Korona-Centrul Medical-Bucuresti Afisari: 6819
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Ginecologie-obstetrica Vizitatori: 2980
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Drumul Taberei, nr. 38, bl. OD4, sector 6,
-------------------------
Phone: Telefon
  0214138815; 0737565656; 0768565656
-------------------------
Web: Internet
  email: korona@korona.ro
  site: www.korona.ro

 
Amenoreea  
Detalii  

Lipsa menstruatiei sau amenoreea primara, se poate produce atat in cursul pubertatii cat si mai tarziu de-a lungul vietii sexuale active.

     Amenoreea primara se refera la lipsa menstruatiei dupa varsta de 16 ani, in conditiile in care nu a existat inca nici un ciclu menstrual.

     Amenoreea secundara reprezinta lipsa menstruatiei in conditiile in care ciclurile menstruale s-au instalat deja. Desigur, in cazul amenoreei secundare primul lucru la care trebuie sa ne gandim este sarcina, desi exista multe alte motive pentru care pot exista intarzieri sau tulburari ale ciclului menstrual.

     Simptomul acesta trebuie perceput nu ca o boala ci ca o tulburarea, si rar reprezinta manifestarea vreunei afectiunii. Oricum, necunoscand cauza intarzierii ciclului aceasta poate fi un motiv de preocupare si ingrijorare de multe ori nejustificata. Cu ajutorul unor minime investigatii si cateva intrebari din partea medicului examinator necesare pentru orientarea acestuia, se va putea depista cauza amenoreei si vor fi luate masurile adecvate.

 

Semne si simptome

 

          Ceea ce indica sa instalat amenoreea este lipsa ciclului menstrual. Exista o diferenta in ceea ce priveste amenoreea secundara si primara.

          Vorbim de amenoree primara atunci cand pana la varsta de 16 ani nu a existat nici un ciclu menstrual. Atunci cand nu exista cicluri menstruale timp de trei pana la sase luni, sau chiar mai mult, dupa ce au existat cicluri normale, vorbim de amenoree secundara.

          In functie de cauza care sta la baza amenoreei vor putea fi observate si alte semne asociate, cum ar fi: lactatia, cefalee, tulburari emotionale, caderea parului sau pilozitate faciala excesiva.

 

Cauzele

 

Amenoreea primara

           Se considera ca amenoreea primara afecteaza cel putin una din 1.000 de tinere fete. Cele mai frecvente cauze ale acesteia sunt urmatoarele:

          Anomalii cromozomiale. Anomaliile structurale sau de numar ale cromozomilor implicati in dezvoltarea sexuala si reproducere pot duce la o pierdere prematura a ovulelor si foliculilor implicati in ovulatie si menstruatie.

          Tulburari ale secretiei hormonale ale hipotalamusului. In cazul amenoreei de origine hipotalamica ne confruntam cu o tulburare de secretie a hormonilor endocrini ai hipotalamusului, o glanda endocrina situata la baza creierului, in structura osoasa a osului sfenoid numita saua turceasca, cu rol in reglarea a intregului sistem endocrin, a unor functii importante a organismului si cu posibile implicatii si in reglarea ciclului menstrual. Efortul fizic intens, tulburari ale alimentatiei precum anorexia, stresul emotional si psihologic excesiv, toate acestea pot contribui la dereglarea functiilor normale ale hipotalamusului. Tumorile hipotalamice, intr-o mai mica masura, pot tulbura ciclurile menstruale.

     Afectiuni ale glandei pituitare. Glanda pituitara este o alta glanda situata la baza creierului, numita si hipofiza, ce poate afecta prin tulburare functiei proprii ciclurile menstruale. 

     Lipsa sau incompleta dezvoltare a unor organe ale aparatului reproducator feminin. Anumite probleme pot aparea in perioada fetala si in dezvoltarea embriologica a organelor sexuale, situatii in care anumite pati sau organe intregi pot lipsi: de exemplu uterul, colul uterin sau vaginul. In oricare dintre aceste variante, datorita dezvoltarii incomplete, nu se vor putea produce ciclurile menstruale. 

