Lituania - Ambasada Republicii Lituania in Romania Afisari: 3194
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 1445
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Popa Savu, nr. 79 - 81, Sector 1, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0213115997; 0213173373; 0213115919
-------------------------
Web: Internet
  email: amb.ro@urm.lt
  site: www.ro.mfa.lt/ro/en/

 
Conditii de intrare si regim de sedere  
Detalii  

c

  • Nu există restricţii de călătorie

    Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Lituania.

    Intrarea în Lituania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

    În Lituania, autoritatea competentă în domeniul regimului străinilor este Departamentul pentru Migraţie din cadrul Ministerului de Interne (Sfentaragio g.2, LT-01122 Vilnius; Tel +370 (8-5) 2717236; Fax. +370 (8-5) 2718210).

    Pentru mai multe informaţii despre regimul de şedere în Lituania, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile lituaniene:

     

    • Ministerul Afacerilor Externe al Lituaniei (www.urm.lt )
    • Ambasada Lituaniei la Bucureşti (Tel: 021. 311-5997; 021.317.33.73)

     

    Ameninţări teroriste

    Lituania nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional. 

    După atentatele teroriste de la Madrid (11 martie 2004) şi de la Londra (7 iulie 2005), autorităţile tuturor statelor europene, între care şi cele din Lituania, au instituit o stare de alertă preventivă, menită a semnala eventuala repetare a unor astfel de atentate.

    Cetăţenilor români care călătoresc în Lituania li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile lituaniene şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). 

    Siguranţă şi criminalitate

    Lituania nu este considerată o ţară de risc pentru turiştii străini. Cele mai frecvente infracţiuni sunt cele de furt ale bunurilor personale, în special în locuri aglomerate, şi ale autoturismelor.

    Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Lituania să aibă în vedere unele măsuri de protecţie generale: evitarea spaţiilor aglomerate; dotarea autoturismului cu sistem de alarmă şi antifurt; evitarea companiei persoanelor care oferă servicii de escortă; evitarea consumului oricăror băuturi în compania acestora (s-au înregistrat cazuri în care astfel de peroane administrează partenerilor substanţe psihotrope în băuturi, transformându-i în victime ale bandelor de jaf).

    În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat

    Numele de telefon care pot fi apelate în situaţii de urgenţă:

    • urgenţe: 112
    • informaţii generale 118
    Sistemul medical

    Asigurarea medicală este obligatorie în Lituania. Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Lituania să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării.

    În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul lituanian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

    Condiţii privind traficul auto

    În Lituania, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Starea drumurilor este bună. Sistemul de autostrăzi cuprinde două segmente principale: Vilnius-Kaunas-Klaipeda şi Vilnius- Panevezys. Limitele de viteză sunt: 50 km/h în localităţi; 90 Km/h în afara localităţilor; 110 Km/h pe autostrăzi. Conducătorilor auto cu o vechime de sub 2 ani de la obţinerea permisului de conducere li se impune o limită de viteza de 70 Km/h. Alcoolemia admisă este de 0,4 %. Parcarea se face exclusiv în spaţii special indicate. În localităţi, parcarea se face contra cost. În spaţiul magazinelor şi al marilor centre comerciale parcarea este gratuită. Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.

    Începând cu data de 1 iulie 2007, autorităţile lituaniene au decis introducerea taxei de autostradă şi obligativitatea deţinerii vignietei pentru circulaţia pe autostrăzile din Lituania. Vignieta poate fi achiziţionată pentru perioade diferite: o zi, săptămânală, lunară, sau anuală. Taxele diferă în raport cu tonajul autovehiculelor.

    Pe teritoriul Lituaniei sunt interzise utilizarea şi deţinerea aparatelor antiradar, precum şi a dispozitivelor de detectare a radarelor. Acestea constituie infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative care poate fi contestată la tribunalul teritorial.Permisul de conducerePermisul de conducere românesc este recunoscut pe teritoriul Lituaniei fără restricţii.

    Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.

    Fiecare poliţă de asigurare medicală emisă de o societate de asigurare autorizată din România are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările ce vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

    Pentru orice tip de coliziune, indiferent dacă există victime umane sau numai pagube materiale, conducătorii auto implicaţi nu pot părăsi locul accidentului decât după sosirea poliţiei şi cu permisiunea acesteia.

