice a adeverintei de electrician autorizat gradul IIIA sau IVA, în cadrul unei sesiuni de autorizare. În cazul în care adeverinta de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice nu este vizata în termenul de vizare precizat pe document, titularul acesteia nu poate desfasura activitati de verificator de proiecte în domeniu pâna la vizarea documentului. Documentele necesar a fi depuse în cazul acestei solicitari cuprind:

  • a) cererea întocmita conform modelului precizat în anexa nr. 1;
  • b) dovada absolvirii în ultimul an a unui curs de pregatire teoretica în vederea vizarii periodice a adeverintei detinute de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, care sa respecte cel putin tematica si bibliografia stabilite si publicate de autoritatea competenta pe pagina sa de internet;
  • c) copia chitantei de achitare a tarifului de autorizare ca verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice, care reprezinta 50% din tariful de autorizare tip A; tariful pentru autorizare se poate achita fie direct la casieria autoritatii competente, fie în contul acesteia.
  • (6) Adeverinta de verificator de proiecte în domeniul instalatiilor electrice tehnologice emisa în conditiile prezentului regulament confera titularului competentele prevazute la art. 10 numai la nivelul competentelor adeverintei de electrician autorizat detinute, prevazute la art. 9.

     

    Documentatia supusa verificarii de catre Verificatorul de Proiecte este urmatoarea:

    • documentatia aferenta lucrarilor de montaj dotari tehnologice industriale pentru elaborarea tuturor fazelor de proiectare prevazute in H.G. nr.907/2016 privind aprobarea structurii devizului general:
    • studiu de prefezabilitate (S.P.F);
    • studiu de fezabilitate (S.F.);
    • documentatia tehnica si caiete de sarcini (D.T. si C.S.);
    • detalii de executie (D.E),

    – documentatia tehnica de proiectare necesara obtinerii autorizatiei de construire, avandu-se in vedere si riscurile tehnologice, in conditiile legii;

    – documentatia aferenta executarii lucrarilor de desfiintare a montajului;

    – documentatiile tehnice si detaliile de executie sub forma de desene, breviare de calcul si caietele de sarcini necesare pentru constatarea respectarii cerintelor legale privind lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale;

    – proiectele intocmite in urma unor rapoarte de expertiza tehnica de calitate, dupa insusirea acestora de catre respectivii experti, in vederea confirmarii stabilite prin prevederile legale.

    – Studiile de impact solicitate, in conditiile legii, in vederea obtinerii avizelor si acordurilor.

     

    Obligatiile Verificatorului de Proiecte

    Verificatorul de proiecte are urmatoarele obligatii:

  • va efectua verificari numai pentru cerintele si in specialitatile pentru care a fost atestat.
  • are obligatia ca, in cadrul verificarilor pe care le efectueaza, sa urmareasca:
  • – respectarea prevederilor legale privind amenajarea teritoriului si urbanismul, inclusiv respectarea in proiecte a exigentelor cerute de Regulamentul general de urbanism aprobat prin H.G. nr.525/1996, cu modificarile ulterioare;

    – datele privitoare la conditiile de amplasament si conditiile de exploatare tehnologica industriala;

    – modul de respectare a reglementarilor tehnice in vigoare, in functie de riscurile tehnologice, pe toata durata de functionare a dotarilor tehnologice industriale, inclusiv in faza de postutilizare;

    – asigurarea exigentelor de calitate, in conditiile legii si pastrarea confidentialitatii cu privire la documentatia supusa verificarii.

  • va semna si stampila documentele scrise si desenate numai in conditiile in care documentatia supusa verificarii este corespunzatoare din punct de vedere al cerintelor din prevederile legale.
  • nu poate verifica proiectele intocmite de acesta sau la a caror elaborare a participat.
  • Eventualele litigii dintre verificatorul de proiecte atestat si proiectant pot fi rezolvate de catre un expert tehnic de calitate privind lucrarile de montaj dotari tehnologice industriale, angajat de investitor. Decizia expertului este obligatorie pentru ambele parti, iar raspunderea revine acestuia.

     

    Verificatorul de Proiecte poate desfasura activitatile pentru domeniile la care a fost atestat sub urmatoarele forme:

  • angajat al unei persoane juridice ce are in statut activitatea de verificare proiecte
  • ca persoana fizica independenta in calitate de specialist atestat in conditiile legii
  •  

    Documentatia de executie trebuie sa contina:

    • Breviarul de calcul pentru dimensionarea elementelor care fac parte din obiectul lucrarilor de montaj
    • Caietul de sarcini care trebuie sa contina informatii privind:
    • Materialele utilizate in operatiunile de montaj, cu certificarile necesare privind proprietatile fizico-chimice, de rezistenta la coroziune, de ductibilitate, calitate a suprafetelor, tolerante dimensionale etc
    • Echipamentele, subansamblele, produsele, aparatele si componentele incluse in proiectul de montaj; cu certificarile de conformitate aferenete, in conformitate cu prevederile legale
    • Standardele, normativele si alte prescriptii care trebuiesc respectate la materiale, utilaje, confectii preuzinate, executie, montaj, probe, teste, verificari
    • Conditii tehnice obligatorii privind autorizarile si afectarile necesare pentru personalul de executie si control, tehnologiile de executie si control, laboratoarele de verificari si testari
    • Conditii tehnice privind executia, mars-routul tehnologic obligatoriu, cu identificarea fazelor determinante de executie si control
    • Conditii tehnice privind echipamentele, dispozitivele de montaj, echipamentele necesare pentru manipularea – ridicarea blocurilor de montaj si a componentelor
    • Conditii tehnice pentru conservarea si depozitarea componentelor tehnice pana in momentul montajului
    • Conditii tehnice privind normele obligatorii de PCI, protectia muncii si ergonomic, pe parcursul operatiunilor de montaj, probe si punere in functiune
    • Conditii tehnologice privind marcajele pentru atestarea calitatii lucrarilor si pentru montaj
    • Cerintele tehnice privind controlul interoperational, pe faze determinante, probe si verificari la incheierea executiei, si punerea in functiune cu specificarea participantilor la aceste faze.
    • Conditii tehnice privind protectiile interioare si exterioare, vopsirea si izolarea elementelor instalatiilor
    • Cerinte tehnice, caracteristici si mod de alimentare si verificare a agentilor de lucru pentru utilaje si echipamente (altii decat agentii tehnologici) ex: uleiuri industriale, unsori, lichide de racire, etc
    • Devizul general de lucrari intocmit conform legii
    • Planul de control pe faze determinante
    • Specificatia calitativa si cantitativa a materialelor inclusiv a materialelor de sudura (electrozi, sarma, gaze, etc.), a utilajelor si echipamentelor tehnologice, armaturilor, fitingurilor, dotarilor, etc.
    • Partile desenate vor cuprinde planurile principale de tehnologie si montaj, sectiuni, vederi, detalii, inclusiv cote, dimensiuni, tolerante, detalii de montaj, etc., si anume:
    • Desenele de ansamblu
    • Schemele tehnologice ale fluxului tehnologic
    • Schemele cinematice, cu indicarea principalilor parametrii
    • Schemele instalatiilor hidraulice, pneumatice, electrice, de automatizare, comunicatii, retele de combustibili, apa, iluminat, etc, aferente instalatiilor tehnologice;
    • Planurile de montaj, geometrii, dimensiuni de amplasare, prestatii, sarcini si momente pe fundatii, etc, inclusiv schemele tehnologice de montaj;
    • Diagramele, manogramele, calculele ingineresti, tehnologice si de montaj, inclusiv materialul grafic necesar punerii in functiune si exploatare
    • Listele de utilaje si echipamente din componenta planurilor tehnologice, inclusiv parametrii, performantele si caracteristicile

     

    La documentatiile precizate anterior se adauga documentatiile elaborate de unitatea care executa montajul, si anume;

    • Tehnologiile specifice de executie si montaj
    • Graficele specifice de organizare de santier, de aprovizionare, de asigurare a fortei de munca, de executie si control a lucrarilor si de predare a lucrarilor la beneficiar
    • Documentatia tehnologica de baza pentru realizarea si controlul lucrarilor de montaj
    • Planul calitatii
    • Fisele de insotire
    • Tehnologiile proprii de executie (proceduri, instructiuni, etc)
    • Tehnologii traditionale
    • Tehnologii precizate de proiectant
    • Tehnologii indicate de furnizorii de produse si servicii

     

    Cerintele privind organizarea de santier ca prima faza propriu-zisa in procesul de executie a lucrarilor, se refera la:

    Masuri si actiuni tehnice necesare:

