Nu doar în cazul sportului rege, dar si în cazul oricarui teren de joc din exterior, cu gazon natural (teren fotbal american, rugby, teren golf sau de cricket), artificial sau hibrid, suprafata de jos este vitala pentru a asigura practicarea sportului pe tot parcursul anului, indiferent de vreme, dar si pentru a asigura jucatorilor un teren care elimina riscul de accidentare.
De aceea, stadioanele si arenele sportive din întreaga lume, unde se joaca si se obtine performanta, au un standard foarte ridicat în ceea ce priveste starea terenului. Una dintre recomandarile tehnice ale FIFA spune ca terenul de joc trebuie echipat cu un sistem de încalzire subteran pentru a preveni înghetul în lunile reci de iarna. În consecinta, UEFA a implementat acest sistem ca pe o conditie obligatorie pentru stadioanele din ligile superioare.
Mai mult decât atât, un teren echipat cu un sistem electric de degivrare va elimina din start conditiile proaste de joc, accidentarile produse de alunecarea pe suprafata înghetata, dar si anularea evenimentelor sportive din cauza ninsorii sau a gazonului înghetat.
Arhitectura stadionului poate determina ca, pe anumite zone din teren, lumina soarelui sa nu ajunga deloc. Acest lucru cauzeaza dezavantaje enorme, mai ales în lunile de iarna, deoarece anumite zone nu sunt încalzite si, prin urmare, nu se pot usca. Ca rezultat, se creeaza pete de gazon care nici nu arata bine si sunt instabile, cu un potential ridicat de formare a mucegaiului de gazon si a diferitelor ciuperci, ce pot afecta calitatea terenului.