Colegiul Psihologilor din Romania Afisari: 51379
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 16880
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str.Stoian Militaru, Nr. 71, sector 4, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0372007340; 0214401352 ; 0372739198
-------------------------
Web: Internet
  email: secretariat@copsi.ro; contabilitate@alegericpr.ro
  site: www.copsi.ro

 
Norme de Atestare  
Detalii  

COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMÂNIA

 

Comisia de muncă, transporturi şi servicii

 

NORME DE ATESTARE CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

 

Art. 1. Comisia de Psihologia Muncii, Transporturilor ÅŸi Serviciilor, organizată în baza Normelor metodologice de aplicare a Legii 213/2004 ÅŸi a Regulamentului de organizare ÅŸi funcÅ£ionare internă, desfăşoară procedurile pentru acordarea avizului de liberă practică în următoarele domenii de activitate: (1)      psihologia muncii ÅŸi industrial-organizaÅ£ională; (2)      psihologia transporturilor; (3)      psihologia aplicată în servicii.

 

Art. 2. Psihologii atestaÅ£i pentru aceste domenii pot utiliza metodele psihologice pentru: (1)      analiza psihologică a muncii; (2)      evaluare, selecÅ£ie ÅŸi expertiză psihologică în vederea angajării, autorizării/menÅ£inerii în funcÅ£ie sau la solicitarea instituÅ£iilor abilitate; (3)      evaluarea în scopul avizării psihologice pentru protecÅ£ia muncii ÅŸi siguranÅ£a circulaÅ£iei ÅŸi a navigaÅ£iei; (4)      formare, orientare ÅŸi repartiÅ£ie în muncă după criterii psihologice; (5)      analiza psihologică ÅŸi prevenirea incidentelor, evenimentelor ÅŸi accidentelor de muncă, circulaÅ£ie ÅŸi navigaÅ£ie; (6)      analiza ÅŸi prevenirea fenomenelor de inadaptare profesională; (7)      studiul ÅŸi prevenirea stresului ocupaÅ£ional; (8)      studierea ÅŸi evaluarea modalităţilor de îmbunătăţire a adaptării operatorului uman în activitatea de muncă; (9)      diagnoză ÅŸi intervenÅ£ie organizaÅ£ională; (10) consiliere pentru orientarea în carieră ÅŸi dezvoltare personală; (11) informare ÅŸi consiliere în vederea reconversiei ÅŸi integrării socio-profesionale; (12) evaluare, consiliere pentru plasarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi; (13) consiliere în vederea integrării socio-profesionale a categoriilor de persoane defavorizate; (14) consultanţă psihologică pentru managementul resurselor umane; (15) realizarea de studii ÅŸi cercetări ergonomice în vederea îmbunătăţirii performanÅ£elor umane în activitatea de muncă, circulaÅ£ie ÅŸi navigaÅ£ie.

 

Art. 3. Atestatul de psiholog cu drept de liberă practică poate fi obÅ£inut de persoanele care îndeplinesc cerinÅ£ele art. 2 din Legea nr.213/2004.  

 

CAPITOLUL II

Criterii generale de atestare

 

Art. 4. Criteriile generale de acordare a avizului de liberă practică se diferenÅ£iază în funcÅ£ie de tipul de atestat stabilit prin lege, plecând de la: (1) Foaia matricolă din care să rezulte parcurgerea unor discipline universitare care să acopere domeniul pentru avizare: a) psihologia muncii; b) psihologie industrial-organizaÅ£ională; c) psihodiagnostic; d) statistică psihologică; e) metodologia cercetării f) psihologie socială; g) psihologie aplicată în diferite domenii profesionale; h) psihologia carierei; i) ergonomie ÅŸi factorii umani; j) orientare ÅŸcolară ÅŸi profesională; k) educaÅ£ia continuă a adultului. Orice disciplină din curricula universitară care are legătură cu domeniul va fi luată în considerare de comisie. (2) Pentru obÅ£inerea atestatului de liberă practică sunt obligatorii următoarele discipline: a) psihodiagnostic; b) psihologie experimentală/metodologia cercetării psihologice ÅŸi statistică psihologică; c) psihologia muncii sau psihologia industrial-organizaÅ£ională; (3) Curriculum vitae în care să se evidenÅ£ieze cu necesitate următoarele aspecte, după modelul european: a)   activitatea de practică studenÅ£ească cu toate aspectele referitoare la locul de desfăşurare, domeniul de activitate, numărul de ore; b) activitatea profesională: perioada, angajatorul, posibilităţile de contact; c)   cursuri, stagii de pregătire (durata, locul); d) participări la manifestări ÅŸtiinÅ£ifice; e)   lucrări publicate; f)   proiecte de cercetare sau de intervenÅ£ie practică în domeniul de competenţă al comisiei;  