     Anomalii structurale ale vaginului. Obstructiile vaginale pot impiedica existenta unor cicluri menstruale normale. Prezenta unor structuri membranare dezvoltate din peretele vaginal si care obtureaza tractul vaginal, poate bloca fluxul sanguin endometrial din perioadele menstruale.

 

Amenoreea secundara

 

     Aceasta este mult mai frecvent intalnita decat cea primara. Exista mult mai multe cauze pentru amenoreea secundara :

Sarcina. La femeia in perioada reproducatoare, sarcina reprezinta cea mai frecventa cauza de amenoree. Atunci cand ovulul este fecundat si se implanteaza in mucoasa uterina (endometru) nu vor mai urma cicluri menstruale, endometrul suferind transformari pentru a hrani oul in dezvoltare si pentru a forma placenta materna, el ne mai fiind eliminat prin menstruatie.  

Contraceptivele. Unele femei care utilizeaza pentru contraceptie pilulele orale pot avea unele tulburari ale ciclurilor menstruale. La oprirea contraceptivelor orale pot trece intre trei si sase luni pana la restabilirea ciclurilor menstruale regulate si ovulatia normala.

Alaptatul. Mamele care alapteaza pot avea adesea amenoree. Chiar in cazurile in care ovulatia se produce, menstruatia poate lipsi. In acestea cazuri se va putea constata mai dificil o eventuala sarcina, ea ne putand fi evidentiata prin amenoree.

Stresul. Stresul mintal poate altera temporar functionalitatea normala a hipotalamusului – structura neurologica cu rol in reglarea si controlul intregului sistem endocrin, a secretiilor de hormoni ai glandelor si implicit a ciclului menstrual. In consecinta ovulatia si menstruatia se pot opri ca urmare a unui stres menta si/sau emotional puternic, reluare ciclurilor normale urmand a se face dupa trecerea perioadei respective. 

Medicamentele. Cu certitudine o serie de medicamente pot altera ciclul menstrual. Dintre acestea putem enumera: antidepresivele, antipsihoticele, chimioterapicele anticanceroase, corticoizii, etc.

Bolile cronice. Este cunoscuta o instalare a amenoreei in bolile cronice grave. In anumite cazuri acest simptom poate fi la debutul bolii. Ciclurile menstruale se vor reinstala dupa tratamentul si recuperarea corespunzatoare.

Balanta hormonala. O cauza comuna a ciclurilor menstruale neregulate este sindromul de ovar polichistic. In cadrul acestui sindrom se inregistreaza nivele relativ ridicate si sustinute de hormoni sexuali (estrogeni dar si androgeni) fiind mai greu realizabila fluctuatia hormonala normala a ciclului menstrual. De multe ori ovarul polichistic este asociat obezitatii, sangerarilor uterine abundente la ciclu (meno/metroragii), acnea, exces de pilozitate faciala, in afara tulburarilor de ciclu menstrual clasice.

Greutatea scazuta a corpului. Greutatea corporala prea mica poate fi urmata de intreruperea sintezei normale a mai multor hormoni si ca urmare afectarea ovulatiei si menstruatiei. Femeile care au grave tulburari in alimentatie, intalnite in sindroame precum anorexia sau bulimia, pot avea schimbari anormale in cadrul sistemului endocrin cu tulburarea ciclurilor menstruale.

Efortul fizic excesiv. Intreruperea ciclurilor menstruale cu amenoreea secundara, pot fi intalnite si la sportivele de performanta si mai ales in perioadele de antrenament intens (cantonamente si competitii). Sporturile respective in care sunt frecvent intalnite astfel de probleme sunt: atletismul (in special alergatul pe distante mari – maraton), gimnastica dar si baletul, etc. Dar trebuie specificat ca mai multi factori in cazul unei sportive de performanta intervin in tulburarea ciclurilor menstruale, si anume: compozitia reduca in tesut adipos a organismului, stresul, consumul mare de energie, etc.

Tulburari in functionalitatea normala a tiroidei. Afectiuni ale glandei tiroide sunt frecvent implicate in afectarea ciclurilor menstruale. Afectarea tiroidei va genera o scadere si a prolactinei – hormon secretat de glanda pituitara (hipofiza anterioara) cu rol in reglarea secretiei lactate si a dezvoltarii glandelor mamare – efect ce va la randul sau consecinte asupra functiei hipotalamusului cu afectarea ciclurilor menstruale.

