Casaterm Prim Construct - centrale termice pe lemne si carbuni Liepsnele, Titu / Dambovita Afisari: 630
Categorie: ARHITECTURA, CONSTRUCTII, AMENAJARI INTERIOARE SI EXTERIOARE >> Instalatii incalzire (centrale, boilere) Vizitatori: 399
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Nicolae Grigorescu, , Mereni, judetul Dimbovita
-------------------------
Phone: Telefon
  0769076287 ; 0753753158
-------------------------
Web: Internet
  email: centrale.lemne@gmail.com; contact@centrale-lemne-liepsnele.ro
  site: www.centrale-lemne-liepsnele.ro

 
Instalare centrala Liepsnele  
Detalii  video  

Structura centralei Liepsnele reprezinta punctul sau forte. Datorita simplitatii constructiei sale, centrala Liepsnele are un randament si o autonomie foarte buna.

Forma centralei – cilindrica – tip cazan pe verticala diferita fata de centralele clasice reprezinta un avantaj important.

  • puteti utiliza si lemne verzi;
  • arderea este ecologica (clasa de emisii CO – 4);
  • economie de combustibil;
  • ardere neintrerupta.

Se recomanda ca instalarea unei centrale Liepsnele sa fie facuta de personal avizat (instalatori) cu experienta. Procesul de instalare este simplu dar experienta instalatorilor este necesara. Nu oricine are experienta in a instala centrale termice pe lemne.

IMPORTANT: ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USII PENTRU SCOATEREA CENUSII PE DURATA PROCESULUI DE ARDERE.

Cerinte pentru camera centralei

  • Camera în care este instalata centrala trebuie sa aiba cel putin 210 cm înaltime, special conceputa pentru centrala, conform normelor in vigoare;
  • Podeaua trebuie sa fie din beton;
  • Dimensiunea camerei trebuie sa fie mai mare de 4 m²;
  • Camera trebuie sa fie separata de incintele rezidentiale încalzite;
  • Camera centralei trebuie sa fie prevazuta cu un sistem de ventilare interioara, în peretele acesteia, direct de afara;
  • Centrala trebuie instalata pe o suprafata de beton (la boloboc). Nu exista proces de combustie în partea inferioara a centralei, principiul de functionare a centralei include combustia superioara, procesul de ardere are loc de sus în jos;
  • Daca se utilizeaza sistemul de încalzire cu circuit închis este recomandata utilizarea unei supape termostatice pentru racire „Regulus DBV1” sau utilizarea unor supape termostatice de racire de acelasi tip fabricate de catre alti producatori. Astfel, în camera centralei trebuie instalata o conducta de colectare a apei fierbinte în exces. Astfel de supape necesita si alimentarea cu apa rece.

Schema sistemului de incalzire ( boilerul este legat in serie)

Atunci când boilerul termoelectric este legat in serie la sistemul de încalzire nu este nevoie sa ii stabilim debitul de apa. Oricum, acest tip de legatura nu este întotdeauna posibil.

Daca este nevoie vor fi montate alte accesorii de catre tehnicieni calificati care vor face legaturile centralei la sistemul de incalzire, pentru a putea face si alte reparatii în viitor prin deconectarea partilor sistemului de încalzire.

Supapa de siguranta se monteaza direct pe cazan, in conexiunea special construita. In acest loc nu se va monta nici un fel de armatura(robinet, termostat, etc.). La supapa de siguranta trebuie montata o conducta de scurgere a aburului, in asa fel incat utilizatorul sa nu poata fi accidentat.

Pasi de urmat dupa ce legatura centralei a fost realizata:

  • Este necesara reglarea debitului de apa calda în centrala.
  • Este necesar sa adaptati aceste debite astfel încât sa nu depaseasca limitele maxime permise (L-10 250l/h) (L-20 600l/h), (L-40 1000l/h) folosind robinetul de reglare a debitului (1). Vana termica de amestec termostata trebuie montata pe conducta de retur a centralei, iar pompa de recirculare trebuie sa fie pornita în timpul aerisirii sistemului. Aerisirea sistemului este obligatorie inainte de prima pornire a centralei. Nu porniti pana nu aerisiti;
  • Aprindeti focul în centrala si reglati temperatura dorita folosind regulatorul de tiraj din dotare;
  • Efectuati toate reglajele necesare functionarii corecte a sistemului de încalzire.

ESTE STRICT INTERZISA DESCHIDEREA USILOR IN TIMPUL FUNCTIONARII CENTRALEI.

NU PERMITETI PATRUNDEREA AERULUI PRIN USA DE SCOATERE A CENUSII. Verificati periodic etanseitatea inchiderii usilor.