 

CAPITOLUL III

Procedura de acordare a atestatului de libera practica

 

Art. 5. Dosarul în vederea atestării trebuie să conÅ£ină următoarele documente: (1)      cerere tip conform anexei (anexa1); (2)      copii legalizate după actele de studii ÅŸi foaia matricolă; (3)      copii legalizate după cartea de muncă sau contractul individual de muncă prin care să ateste vechimea în muncă ÅŸi în specialitate; (4)      copii legalizate după alte documente care să ateste studii profesionale: masterat, doctorat, specializări ÅŸi cursuri postuniversitare; (5)      copie după actul de identitate; (6)      copie după certificatul de căsătorie sau divorÅ£ (după caz); (7)      certificat de cazier judiciar;  (8)      certificat medical eliberat în condiÅ£iile legii.  

 

Art. 6. Comisia analizează documentele din dosar, conformitatea acestora cu cerinÅ£ele de pregătire profesională necesare în vederea acordării atestatului de liberă practică. În cazul în care se constată faptul că nu sunt întrunite condiÅ£iile de formare profesională, comisia recomandă parcurgerea cursurilor necesare completării cerinÅ£elor.

 

Art. 7. Atestatul de liberă practică în condiÅ£ii de supervizare se acordă debutanÅ£ilor în domeniu în următoarele condiÅ£ii:   (1)      respectarea condiÅ£iilor prevăzute la art. 6; (2)      evaluarea cunoÅŸtinÅ£elor profesionale prin completarea unui chestionar tip grilă; (3)      interviu susÅ£inut în faÅ£a comisiei.  

 

Art. 8. Atestatul de liberă practică în regim de asociere se acordă: (1)      psihologilor debutanÅ£i care îÅŸi desfăşoară activitatea în societăţi civile profesionale ÅŸi în alte forme de organizare a activităţii, conform legii, cu respectarea condiÅ£iilor de la art. 7 ÅŸi în condiÅ£iile în care în cadrul societăţilor civile profesionale îÅŸi desfăşoară activitatea cel puÅ£in un psiholog care deÅ£ine atestatul de liberă practică autonomă; (2)      psihologilor care deÅ£in atestatul de liberă practică autonomă ÅŸi doresc să lucreze în colective profesionale.

 

Art. 9. Atestatul de liberă practică autonomă se acordă persoanelor care îndeplinesc următoarele criterii de competenţă: (1) psihologilor care au cel puÅ£in un an vechime în supervizare în baza următoarei proceduri de evaluare: a) dovada efectuării cursurilor suplimentare în cazul în care au fost recomandate cu ocazia primei evaluări; b) recomandarea scrisă din partea supervizorului; c) interviu susÅ£inut în faÅ£a comisiei. (2) psihologilor care deÅ£in titlul de doctor în psihologie sub condiÅ£ia unei vechimi în specialitate de minimum 3 (trei) ani ÅŸi a unui interviu susÅ£inut în faÅ£a comisiei; (3) psihologilor sau cercetătorilor ÅŸtiinÅ£ifici (care au lucrat în domeniu psihologia muncii, industrial-organizaÅ£ională, transporturi ÅŸi servicii) sub condiÅ£ia unei vechimi în specialitate de minimum 5 (cinci) ani de zile ÅŸi a unui interviu susÅ£inut în faÅ£a comisiei.    a)      existenÅ£a unui spaÅ£iu a minim 20 metri pătraÅ£i; b)      mobilier ÅŸi utilităţi specifice; c)      echipament de calcul; d)     programe de raportare ÅŸi evidenţă a rezultatelor examinării la nivel naÅ£ional; e)      dotarea metodologică (probe psihologice, aparate, programe, softuri specializate) în conformitate cu cerinÅ£ele Comisiei metodologice ÅŸi cu specificul psihologic al obiectivelor ÅŸi categoriilor ocupaÅ£ionale supuse evaluării psihologice.

