| | SISTEMUL DE MANAGEMENT AL SIGURANTEI ALIMENTULUI CONFORM PRINCIPIILOR HACCP | | | | SISTEMUL DE MANAGEMENT AL SIGURANŢEI ALIMENTULUI CONFORM PRINCIPIILOR HACCP autor: Prof. univ. dr. Adrian Chira Capitolul I. Calitatea igienico-sanitară (Inocuitatea) a produselor alimentare şi rolul sistemului HACCP 5 1.1. Calitatea igienico-sanitara a produselor alimentare 6 1.2. Sistemul HACCP - metoda pentru protecţia igienico-sanitara a alimentelor 8 1.3. Principiile sistemului HACCP 9 Capitolul II. Necesitatea respectarii cerinţelor preliminare implementarii sistemului de management al siguranţei alimentului, conform principiilor HACCP 11 Capitolul III. Reglementari principale referitoare la siguranţa produselor alimentare 25 3.1. Pe plan internaţional 25 3.2. În România 26 Capitolul IV. Implementarea sistemului HACCP - o abordare practica 29 - 4.1. Definirea etapelor 29 4.2. Definiţii specifice sistemului HACCP 30 4.3. Prezentarea etapelor implementarii sistemului HACCP 32 4.3.1. Politica siguranţei alimentului (Definirea scopului) 32 4.3.2. Constituirea şi organizarea echipei HACCP 34 4.3.3. Descrierea produsului (specificaţii despre produs) 37 4.3.4. Elaborarea diagramei de flux tehnologic şi verificarea pe teren 40 4.3.5. Identificarea pericolelor potenţiale 45 4.3.6. Evaluarea riscurilor potenţiale 71 4.3.7. Determinarea Punctelor Critice de Control (PCC) 81 4.3.8. Stabilirea limitelor critice 86 4.3.9. Stabilirea sistemului de monitorizare 90 4.3.10. Stabilirea acţiunilor corective 94 4.3.11. Verificarea sistemului HACCP 97 4.3.12. Stabilirea documentaţiei şi a înregistrarilor 101 4.4. Transpunerea planului HACCP în practica 105 4.5. Revizuirea planului HACCP 106 4.6. Managementul programelor HACCP 108 4.7. Instruirea personalului - o necesitate în vederea implementarii sistemului HACCP 114 4.8. Avantajele implementarii sistemului HACCP 116 Capitolul V. Autocontrolul sistemului de management HACCP 119 Capitolul VI. Trasabilitatea produselor alimentare - componenta de baza a sigurantei alimentului 131 6.1. Siguranţa alimentului şi securitatea alimentara 131 6.2. Trasabilitatea pe filiera alimentara 132 6.3. Reglementari în România şi Uniunea Europeana referitoare la trasabilitate 133 6.4. Realitaţi şi perspective 135 Capitolul VII. Abordarea complexa a sistemului ISO 9001:2000 şi sistemului HACCP 137 Capitolul VIII. Manualul calitaţii şi siguranţei alimentului - model practic 143 Capitolul IX. Principii de baza privind implementarea sistemului HACCP în distribuţia şi desfacerea alimentelor 171 Capitolul X. Sistemul HACCP şi consumatorii 179 Capitolul XI. Particularitaţi privind certificarea sistemului de management al siguranţei alimentului 193 Capitolul XII. Prezentarea comentata a cerinţelor standardului DS 3027 E/2002 201 | | | | | | |