CHRIS CONTI SERVICE Afisari: 3847
Categorie: AFACERI >> Audit, contabili Vizitatori: 1472
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Şos. Pantelimon nr. 241, bl. 61, sc. 1, et. 9, ap. 39, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0216274153; 0722606502; 0216274153
-------------------------
Web: Internet
  email: chris_conti@rdslink.ro
  site:

 
Expertize contabile  
Detalii  

Expertiza este activitatea de cercetare efectuata de un specialist ce are calitatea de expert cu scopul de a stabiliadevarul intr-o situatie, problema sau litigiu.

Expertiza = operatia facuta de unul sau mai multi experti cu scopul de a constata unele fapte, de a controla, de a examina, de a masura, de a evalua anumite lucruri, sau un mijloc de proba dispus sau cerut de organul juridic in materie civila sau penala efectuat de un specialist, care prin cunostintele si experienta ce o poseda trebuie sa aduca lamurirea diferitelor aspecte necesare solutionarii unor cauze.In sinteza, expertiza in general este un mijloc de proba de constatare, comfirmare, evaluare, lamurire sau dovedire pe baza cercetarii stiintifice, a adevarului obiectiv cu privire la o anumita fapta, imprejurare, problema, situatie, cauza sau litigiu.Prin natura si continutul faptei, expertiza poate fi: tehnica, medicala, grafologica, criminalistica, contabila, etc.

Expertiza contabila este o forma de cercetare stiintifica in vederea lamuririi modului in care sunt reflectate in documente si in evidenta tehnic-operativa si contabila anumite fapte, imprejurari, situatii, etc. de natura financiar-contabil.Expertiza contabila este misiunea data unui expert de a controla registrele, conturile si actele justificative ale unui agent economic in scopul de a furniza partilor interesate datele pentru o echitabila regularizare a situatiei.Dupa destinatia sa expertiza contabila poate fi:

-judiciara - solicitata de anumite organe pentru solutionarea cauzelor aflate in stare de ancheta, cercetare, judecata. Ex: politia, parchetul, tribunalul.

-extrajudiciara - solicitata de p.f. sau p.j. interesate fara sa existe un dosar de ancheta, cercetare sau judecata.Obiectul expertizei contabile il formeaza dosarele de ancheta, cercetare sau judecata, iar obiectivele expertizei contabile sunt stabilite sub forma unor intrebari de catre organul de urmarire penala sau instanta la cererea partilor sau din oficiu, la care trebuie sa raspunda expertul.Organizarea expertizei contabile in Romania.In actualul stadiu al trecerii la economia de piata s-a impus marirea numarul de experti, contabili autorizati care sa evalueze si sa controleze performantele agentilor economici ce activeaza pe piata. Aceste necesitati sunt izvorate din actele normative existente.Prin legea contabilitatii s-a statuat ca organizarea contabila se tine de organe specializate, autorizate, in 2 variante:

1.Prin compartimentele de contabilitate ale agentilor economici.

2.De persoane juridice autorizate sau p.f.

Un alt act normativ Legea 31 / ’90 -; a impus ca cel putin 2 cenzori ai societatii comerciale trebuie sa fie contabili autorizati sau experti contabili. Aceasta lege a precizat ca pentru determinarea sumelor datorate cu orice titlu statului, agentii economici pot fi consiliati de catre un consilier la alegere, din randul contabililor autorizati si expertilor contabili.In decursul perioadei, in Romania prin anul 1907 s-au pus bazele Uniunii Absolventilor Scolilor Superioare de Comert; 1918 Asociatia Titratilor in Stiinte Comerciale; 1921 s-a organizat Corpul de Contabili Autorizati si Experti Contabili, desfiintat in 1948 si reinfiintat in 1957 si s-a organizat activitatea de expert contabil sub indrumarea Ministerului Finantelor.In 1990 s-a legalizat Asociatia Generala a Expertilor Contabili si Tehnici, grupare profesionala, organizatie nonguvernamentala, care se transforma in 1994 in Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati, cu filiale in toate judetele (CECCAR).

CECCAR este organizat pe 2 sectiuni:

 a.Sectiunea expertilor contabili;

 b.Sectiunea contabililor autorizati.

Organele de conducere ale CECCAR sunt:

-Conferinta nationala;

-Consiliul Superior al corpului;

-Biroul permanent al coptrpului.