 

CAPITOLUL IV

Norme ÅŸi proceduri de control ÅŸi supervizare

 

Art. 15. În activitatea lor psihologii de liberă practică în domeniul muncii, transporturilor ÅŸi serviciilor se vor supune normelor de control ÅŸi supervizare aprobate de ConvenÅ£ia NaÅ£ională.

 

Art. 16. Comisia procedează la selecÅ£ia ÅŸi instruirea psihologilor cu drept de liberă practică ce pot realiza activităţi de supervizare profesională ÅŸi care trebuie să întrunească următoarele condiÅ£ii: (1)      atestat de liberă practică; (2)      vechime în specialitate de minimum 10 ani; (3)      să facă dovada că dispune (are acces) la condiÅ£ii materiale ÅŸi metodologice corespunzătoare cerinÅ£elor comisiei; (4)      contract de colaborare între Colegiu ÅŸi supervizor (anexa 2); (5)      contract de colaborare între supervizor ÅŸi psihologul supervizat care va cuprinde modalităţile ÅŸi procedurile convenite în vederea îndrumării, supravegherii ÅŸi controlului (anexa 3);

 

Art. 17. Un supervizor poate să supervizeze activitatea a maximum 3 psihologi cu drept de liberă practică în condiÅ£ii de supervizare.

 

Art. 18. La finele unui an de supervizare, supervizorul trebuie să înainteze Comisiei o fişă de evaluare profesională a candidatului (anexa 4).

 

Art. 19. În cazul în care candidatul nu realizează activităţile cerute ÅŸi nu corespunde cerinÅ£elor supervizorul va suspenda activitatea de supervizare anunÅ£ând Comisia, înaintând un material justificativ.

 

Art. 20. Candidatul supervizat se poate adresa Comisiei în cazul în care are reclamaÅ£ii privitoare la relaÅ£ia de supervizare    

 

Art. 21. Pentru psihologii care lucrează în colective de cel puÅ£in doi psihologi (angajaÅ£i în instituÅ£ii publice, S.R.L.-uri, cabinete individuale, cabinete asociate) supervizarea se va face de psihologul ÅŸef de laborator (dacă acesta îndeplineÅŸte condiÅ£iile de supervizor).

 

Art. 22. Controlul făcut pe bază de mandat al Comitetului Director acordat Comitetului filialei se efectuează în următoarele cazuri: (1)      sesizări ÅŸi reclamaÅ£ii ale filialelor ÅŸi psihologilor din teritoriu; (2)      sesizări ÅŸi reclamaÅ£ii ale beneficiarilor serviciilor psihologice; (3)      sesizări ÅŸi reclamaÅ£ii ale persoanelor fizice/juridice.

 

Art. 23. ReclamaÅ£ia transmisă sau primită la Comitetul Director este analizată de către comisia de specialitate ÅŸi în funcÅ£ie de temeinicia ei se dă mandat de verificare punctuală a aspectelor sesizate, filialei respective.

 

Art. 24. Membrii comisiei de specialitate efectuează supravegherea ÅŸi controlul activităţii desfăşurate de psiholog cu drept de liberă practică prin următoarele mijloace: (1)      evidenÅ£ierea ÅŸi raportarea computerizată a diferitelor tipuri de prestaÅ£ii; (2)      analize prin sondaj a documentelor de asistenţă psihologică făcute de delegaÅ£ii comisiei de specialitate în diferite comitete teritoriale sau de psihologii pregătiÅ£i pentru atribuÅ£ii de control.

