Importanta POLENULUI in alimentatia noastra O albina recolteaza cam 6-15 mg polen la un zbor, dupa ce a fost in vizita la o multime de flori. Polenul este alcatuit din celulele fecundante masculine ale florilor, iar un grauncior este alcatuit din mai multe granule de polen. Fiecare granula de polen, pe langa invelisul interior (intina) si exterior (exina) mai are un miez (2 nuclei) care contine acizi cu proprietati antianemice, antileucemice si anticancerigene.Un gram de POLEN contine:-B1 (8mg/g), B2(18), B5(15),B6(5), B8(0.15), B9(5), B12 si A(putin),C(150-450), D(0,4), E(0.25) ;-3% minerale si oligoelemente: K(20-40), Mg(1-20), Ca (1-15), Si(2-10), Cu(0,07), Mn(1,4), Fe(0.2-12), P(1-20), S(1), Cl(0.8);-7-35% proteine.Polenul contine de 5 ori mai multe proteine decat carnea.-2.71-14.44% lipide;-40% glucide, hormoni, enzime-factori care reglementeaza cresterea-mai contine si un antibiotic natural de aceea polenul este cel mai eficient fortificant si regenerator al organismului.Tonifiant fiind, Polenul ajuta in stres si oboseala precum si in sporirea imunitatii.Este eficient in cantitati mici : cate o lingurita.Cu 30-40g pollen/zi se asigura necesarul de aminoacizi pentru un adult si pentru copii (chiar si mici) 12g/zi adica 1-3 lingurite maxim/zi.Se poate face cura de 1-4 saptamani, polenul fiind foarte concentrat, dar nu luati niciodata cu lingurita de metal, deoarece acizii din polen intra in reactie cu metalul.POLENUL SE TINE IN GURA PANA SE COMBINA CU ENZIMA DIN GURA, NU SE INGHITE IMEDIAT.Ajuta femeile cu tulburari de ciclu sau aflate la menopauza sau cu fibrom uterin, sau alte neplaceri date de excesul de foliculina : osteoporoza, tetanie, spasmofilie.Fiind bogat in iod previne gusa endemica.Ajuta copii in crestere mai ales pe cei subponderali care pot castiga in greutate fara a afecta pe cei predispusi la ingrasare.Este indicat si in boli neurologice, astenii, depresii, surmenaj, nervozitate, insomnie, anemie, tulburari digestive, boli hepatobiliare, renale, cardiovasculare, hepatite, constipatie, ulcere, colite si este antiaterosclerotic(scade colesterolul plasmatic).Apicultorii recolteaza polenul “la urdinis” inainte ca acesta sa ajunga in stup, apoi il usuca si pe urma il pastreaza in ambalaje nemetalice, ferit de caldura, lumina, umiditate si contaminare. Cea mai mare valoare nutritiva o are polenul uscat.Daca nu va place gustul polenului puteti sa il combinati cu miere, sau o reteta care place mai ales copiilor : 2 lingurite de polen intr-un pahar cu iaurt de 100 g si il lasati timp de 15 min., timp in care se va combina suficient incat sa favorizeze asimilarea.Atentie: din 100g polen se obtin aminoacizi ca si din consumarea a ½ kg carne de vita sau din 7 oua.Nu ezitati sa consumati polen. |