    În cazul producerii de accidente de circulaţie care cauzează decesul unui cetăţean român, autorităţile locale procedează la întocmirea formalităţilor necesare, inclusiv eliberarea certificatului de deces şi informează Ambasada României. Pentru repatrierea corpului neînsufleţit, familia persoanei decedate trebuie să se apeleze la o firmă specializată din Lituania sau din România. Firma în cauză se va ocupa de obţinerea tuturor avizelor necesare transportului. Ambasada dispune de evidenţe şi coordonatele de contact ale unor societăţi de pompe funebre care pot interveni în astfel de cazuri.

    Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident:

    • 112 - serviciul general de urgenţe

     

    Utilizarea cărţilor de credit

    Cărţile de credit sunt acceptate ca mijloc de plată exclusiv în marile unităţi. În celelalte unităţi, mijlocul de plată este moneda naţionala “litas”, divizată în 100 de cenţi. Bancnotele au valori de 10, 20, 50, 100, 200, 500 Litas, iar monedele au nominaluri de 1, 2,5 10, 20, 50 cenţi şi 1, 2, 5 Litas.

    Regimul vamal

    Regulamentul vamal conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

    Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: 200 de ţigări sau 100 de ţigări de foi sau 50 trabucuri sau 250 grame tutun, 1 litru spirt, 2 litri de vin, 50 grame de parfum.

    Pentru detalii privind bunurile perisabile şi reglementarile aplicabile cetăţenilor din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, se poate contacta autoritatea vamală lituaniană (Manita Monietiene) la numărul de telefon (+370 5) 261 7258.

     

    Regimul medicamentelor

    Medicamentele trebuie să fie însoţite de reţeta sau copia reţetei, emisă pe numele călătorului.

     

    Regimul animalelor de companie 

     

    Începând cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie să satisfacă noi condiţii sanitare:

    • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
    • carnetul de sănătate veterinar
    • vaccinul antirabic în curs de valabilitate
    • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostră de sânge care permite să se testeze eficacitatea vaccinului antirabic); acesta trebuie făcut la minimum trei luni după vaccin şi cu trei luni înaintea exportului animalului

    Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.  

  •  

  • SURSA:www.mae.ro

  •  
    Galerie foto (3)
    [Image #1] [Image #2] [Image #3]
     
    polite de asigurare  |  Accidente de circulatie   |  Ambasade si consulate din romania  |  Animale companie certificat veterinar  |  Animale de companie  |  Aparate antiradar calatorie  |  Carti credit europene  |  Caz accident calatorie  |  Centre cost  |  Centre medicale  |  Companie animale  |  Conditii intrare regim sedere  |  Consulate din romania  |  Eliberare permise speciale calatorie  |  Eliberare vize afaceri  |  Eliberari pasapoarte  |  Examen medical periodic  |  Identificare animale microcip  |  Identificarea cu microcip a animalelor  |  Identitate companie  |  Identitate firma  |  Identitate web  |  Informatii utile  |  Informatii vaccinare antirabica  |  Materiale protectie  |  Medic veterinar  |  Ministerului afacerilor externe   |  Obtinerea permisului de sedere  |  Pagina web   |  Pasaport european animale companie  |  Permisul de sedere  |  Polita de asigurare  |  Polite de asigurare  |  Pompe funebre  |  Pompe vin  |  Primul ajutor  |  Produse perisabile  |  Protectia victimelor traficului persoane  |  Reglementari vamale calatorie  |  Sectia consulara ambasada  |  Sectia consulara ambasada bucuresti  |  Servicii birou  |  Servicii medicale  |  Servicii suplimentare  |  Servicii web  |  Serviciul medical  |  Serviciul roman informatii  |  Sistem antifurt  |  Sistem informatii  |  Sistemul de sprijin  |  Tatuaj color  |  Taxele vamale  |  Taxele vamale aplicabile  |  Tipuri vaccinuri calatorie  |  Vaccin antirabic  |  Viza intrare obligatorie romani  |  Vize intrare valabilitate  | 
    Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
    Email: Parola:
     


     
    Nume firma  
    Nume site ~ www.ghidul.ro/  
      Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
    Persoana de contact  
    Telefon  
    Email  
      * Toate campurile sunt obligatorii.  
    In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.