Etiopia - Ambasadorul Republicii Federale Democrate Etiopia in Romania Afisari: 1566
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 692
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
1211 Geneva, Rue de Moillebeau 56, Case Postal 338, Geneva
-------------------------
Phone: Telefon
  0041229 197 010; 0041229 197 029
-------------------------
Web: Internet
  email: info@ethiopianmission.ch
  site:

 
Conditii de calatorie  
Detalii  video  

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Este necesară viză de intrare. Aceasta se acordă pentru 30 de zile, după care se poate prelungi, la cerere.

Valabilitatea vizelor este stabilită de Autoritatea etiopiană pentru Imigraţie. Viza turistică poate fi prelungită până la 3 luni. Pentru prelungirea peste această perioadă, vizitatorul străin trebuie să prezinte documente care să ateste motivul prelungirii şederii, caz în care i se va emite permis de şedere temporară sau permanentă.

Viza de intrare se acordă în scop oficial (viză diplomatică sau viză de serviciu), în scop de afaceri, de imigrare, turistic, tranzit şi pentru studii.

Toţi călătorii străini trebuie să declare la intrarea pe teritoriul etiopian valutele străine aflate în posesia lor, în principiu, dacă acestea depăşesc 3000 USD. În acest scop se solicită şi se completează un formular special disponibil la frontieră. Acesta trebuie păstrat cu grijă deoarece poate fi solicitat de autorităţi în interiorul ţării. La părăsirea Etiopiei, niciun cetăţean străin nu are voie să posede mai mult de 3000 USD, cu excepţia cazurilor în care poate dovedi provenienţa legală a valutei.

Toţi străinii care intră sau părăsesc teritoriul Etiopiei nu pot deţine asupra lor mai mult de 200 ETB.

Cetăţenii străini care au intrat în Etiopia cu viză turistică nu pot obţine permis de muncă în această ţară.

Anterior emiterii vizei, trebuie obţinută certificarea că toate condiţiile emiterii vizei au fost îndeplinite, în conformitate cu Proclamaţia nr. 114/2004. Permisele de şedere temporară nu depăşesc perioada de valabilitate de un an.

Permisul de şedere poate fi revocat în cazul în care se constată falsitatea documentelor prezentate pentru obţinerea acestuia sau în cazul în care cetăţeanul străin posesor al permisului este plecat din Etiopia pentru o perioadă mai mare de un an, respectiv dacă se constată că acesta a fost obţinut în urma unei căsătorii de convenienţă.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Etiopia, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile etiopiene:

  • Ambasada Etiopiei din Viena (Wagramer Str. 14; Tel: (0043)(1) 710-2168; E-mail: office@ethiopiaembassy.at)
  • Ministerul Afacerilor Externe al Etiopiei (www.mfa.gov.et).  
  • 

Ameninţări teroriste 

Riscul ameninţărilor teroriste în Etiopia există permanent, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere şi riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Indiferent de scopul călătoriei, evitaţi deplasările în zonele periculoase: Nordul Etiopiei, zonele limitrofe cu Eritreea, Somalia, dar şi cele cu Kenia şi Sudan (îndeosebi regiunea Gambela).

Recomandăm cetăţenilor români care călătoresc sau se află în Etiopia să consulte periodic informaţiile prezentate de Ministerul Afacerilor Externe din Etiopia (www.mfa.gov.et)

Recomandăm, de asemenea, accesarea periodică a paginii web a Ministerului Afacerilor Externe român (www.mae.ro ).

Siguranţă şi criminalitate 

Situaţia de securitate este precară, iar posibilităţile de intervenţie şi de protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. În teritoriu persistă ameninţări teroriste latente, inclusiv în capitală, chiar dacă situaţia este pentru moment relativ calmă.

Recomandăm cetăţenilor români care, din motive profesionale, sunt nevoiţi să se deplaseze în Etiopia, să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din această ţară şi să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei lor.   

Recomandări generale: 

  • Tipurile de infracţiuni frecvente sunt furturile, înşelăciunile sau traficul ilegal de valută.
  • Evitaţi locurile aglomerate, rău famate şi orice fel de interacţiuni cu localnici necunoscuţi, aflaţi pe stradă, în hoteluri, restaurante.
  • Evitaţi gările rutiere şi deplasarea cu mijloacele de transport în comun terestru (tren, autobuze, microbuze).
  • Păstraţi documentele şi valorile personale, biletele de călătorie şi banii sau cărţile de credit în locuri sigure. Evitaţi ca acestea să fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a oficiului consular român cel mai apropiat (Ambasada României din Addis Abeba).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă :

  • 911 – Serviciul de urgenţe Poliţie
  • 912 – Pompieri
  • 92 – Serviciul de Ambulanţă Crucea Roşie.