Tumorile glandei pituitare. Tumorile benigne ale acestei glande endocrine precum adenoamele, prolactinoamele pot cauza secretii exagerate de prolactina care pot interactiona cu secretia regulata de hormoni implicati in reglarea ciclului menstrual. O parte din aceste tumori pot fi tratate prin administrarea unor medicamente, intr-o alta categorie fiind necesara interventia chirurgicala.

Leziunile uterine. Conditiile in care la nivelul uterului pot exista structuri ce impiedica eliminarea sangelui menstrual la ciclu, pot fi cauzatoare de amenoree. Dintre afectiunile sau interventiile ce pot cauza astfel de leziuni enumeram: fibroamele uterine (mai ales cele dezvoltate predominant submucos), chiuretajele, cezarienele, etc. Ca urmare a acestor piedici in evacuarea normala a continutului uterin la ciclurile menstruale, acestea vor avea ori un aspect anormal, atunci cand sangele se va evacua dupa o perioada de stagnare in cavitatea uterina, ori se va instala amenoreea in situatia unei obstructii complete. 

Menopauza prematura. Menopauza in general se instaleaza la o varsta mede de 51 de ani. Daca aceasta se instaleaza inaintea varstei de 40 de ani, o numim menopauza prematura. Lipsa functiei de sinteza hormonala a ovarelor se va asocia cu scaderea in circulatie a hormonilor estrogeni si ca urmare a ciclurilor de ingrosare si apoi descuamare a endometrului (mucoasei uterine) cu implicatie directa asupra menstrelor. Menstruatia prematura poate fi rezultat a unor factori genetici, a unor boli autoimune, dar si de cauza necunoscuta.

 

     Va trebui sa va prezentati la medic pentru examen de specialitate in urmatoarele situatii:

       -          cand nu ati avut inca nici un ciclu menstrual si ati trecut de varsta de 16 ani – amenoree primara,

       -          cand ciclul menstrual a lipsit doua sau mai multe luni consecutiv – amenoree secundara.

 

Diagnosticul si  screening-ul

 

      Desi amenoreea rar poate reprezenta o problema grava de sanatate, ea uneori poate reprezenta un semna de alarma pentru o serie tulburari hormonale.  

Descoperirea acestora poate lua mult timp si pot fi necesare mai multe tipuri de teste de laborator.

       Primul astfel de test pe care il va recomanda medicul (daca nu cumva il veti face acasa inainte de a ajunge la medic) este testul de sarcina. Medicul specialist va efectua de asemenea un examen ginecologic prin care se va evalua pe langa o eventuala sarcina si starea organelor genitale feminine cu eventualele elemente patologice ce ar putea sta la baza amenoreei.   

       Urmatorul pas este reprezentat de testele sanguine prin care se va determina nivelul mai multor hormoni. Se va face o evaluare si a glandei tiroide prin nivelul circulant al hormonilor acesteia (tiroxina si triiodotironina), a prolactinei, etc. Se va mai practica un test de provocare la progesteron.

      In functie de semnele si simptomele asociate cu rezultatele testelor de laborator se va stabili daca in cadrul investigarii cauzelor amenoreei mai sunt necesare si alte investigatii sau teste diagnostice. Imagistica precum tomografia computerizata, ecografia, rezonanta magnetica nucleara pot pune in evidenta eventuale tumori ale glandei hipofize, anomalii ale aparatului genital feminin, etc. 