Deschideti o fereastra în camera centralei sau introduceti aer prin alte mijloace pentru ca centrala sa-si procure cantitatea suficienta de aer necesara procesului de ardere.

Este interzis sa încarcati centrala cu lemne în timpul aprinderii centralei. Este permisa alimentarea cu lemne sau deseuri de dimensiuni mari doar dupa terminarea procesului de ardere.

Daca centrala este aprinsa cu lemne umede sau alte lemne de foc, recomandam utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer si umplerea golurilor cu lemne uscate pentru a stabiliza procesul de ardere. Daca veti utiliza brichete de turba sau carbune este necesara utilizarea ventilatorului pentru alimentarea cu aer. Toate tipurile de combustibil vor fi încarcate prin usa superioara. Ventilatorul pentru alimentarea cu aer este pornit de îndata ce centrala s-a aprins, atunci când usa superioara a fost deja închisa.

Diagrama sistemului de incalzire ( boilerul este legat in paralel) – Cea mai buna optiune!

Toate procedurile indicate în aceasta diagrama se vor realiza conform diagramei sistemului de incalzire cu boilerul legat in serie, însa chiar înainte de reglarea sistemului de încalzire, robinetul (10) de pe conducta de retur a boilerului termoelectric se va inchide pe jumatate(este recomandata folosirea unui robinet cu sertar). În cazul in care boilerul termoelectric nu se incalzeste suficient deschideti usor robinetul de debit (1).

Daca centrala este alimentata cu lemne, supapa (9) trebuie închisa (coborata din suport), iar daca centrala este alimentata cu carbune, supapa trebuie deschisa( ridicata in suport). Distribuitorul de aer (11) trebuie sa fie ridicat în momentul în care centrala este încarcata cu combustibil. Acest lucru se realizeaza prin tragerea inelului (8) atasat la cablu. Cablul este localizat în partea dreapta a usii. În timpul alimentarii, inelul trebuie sa fie asezat pe cârlig.

Folositi distribuitorul e aer indicat în Fig. 6 daca centrala este alimentata cu lemne sau carbune. Asezati lemnele pentru foc în pozitie orizontala punând lemnele mai lungi la mijloc, iar cele mai scurte la margine. Încercati sa nu asezati lemnele pentru foc în pozitie verticala la mijloc. Este recomandabil sa umpleti golurile dintre lemne cu rumegus sau deseuri.

Daca folositi carbune sau turba este necesar sa utilizati gratarul si asigurati-va ca supapa (9) este deschisa (ridicata). Carbunele pe care il folosim trebuie sa fie intre 10 – 20 cm în diametru. Nu amestecati carbunele cu alte tipuri de combustibil, însa asezati câteva lemne uscate, aproximativ 2 kg, deasupra pentru aprinderea focului. Atunci când centrala functioneaza doar cu carbune randamentul centralei este influentat de calitatea combustibilului.

Pentru un randament cat mai bun este recomandat sa utilizam brichete de carbune. Înainte de a aprinde focul in centrala este necesar sa consultati manualul cu instructiunile de utilizare a regulatorului de tiraj si sa verificati daca instalatia corespunde cu specificatiile din manual. Pentru un randament si o autonomie cat mai mare trebuie sa folosim un combustibil corespunzator, sub 20% umiditate.

 Alimentarea cu combustibil a centralei se face pe usa superioara. Asezati lemnele pe orizontal, aprindeti focul si închideti partial usa lasând o deschidere de 2-5cm, timp de 2-3 minute. Când lemnele se aprind, închideti usa complet, scoateti inelul cablului (8) din cârlig si lasati în jos distribuitorul de aer pe combustibil.

Exista lichid inflamabil pentru cuptoare sau seminee care poate fi utilizat pentru aprinderea focului, însa este strict interzisa utilizarea acestuia în timpul procesului de aprindere si ardere la centralele termice Liepsnele. Se pot folosi pastile de aprins focul.

Schema de montaj centrala + pufferCerinte pentru cosul de fum

  • Regulator de tiraj automat;
  • Usa de vizitare cos;
  • Racord;
  • Racord T pentru cosul de fum al centralei;
  • Racord T pentru regulatorul de tiraj;
  • Colector de condens;
  • Conducta eliminare condens;
  • Centrala Liepsnele.
  • În cazul centralelor Liepsnele trebuie instalat un regulator de tiraj al fumului daca tirajul este mare. Regulatorul de tiraj al fumului nu este inclus în echipamentul cazanelor.