    • Asigurarea proiectului de organizare de santier
    • Realizarea proiectului de executie pe timp friguros
    • Asigurarea dotarilor necesare in cadrul santierului (utilaje de transport, manipulare, ridicare, pozitionare) a dispozitivelor si echipamentelor de lucru necesare, a laboratoarelor de santier, a mijloacelor de masurare si incercare, etc
    • Asigurarea spatiilor de depozitare
    • Asigurarea cailor de acces pentru transportul , manipularea si ridicarea utilajelor si echipamentelor instalatiilor
    • Asigurarea plaformelor de premontaj a blocurilor de montaj, structurilor sudate, tronsoanelor de retele, conducte, etc
    • Organizarea si asigurararea accesului la agentii tehnologici de lucru in cadrul operatiunilor de montaj

    Organizarea si conducerea lucrarilor presupune cel putin:

    • Numirea si oprecizarea atributiilor sefului de santier, responsabililor tehnici autorizati pentru executie si control autorizat, si a sefilor punctelor de lucru
    • Numirea si precizarea atributiilor personalului de executie si control autorizat in conformitate cu cerintele din documentatia de executie cu calificarile si autorizarile certificate
    • Asigurarea sistemului de circulatie, gestionare si acces la documentatiile tehnice de executie si control (desene, fise de urmarire, tehnologii, registre, formulare, etc.) la punctele de lucru
    • Organizarea fluxului informational pe parcursul executiei, a modului de confirmare si acceptare a lucrarilor executate in conformitate cu sistemul propriu de asigurare a calitatii si a cerintelor din contract
    • Sistemul de depistare, raportare, solutionare si inregistrare a lucrarilor neconforme
    • Sistemul de receptie, gestiune, depozitare si punere in executie a utilajelor, echipamentelor si componentelor instalatiilor tehnologice
    • Regulamentul de colectare – pastrare a inregistrarilor privind calitatea lucrarilor pana la predarea acestora beneficiarilor

    Regulile si modul de contractare si cuantificare a costurilor depinde de participarea factorilor implicati in procesul de asigurare a calitatii executiei si controlului (laboratoare specializate, inspectori autorizati, altii decat cei ai executantului, experti tehnici autorizati, reprezentanti ai beneficiarului, etc).

     

    Asigurarea materialelor prevazute pentru operatiunile de montaj utilaje, echipamente si instalatii tehnologice industriale

    Documentatiile tehnologice care stau la baza executiei, elaborate de proiectant, tehnolog si asigurate de executant vor trebui sa asigure nivelul de performanta si calitate solicitat.

    Specificatiile puse la dispozitie prin proiect care stau la baza tehnologiilor elaborate de tehnolog se bazeaza atat pe caracteristicile fizico-mecanice ale acestora care trebuie prevazuta in documentatie pentru toate semifabricatele; inclusiv a nivelului de calitate minim acceptat.

    Raspunderea pentru aprovizionarea si receptia semifabricatelor si materialelor in conformitate cu cerintele de calitate ale proiectului revine executantului.

    La receptia semifabricatelor de catre executant este deosebit de important a se identifica si evalua defectele specifice diferitelor tipuri de semifabricate care urmeaza a fi puse in opera, si care reprezinta primul nivel de calitate care trebuie confirmat si certificat prin documentatie de receptie (certificate de calitate, certificate de receptie, protocol de neconformitate, etc) care insotesc materialele pe intreg ciclul de executie, si devin documente de atestare a calitatii in cartea tehnica a instalatiei tehnologice.

     

    Introducere, Terminologie, Concepte fundamentale

    Conceptia unui sistem tehnic/tehnologic industrial transpusa in documentatiile tehnice capabile sa permita realizarea fizica a acestora in conditiile de calitate si competitivitate impuse prin datele de tema, presupune o analiza profunda a tuturor conditiilor in care se desfasoara procesul de creatie, dar si o cunoastere cat mai ampla a sistemelor tehnice/tehnologice similare, a resurselor financiare disponibile, a capabilitatii tehnice, tehnologice si umane ce pot fii antrenate, precum si a riscurilor potentiale, necesar a fi cunoscute, evaluate, neutralizate si monitorizate.

    Dezvoltarea fara precedent a tehnologiilor echipamentelor si instalatiilor tehnologice, in ultimile decenii, mai ales in ramuri industriale de varf ca:

    • domeniul IT si al comunicatiilor;
    • industria electronica si electrotehnica;
    • industria termoenergetica;
    • energetica nucleara;
    • industria chimica si petrochimica;
    • sisteme tehnice si tehnologice de transport caracterizate prin utilizarea unor echipamente tehnice, tehnologice deosebit de performante si sisteme tehnice si tehnologice complet integrate.

    Aceste evolutii spectaculoase au adus cu ele rate de innoire greu de imaginat cu cateva decenii in urma, situatie ce genereaza noi abordari si concepte de promovare, realizare si functionare a acestor sisteme tehnice/tehnologice integrate.

    Deja, problemele de analiza tehnica si tehnologica a unei idei, necesitati speciale tehnico-industriale trebuiesc mutate de la nivelul echipamentelor si utilajelor de proces – a caror evolutie tehnica si de performanta ofera alternative multiple – catre ansamblul sistemelor tehnice-tehnologice industriale, cu abordarea unui complex larg de aspecte care privesc conceptia de ansamblu, executia si montajul, dar si de functionare incluzand evaluarea fiabilitatii, analizele de risc si de mentenanta in limitele duratei de viata tehnica si economica a sistemelor.

    Notiunea de sistem tehnic/tehnologic aparuta in ultimile doua decenii in literatura tehnico-economica, in strategiile din diversele ramuri economice (ex. sisteme de transport energie electrica, gaze naturale, petrol, etc.; sistem energetic national, sistem de management al calitatii, sisteme de protectie a mediului, etc.) a devenit consacrata si consta in ansamblul de conditii, tehnologii, echipamente, utilaje si instalatii realizat prin conceptia (proiectarea) fabricarea, montarea, testarea, exploatarea si mentenante in scopul realizarii unei activitati socio-economice necesare economiei unei societati.

    O componenta importanta in punerea in opera a unui sistem tehnic/tehnologic il constituie evaluarea nivelului calitativ al sistemului de calitate conceput si aplicat in concordanta cu cerintele de performanta necesar a fi asigurate si a indicatorilor tehnico-economici preconizati.

    In acest context, conceptele de fezabilitate si de nonfezabilitate ale sistemului tehnic/tehnologic, sunt strans legate de notiunile de cedare sau defectare a sistemului. Cedarea sau defectarea unui sistem tehnic/tehnologic real este legata de riscurile potentiale in toate fazele de punere in opera si exploatare a unui sistem tehnic/tehnologic, de aptitudinea acestuia de a-si indeplinii corect functiile create in procesul de conceptie (proiectare), executie si montaj, functionare – conceptul de fiabilitate – si de masurile de mentenanta proiectate.

    Asa cum se observa, calitatea si nivelul de performanta a unui sistem tehnic/tehnologic si toate etapele de punere in opera a acestuia, sunt determinate in principal de conceptia si proiectarea acestuia.

    Managementul conceptiei si elaborarii documentatiilor tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice/tehnologice inclusiv montajului acestora, reprezinta suportul real al acestei etape de concretizare corecta a acestuia.

     

    Documentatii tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice-tehnologice, inclusiv lucrarilor de montaj

    Metodologia de elaborare a documentatiilor tehnice aferente punerii in opera a obiectivelor de investitii pentru sistemele tehnice/tehnologice in concordanta cu conceptia de promovare a obiectivelor. Regulile de elaborare, fazele de proiectare caracteristice, raspunderile elaboratorilor atat in faza de conceptie cat si in fazele ulterioare (executie, montaj, punere in functiune, probe functionale si exploatare), sunt reglementate in standarde, normative, sisteme de management al calitatii lucrarilor de proiectare, etc.