       Ca ultima solutie se poate recurge la histeroscopie sau chiar laparoscopie mini-invaziva, tehnici invazive de examinare a organelor sexuale ce permit medicului o explorare directa.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
determinare grup sanguin rh  |  in timpul actului sexual  |  screening diabet  |  Abonamente sanatate  |  Absenta durerii   |  Accesul la laborator de specialitate  |  Acid uric  |  Administrare eficienta  |  Adn dublu catenar  |  Afectiuni abdominale  |  Afectiuni acute tratamente  |  Afectiuni intestin  |  Afectiuni medicale   |  Alimente baza  |  Amenoree tratamente  |  Analiza alfafetoproteina  |  Analiza de caz  |  Analiza diagnostic   |  Analiza fungigrama  |  Analize urinare  |  Analize biochimie  |  Analize citologie  |  Analize colesterol  |  Analize de biochimie   |  Analize de hematologie   |  Analize de imunologie   |  Analize fungigrama  |  Analize gamma gt  |  Analize genetice adn  |  Analize glicemie  |  Analize gratuite  |  Analize hemoleucograma  |  Analize hiv  |  Analize laborator biochimie  |  Analize laborator complete  |  Analize medicale vdrl  |  Analize sange  |  Analize secretie vaginala  |  Analize testosteron  |  Analize trigliceride  |  Analize urina  |  Anestezie de contact  |  Anestezie generala  |  Anestezie locala  |  Anexita tratament  |  Anorexie tratament  |  Anti celula parietala  |  Anti helicobacter  |  Anti hiv  |  Anti reticulina  |  Anti rubella  |  Anticorpi anti adn dublu catenar  |  Anticorpi anti centromer  |  Anticorpi anti chlamydia trachomatis  |  Anticorpi anti endomisium  |  Anticorpi anti hav  |  Anticorpi anti hbc  |  Anticorpi anti hcv  |  Anticorpi anti helicobacter pylori  |  Anticorpi anti herpes virus  |  Anticorpi anti muschi analize  |  Anticorpi anti reticulina  |  Anticorpi anti ribonucleoproteine  |  Anticorpi anti toxocara canis  |  Anticorpi anti toxoplasma gondii  |  Anticorpi specifici anti rh  |  Anticorpi specifici pentru hepatite  |  Aparitie chist   |  Asigurari medicale  |  Asigurari sanatate  |  Asistenta logistica  |  Asistenta medicala  |  Asistenta medicala domiciliu  |  Asistenta nastere  |  Asistenta psihologica  |  Avort spontan  |  Baza de tratament  |  Beta microglobulina analize  |  Bilirubina directa analize  |  Biochimie analize  |  Biochimie hormoni  |  Biochimie lipide  |  Biochimie uree  |  Biopsia excizionala  |  Biopsie  |  Biopsie col  |  Biopsie col uterin  |  Biopsie ganglioni periferici  |  Blocuri sticla  |  Boala grava   |  Boli autoimune  |  Boli cronice   |  Boli cu transmitere sexuala   |  Boli endocrine  |  Boli interne  |  Bolile autoimune  |  Cabinet medicina de familie   |  Cabinet medical  |  Cabinete consultatii medicale  |  Caderea parului  |  Calcitonina hormoni analize  |  Calciu ionic  |  Calciu ionic analize laborator  |  Calciu magneziu  |  Calciu total  |  Camere video  |  Camere video ip  |  Cancer col uterin  |  Cancer in toate stadiile  |  Cancer ovarian  |  Cancer san  |  Cancerul de col uterin  |  Cancerul de uter, ovare, vagin  |  Candida albicans  |  Candida tratament  |  Candidoza bucala  |  Cazuri de investigatii  |  Celulele canceroase  |  Centrul national sanatate mintala antidrog  |  Certificate deces  |  Certificate prenuptiale  |  Chirurgia dupa graviditate  |  Chisturi sau fibroame  |  Chiuretaje  |  Chiuretaje anestezie generala  |  Cicluri menstruale   |  Citodiagnostic babes-papanicolau  |  Citodiagnostic lichid de punctie  |  Citodiagnostic lichid punctie  |  Citodiagnostic papanicolau  |  Citodiagnostic secretie vaginala  |  Citodiagnostic sputa la parafina  |  Colesterol