Pe langa consiliul superior functioneaza comisia superusoara de disciplina. Pe langa consiliul superior si consiliul filialelor functioneaza cate un reprezentant al Ministerului Finantelor.In Franta, activitatea de expertiza se realizeaza de Ordinul Expertilor Contabili si Asociatia Contabililor. In Germania exista Camera Expertilor Contabili care au misiuni in domeniul fiscal, consultanta, etc. In SUA este organizat Institutul American de Expertiza Contabila. In Canada exista Ordinul Contabililor Agreati din Quebec.Dobandirea calitatii de expert contabil si contabil autorizat

Expertul contabil este persoana care a dobandit aceasta calitate in conditiile legii si are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare de contabilitate, de a supraveghea gestiunea societatii comerciale si de a verifica legalitatea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere.Calitatea de expert contabil se atribuie de catre comisiile de examinare stabilite prin ordin comun al Ministerului Finantelor si al Ministerului Invatamantului pe baza de examen. Examenul se organizeaza de CECCAR.Pentru sustinerea examenului fiecare candidat trebuie sa indeplineasca conditiile:

-capacitatea de exercitiu deplina;

-studii ecomonice suprerioare in specialitatea contabilitate-finante cu diploma recunoscuta de Ministerul Invatamantului si practica in specialitate de cel putin 3 ani sau studii economice superioare si practica in productie de 5 ani.

-nu a suferit nici o condamnare care potrivit legislatiei interzice dreptul de gestiune si de administrare a societatii comerciale.

-a promovat probele privind accesul la profesia de expert contabil.

Expertul contabil are competenta profesionala de a verifica si de a aprecia modul de organizare si de conducere a activitatii economico-financiare, de a supraveghea gestiunea societatilor comerciale si de a verifica legalitatea bilantului. Asupra constatarilor, expertul intocmeste un raport. Expertul poate sa organizeze si sa conduca contabilitatea societatii comerciale.Contabilul autorizat -; persoana care a dobandit aceasta calitate si are capacitatea de a tine contabilitatea si a intocmi bilant pentru societatile comerciale. Poate dobandi calitatea de contabil autorizat persoana care indeplineste conditiile:

-are capacitate de exercitiu deplina;

-are studii economice superioare, studii economice medii cu diploma sau licenta si o vechime in specialitate de 2 ani (studii superioare) si 3 ani (studii economice).

-nu a suferit condamnari;

-a promovat probele privind accesul la profesia de contabilautorizat.Numirea expertilor. Expertizele contabile pot fi efectuate de catre persoana care are calitatea de expert si care figureaza in evidenta Biroului Central pentru Expertize Contabile.Recomandarea expertilor contabili se face de catre birourile locale de expertiza contabila sau de cel central. Numirea expertilor contabili se face de organul care dispune efectuarea expertizei, dintre expertii recomandati de birourile locale. Expertul contabil odata ales, nu mai poate refuza decat in baza unor motive temeinice: boala, concediu, plecari in strainatate, etc.Expertul este in incompatibilitate de a efectua expertiza contabila in anumite cazuri:-este solicitate sa se pronunte in dosarul la care a participat in calitate de organ de control, de conducere, de organ de specialitate, a luat parte la intocmirea actelor primare, a evidentelor contabile, tehnic-operative, etc.-asupra sa a fost declansata actiunea de urmarire penala sau s-a dispus trimiterea sa in judecata.Expertul care cunoaste ca este in incompatibilitate sau ca exista un motiv de refuzare in privinta sa este obligat sa declare Biroului Local de Expertize Contabile, presedintelui instantei ca se abtine de la efectuarea expertizei.Drepturile expertului contabil:

-sa examineze dosarul cauzei si alte lucrari necesare;

-sa participe la stabilirea obiectivelor expertizei;

-sa solicite organului care a dispus expertiza reformularea sau completarea obiectivelor;

-sa primeasca lamuriri si explicatii de la parti;

-sa fie remunerat.

Obligatii:

-sa sesizeze organul juridic ca se afla in situatia de abtinere sau refuzare;

-sa fie impartial;

-sa execute personal mandatul incredintat;

-sa respecte normele legale privind expertiza contabila;

-sa dea explicatii suplimentare la solicitarea organului juridic care a dispus expertiza.

Interdictii:

-sa incredinteze unei alte persoane efectuarea expertizei;

-sa divulge datele de care a luat cunostinta;

-sa ridice si sa pastreze la domiciliul sau dosarul cauzei;

-sa efectueze control financiar de gestiune.