     

    Prevederi legale privind structura, continutul si conditiile de elaborare a documentatiilor tehnice

    Pe parcursul evolutiei cerintelor privind structura, continutul si conditiile de prezentare a documentatiilor tehnice ca urmare a complexitatii, conditiilor tehnice care trebuiesc asigurate in toate etapele de realizare a sistemelor tehnice/tehnologice, cerincelor standardelor de calitate, a standardelor si reglementarilor legale, a normelor si reglementarilor tehnice de ramura sau nationale, s-a ajuns ca in prezent elaborarea acestora sa se desfasoare intr-un cadru perfect reglementat, astfel, elaboratorii de documentatii beneficiaza de norme si instructiuni care le permit o tratare conforma in concordanta cu:

    – Standardele nationale aliniate in prezent la normele europene ISO prin grija asociatiei de standardizare din Romania;

    – Reglementarile nationale privind continutul cadru pe faze de proiectare (ordin numarul 1013/875/2001, al Ministerului de Finante si Ministerului lucrarilor Publice, Transporturilor si Turismului);

    – Reglementari permanent actualizate privind raspunderile in proiectare incepand din 1969 sub egida Ordinelor Comune ale Ministerelor de Resort;

    – Colectiile de Prescriptii tehnice normative, elaborate pe domenii de autoritate (ex. PT-ISCIR, colectia PT calitate prin grija ICEMENERG, etc.);

    – Norme si prescriptii proprii unitatilor de proiectare autorizate, incluse in sistemele proprii de asigurare a calitatii;

    – Softuri IT proprii sau licentiate si recunoscute pentru elaborarea calculelor de rezistenta, proiectare, editare, calcule economice, etc.;

    – Atributiile si raspunderile verificatorilor tehnici atestati conform prevederilor legii 440/2002;

    – Standarde, normative, prescriptii tehnice straine (TUV-AD Merkblatt, BS 5500, ASME, GOST, JIS, etc.) impuse prin contractele de furnitura;

    – Informatii tehnice generale.

    Este evident, ca elaboratorul de documentatie, beneficiaza in prezent de un cadru larg si complet de mijloace care sa-i permita tratarea complexa a tuturor cerintelor pentru asigurarea nivelului tehnic si calitativ al executiei, montajului, punerii in functiune si functionarii la parametrii doriti ai sistemului tehnic/tehnologic.

    Alinierea standardelor, normelor si prescriptiilor tehnice, sistemelor de management al calitatii la cerintele si directivele UE, cresc rolul dar si raspunderile (inclusiv juridice) ale elaboratorilor de documentatii in asigurarea nivelului calitativ si de performanta al sistemelor tehnice/tehnologice concepute.

     

    Principalele etape de elaborare a documentatiilor tehnice necesare realizarii sistemelor tehnice-tehnologice

    Activitatea de elaborare a documentatiilor tehnice de proiectare (DTP) se desfasoara in principal in urmatoarele etape determinante:

  • Etapa de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice;
  • Etapa de elaborare propriu-zisa a documentelor tehnico-economice;
  • Etapa urmaririi aplicarii si valorificarii documentatiilor tehnice de proiectare in procesul de executie, control, receptie, a sistemului tehnic/tehnologic;
  • Etapa urmaririi punerii in functiune a obiectivelor proiectate, verificarea realizarii indicatorilor tehnico-economici aprobati.
  • Fiecare dintre aceste etape determinante include o serie de actiuni definitorii, care se realizeaza in functie de obiectivele urmarite.

    Desi lucrarile ce urmeaza a fi executate pe baza documentatiilor tehnice de proiectare (DTP) sunt foarte diverse, si mai ales avand obiective specifice (obiective noi, reluari/continuari de lucrari intrerupte, reparatii, modernizari obiective, restructurari si retehnologizari) etapele enuntate, cu specificitatea caracteristica obiectivelor urmarite se regaseste in toate aceste tipuri de lucrari.

    Obiectivele si Lucrarile specifice fac obiectul majoritatii lucrarilor de investitii, sisteme tehnice/tehnologice care include lucrari de montaj utilaje si instalatii tehnologice in spiritul HG 440/2002 si Ordinului MIR 88/2003 cu modificarile si completarile din Ordinul MEC nr. 268/12.04.2006.

    • Obiectivele/proiectele noi includ lucrari care se includ in programele de investitii ale agentilor economicii in proiectele de dezvoltare in cadrul strategiilor aprobate la nivel national sau local.
    • Obiectivele/proiectele reluate dupa sistare includ lucrari de finalizare a unor investitii incepute cu ani in urma, sistate pe perioade semnificative de timp din varii motive (strategii de dezvoltare, lipsa fonduri, etc.) si a caror reluare necesita obligatoriu o reconsiderare a conditiilor de executie si functionare, si chiar de reevaluare a parametrilor initial prevazuti in documentatii.
  • Lucrari de restructurare – care presupun reconsiderarea capacitatii, parametrilori functionali ai echipamentelor si instalatiilor tehnologice, modul de izolare, dezafectare sau conservare a partilor care isi pierd utilitatea functionala in cadrul proiectului.
  • Lucrari de retehnologizare – inseamna lucrari de reconsiderare a tehnologiei, respectiv a regimurilor tehnologice functionale cu efecte directe in reproiectarea parametrilori functionali, sau chiar a caracteristicilor produselor rezultate.
  • Lucrari de modernizare – generate de nivelul scazut al performantelor tehnico-economice ale echipamentelor si instalatiilor tehnologice. Proiectele de modernizare presupun reconsiderarea tehnologiilor utilizate, a utilajelor si echipamentelor compacte ale instalatiilor tehnologice cu efecte directe in eficienta functionarii acestora si aducerea parametrilor de functionare la nivelul realizarilor in conformitate cu standardele moderne si calitatea solicitata de acestea.
  • Lucrari de mentenanta – care trebuiesc realizate pentru asigurarea functionarii in parametrii proiectati a sistemelor/instalatiilor cu functionare continua sau discontinua, si cuprind:
  • – Mentenanta sistematica presupune un complex de masuri care se efecteaza la intervale regulate, cu scopul conservarii sistemului la nivelul de performanta, de fiabilitate si securitate prevazute in proiect.

    Lucrarile de mentenanta planificate trebuiesc prevazute in documentatia tehnica initiala si trebuiesc urmarite in exploatarea sistemului;

    – Mentenanta ocazionala cuprinde masuri si interventii necesar a fi efectuate la defectarea sau proasta functionare a sistemelor acestuia, la parametrii proiectati.

    Lucrarile de mentenanta occidentala/ocazionala, presupun participarea obligatorie a elaboratorilor documentatiei initiale, alaturi de alti specialisti tehnici (ex. experti, tehnicieni, etc.) si presupune modificarea, completarea si adaptarea documentatiei tehnice si completarea corespunzatoare a cartii tehnice a instalatiei.

    Etapele de proiectare precizate la punctele A – D sunt specifice tuturor tipurilor de proiecte – documentatii tehnice – care se elaboreaza.

     

    Etapa de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice consta in:

    – elaborarea tehnicii de proiectare de beneficiar sau de proiectantul angajat de acesta (dupa caz);

    – culegerea datelor necesare elaborarii documentatiilor tehnico-economice;

    – evaluarea riscurilor potentiale (tehnice/tehnologice, riscurilor specifice si conjuncturale) care pot afecta siguranta in functionare a sistemului tehnic/tehnologic creat.

    Elaborarea temei de proiectare de catre beneficiar, sau dupa caz, de proiectant trebuie sa sintetizeze “cerintele si dorintele investitorului”, in raport cu potentialul tehnic/tehnologic si riscurile potentiale, pe baza datelor tehnico-economice disponibile si a riscurilor potentiale privind siguranta in functionare a sistemului.

     

    Etapa de elaborare a documentatiilor tehnico-ecomonice consta in:

    – intocmirea documentatiilor tehnico-economice necesare;

    – verificarea documentatiilor tehnico-economice;

    – controlul calitatii documentatiilor tehnico-economice;

    – controlul tehnic de calitate efectuat de verificatorul tehnic autorizat a documentatiilor pentru echipamentele si instalatiile dotarii tehnologice care fac obiectul legii 440/2002;

    – insusirea si aprobarea documentatiilor tehnico-economice de conducerea organizatiei de proiectare.

     

    Etapa urmaririi aplicarii documentatiilor tehnice de proiectare in procesul de executie, control, receptie a sistemelor tehnice/tehnologice consta in:

    – urmarirea aplicarii corecte a documentatiilor tehnice, a prescriptiilor tehnice prevazute in partile scrise si desenate;

    – utilizarea corecta a materialelor, componentelor si utilajelor prevazute in documentatie, la parametrii si nivelul de calitate prescris;

    – realizarea nivelului calitativ cerut prin documentatii, in limitele de acceptabilitate a tolerantelor prescrise, pe baza controalelor si verificarilor efectuate in fazele determinante prescrise;

    – analiza derogarilor solicitate, a nivelului de acceptabilitate a acestora;

    – negocierea neconformitatilor aparute pe parcurs;

    – efectuarea modificarilor, adaptarilor, corecturilor ce se impun ca urmare a aparitiei unor neconformitati in concordanta cu solutiile negociate pentru solutionarea acestora;

    – ajustarea costurilor de executie-montaj din devizul general, in concordanta cu lucrarile suplimentare efectuate;

    – efectuarea reviziei finale a documentatiei dupa finalizarea executiei si a probelor de punere in functiune.