analize  |  Colesterol hdl analize  |  Colesterol ldl analize  |  Colesterol total  |  Colonoscopie  |  Colul uterin  |  Concedii medicale  |  Conizatie cervicala  |  Conizatie col uterin  |  Consiliere gravide  |  Consiliere pentru gravide   |  Consiliere psihologica  |  Consilierea angajatorului   |  Consilierea familiei  |  Consultanta asigurari  |  Consultanta de specialitate  |  Consultatie ginecologica  |  Consultatie medicala  |  Consultatii copii  |  Consultatii medicale  |  Consultatii medicina generala  |  Consultatii medicina interna  |  Control medical la angajare   |  Control cv angajati  |  Control medical periodic  |  Control personal  |  Coprocultura analize  |  Corpului fizic   |  Creatinina analize laborator  |  Creatinina serica  |  Cultura col  |  Cultura fungi  |  Cultura germeni anaerobi  |  Cultura lichid punctie  |  Cultura secretie vaginala col  |  Cultura sputa  |  Debutul vietii sexuale  |  Depistare virus hpv  |  Depistarea   |  Dermatologie  |  Deshidratare   |  Determinare grup sanguin  |  Determinare grup sanguin abo  |  Determinare hiv  |  Determinare proteina  |  Dezvoltarea fatului  |  Diagnostic fibroza   |  Diagnostic fibroza chistica  |  Diagnostic infertilitate  |  Diagnostic sarcina  |  Diagnosticul patologic   |  Diagnosticul si tratamentul bolilor   |  Diagnosticul tumorilor  |  Dieta echilibrata  |  Dimensiunea vaginului  |  Dispozitiv ascutit  |  Doppler artere membre inferioare  |  Doppler artere membre superioare  |  Doppler vene membre inferioare  |  Doppler vene membre superioare  |  Durere cap tratamente  |  Dureri menstruatie  |  Ecografia aparatului urinar  |  Ecografia glandei mamare  |  Ecografie  |  Ecografie 2d  |  Ecografie 3d  |  Ecografie abdomen  |  Ecografie abdomen inferior  |  Ecografie abdomen superior  |  Ecografie articulatii  |  Ecografie de sarcina  |  Ecografie de sarcina "doppler"  |  Ecografie de sarcina 3d 4d  |  Ecografie doppler  |  Ecografie fetala  |  Ecografie fetala 4d  |  Ecografie generala  |  Ecografie morfologie fetala  |  Ecografie obstetricala  |  Ecografie oculara  |  Ecografie parti moi  |  Ecografie san  |  Ecografie san bilateral  |  Ecografie san unilateral  |  Ecografie sarcina  |  Ecografie sarcina 4d  |  Ecografie scrot  |  Ecografie sold  |  Ecografie tendoane  |  Ecografie tiroida  |  Ecografie transvaginala  |  Ecografie vase  |  Ekg consultatii  |  Electroforeza proteinelor analize  |  Electroforeza proteinelor serice  |  Elemente filtrare  |  Elemente siguranta  |  Endometrioza tratament  |  Epstein barr virus  |  Estrogeni   |  Evaluare a muncii  |  Evaluare psihologica  |  Evidenta personalului  |  Evidenta concediilor  |  Evidenta concediilor medicale  |  Evolutie sarcina  |  Examen citohormonal  |  Examen citologic  |  Examen citologic al frotiului sanguin  |  Examen citologic babes papanicolau  |  Examen citologic babes-papanicolau  |  Examen citologic papanicolau  |  Examen clinic  |  Examen colposcopic  |  Examen histopatologic  |  Examen histopatologic bloc parafina  |  Examen histopatologic cu coloratii speciale  |  Examen microscopic citologic  |  Examen microscopic frotiu  |  Examen microscopic frotiu sanguin  |  Examen microscopic nativ  |  Examen microscopic sediment urina  |  Examen papanicolau  |  Examen secretie vaginala  |  Examen urina biochimie  |  Examene coproparazitologice  |  Examenul clinic   |  Exces glanda mamara  |  Exercitii aerobice  |  Explorari hormonale  |  Fara interventie chirurgicala  |  Faza de sinteza  |  Femeile insarcinate  |  Feritina analize laborator  |  Fibromul uterin  |  Fibroza chistica  |  