 

Art. 25. Pregătirea persoanelor cu atribuţii de control se face prin susţinerea unor instructaje periodice aprobate de Consiliul Colegiului.

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
protejarea informatiilor  |  corectitudine  |  in timpul actului sexual  |  intimitatea si confidentialitatea   |  partile aflate in conflict  |  protejarea documentelor  |  riscul in asigurari  |  Abuz exploatare copii  |  Acces informatii interes public  |  Acces informatii interes public lege  |  Acoperire nationala  |  Acoperire si protectie  |  Actiuni in instanta  |  Actiuni justitie  |  Activitate principala  |  Activitate sexuala activa   |  Activitatea societatii   |  Activitati culturale  |  Activitati curriculare  |  Activitati de cercetare stiintifica  |  Activitati publicitate  |  Actul de justitie  |  Actului de justitie  |  Administrarea domeniului public  |  Agentii presa  |  Alternativa terapeutica  |  Analiza de caz  |  Animale rasa  |  Aplicarea de chestionare   |  Arhivele nationale asistenta specialitate  |  Asigurari angajati  |  Asigurari generale  |  Asigurari pentru angajati  |  Asigurari persoane juridice  |  Asigurari sanatate  |  Asigurari sociale   |  Asigurari sociale de sanatate  |  Asistenta juridica consultare reprezentare  |  Asistenta sociala protectia copilului  |  Asistenti social cursuri  |  Autoritati sanatate publica judetene  |  Avizare proiecte finantare  |  Baza de date a scolii  |  Boala profesionala  |  Cabinete psihologie  |  Cai rasa  |  Calitate de exceptie  |  Calitatea materialelor  |  Cererea oricarui asociat  |  Certificat cazier judiciar  |  Certificat cazier judiciar persoane fizice  |  Certificatul divort  |  Cod acces  |  Cod electronic  |  Cod postal  |  Codul deontologic al profesiei   |  Codul deontologic psiholog  |  Colaborare afaceri  |  Colegiul psihologilor   |  Colegiul psihologilor din romania  |  Companii de servicii profesionale si it  |  Comunitati de afaceri   |  Concluzii scrise  |  Concurenta neloiala  |  Confidentialitatea informatiilor  |  Confidentialitatea datelor   |  Confidentialitatea informatiilor   |  Conflicte concurenta neloiala  |  Conflicte domeniul proprietatiii intelectuale  |  Conform contractului  |  Consilier juridic  |  Consiliere copii   |  Consiliere asigurari  |  Consiliere credit  |  Consiliere juridica copii  |  Consiliere profesionala  |  Consiliere psihologica  |  Consiliere psihologica individuala  |  Consiliere psihologica cuplu marital  |  Consiliere psihologica parinti  |  Consultanta calitate  |  Consultanta asigurari  |  Consultanta baza date  |  Consultanta calitate, mediu  |  Consultanta certificat cazier judiciar  |  Consultanta de specialitate  |  Consultanta finantare  |  Consultanta organizationala  |  Consultanta permanenta   |  Consultanta probleme mediu  |  Consultanta proiect   |  Consultanta proiecte publicitare  |  Consultanta securitate  |  Consultanta taxe  |  Contractul de mandat  |  Contributia asigurari sociale sanatate  |  Control cv angajati  |  Control financiar curs  |  Control judiciar  |  Control personal  |  Controlul stresului  |  Coordonatori de evenimente   |  Copii legalizate  |  Costurile unei actiuni in instanta  |  Credit persoane juridice  |  Cresterea eficientei  |  Cunoasterea limbajului non verbal  |  Cunoasterea mediului  |  Cursuri profesori   |  Cursuri analiza riscurilor  |  Cursuri arme  |  Cursuri asistenti manager  |  Cursuri calificare  |  Cursuri comunicare  |  Cursuri comunicare afaceri  |  Cursuri control financiar  |  Cursuri de formare profesionala  |  Cursuri domeniul medical  |  Cursuri formare profesionala  |  Cursuri individuale  |  Cursuri