    Toate aceste lucrari impun prezenta proiectantului, acordul acestuia, inclusiv a sistemului de asigurarea calitatii acestuia, in cadrul unei relatii de asistenta tehnica reglementata.

     

    Etapa urmaririi punerii in functiune a obiectivelor proiectate, verificarea indicatorilor tehnico-economici aprobati cuprinde:

    – probele si verificarile executate asupra sistemului tehnic/tehnologic creat, pentru demonstrarea capacitatii de atingere a parametrilor si indicatorilor tehnico-economici proiectati;

    – eventualele verificari si probe efectuate de o terta parte atunci cand acestea se impun sau sunt cerute expres prin contract.

     

    Fazele de elaborare a documentatiilor tehnice

    Elaborarea documentatiilor tehnice destinate creerii unor sisteme tehnice/tehnologice include urmatoarele faze:

    • Tema de proiectare
    • Studiul de prefezabilitate (SPF)
    • Studiul de fezabilitate (SF)
    • Documentatia tehnica (DT)
    • Detalii de executie (DE)

    In situatii justificate, in functie si de anvergura obiectivului proiectat, unele dintre aceste faze pot fi comasate sau surmontate, in conditiile in care analizele si fundamentarile tehnice si economice pot fi asigurate de celelalte. Continutul minimal prezentat anterior este reglementat si sta la baza procedurilor de promovarea si aprobarea punerii in opera a proiectului.

     

    Tema de proiectare

    Elaborata in conditiile etapei de pregatire a procesului de elaborare a documentatiilor tehnico-economice de investitor sau proiectant, va cuprinde:

    – nominalizarea sistemului tehnic/tehnologic;

    – parametrii tehnici si tehnologici “doriti”:

    – capacitate de productie;

    – materia prima supusa prelucrarii (caracteristi, calitatea, conditii de asigurare a calitatilor necesare, ritm de asigurare si modalitati de introducere in fluxul tehnologic, etc.);

    – agenti tehnologici necesari (tip, calitate, cantitate, parametrii, etc.);

    – produse principale (cantitate, calitate certificate, conditii tehnice de obtinere, ambalare, livrare, distributie, etc.);

    – produse secundare utilizabile;

    – reziduuri de proces neutilizabile cu caracteristicile nocive preconizate;

    – tehnologii de proces abordabile/licente;

    – amplasamente/spatii disponibile;

    – cai de acces;

    – probleme patrimoniale;

    – acces la agenti tehnologici concurenti (apa, canal, energie, gaze, etc.);

    – date privind solul, mediul ambient, regimul de poluare acceptat, regim de evacuare a reziduurilor;

    – riscuri tehnologice potentiale (naturale, tehnologice, specifice, conjuncturale, etc.);

    – resurse umane;

    – fonduri de investitii disponibile;

    – rata de recuperare a investitiei.

     

    Studiul de prefezabilitate

    Studiul de prefezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde datele tehnice si economice prin care autoritatea contractanta fundamenteaza necesitatea si oportunitatea realizarii unei investitii, si are urmatorul continut cadru:

    Partile scrise

  • a) Date generale:
  • – denumirea investitiei/instalatiei tehnologice;

    – elaboratorul studiului de fezabilitate;

    – ordonatorul principal de credite;

    – autoritatea contractanta;

    – amplasamentul (locatia) – judet, localitate, strada, numar, etc.;

    – tema cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii;

  • b) Evaluari tehnico-economice ale proiectului:
  • – valoarea totala a investitiei (instalatiei);

    – cheltuieli pentru proiectarea studiului de prefezabilitate;

    – cheltuieli pentru proiectarea studiului de fezabilitate;

    – cheltuieli pentru obtinerea avizelor legale necesare elaborarii studiilor de prefezabilitate si fezabilitate;

    – cheltuieli pentru pregatirea documentelor privind aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de lucrari, a contractului de servicii de proiectare, urbanism, inginerie, alte servicii tehnice, conform prevederilor legale (instructiuni pentru ofertanti, publicitate, onorarii, cheltuieli de deplasare, etc.);

  • c) Date tehnice necesare inlocuirii lucrarii:
  • – suprafata si situatia juridica a termenului care urmeaza a fi ocupat de lucrare;

    – caracteristicile geofizice ale termenului din amplasament:

    – zona seismica de calcul;

    – perioada de colt;

    – natura terenului de fundare;

    – presiunea conventionala;

    – nivelul maxim al apelor freatice;

    – caracteristici principale ale constructiilor/instalatiilor tehnologice:

    – aria construita, aria desfasurata, numar de niveluri;

    – lungimi si diametre de retele;

    – caracteristici conductori electrici;

    – principalele utilaje din componenta instalatiilor tehnologice;

    – caracteristicile si modul de asigurare a utilitatilor/agentilor tehnologici si solutiile adoptate;

    – politica de finantare a investitiei:

    – din surse proprii (% din valoarea totala);

    – din credite bancare (% din valoarea investitiei);

    – din fondurile bugetului de stat sau bugetelor locale (% din valoarea totala);

    – din fonduri special constituite prin lege (% din valoarea totala);

    – din credite externe garantate sau contractate direct de stat (% din valoarea totala);

    – alte fonduri la care are acces investitorul (fonduri structurale UE, protectia mediului, cresterea competitivitatii produselor, pentru intreprinderi mici si mijlocii, programe de sprijin din partea UE, etc. – % din valoarea totala).

    Partile desenate

    • plan de amplasare in zona (1-25000 – 1-50000);
    • plan general (1-5000 – 1-1000).

     

    Studiul de fezabilitate

    Studiul de fezabilitate reprezinta documentatia care cuprinde caracteristicile principale si indicatorii tehnico-economici ai investitiei, prin care se asigura utilizarea rationala si eficienta a cheltuielilor de capital si a cheltuielilor materiale, pentru satisfacerea cerintelor economice si sociale in domeniul respectiv.

    Partile scrise

  • a) Date generale:
  • – denumirea investitiei/instalatiei tehnologice;

    – elaboratorul studiului de fezabilitate;

    – ordonatorul principal de credite;

    – autoritatea contractanta;

    – amplasamentul (locatia) – judet, localitate, strada, numar, etc.;

    – tema cu fundamentarea necesitatii si oportunitatii;

    – descrierea functionala si tehnologica, inclusiv memorii tehnice de specialitate;

  • b) Date tehnice ale lucrarii:
  • – suprafata si situatia juridica a terenului care urmeaza a fi ocupat (definitive si/sau temporar) de lucrare;

    – caracteristicile geofizice ale terenului de amplasament;

    – zona seismica de calcul;

    – perioada de colt;

    – natura terenului de fundare;

    – presiunea conventionala;

    – nivelul maxim al apelor freatice, etc.;

    – caracteristicile principaleale constructiei/instalatiei tehnologice:

    – aria constructiei/instalatiei, aria desfasurata, numar niveluri, numarul traveri, inaltimea totala, volum ocupat;

    – lungimi, latimi, diametre, materiale, conditii de pozare ale retelei de conducte;

    – caracteristici ale conductorilor electrici, lungimi ale retelelor electrice si de comunicare;

    – principalele utilaje si echipamente din componenta instalatiilor tehnologice;

    – caracteristicile si modul de asigurare a utilitatilor/agentilor tehnologici si solutiilor adoptate;

    – structura constructiva a instalatiilor tehnologice;

    – descrierea detaliata a tehnologiilor functionale, a functionalitatii instalatiilor/echipamentelor tehnologice;

    – date privind conditiile de functionare ale fiecarui obiect al instalatiei sau fiecare utilaj tehnologic;

    – date privind resursele umane necesar a fi ocupate pentru functionarea investitiei/instalatiei tehnologice, dupa realizarea acesteia si structura necesara:

    – total personal din care: – personal de executie

    – locuri de munca nou create;

    – devizul general estimativ al investitiei/instalatiei tehnologice cuprinzand valoarea totala si detalierea pe structura devizului general conform prevederilor legale (HG 907/2016)

    – principalii indicatori tehnico-economici ai investitiei:

    – valoarea totala (in preturi – luna, anul) din care

    – constructii – montaj (C+M)

    – esalonarea lucrarilor pe ani;

    – durata de realizare (luni, ani);

    – capacitatea (in unitati fizice);

    – caracteristici tehnice principale ale instalatiei tehnologice;

    – tehnologia/licenta utilizata;

    – produse/facilitati rezultate;

    – materii prime, materiale, combustibili si energie consumate pe unitatea de timp si de produs, si preturi estimate de procurarea acestora;

    – productia si desfacerea produselor rezultate cuprinzand:

    – lista produselor principale;