Fosfataza alcalina analize  |  Frecventa de lucru  |  Frotiu papanicolau  |  Functiilor sexuale   |  Genotipare hpv  |  Ginecologie  |  Glande endocrine  |  Glande salivare  |  Glandei pituitare  |  Glicozilata hemoglobina  |  Glucoza analize laborator  |  Greutatea corporala  |  Hematologie  |  Hemoglobina glicozilata  |  Hemoleucograma analize  |  Hemoleucograma completa  |  Hemoleucograma test sanguin  |  Hepatita analize  |  Hepatita infectioasa  |  Hepatite virale  |  Hepatite virale de tip b si c  |  Hiperprolactinemie  |  Hiv analize  |  Hormoni de crestere  |  Hormoni sexuali   |  Hpv adn  |  Hrana pesti  |  Igiena bucala  |  Igiena intima  |  Igiena orala  |  Implanturi mamare sarcina  |  In timpul actului sexual   |  Inaintea actului sexual  |  Inalta frecventa  |  Incizie in jurul ombilicului  |  Incizie in jurul ombilicului  |  Incontinenta urinara  |  Infectii genitale  |  Infectii recurente  |  Infertilitate tratamente  |  Informatii utile  |  Injectii domiciliu  |  Instrumente medicale  |  Intact parathormon  |  Interiorul celulelor  |  Interiorul osului  |  Interventie chirurgicala   |  Interventie rapida  |  Interventii chirurgicale laparoscopice  |  Intocmirea dosarelor   |  Intocmirea dosarelor necesare  |  Intocmirea dosarelor personal  |  Investigatii laborator  |  Laborator analize  |  Laborator clinic  |  Laborator psihologic  |  Laboratorul de analize   |  Lame microscop  |  Laparoscopie diagnostica si operatorie  |  Legislatia muncii  |  Leziuni tegumentare  |  Lichidul amniotic  |  Literatura copii  |  Locuri de munca  |  Mamele care alapteaza   |  Mamografie consultatii  |  Markeri tumorali  |  Markeri tumorali  |  Markeri tumorali alfafetoproteina  |  Masa sticla  |  Masini grosime  |  Medic ginecolog  |  Medicamente frecvente  |  Medicamente orale  |  Medici familie sector 6  |  Medici specialisti  |  Medicina copii  |  Medicina de copii  |  Medicina familie  |  Medicina familiei  |  Medicina generala  |  Medicina interna  |  Medicina laborator  |  Medicina muncii  |  Medicul de medicina muncii  |  Medicul ginecolog  |  Medicul specialist de medicina muncii   |  Mese clasice  |  Mese regulate   |  Metoda de diagnostic   |  Metoda spm  |  Metode contraceptie  |  Microbiologie imunologie  |  Mod de viata  |  Modificari patologice  |  Monitorizarea starii de sanatate   |  Morfologie fetala  |  Nastere asistenta  |  Nastere pregatire  |  Nivel glucoza sange  |  Nivelul apei  |  Nivelul corpului fizic  |  Nivelul creierului   |  Nivelul de formare  |  Nivelul foliculilor   |  Noxe analiza  |  Nutritie  |  Oboseala cronica  |  Obstetrica ginecologie  |  Oprirea secretiei lactate  |  Organe masini  |  Organele de reproducere feminine  |  Organele genitale  |  Organele pelvine  |  Orificiul vaginal  |  Pana energie  |  Par moale  |  Parteneri sexuali  |  Patologia dezvoltarii pubertare  |  Patologie preneoplazica col uterin  |  Performanta sexuala  |  Perfuzii domiciliu  |  Perioada pubertatii   |  Permanent scurt  |  Pierdere osoasa  |  Pierderi de caldura  |  Planning familial  |  Prevenire cancer col uterin  |  Prima menstruatie  |  Primul ajutor  |  Primul semn de boala  |  Probe sange  |  Probleme endocrine  |  Probleme genitale  |  Probleme menstruale  |  Probleme psihologice   |  Procedura generala  |  Procedura speciala   |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Progesteron hormoni analize  |  Prolaps genital  |  Protectia muncii  |  Proteine totale  |  Proteine totale urinare  |  Raspuns in frecventa  |  Recoltare babes-papanicolau  |  Recoltare secretie vaginala  |  Recoltari analize  |  Recoltari