    Cazanul necesita un canal de conducere a gazelor spre cos, orizontal, astfel încât condensul format sa nu intre în centrala.

    Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie sa fie orizontal si nu mai lung de 150 cm sau mai scurt 20 cm , bine sigilat si izolat. Cosul centralei va fi periodic curatat în conformitate cu cerintele de Prevenire a Incendiilor.

    Regulatorul de tiraj automat al fumului este utilizat pentru controlul tirajului si eliminarea vibratiilor (vibratia se simte în momentul în care tirajul cosului de fum este foarte puternic).

    Regulatorul de tiraj al fumului este furnizat împreuna cu centrala conform promotiei la achizitia acesteia. Oferta este valabila in limita stocului disponibil.

    În cos se monteaza un racord din otel inoxidabil împreuna cu un regulator de tiraj.

    Cosurile de fum trebuie alese dupa doua criterii importante:

  • Diametru interior al cosului de fum – poate sa fie mai mare cu 10% sau egal cu diametru racordului de gaze arse al centralei pe care o detineti sau doriti sa o achizitionati. Orice racord de la centrala la cosul de fum va trebui izolat sau facut din material izolant (dublu INOX cu izolatie) pentru evitarea creearii condensului si intoarcerea acestuia in corpul centralei.
  • Inaltimea cosului de fum – trebuie sa fie mai mare cu cel putin 0.5 m decat inaltimea coamei casei, dar nu mai putin de 6m inaltime, de la racordul centralei in sus (in functie de pozitionarea geografica inaltimea poate varia). Acest lucru se impune datorita curentilor turbionari ce se pot forma, daca exista pereti, corpuri, acoperisuri mai inalte decat cosul de fum. Racordul dintre centrala si cosul de fum trebuie amplasat in pozitie orizontala, iar lungimea lui trebuie sa fie intre 20-150 cm.
  • Regulatorul de tiraj automat

    Cerinte de conectare la sistemul de incalzire

    Produsul nostru nu este similar structurilor anterioare. Prin urmare centrala trebuie montata de tehnicieni calificati care garanteaza lucrarea, cunoscând foarte bine cerintele sistemului de încalzire si principiile acestuia de functionare. Exista câteva reguli cheie pentru instalarea centralelor termice, si de aceea recomandam cateva schite simple si eficiente pentru montaj!

    Din moment ce centrala este înalta si locul de ardere din interior se schimba treptat, apa calda trebuie sa circule într-o singura directie si nu trebuie sa depaseasca limitele de debit stabilite (L-10 250l/h) (L-20 600l/h) (L-40 1000l/h). Aceasta este una dintre cele mai importante reguli

    Instalarea unei vane termice de amestec cu termostat de 55 °C sau 60 °C.

    Este recomandata pentru a mentine temperatura apei constanta pe returul centralei , montati pompa de recirculare dupa vana termica de amestec, in sistemul de încalzire, pe conducta de retur a centralei.

    Pentru automatizarea pompei de recirculare este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact cu bratara, pe teava de tur cat mai aproape de centrala (nu recomandam termostate electronice).

    Acest termostat trebuie reglat sa cupleze in momentul in care temperatura apei creste peste 40 de grade. Nu montati termostatul in locul special destinat pentru supapa de presiune.

    Montati robinetul de debit (DN 25) cât mai aproape de centrala, pe retur. Recomandam un robinet de debit cu functie de masurare a debitului. În acest mod va puteti asigura ca debitul din sistemul de încalzire nu va depasi limitele stabilite, mentionate mai sus;

    Montati cât mai putine pompe de recirculare, însa daca acest lucru nu este posibil, încercati sa le montati astfel încât sa nu deterioreze circulatia în sens unic a sistemului de încalzire. Acest lucru poate fi facut prin utilizarea unor supape de sens. Montati Filtru Y. Este recomandat sa montam 2 supape de siguranta de 1.5 bar.

    Pentru a evita un debit de apa în exces si zgomot în sistemul de încalzire, calculati puterea electrica a pompelor de recirculare:

    • Centrala 10 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 25-60W
    • Centrala 20 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 40-80W
    • Centrala 40 kW poate fi asociata cu o pompa de recirculare apa de – 50-100W

    O piesa de echipament montata neadecvat poate cauza deteriorari sistemului de încalzire si boilerului.

    Setari ale termoregulatorului de tiraj

    Termoregulatorul Honeywell are rolul de a limita cantitatea de aer prin cazan. Prin intermediul acestuia, se inchide sau deschide clapeta de aer, care controleaza aerul de combustie si automat temperatura în focar, mentinandu-se temperatura reglata, constanta, a apei în cazan.