Sanctiuni:

-raspunde disciplinar, administrativ, civil si penal dupa caz.Sanctiunile disciplinare sunt: mustrare, avertisment scris, suspendarea dreptului de a exercita profesia pe o perioada de la 3 luni -; 1 an, interzicerea dreptului de a exercita profesia.Principiile fundamentale care trebuie sa-i ghideze pe expertii contabili in conduita si activitatea lor in relatiile personale cu ceilalti parteneri pot fi:

-integritatea

-; drept, cinstit, sincer;

-obiectivitate, independenta, secret profesional;

-respectarea normelor tehnice si profesionale;

-competenta profesionala si competenta deontologica (buna reputatie).Inaintea inceperii efectuarii expertizei contabile in fata instantei, expertul depune juramant, iar relatiile expertilor contabili cu clientii se stabilesc prin contracte scrise de prestari de servicii. Pentru lucrarile efectuate expertii primesc onorarii stabilite fie prin contracte, fie de catre organul care a dispus efectuarea lucrarii.Metodologia efectuarii expertizei judiciare.Expertiza judiciara este un mijloc de proba in justitie, o forma de cercetare si lamurire a faptelor economico-financiare indicate de organele juridice in scopul solutionarii litigiilor sau a proceselor penale. Obiectul expertizei contabile judiciare se refera la cercetarea unui ansamblu de documente contabile, acte normative si probleme economico-financiare. Expertiza judiciara are sarcina principala sa contribuie la stabilirea adevarului material si la justa solutionare a cauzei aflate in faza de cercetare sau judecata.Expertiza trebuie sa ofere organului in cauza o proba indeajuns de temeinica si de neinlaturat pentru tragerea la raspundere a persoanelor vinovate de inclalcarea legalitatii.Obiectivele care se dau spre rezolvare expertului se stabilesc si se consemneaza in scris in ordonanta de organul de urmarire penala sau prin incheieri de instante de judecata.Aceste obiective sunt stabilite de organele care au dispus efectuarea expertizei sau de partile in litigiu sau din oficiu.Raportul de expertiza se depune la organul care l-a solicitate. Procedura efectuarii expertizei presupune examinarea materialului documentar, examinarea unor documente aflate la parti sau la terti, analiza explicatiilor partilor si a martorilor, analiza actelor de control si de expertiza anterioare, studierea concluziilor expertilor tehnici, etc.Termenul de depunere a lucrarii se fixeaza de organul care a dispus efectuarea expertizei.

In functie de situatia constatata cu ocazia expertizei contabile, expertul intocmeste actele:

-raportul de expertiza contabila;

-decontul de cheltuieli privind costul expertizei;

-nota de deficiente;

-raspunsuri in scris la observatiile si obiectiunile formulate de parti;

-suplimentul de expertiza;

-proces verbal de imposibilitate a efectuarii expertizei contabile.Raportul de expertiza cuprinde 3 capitole: introducere, desfasurarea expertizei, concluzii.Decontul de cheltuieli -; documentul pe baza caruia isi incaseaza onorariul.Procesul verbal -; cand documentele societatii nu sunt puse la dispozitie de agentul economic.