    – capacitatea teoretica anuala, pe produse;

    – durata proiectata pentru functionarea capacitatii, pentru fiecare produs;

    – pretul unitar pe fiecare produs;

    – evaluari comparative privind preturile produselor similare fabricate in tara sau din import;

    – manopera necesara per total productie si pentru fiecare produs, cu detalierea pe structura de personal;

    – conditii financiare de realizare a obiectivului:

    – analiza cash-flow, inclusiv rate de actualizare;

    – rata interna de rentabilitate;

    – analiza raportului cost-profit;

    – rata impozitului pe profit;

    – rata dobanzii de creditare (daca este cazul);

    – rata de schimb valutar (daca este cazul);

    – influenta variatiei in timp a preturilor;

    – perioada de scutire de impozit pe profit (unde este cazul);

    – finantarea investitiei – totala (unitati valorice), din care:

    – din surse proprii;

    – din credite bancare;

    – din fonduri de la bugetul de stat sau d

     
    Galerie foto (1)
    [Image #1]
     
    amenajari de spatii exterioare  |  constructii speciale   |  contract de prestari servicii  |  litigii comerciale   |  norme import  |  protejarea documentelor  |  studiu de fezabilitate   |  Abuz exploatare copii  |  Act de donatie  |  Act juridic  |  Acte dezmembrare  |  Acte emise de autoritatile publice  |  Acte firma  |  Acte necesare cadastru  |  Acte necesare lucrarii topografice  |  Acte societati comerciale  |  Actele de proprietate ale imobilului  |  Actiuni comerciale  |  Activitate principala  |  Activitatea industriala  |  Activitati comerciale  |  Activitati de certificare  |  Activitati de proiectare  |  Activitati gospodaresti  |  Activitati promovare  |  Activitati publicitate  |  Activitati referitoare la gestiune  |  Actualizare site  |  Actul de deces original  |  Actul de proprietate al imobilului  |  Adeverinta atestare vechime munca  |  Adeverinta de absolvire   |  Adeverinta medicala   |  Adresa postala  |  Agenti conservare  |  Agenti economici  |  Agenti racire  |  Alimentare apa retele  |  Alimentare electrica  |  Alimentare electrica independenta   |  Alimentatie publica  |  Alte suprafete  |  Ambalare produse  |  Amenajare santier  |  Amenajari apartamente  |  Amenajari bucatarii  |  Amenajari complete  |  Amenajari constructii  |  Amenajari de spatii exterioare executie  |  Amenajari de spatii interioare   |  Amenajari institutii publice  |  Amenajari interioare lemn  |  Amenajari interioare si exterioare   |  Amenajari sedii firme  |  Amenajari spatii comerciale  |  Analiza cantitativa  |  Analiza costurilor productie  |  Analiza de caz  |  Analiza sistemului masurare  |  Analiza structurilor financiare   |  Anexe lemn  |  Antemasuratori constructii  |  Apa plata  |  Apartamente noi  |  Aprovizionarea cu materiale  |  Arhitecti autorizati  |  Arhitectura proiectare  |  Arta obiecte  |  Asigurare constructii  |  Asigurare securitate nucleara  |  Asigurare utilaje  |  Asigurarea cladirilor  |  Asigurarea complexa  |  Asigurarea constructiilor  |  Asigurarea de mijloace de transport  |  Asigurarea locuintelor  |  Asigurarii; pentru persoanele fizice   |  Asistenta executie  |  Asistenta investitii romania  |  Asistenta juridica  |  Asistenta juridica constructii  |  Asistenta juridica litigii asigurari  |  Asistenta juridica persoane fizice  |  Asistenta juridica persoane juridice  |  Asistenta litigii comerciale  |  Asistenta psi  |  Asistenta sociala protectia copilului  |  Asistenta tehnica santier  |  Asistenta tehnica, reparatii   |  Audit calitate  |  Audit energetic  |  Autentificare oferta donatie  |  Automatizare acces  |  Automatizari instalatii electrice  |  Automatizari locuinte  |  Autorizare gaze  |  Autorizare gaze naturale  |  Autorizare iscir  |  Autorizare persoane fizice  |  Autorizare punct lucru  |  Autorizare puncte lucru  |  Autorizatii constructii  |  Autorizatii de construire   |  Autorizatii demolare  |  Autorizatii publicitate obtinere  |  Autorizatii si avize de construire  |  Aviz incendiu  |  Aviz tehnic racordare retele electrice  |  Avizare la oficiul teritorial de cadastru si publicitate imobiliara   |  Avize constructii  |  Avize pentru constructii  |  Avize, puz, pud, pug  |  Bucatarii industriale  |  Bugete unitati administrativ teritoriale  |  Bunuri materiale  |  Bunuri mobile  |  Cadastru agricol  |  Cadastru apartamente  |  Cadastru ape  |  Cadastru documentatie  |  Cadastru terenuri  |  Cai de comunicatii  |  Caiete mecanice  |  Calculele de volum  |  Calitate de mostenitor  |  Calitatea materialelor  |  Canalizare ape pluviale  |  Canalizare executie  |  Cantitate lichide  |  Capacitate de ambalare  |  Capacitate de productie  |  Capacitate de racire  |  Caracter juridic  |  Caramida constructii  |  Carte funciara  |  Cash management  |  Categorii de produse  |  Centrale beton  |  Centrale electrice  |  Centrale industriale  |  Centrale lemn  |  Cerintele de transport  |  Certificare atestare  |  Certificat calitate  |  Certificat deces  |  Certificat deces in original  |  Certificate atestare  |  Certificate de inmatriculare pentru firme  |  Certificate deces  |  Certificate energetice  |  Certificate inmatriculare  |  Certificate mostenitor  |  Certificate sarcini  |  Certificate urbanism  |  Certificatul de deces  |  Cesiuni firme  |  Cheltuieli depozitare transport ale produselor   |  Cheltuieli cu personalul  |  Chimice produse  |  Chioscuri lemn  |  Chioscuri si garaje  |  Chioscuri vara  |  Circuitul documentelor  |  Colectare ape pluviale  |  Colectare date  |  Colectare documente  |  Comisia tehnica urbanism amenajare bucuresti  |  Complexitatea lucrarii   |  Componente industriale  |  Componente metalice  |  Componente mobilier  |  Componentele sistemului de calcul  |  Comunicarea actelor de procedura  |  Comunicatii mobile  |  Conceptie constructiva  |  Concesiune  |  Concurenta neloiala  |  Conducte reparatii  |  Conductori electrici  |  Confectii lemn  |  Confectii metalice executie  |  Confectii metalice mari  |  Confectii metalice proiectare  |  Confectii metalice, hale industriale  |  Confectii reparatii  |  Conform contractului  |  Conservare energetica   |  Constructii hale industriale   |  Constructii agricole  |  Constructii agricole proiectare  |  Constructii agrozootehnice  |  Constructii anexe  |  Constructii apartamente  |  Constructii civile proiectare  |  Constructii cladiri  |  Constructii comerciale  |  Constructii complexe comerciale  |  Constructii de cladiri  |  Constructii depozite  |  Constructii din lemn executie  |  Constructii edilitare  |  Constructii gospodaresti  |  Constructii hale  |  Constructii hale industriale  |  Constructii industriale proiectare  |  Constructii ingineresti  |  Constructii lemn  |  Constructii metalice  |  Constructii provizorii de santier   |  Constructii sedii firme  |  Constructii spatii comerciale  |  Constructii speciale  |  Constructii structura lemn  |  Constructii sudate  |  Constructii tehnico edilitare  |  Contestatii la procese verbale   |  Contract de donatie  |  Contract de executie  |  Contract intretinere  |  Contract rate  |  Contractele de munca  |  Contractul de asigurare  |  Contractul de munca  |  Contractul de vanzare cumparare  |  Control cv angajati  |  Control judiciar  |  Control personal  |  Controlul certificatelor de conformitate ale produselor  |  Controlul tehnic de calitate  |  Copertine exterioare  |  Copertine fixe  |  Copertine lemn  |  Copertine metalice  |  Copertine mobile  |  Copertine terase comerciale  |  Corpuri mobilier  |  Cost management  |  Costurilor de productie  |  Credite investitii  |  Culori diverse   |  Curenti slabi  |  Curs imbunatatirea performantelor  |  Curs introducere management  |  Curs managementul teritoriului  |  Curs proiectant sisteme securitate  |  Curs valutar  |  Cursuri agenti aprovizionare  |  Cursuri analiza riscurilor  |  Cursuri autorizate   |  Cursuri comunicare  |  Cursuri corespondenta  |  Cursuri de formare profesionala  |  Cursuri electrician  |  Cursuri evaluator proiecte  |  Cursuri finante  |  Cursuri formare profesionala  |  Cursuri gaze  |  Cursuri gestiune  |  Cursuri inginer sisteme securitate  |  Cursuri inspectori resurse umane  |  Cursuri internet  |  Cursuri legislatie   |  Cursuri management calitate  |  Cursuri management comunicare  |  Cursuri management distributie  |  Cursuri management proiect  |  Cursuri management resurse umane  |  Cursuri managementul calitatii  |  Cursuri managementul mediului  |  Cursuri operatori pc  |  Cursuri perfectionare  |  Cursuri persoane juridice  |  Cursuri prezentare tv  |  Cursuri protocol  |  Cursuri psi  |  Cursuri relatii de munca   |  Cursuri relatii publice  |  Cursuri resurse umane  |  Cursuri sisteme management iso  |  Datele de domiciliu   |  Datele de identificare   |  Deces intocmirea actelor  |  Declaratie tip   |  Demolare beton  |  Depozitare in siguranta  |  Depozitarea inregistrarilor   |  Depozite industriale executie  |  Deschideri societati  |  Descrierea imobilelor   |  Desene industriale  |  Deseuri plastic poluare  |  Desfiintare lucrari  |  Detalii de arhitectura  |  Detalii de executie  |  Detalii tehnice  |  Detectiv verificare personal  |  Dezafectarea instalatiilor nucleare  |  Dezmembrare hale industriale  |  Dezvoltare imobiliara  |  Dezvoltare profesionala  |  Dezvoltare site  |  Dezvoltarea retelei  |  Diploma absolvire   |  Diriginte de santier  |  Distributie gaze industriale  |  Distributie gaze tehnologice  |  Distributie materiale electrice  |  Diverse confectii metalice  |  Diverse litigii   |  Documentatie constructii  |  Documentatie credite  |  Documentatii autorizare iscir  |  Documentatii tehnice  |  Documente justificative  |  Documente proiectare  |  Documentele necesare eliberarii cartii identitate  |  Domeniul iscir   |  Domeniul juridic  |  Domeniul resurselor umane  |  Dosarului starea civila  |  Dotari bucatarii  |  Drept administrativ  |  Drept administrativ  |  Drept de proprietate  |  Drept urbanism  |  Dreptul de proprietate  |  Dreptul mediului  |  Dreptul transporturilor  |  Durata montajului  |  Echipamente automatizare,control  |  Echipamente domeniul iscir   |  Echipamente performante  |  Echipamente agricole  |  Echipamente ape pluviale  |  Echipamente ateliere mecanica  |  Echipamente bancare  |  Echipamente compacte  |  Echipamente constructii  |  Echipamente de comunicatii  |  Echipamente electrice  |  Echipamente hidraulice  |  Echipamente industriale  |  Echipamente industriale hidraulice  |  Echipamente industriale pneumatice  |  Echipamente lucru  |  Echipamente lucru industrial  |  Echipamente manipulare  |  Echipamente masurare debite gaze naturale  |  Echipamente pentru industria chimica  |  Echipamente pneumatice  |  Echipamente protectia muncii  |  Echipamente protectie  |  Echipamente psi  |  Echipamente retele comunicatii  |  Echipamente si dotari  |  Echipamente siguranta  |  Echipamente speciale  |  Echipamente tehnologice  |  Efecte nocive  |  Efecte poluare  |  Efecte speciale   |  Elaborare plan protectie  |  Elaborarea documentatiei  |  Elaborarea planului urbanistic primarie  |  Electrician autorizat  |  Electrician autorizat anre  |  Electrician cursuri  |  Electrozi sudura  |  Elemente arhitectura  |  Elemente constructii  |  Elemente imprejmuiri  |  Elemente mecanica  |  Elemente metalice  |  Elemente mobilier  |  Elemente racordare  |  Elemente siguranta  |  Elemente terasa  |  Eliberare vize cetateni romani  |  Eliberarea actului identitate pierdere  |  Etapele de constructie  |  Evacuare ape pluviale  |  Evaluare a muncii  |  Evaluare personal  |  Evaluarea conformitatii produselor  |  Evaluarea riscurilor potentiale  |  Evaluari energetice  |  Evaluari patrimoniale  |  Evaluari risc  |  Evaluari tehnice  |  Evidenta date personal  |  Evolutia copiilor adoptati  |  Examenului periodic de medicina muncii  |  Executia lucrarilor de teren  |  Executie mobilier  |  Executie documentatii,proiecte  |  Executie instalatii electrice interioare  |  Executie retele edilitare  |  Expertul evaluator  |  Extindere circuite electrice  |  Factori de risc  |  Fenomenele de degradare  |  Fiecare proprietate in parte  |  Finalizarea unei constructii  |  Finante cursuri  |  Fonduri financiare  |  Fonduri investitii  |  Fonduri structurale  |  Formare profesionala  |  Format electronic   |  Forme de exprimare   |  Fotografie eveniment  |  Fotografie produs  |  Fotografii color  |  Fotografii inaltime  |  Fotografii profesionale  |  Fundatie beton  |  Fundatii beton  |  Fundatii diverse  |  Furnizori de servicii   |  Garaje lemn  |  Garaje subterane  |  Gaze industriale  |  Gaze instalatii documentatie tehnica  |  Gaze instalatii urgenta  |  Gaze instalatii verificari  |  Gaze speciale  |  Gaze sudura  |  Gaze tehnice  |  Grup masurare energie electrica  |  Hale de productie  |  Hale industriale  |  Hale lemn  |  Hale metalice  |  Hale productie  |  Hale,magazii,garaje metalice  |  Hotarare judecatoreasca  |  Identitate produs  |  Iluminat industrial  |  Import materiale electrice  |  Impozit profit  |  Imprejmuiri   |  In calitate de angajator  |  In vederea modificarii   |  In vederea modificarii sau completarii  |  Incadrarea personalului  |  Inchiriere a proprietatii  |  Inchiriere imobil  |  Inchiriere sedii administrative  |  Inchiriere utilaje confectii  |  Independenta sistem judiciar  |  Industria chimica  |  Industria electrica  |  Industria electronica  |  Informatii concurenta neloiala  |  Infrastructura constructii industriale  |  Inginerie   |  Inginerie seismica  |  Inlocuire sigurante automate  |  Inregistrare puncte de lucru   |  Inregistrare de societati comerciale   |  Inregistrare domenii  |  Inregistrare domenii nationale  |  Inregistrare nume site  |  Inscriere cursuri  |  Inscrisuri caracter comercial  |  Inscrisuri caracter medical  |  Insotire persoane  |  Inspectoratul teritorial de munca  |  Instalatii apa canal reparatii  |  Instalatii automatizare  |  Instalatii complete  |  Instalatii curenti slabi  |  Instalatii de alimentare cu gaze naturale   |  Instalatii de racire  |  Instalatii electrice  |  Instalatii electrice civile  |  Instalatii electrice exterioare  |  Instalatii electrice exterior  |  Instalatii electrice hale productie  |  Instalatii electrice industriale  |  Instalatii electrice interioare  |  Instalatii electrice interior  |  Instalatii electrice proiectare  |  Instalatii electrice reparatii  |  Instalatii electrice, automatizari vanzari, montari  |  Instalatii electroenergetice  |  Instalatii exterioare apa canal  |  Instalatii gaze autorizat anre  |  Instalatii gaze executie  |  Instalatii gaze industriale intretinere  |  Instalatii gaze proiectare  |  Instalatii gaze reparatii  |  Instalatii gaze si sudura  |  Instalatii hidraulice reparatii  |  Instalatii iluminat  |  Instalatii iluminat siguranta  |  Instalatii iluminat spatii comerciale  |  Instalatii industriale  |  Instalatii interioare apa canal  |  Instalatii nucleare teritoriul romaniei  |  Instalatii pregatire chimica  |  Instalatii tehnologice  |  Instalatii tratare apa  |  Instalatii utilizare gaze naturale  |  Instalatiile aferente  |  Instalatiile electrice  |  Instalatori produse electrice  |  Institutul medicina legala craiova  |  Institutul medicina legala iasi  |  Internet reparatii  |  Interventie rapida  |  Interventii electrice urgenta  |  Interventii la inaltime  |  Interventii situatii urgenta  |  Interventii urgenta  |  Intocmirea dosarelor   |  Intocmirea dosarelor necesare  |  Intocmirea dosarelor personal  |  Intocmirea dosarului cadastral  |  Intretinere apartamente  |  Intretinere cladiri  |  Intretinere garaje  |  Intretinere hale industriale  |  Intretinere instalatii pentru cladiri  |  Intretinere obiecte arta  |  Intretinere piatra  |  Intretinere retele canalizare  |  Intretinere spatii exterioare  |  Intretinere spatii productie   |  Intretinere suprafete piatra  |  Invatamant tehnic militar  |  Investitii financiare  |  Investitii restructurari  |  Investitii straine in romania   |  Iso 2001  |  Izolare conducte  |  Legi organizare judecatoreasca  |  Legislatia constructiilor  |  Legislatia imobiliara  |  Legislatia in vigoare  |  Lemn natural  |  Licente softuri  |  Limitele bugetului  |  Limitele confidentialitatii   |  Litigii comerciale  |  Litigii de munca   |  Litigii de orice natura  |  Litigii munca  |  Locul de munca  |  Locuri de munca  |  Lucrari agricole  |  Lucrari arta  |  Lucrari de rezistenta  |  Lucrari edilitare  |  Lucrari exterioare  |  Lucrari garaje  |  Lucrari inaltime  |  Lucrari industriale  |  Lucrari infrastructura  |  Lucrari instalatii electrice  |  Lucrari reabilitare  |  Lucrari si servicii  |  Lucrari sub apa  |  Lucrari subterane  |  Lucrari topografice  |  Lucru la inaltime  |  Magazii lemn  |  Management resurse umane  |  Management al calitatii  |  Management al mediului  |  Management al organizatiei  |  Management calitate  |  Management comunicare cursuri  |  Management distributie cursuri  |  Management documente  |  Management general  |  Management programe  |  Management proiect  |  Management proiect cursuri  |  Management resurse umane cursuri  |  Management securitate nucleara  |  Management timp  |  Management transport  |  Managementul calitatii  |  Managementul calitatii (iso)   |  Managementul calitatii cursuri  |  Managementul documentelor  |  Managementul mediului cursuri  |  Managementul proiectelor it  |  Managementul proiectului  |  Managementul riscurilor  |  Masini agricole  |  Masuratori topografice  |  Masuri protectie alternative copii  |  Materia prima   |  Materiale ambalare  |  Materiale amenajari  |  Materiale amenajari exterioare  |  Materiale amenajari interioare  |  Materiale arta  |  Materiale constructie lemn  |  Materiale de prezentare  |  Materiale electrice  |  Materiale plastice  |  Materiale plastice constructii  |  Materiale protectie  |  Materiale psi  |  Materiale traditionale  |  Materii prime alimentare  |  Mecanica generala  |  Medicina persoanei  |  Medicina complementara  |  Medicina complementara alternativa  |  Medicina familie  |  Medicina fizica  |  Medicina fizica balneoclimatologie  |  Medicina generala  |  Medicina muncii  |  Medicul de medicina muncii  |  Medicul specialist de medicina muncii   |  Membru superior  |  Memorii justificative  |  Memoriu tehnic   |  Mentenanta domeniul electric  |  Mentenanta industria chimica  |  Mentenanta industria petrochimica  |  Mentenanta pentru persoane juridice sau fizice   |  Mentenanta retele  |  Mentenanta sisteme calcul  |  Mentenanta sisteme securitate  |  Mici reparatii  |  Mijloace de transport  |  Mijloace juridice specifice  |  Mobilier bucatarii  |  Mobilier cladiri publice  |  Mobilier comert  |  Mobilier din lemn  |  Mobilier executie  |  Mobilier expunere  |  Mobilier institutii publice  |  Mobilier lemn  |  Mobilier receptie  |  Mobilier receptii  |  Mobilier sedii firma  |  Mobilier spatii comerciale  |  Mobilier spatii industriale  |  Mobilier spatii publice  |  Mobilier terasa  |  Mobilier urban  |  Mod de viata  |  Modalitati de realizare   |  Modernizari constructii  |  Modificare a datelor  |  Modificare acte societati  |  Modificare forma juridica   |  Modificari functii  |  Modul specialist  |  Monitorizare angajati  |  Monitorizare interventii  |  Monitorizare si evaluare a rezultatelor  |  Montaj cu grad de protectie   |  Montaj mobilier  |  Montaj obiecte electrice  |  Montaj reclame  |  Munca temporara  |  Natura juridica  |  Negociere contracte comerciale bancare  |  Nivel de componenta  |  Nivelul de automatizare  |  Nivelul de formare  |  Nivelul energetic  |  Norme protectia muncii  |  Normele europene in vigoare  |  Normele metodologice   |  Normele tehnice proiectare alimentare gaze naturale  |  Numere de telefon  |  Obiecte mobilier  |  Obtinere autorizare firme  |  Obtinere autorizatii construire  |  Obtinere documente credit  |  Obtinere probe  |  Obtinerea autorizatiei de constructie  |  Obtinerea autorizatiei de munca  |  Obtinerea avizelor de functionare  |  Obtinerea de credite   |  Obtinerea vizei de munca  |  Oficii postale  |  Oficiul de cadastru   |  Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara   |  Oficiul teritorial de cadastru si publicitate imobiliara   |  Opera nationala romana  |  Operatiunile de montaj   |  Ordine plata  |  Organizare santier  |  Organizarea fluxului informational  |  Orice alte bunuri mobile  |  Pana energie  |  Panouri afisaj  |  Panouri electrice  |  Panouri fixe  |  Panouri incendiu  |  Panouri lemn  |  Panouri metalice  |  Panouri mobile  |  Panouri reclame  |  Panouri santier  |  Parametrii de functionare  |  Parcele inscrise carte funciara  |  Parti sociale   |  Performante exploatare  |  Pergole lemn  |  Persoana fizice autorizata  |  Persoana juridica   |  Persoane juridice straine  |  Personal atestat  |  Personal autorizat instalatii electrice  |  Piatra constructie  |  Piese masini agricole  |  Piese mobilier  |  Piese schimb bucatarii  |  Piese schimb masini agricole  |  Piese schimb utilaje  |  Plan de amplasament   |  Plan de recuperare   |  Plan evacuare caz incendiu  |  Plan general de amenajare  |  Plan parcelar  |  Planse studiu  |  Planul control  |  Planul de incadrare in zona   |  Planul urbanistic de detaliu  |  Planul urbanistic zonal  |  Planuri situatie   |  Planuri de amplasament   |  Planuri de situatie  |  Planuri evacuare incendiu  |  Planuri interventie incendiu  |  Planuri situatie  |  Planuri situatie 2d   |  Planuri topografice  |  Planuri topografice 3d  |  Planuri topografice cotate   |  Planuri topografice de situatie  |  Planuri urbanistice  |  Planurile de amplasament   |  Politie biroul ordine publica  |  Poluare industriala  |  Posturi secundare telefon  |  Pregatire juridica   |  Preluarea obligatiilor contract  |  Prescriptii tehnice  |  Prescriptii tehnice iscir   |  Prescriptii ue   |  Pretul scazut   |  Prima de asigurare  |  Prima inregistrare  |  Probe necesare procese   |  Procedura generala  |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Proceduri securitate  |  Procedurilor de control al autoritatilor  |  Productie carte  |  Productie materiale plastice  |  Produse alimentare naturale  |  Produse complementare mobilier  |  Produse de corp  |  Produse din metal  |  Produse electrice  |  Produse energetice  |  Produse iluminat economice  |  Produse industriale  |  Produse intretinere  |  Produse lemn   |  Produse metalice  |  Produse mobilier  |  Produse naturale  |  Produse naturale import,  |  Produse protectie piatra  |  Produse semifabricate  |  Produse sisteme securitate  |  Produsele alimentare  |  Produsele traditionale de asigurare  |  Programe formare profesionala  |  Programe comunicare internet  |  Programe de formare   |  Programe europene  |  Programe finantare  |  Programe gestiune  |  Programe speciale  |  Programul nuclear national  |  Proiect de cadastru  |  Proiect management  |  Proiectare amenajari interioare  |  Proiectare apartamente  |  Proiectare cladiri locuit  |  Proiectare cladiri speciale  |  Proiectare constructii  |  Proiectare hale  |  Proiectare hale industriale metalice  |  Proiectare hale productie  |  Proiectare imobiliara  |  Proiectare instalatii  |  Proiectare instalatii iluminat  |  Proiectare mecanica  |  Proiectare mobilier  |  Proiectare rezistenta structuri metalice  |  Proiectare sistematizare  |  Proiectare sisteme securitate  |  Proiectare spatii comerciale  |  Proiectare structurala rezistenta  |  Proiectare urbanism  |  Proiectare utilaje tehnologice  |  Proiectarea documentatiei  |  Proiectarea retelei pneumatice  |  Proiectarea sistemului