Fructele uscate – prune, mere, pere, coacaze negre, ananas, portocale, capsuni, kiwi, piersici, curmalele, smochinele, stafidele, caisele – sunt o sursa nepretuita de energie in timpul iernii. De asemenea, aceste fructe sunt bogate in macroelemente, microelemente, vitamine necesare pentru intarirea sistemului imunitar. Fructele uscate au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Fructele uscate sunt recomandate tuturor, de la copii, adolescenti, femei insarcinate, sportivi si pana la batrani sau persoane aflate in convalescenta. Datorita potasiului, calciului, fierului, seleniului, vitaminelor A, B1, B2, C, fructele uscate ajuta in tratarea asteniei, anemiei, iritatiilor gastro-intestinale, starilor febrile, afectiunilor cailor respiratorii (viroze, bronsite, laringite, traheite). Fructele uscate au un continut ridicat de K, Mg si vitamina C: - K impreuna cu Na participa la reglarea apei in organism - K este tonic cardiac, muscular, ajuta suprarenalele si intervine in alimentatia creierului cu oxigen - K controleaza folosirea Ca in organism - K grabeste refacerea tesuturilor traumatizate: arsuri, interventii chirurgicale Deficitul de K duce la: oboseli musculare, reumatism, scaderea memoriei, sensibilitate la raceala (maini si picioare reci), calozitati pe talpi si bataturi, constipatie, lipsa poftei de mancare, mancarimi ale pielii, carii, acnee, carcei, odihna dificila, nervozitate, depresie, hipotensiune, sete. - Mg ajuta la fixarea Ca in lupta contra cancerului, este necesar pentru oase si dinti - Vitamina C ajuta la asimilarea Fe. - Organismul isi ia Fe mai ales din cereale nedecorticate, legume uscate( mai ales linte) si fructe uscate |