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
contract de prestari servicii  |  verificarea bilantului contabil   |  Act juridic  |  Acte aditionale  |  Acte normative  |  Activitatea societatii   |  Activitati contabilitate  |  Administrare personal  |  Agenti economici  |  Analiza de caz  |  Analiza piata  |  Asigurare constructii  |  Audit financiar  |  Audit financiar contabil  |  Balanta clientilor  |  Balanta contabila  |  Balanta contabila analitica  |  Balanta verificare  |  Boala profesionala  |  Calitatea de administrator  |  Capacitate de productie  |  Cauze de drept civil  |  Cercetare piata  |  Certificarea bilantului  |  Certificarea bilantului contabil   |  Cifra de afaceri   |  Concluzii scrise  |  Consilier juridic  |  Consultanta calitate  |  Consultanta bar  |  Consultanta civila  |  Consultanta constructii  |  Consultanta contabila  |  Consultanta contabila si de afaceri  |  Consultanta de specialitate  |  Consultanta fiscala  |  Consultanta impozite  |  Consultanta iso 9001  |  Consultanta juridica  |  Consultanta management  |  Consultanta permanenta   |  Consultanta securitate  |  Consultanta si reprezentare juridica  |  Contabila si de afaceri  |  Contabili autorizati  |  Contabilitate computerizata  |  Contabilitate gestiune  |  Contract colectiv de munca  |  Contracte de baza  |  Contracte service  |  Contractele de munca  |  Contractul colectiv de munca   |  Contractul de munca  |  Control financiar curs  |  Control fiscal  |  Control personal  |  Cresterea eficientei  |  Depunere bilant  |  Detectiv verificare personal  |  Documente financiare justificative  |  Documente justificative  |  Documente justificative contabile  |  Domeniul juridic  |  Drept administrativ  |  Drept administrativ  |  Drept civil  |  Drept financiar   |  Drept financiar si fiscal  |  Drept fiscal  |  Dreptul administrativ si fiscal  |  Dreptul societatilor comerciale  |  Evaluare personal  |  Evidenta personalului  |  Evidenta concediilor  |  Evidenta contabila  |  Evidenta financiar contabila  |  Evidenta fise de post  |  Experti contabili  |  Expertiza contabila  |  Expertiza contabila judiciara  |  Expertiza criminalistica  |  Expertiza in consultanta  |  Expertiza medicala  |  Expertize contabile  |  Expertize contabile judiciare   |  Expertize fiscale  |  Expertize juridice  |  Expertizele contabile  |  Factura fiscala  |  Faza de judecata  |  Faza de sinteza  |  Faza de urmarire penala   |  Firma contabilitate  |  Firma specializata servicii   |  Fiscalitate consultanta  |  Furnizori de servicii   |  Identificarea pericolelor   |  Import export  |  Impozit profit  |  Instante de judecata  |  Intocmirea documentelor primare   |  Intocmirea bilantului contabil   |  Intocmirea decontului tva  |  Intocmirea dosarelor   |  Intocmirea dosarelor personal  |  Iso 2001  |  Iso 9001  |  Legislatia in vigoare  |  Litigiu de natura civila  |  Locul de munca  |  Lucrari si servicii  |  Management resurse umane  |  Management financiar  |  Management financiar contabil  |  Management general  |  Management timp  |  Misiuni economice  |  Modul contabilitate  |  Modul de administrare  |  Modul specialist  |  Motive temeinice  |  Natura juridica  |  Normele metodologice   |  Onorariul expertilor  |  Organele corpului  |  Organele de cercetare penala  |  Organele de control fiscal  |  Organele de urmarire penala  |  Organizare contabilitate  |  Organizarea activitatii societatii  |  Organizarea contabilitatii financiare   |  Organizarea unui concediu  |  Organul de cercetare penala  |  Personal intern  |  Polita de asigurare  |  Prevenire pericol iminent  |  Prezentare firma  |  Proba in justitie  |  Probleme de drept civil  |  Procedura generala  |  Procedura stabilire cazuri malpraxis  |  Proces juridic, economic si financiar   |  Protectia muncii  |  Protectia persoanelor handicap  |  Rapoarte financiar contabile  |  Rapoarte financiare  |  Raport expertiza  |  Raportul expertiza criminalistica  |  Raspundere civila profesionala   |  Recomandari   |  Registru de casa  |  Registrul de evidenta a salariatilor  |  Registrul national evidenta testamentelor autentice  |  Relatia cu itm  |  Reprezentare control  |  Reprezentare juridica  |  Resurse umane   |  Resurse umane servicii  |  Revizie contabila  |  Rezolvare de probleme   |  Risc financiar  |  Sanctionare a salariatilor  |  Sanctiuni disciplinare  |  Securitate si protectie  |  Securitatea muncii  |  Service autorizat  |  Servicii resurse umane  |  Servicii cercetare piata  |  Servicii de contabilitate si expertiza contabila  |  Servicii de evaluare  |  Servicii de evidenta contabila  |  Servicii de management financiar   |  Servicii financiar contabile  |  Servicii import export  |  Servicii securitate  |  Servicii suplimentare  |  Servicii turism  |  Sinteza contabila  |  Situatia contului de profit  |  Situatii financiare  |  Societate de consultanta  |  Solutii domeniul it  |  Solutionare a litigiilor  |  Solutionarea litigiilor comerciale  |  Stabilirea cauzei  |  Straini stabilirea domiciliului romania  |  Studii piata  |  Suspendarea activitatii   |  Tabloul ceccar   |  Tehnici cercetare  |  Tipuri de constructii  |  Tipuri de contracte  |  Turism afaceri  |  Urmarire penala  |  Urmarire persoane  |  Verificare balanta contabila  |  Verificare contabilitate  |  Verificare personal  |  Verificarea si certificarea bilantului   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.