Pentru eventuale solicitări de asistenţă consulară, cea mai apropiată misiune diplomatică română este Ambasada României din Addis Abeba .

Rugăm persoanele interesate să aibă totuşi în vedere posibilităţile limitate de intervenţie consulară ale ambasadei în această regiune.

 

Probleme medicale

Este foarte important să nu plecaţi fără o asigurare medicală de călătorie, care să includă acoperirea costurilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident, precum şi costurile de transport în cazul necesităţii unei evacuări din motive medicale.

În Etiopia există riscul îmbolnăvirilor de malarie, febră tifoidă, diaree acută, holeră, hepatită B, febră galbenă, meningo-encefalită, ameoba, SIDA/HIV. Vă recomandăm ca, înainte de efectuarea unei deplasări în această ţară, să consultaţi un medic şi să luaţi toate măsurile de protecţie necesare pentru sănătatea dumneavoastră inclusiv efectuarea vaccinurilor obligatorii (febra galbenă).

Posibilităţile de asistenţă medicală din această ţară sunt, în general, reduse.

 

Condiţii privind traficul auto

  • Circulaţia auto: Sistemul de circulaţie auto este similar celui european (circulaţia pe dreapta). Drumurile şi arterele principale din capitală şi împrejurimile imediate sunt într-o stare relativ bună.

     

  • Limite de viteză admise: Viteza maximă legală este de 80 km/h în localitate şi 150 Km/h în afara localităţii.

     

  • Parcarea:Parcarea se poate face numai în locurile permise.

     

     
  • Centura de siguranţă: Este obligatorie.

     

  • Permisul de conducere: Este obligatorie deţinerea unui permis de conducere etiopian, care se obţine în baza celui românesc. Valabilitatea permiselor de conducere este, de regulă de 2 ani.

     

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:
  • În cazul producerii unui accident de circulaţie se contactează imediat ADDIS ABEBA TRAFFIC POLICE, la următoarele numere de telefon: (011)-6628222 (pentru urgenţe) sau (011)-6622738 (pentru informaţii), pentru a constata, la faţa locului, cauzele accidentului şi pentru a decide măsurile necesare.

 

Utilizarea cărţilor de credit 

În Etiopia pot fi utilizate cărţile de credit la hotelurile mari (Sheraton şi Hilton) şi la aeroport.

 

Regimul medicamentelor 

Tipurile de medicamente permise la import sunt menţionate în Lista revizuită emisă de Autoritatea de Administrare şi Control a Medicamentelor, sub rezerva actualizării permanente a acesteia, în funcţie de ultimele descoperiri în materie. Medicamentele care nu se află în această listă sunt considerate interzise la import.

Autoritatea Etiopiană de Administrare şi Control a Medicamentelor (Ethiopian Drug Administration and Control Authority), P.O.Box 5681 Addis Ababa,

Tel: (00251)-(011) 5524117;

 Fax: (00251)-(011) 5521392,

E-mail: daca@ethionet.et  

 

Reglementări vamale 

Recomandări generale: 

  • Declaraţi la Vamă, la sosirea pe aeroport, valuta pe care o aveţi asupra dumneavoastră, dacă aceasta depăşeşte 3000 USD sau echivalentul acestei sume. În acest sens, completaţi formularul / declaraţia pusă la dispoziţie de funcţionarii vamali şi păstraţi-o cu grijă.
  • Puteţi ieşi din Etiopia cu cel mult 3000 USD sau echivalentul dacă deţineţi dovada cumpărării sumei de la o bancă etiopiană sau prezentaţi declaraţia vamală de la sosirea pe aeroport.
  • Nu puteţi părăsi Etiopia având asupra dumneavoastră o sumă mai mare de 200 ETB

La vamă, bagajele călătorilor sunt trecute prin filtru, fiind admise fără taxe vamale obiectele de uz personal, băuturile alcoolice care nu depăşesc cantitatea de 2 litri.

Nu sunt admise, la intrarea sau ieşirea din ţară, obiectele considerate periculoase pentru siguranţa călătorilor sau siguranţa de stat.

Nu este admisă scoaterea din ţară a obiectelor declarate interzise comercializării (piei de animale, obiecte din fildeş, de artă veche etc.).

Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la Ethiopian Customs Authority, P.O.Box no. 3248 Addis Abeba, Tel: (00251)-(011) 5513100; Fax: (00251)-(011) 5518355.

 

 SURSA:www.mae.ro

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
Prezentare video