manager proiect  |  Cursuri navigatie  |  Cursuri persoane juridice  |  Cursuri prezentare tv  |  Cursuri psihologie  |  Cursuri relatii clientii  |  Cursuri relatii publice  |  Cursuri specializare  |  Declaratii privind statutul civil persoanei  |  Departament relatii cu presa  |  Detectiv verificare personal  |  Dezvaluirea informatiilor  |  Dezvoltare abilitati  |  Dezvoltare institutionala  |  Dezvoltare organizationala  |  Dezvoltare personala  |  Dezvoltare profesionala  |  Diagnoza computerizata  |  Distrugerea informatiilor  |  Domeniul apararea drepturilor omului  |  Domeniul resurselor umane  |  Drept administrativ  |  Drept administrativ  |  Drept de autor  |  Drept de libera practica  |  Drept de proprietate  |  Drept financiar   |  Dreptul de autor  |  Dreptul de proprietate  |  Dreptul familiei  |  Dreptul mediului  |  Dreptul viata intima  |  Drepturi autor  |  Drepturi de autor   |  Drepturi de proprietate intelectuala   |  Drepturile copii protectie  |  Drepturile copiilor dezvoltare  |  Drepturile fundamentale ale omului  |  Durata societatii  |  Elemente legatura  |  Elemente siguranta  |  Erori materiale  |  Evaluare a muncii  |  Evaluare personal  |  Evaluare psihologica  |  Evaluarea performantelor profesionale  |  Evaluarea psihologica  |  Evaluarea riscurilor potentiale  |  Evaluari afaceri  |  Evaluari daune  |  Evaluari psihologice  |  Evaluari risc  |  Evenimente familie  |  Evenimente personale  |  Evenimente sociale  |  Evidenta date personal  |  Experienta sexuala   |  Exploatare economica copii  |  Factori de risc  |  Fara taxe suplimentare  |  Fidelitatea angajatilor  |  Fiecare proprietate in parte  |  Finantare grupari teroriste  |  Formare profesionala  |  Formare profesionala afaceri financiare  |  Format electronic   |  Hartuire sexuala  |  In functie de rasa   |  In timpul actului sexual   |  Indiferent de nationalitate   |  Informarea familiei  |  Informarea lor prealabila  |  Informatii clienti  |  Informatii concurenta neloiala  |  Informatii de presa  |  Informatii parteneri afaceri  |  Institutii de interes public  |  Instrumente control  |  Instrumente masura  |  Instrumente masurare  |  Instrumente precizie  |  Interpretarea legii  |  Interventie obiective  |  Interventii situatii urgenta  |  Interventii urgenta  |  Justitie proprietate intelectuala  |  La cererea oricarei persoane interesate  |  Laborator analize  |  Laborator psihologic  |  Legi interne  |  Legislatia in vigoare  |  Libertatea de religie  |  Limitele competentei  |  Limitele confidentialitatii   |  Lucrari si servicii  |  Managementul documentelor  |  Manager de proiect  |  Masuratori computerizate  |  Masuratori de precizie  |  Masuri protectie alternative copii  |  Materiale acoperire  |  Materiale de prezentare  |  Materiale protectie  |  Materiale publicitare  |  Mediu de cultura  |  Membru superior  |  Mesaje publicitare  |  Mesaje publicitare scrise   |  Mijloace juridice specifice  |  Mijloace prezentare audio  |  Mijloace prezentare video  |  Ministere si institutii de interes public  |  Mobilier cabinete  |  Mobilier copii  |  Mobilier de laborator  |  Mobilier industrial  |  Mobilier institutii publice  |  Mobilier medical  |  Mobilier pentru copii  |  Mod de viata  |  Model disponibil  |  Modul salarii  |  Modul specialist  |  Monitorizare activitati educationale copii  |  Monitorizarea starii de sanatate   |  Navigatie cursuri  |  Norme protectia muncii  |  Oficii poåŸtale - bucureåŸti  |  Oficiul postal  |  Organisme autonome asigurari sociale  |  Organizatii , institutii publice  |  Orientare profesionala  |  Parteneri sexuali  |  Parti sociale   |  Partile aflate