analize de laborator  |  Recomandari   |  Reconstructie primara  |  Reducerea de personal  |  Reglarea ciclului  |  Resurse umane   |  Retete compensate  |  Retete gratuite  |  Retete gratuite si compensate  |  Retete medicale gratuite  |  Rezolvarea problemelor   |  Rezonanta magnetica  |  Rezonanta magnetica nucleara  |  Riscuri profesionale   |  Ruptura musculara  |  Sanatate sexuala  |  Sangerari anormale  |  Sanii tubulari implante  |  Scaderea in varsta  |  Scoala soferi  |  Screening fibroza chistica  |  Screening tiroida  |  Secretia de hormoni   |  Secretia lactata  |  Secretii uretrale  |  Secretii genitale  |  Secretii vaginale  |  Secretii vaginale abundente  |  Semne circulatie  |  Serologie hormoni   |  Servicii complete de evidenta a personalului  |  Servicii complete securitate  |  Servicii de evaluare  |  Servicii de medicina muncii  |  Servicii medicale  |  Servicii medicale complete  |  Servicii securitate  |  Servicii suplimentare  |  Servicii viza  |  Serviciul medical  |  Set de analize   |  Sideremie analize  |  Sindrom de oboseala cronica  |  Sistem artroscopie  |  Sisteme filtrare  |  Sisteme sanatate  |  Sistemul scurgere  |  Sistemului de reproducere feminin  |  Spalaturi vaginale  |  Specialist medicina familiei  |  Starea osului   |  Statii filtrare  |  Sth hormon crestere  |  Sticla functie alarma  |  Sticla grosime   |  Stimulare musculara  |  Stres fizic  |  Structuri anatomice   |  Studiu individual  |  Substanta de contrast  |  Sumar urina  |  Tehnici de colorare  |  Temperatura corpului   |  Temperatura de lucru  |  Terapie caldura  |  Terapii comportamentale  |  Test adn  |  Test babes papanicolau  |  Test citologic  |  Test ovulatie  |  Test psihologic  |  Test sarcina  |  Testare adn  |  Testare psihologica  |  Testare, evaluare psihologica  |  Teste de sarcina  |  Teste electroforeza  |  Teste paternitate  |  Teste pentru depistarea sarcinii   |  Teste sanatate  |  Teste sange  |  Teste urina  |  Testosteron analize  |  Testosteron liber analize  |  Testul papanicolau  |  Tesut conjunctiv  |  Tesut moale  |  Tesuturilor moi  |  Timp coagulare  |  Timp de protrombina  |  Timp sangerare  |  Tip de cultura  |  Tractul gastro intestinal  |  Tractul urinar  |  Transfer intrafalopian al gametilor  |  Transmitere sexuala  |  Tratament acnee contraceptive orale  |  Tratament cefalee  |  Tratament chirurgical   |  Tratament chirurgical endoscopic  |  Tratament incontinenta urinara  |  Tratament infectii transmise sexual  |  Tratament infertilitate  |  Tratament vergeturi  |  Tratamente colita   |  Tratamente copii  |  Tratamente pulmonare  |  Tratamentul bolilor  |  Tratamentul infertilitatii cuplului  |  Tratamentul obezitatii  |  Tratate chirurgical  |  Tub neural   |  Tulburari concentrare  |  Tulburari alimentatie  |  Tulburari ciclu menstrual  |  Tulburari de alimentatie   |  Tulburari de ciclu   |  Tulburari de echilibru  |  Tulburari de memorie  |  Tulburari de memorie si concentrare  |  Tulburari de menopauza  |  Tulburari echilibru  |  Tulburari emotionale  |  Tulburari endocrine  |  Tulburari menstruale  |  Tumora la ficat  |  Tumori  |  Tumori colon  |  Tumori conjunctiva  |  Tumori glande mamare  |  Tumori maligne  |  Tumori osoase  |  Tumori uterine  |  Tumorile de sarcina  |  Ureaza helicobacter pylori  |  Urina cu sange  |  Urina test  |  Urocultura  |  Uter, vagin si ovare  |  Valva ginecologica  |  Vase cervicale  |  Vase renale  |  Verificarea angajatilor  |  Videocolposcopie  |  Vindecare  |  Vindecare completa  |  Vsh analize  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.