de management   |  Proiecte autorizare construire  |  Proiecte constructii  |  Proiecte europene  |  Proiecte fezabilitate  |  Proiecte fonduri structurale  |  Proiecte rezistenta  |  Proiecte spatii comerciale  |  Proiecte tehnice  |  Proiecte urbanism  |  Proiectul de executie  |  Proiectul tehnic  |  Promovare internet  |  Promovare produse  |  Promovare site  |  Promovarea turismului  |  Protectia constructiilor civile si industriale  |  Protectia datelor   |  Protectia mediului  |  Protectia muncii  |  Protectia muncii cursuri  |  Protectia muncii, psi  |  Protectia persoane  |  Protectia sanatatii publice  |  Protectie scurgere informatii  |  Protectie agentii  |  Protectie civila  |  Protectie coroziune  |  Protectie energetica  |  Protectie incendiu  |  Protectie persoane fizice  |  Protectie sudura  |  Protejarea retelelor de date  |  Protocol cursuri  |  Publicitate agentii  |  Publicitate imobiliara  |  Publicitate stradala  |  Pug, puz, pud  |  Punere in opera  |  Punerea in functiune   |  Rapoarte de expertiza  |  Rapoarte financiare  |  Raport expertiza  |  Reabilitare constructii  |  Reabilitare constructii noi  |  Reabilitare instalatii electrice   |  Realizare hale industriale  |  Realizare proiecte finantare  |  Receptie dezmembrare  |  Recuperare bunuri  |  Recuperare date  |  Recuperare de credite  |  Regimul proprietatii  |  Reglementarile legii   |  Regulament masurare gaze naturale  |  Relatii de munca   |  Reparatii conducte  |  Reparatii diverse  |  Reparatii electrice  |  Reparatii hidraulice  |  Reparatii instalatii comune  |  Reparatii utilaje  |  Respectare planuri trasare  |  Respectarea reglementarilor legale  |  Responsabil controlul tehnic de calitate  |  Resurse financiare protectia mediului  |  Resurse financiare stat  |  Resurse umane   |  Resurse umane servicii  |  Retele apa incinta  |  Retele canalizare  |  Retele de conducte  |  Retele edilitare  |  Retele electrice  |  Retele electrice curenti slabi  |  Retele electrice reparatii  |  Retele structurale proiectare  |  Revizii instalatii gaze  |  Rezistenta mecanica  |  Rezultate 24 de ore  |  Risc incendiu  |  Riscuri asigurate  |  Sala legislatie  |  Sarma de sudura  |  Sarma ghimpata  |  Sarma sudura  |  Scheme electrice  |  Schimb valutar  |  Scule agricole  |  Scule constructii  |  Scule de putere   |  Scule industriale  |  Scule instalatii  |  Scule instalatori  |  Scule verificare  |  Se elibereaza o diploma   |  Securitate si protectie  |  Securitatea muncii  |  Securitatea nucleara romania  |  Sedii administrative  |  Semifabricate materiale plastice  |  Servicii resurse umane  |  Servicii agrement  |  Servicii bancare  |  Servicii colectare confectii  |  Servicii complete monitorizare  |  Servicii comunicare  |  Servicii de evaluare  |  Servicii de investitii financiare societati  |  Servicii de medicina muncii  |  Servicii de publicitate  |  Servicii de reparatii  |  Servicii depozitare  |  Servicii industria petrochimica  |  Servicii industriale  |  Servicii iscir  |  Servicii la domiciliu  |  Servicii mentenanta  |  Servicii protocol  |  Servicii securitate  |  Servicii specializate resurse umane  |  Servicii specializate pe resurse umane  |  Servicii sudura  |  Servicii suplimentare  |  Serviciul roman informatii  |  Siguranta exploatare  |  Siguranta in utilizare  |  Siguranta nationala romaniei  |  Sistem certificat de management al calitatii  |  Sistem informatii  |  Sistematizare verticala  |  Sisteme acces  |  Sisteme alternative  |  Sisteme automatizare  |  Sisteme colectare apa  |  Sisteme comunicare  |  Sisteme comunicatii  |  Sisteme constructii  |  Sisteme control acces reparatii  |  Sisteme control date  |  Sisteme depozitare  |  Sisteme depozitare industriale  |  Sisteme distributie gaze naturale  |  Sisteme gestionare  |  Sisteme iluminat  |  Sisteme imprejmuiri  |  Sisteme industriale  |  Sisteme management  |  Sisteme prezentare  |  Sisteme protectia muncii  |  Sisteme publicitate  |  Sisteme ridicare  |  Sisteme sanatate  |  Sisteme securitate  |  Sisteme tehnologice  |  Sisteme transport  |  Sistemul scurgere  |  Sistemul de creditare  |  Sistemul de gestiune  |  Sistemul de management  |  Sistemul de management al calitatii  |  Sistemul de sprijin  |  Sistemul national transport gaze naturale  |  Site industriale  |  Situatii financiare  |  Societati cooperative  |  Soft gestiune  |  Solutionarea de litigii  |  Solutionarea litigiilor de munca  |  Spatii de depozitare  |  Spatii depozitare  |  Spatiile de locuit  |  Spatiile special destinate  |  Specialist resurse umane  |  Stampile executie  |  Standarde de calitate iso  |  Standardele de calitate   |  Standardele de viata  |  Stat membru al uniunii europene  |  State membre ale uniunii europene   |  State membre ue  |  Strategia nationala domeniul nuclear  |  Strategii comunicare  |  Structura acoperisului  |  Studiu de fezabilitate  |  Studiu impact  |  Studiu individual  |  Subiecte generale  |  Sudura tip electric  |  Suprafata terenului amenajat   |  Suprafete metalice  |  Suprafete topografice   |  Supraveghere executie proiect  |  Supraveghere persoane  |  Supraveghere santier  |  Supravegherea verificarea tehnica   |  Supravegherea calitatii  |  Surse de alimentare  |  Surse energie  |  Surse finantare  |  Surse iluminat  |  Suspendarea activitatii   |  Tehnica de calcul reparatii  |  Tehnica securitate  |  Tehnici audit  |  Tehnici comunicare  |  Tehnici de management   |  Tehnici de manipulare  |  Tehnici de vanzare  |  Tehnologie performanta  |  Tehnologii alimentare apa  |  Tehnologii alternative  |  Tehnologii iluminat  |  Terasa vara  |  Teren sintetic  |  Teren sintetic amenajari  |  Terenuri fara constructii  |  Testari ale sistemelor si echipamentelor electrice   |  Testari apa  |  Teste sanatate  |  Tipuri de constructii  |  Tipuri de onorarii  |  Titlu de proprietate  |  Titlul de mostenitor  |  Toata suprafata  |  Topografice cadastru  |  Transport confectii  |  Transport distributie gaze naturale  |  Transport echipamente  |  Transport expres  |  Transport materiale constructii  |  Transport national  |  Transport persoane romania  |  Transport tehnologic  |  Transport utilaje  |  Transport utilaje industriale  |  Trasee tehnologice  |  Tratare apa  |  Tratare apa echipamente  |  Uleiuri hidraulice  |  Uleiuri industriale  |  Unitatea de suprafata  |  Unitati bancare   |  Unitati de invatamant  |  Unitati hidraulice compacte  |  Urmarire de santier  |  Urmarire persoane  |  Urmarire santier  |  Urmarirea comportarii constructiilor in exploatare   |  Urmarirea constructiilor  |  Urmarirea lucrarilor  |  Urmatoarele tipuri de servicii  |  Utilaje confectii  |  Utilaje confectii noi   |  Utilaje constructii noi  |  Utilaje constructii reparatii  |  Utilaje depozite  |  Utilaje industria chimica  |  Utilaje industriale  |  Utilaje industriale reparatii  |  Utilaje manipulare  |  Utilaje mecanica  |  Utilaje mecanice  |  Utilaje noi  |  Utilaje productie constructii  |  Utilaje tehnologice  |  Utilaje transport  |  Utilaje uz general  |  Utilizarea resurselor bugetului stat  |  Verificare informatii  |  Verificare personal  |  Verificarea sistemelor de iluminat   |  Verificarea tehnica a instalatiilor   |  Verificarea tehnica periodica  |  Verificarea termenului de livrare  |  Verificari autorizate proiecte  |  Verificari instalatii gaze  |  Verificari patrimoniale  |  Verificari tehnice constructii  |  Verificari tehnice proiecte  |  Zile lucratoare  |  Zona lucrarilor de arta  |  Zone de productie  | 
    Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
    Email: Parola:
     


     
    Nume firma  
    Nume site ~ www.ghidul.ro/  
      Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
    Persoana de contact  
    Telefon  
    Email  
      * Toate campurile sunt obligatorii.  
    In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.