in conflict   |  Pastrarea dreptului   |  Pastrarea starii de sanatate  |  Performanta intelectuala  |  Performanta intelectuala  |  Performanta sexuala  |  Permanent mediu  |  Persoana fizice autorizata  |  Persoanelor fizice si juridice  |  Personal serviciu  |  Prelucrare video   |  Presiune maxima  |  Prezentarea ofertei de afaceri  |  Principiul confidentialitatii  |  Probleme de ordin psihologic  |  Probleme psihologice   |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Proceduri amiabile  |  Proceduri securitate  |  Profesia de psiholog   |  Program art terapie  |  Program integritate publica  |  Programe formare profesionala  |  Programe academice  |  Programe creare locuri munca  |  Programe de formare   |  Programe finantare  |  Programe guvernamentale dezvoltare  |  Programe speciale  |  Programul practic  |  Promovarea in instanta   |  Proprietate intelectuala  |  Protectia datelor   |  Protectia drepturilor de proprietate   |  Protectia drepturilor omului constitutie  |  Protectia mediului  |  Protectia muncii  |  Protectia muncii cursuri  |  Protectia persoane  |  Protectie agentii  |  Protectie civila proiecte  |  Protectie persoane fizice  |  Protectie personala  |  Protectie situatii urgenta  |  Protejarea confidentialitatii  |  Protejarea drepturilor clientului   |  Protejarea informatiilor confidentiale   |  Psihologia muncii  |  Psihologia muncii transporturilor  |  Psihologie cursuri  |  Publicitate agentii  |  Publicul tinta   |  Rapoarte evaluare  |  Rapoarte financiare  |  Raporturile juridice  |  Recomandari   |  Reconversie profesionala  |  Reglementarile internationale  |  Reglementarile legii   |  Reguli de securitate   |  Relatiile de afaceri   |  Relatiile de familie  |  Reprezentarea clientului  |  Reprezentarea in justitie  |  Reprezentarea societatii   |  Responsabilitate fata de actul psihologic   |  Rezolvarea conflictelor in comunitate  |  Risc financiar  |  Riscuri asumate   |  Riscuri profesionale   |  Sanatate publica  |  Sanatate sexuala  |  Scoala protectia mediului  |  Secretariatul   |  Securitate si protectie  |  Securitatea informatiei  |  Seminarii internationale  |  Seminarii, simpozioane  |  Servicii situatii urgenta   |  Servicii comunicare  |  Servicii de evaluare  |  Servicii de evaluare a riscurilor   |  Servicii de publicitate  |  Servicii masa  |  Servicii securitate  |  Servicii suplimentare  |  Serviciu vin  |  Serviciul roman informatii  |  Sex si statut social  |  Siguranta exploatare  |  Siguranta in utilizare  |  Sistemul asigurari sociale sanatate  |  Situatii financiare  |  Situatiile financiare  |  Situatiilor financiare  |  Specialisti administratie publica  |  Sprijinul fondurilor ue   |  Standardele de calitate   |  Standardele de viata  |  Standardele internationale  |  Standardele internationale in vigoare  |  Statute diverse  |  Stimulente sexuale  |  Stiri internationale  |  Stiri politice  |  Studii mediu  |  Studii opinie  |  Suport fata masa  |  Suport psihologic  |  Suport rezerva  |  Taxe si onorarii   |  Tehnici cercetare  |  Tehnici comunicare  |  Tematica cursurilor  |  Terapie alternativa   |  Terapie alternativa cursuri  |  Terapie de cuplu  |  Test efort  |  Test psihologic  |  Testare personal  |  Testare psihologica  |  Testare, evaluare psihologica  |  Teste atentie  |  Teste efort  |  Teste sanatate  |  Tip de cultura  |  Tratament infectii transmise sexual  |  Universitatea bucuresti  |  Urmatoarele riscuri standard  |  Valorile si standardele etice  |  Verificare informatii  |  Verificare personal  |  Viata de cuplu  |  Vin masa  |  Ziua copilului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.