    Setarea termoregulatorului de tiraj: Clapeta de aer este montata pe cazan in partea superioara a camerei de preincalzire a aerului. Tija termoregulatorului este legata printr-un lant de parghia clapetei de aer. Un capat al lantului se va lega la parghia clapetei de aer, iar cealalta parte la tija termoregulatorului, reglarea lungimii facandu-se în partea opusa.

    Surplusul din lungimea lantului, se va indeparta prin taiere, lasand cateva perechi de zale de rezerva. Initial, clapeta de aer se fixeaza in pozitia deschis la maximum.

    Cand apa din cazan ajunge la 70-75 grade, clapeta se coboara în pozitia închis; butonul de reglaj al regulatorului se pozitioneaza în dreptul gradatiei 70°?, lantul se va intinde in asa fel incat sa fie tensionat, iar clapeta de alimentare cu aer va fi intredeschisa cu 1-4 mm.

    Dupa scaderea temperaturii apei în cazan, termoregulatorul deschide treptat clapeta de aer. Cand temperatura ajunge din nou la 70-75 grade sau putin peste aceasta valoare, regulatorul închide din nou, clapeta de aer. In acest fel se mentine constanta temperatura de lucru in cazan. In cazul deconectarii lantului sau daca observati o neconcordanta între temperatura prereglata si temperatura cazanului, ansamblul termoregulatorului se va regla din nou in ordinea descrisa mai sus.

    Alegerea unei alte temperaturi a agentului termic la iesirea din cazan nu implica refacerea lungimii lantului termoregulatorului, operatiunea de mai sus efectuindu-se o singura data. Rotiti doar butonul rosu al termoregulatorului în pozitia temperaturii dorite (70-75 grade).

    INSTALAREA MECANISMULUI DE ALIMENTARE CU AER

  • Mecanism de alimentare cu aer (montarea unui ventilator îndreptat în jos);
  • Ventilator electric;
  • Cos de fum;
  • Usile centralei.
  • Pentru automatizarea ventilatorului este recomandat sa montam un termostat de imersie sau contact pe teava de tur a centralei. Acesta are rol de a decupla ventilatorul in momentul in care temperatura din cazan depaseste valoarea setata .

    EVALUAREA FUNCTIONARII CENTRALEI 

    • Daca dupa aprindere centrala functioneaza bine, si mai apoi capacitatea sa si tirajul descresc, înseamna ca nu este suficient de etans racordul de evacuare a gazelor spre cos. În acest caz verificati etanseitatea racordului la conexiunile cu central si cosul, verificati etanseitatea cosului de fum, si verificati usile sa fie inchise etans.  Golurile trebuie sigilate;
    • Daca dupa ardere se aude un zgomot ritmic înauntrul centralei si uneori iese fum, înseamna ca tirajul canalului de conducere a gazelor spre cos este prea puternic – centrala nu are capacitate si functionarea sa nu este economica. În acest caz, trebuie folosit un stabilizator de tiraj al cosului;
    • În cazul în care combustibilul arde bine dar indicatorul de temperatura se ridica usor si condensul se scurge prin canalul de conducere a gazelor spre cos, înseamna ca debitul de apa calda este depasit. Trebuie reglat.
    • Porniti pompa de recirculare pe cea mai mica treapta si reduceti debitul prin robinetul de debit al centralei din cadrul sistemului de încalzire pâna ce condensul nu mai picura de pe canal iar temperatura boilerului ajunge la 70 – 80°C

    Curatarea si intretinerea centralei

    Când sunt arse lemne, cenusa acestora trebuie îndepartata de 2, 3 ori pe luna. Când sunt arsi carbuni sau turba, cenusa trebuie îndepartata înainte de fiecare ardere. Când tirajul este redus, trebuie curatat racordul dintre centrala si cos, inclusiv spatiul dintre compartimentul de încalzire a aerului si peretii interiori ai centralei trebuie verificata.

    Curatarea se poate face cu o perie flexibila prin usa prin care se realizeaza încarcarea sau prin orificiul de evacuare a fumului aflat de cealalta parte a centralei.

     

    Centrala nu se va îmbâcsi daca sistemul de încalzire si sistemul de evacuare a fumului au fost montate corect si utilizate conform recomandarilor din manual.

    ATENTIE ! Functionarea supapei de siguranta trebuie verificata o data pe luna!

    Descopera centralele Liepsnele! Economie de combustibil fara batai de cap, fara tehnologii complicate!

     

     
    Galerie foto (1)
    [Image #1]
    Prezentare video