Centrul de Diagnostic Imagistic Neuromed Afisari: 131
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Neurologie Vizitatori: 58
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. 16 Decembrie 1989, nr. 43, Timisoara, judetul Timis
-------------------------
Phone: Telefon
  0256292637; 0256494403
-------------------------
Web: Internet
  email: office@neuromed.ro
  site: www.neuromed.ro

 
Investigatii prin Rezonanta magnetica  
Detalii  video  

Centrul Imagistic Neuromed iti ofera investigatii de specialitate de rezonanta magnetica (RMN) in Timisoara. Metoda de investigatie prin RMN este o metoda moderna, complexa si de foarte mare precizie. In urma investigatiei se obtin imagini multiplane si sectiuni submilimetrice care permit o rata foarte mare de detectie a eventualelor leziuni din regiunea examinata.

Principiul de functionare al unui aparat RMN, se bazeaza pe continutul corpului uman de 70% apa ce contine protoni de hidrogen cu o rotatie asimetrica prin corpul uman.

Pentru investigatie, sunteti introdus in pozitie culcata, pe un suport special in tunelul aparatului, in mijlocul unui camp magnetic puternic. Pacientul odata introdus in aparat, fiind sub influenta campului magnetic puternic, protonii de hidrogen sunt aliniati iar acest semnal este preluat de antene speciale care sunt montate de catre operatorul RMN in jurul regiunii care trebuie examinata, ulterior acest semnal este transmis mai departe catre un calculator performant de la consola care face conversia acestui semnal in imagini.

Investigatia prin RMN se poate face nativ sau cu injectare de substanta de contrast, care ajuta medicul radiolog, aducand informatii pretioase in vederea obtinerii unui diagnostic radiologic de calitate. Investigatia este o metoda total neinvaziva aparatul folosind campul magnetic care nu este daunator. De asemenea substanta de contrast nefiind pe baza de iod este foarte usor tolerabila de organism, fiind hipoalergenica.

Substanta de contrast la RMN are la baza Gadolinium un metal rar, reactiile alergice fiind foarte rare iar daca apar sunt reactii usoare: prurit, urticarie, senzatie de greata.

Durata unei examinari RMN in Timisoara, la Neuromed variaza intre 15 minute si 2 ore, in functie de segmentul sau numarul de segmente examinate si de patologie.

Dupa ce ati completat consimtamantul si vi s-a intocmit fisa de programare la secretariatul Clinicii, veti fi invitat intr-o cabina unde sunteti rugat sa lasati tot ce inseamna obiect de metal (bijuterii, ochelari, ceas, telefon, monede, agrafe etc.) deoarece in aparat si in incaperea aparatului este un camp magnetic puternic si permanent, astfel incat aceste obiecte ar putea compromite investigatia.

Contraindicatii

Daca raspunsul dumneavoastra este afirmativ, la una dintre intrebarile urmatoare este absolut necesar sa ni le semnalati inaintea examenului RMN:

  • Aveti instalat un stimulator cardiac, sau un defibrilator cardiac implantabil? (Exista stimulatoare si defibrilatoare cardiace de ultima generatie compatibile RMN - pentru detalii suplimentare contactati medical curant.)
  • Aveti valva cardiaca?
  • Ati suferit interventii chirurgicale la nivelul creierului sau urechii? (aveti neurostimulator sau alt implant la acest nivel?)
  • Aveti vreo proteza sau alte aparate instalate la nivelul membrelor, genunchilor, soldurilor (de ex. tije metalice sau suruburi) ori aparate auditive sau dentare?
  • Aveti un corp strain la nivelul urechilor?
  • Ati suferit recent, sau mai demult, o impuscatura cu proiectil metalic ale carui urme au ramas la nivelul corpului sau in apropierea ochilor?
  • Aveti asupra dumneavoastra agrafe sau suturi metalice?
  • Suferiti de claustrofobie sau aveti o fire anxioasa?
  • Sunteti insarcinata, susceptibila de a fi sau alaptati?
  • Sunteti alergic(a)?

In aceste caz va rugam sa aduceti cu dumneavoastra toate documentele medicale care au legatura cu implatul pentru a stabili daca este compatibil sau nu cu campul magnetic.

In principiu nu este nevoie de o pregatire inaintea investigatiei exceptie facand doar unele investigatii: RMN abdominal, RMN functional, Entero RMN, Spectroscopia de prostata si anestezia (pentru pacientii claustrofobi sau copii) detalii de care veti fi informat de catre secretariatul clinicii. Odata pregatit pentru investigatie dupa caz vi se va pune o flexula intra venoasa, prin care spre finalul investigatiei se va injecta substanta de contrast. Operatorul RMN va pozitioneaza pe masa de examinare si va instruieste in legatura cu tot ce aveti de facut pe durata examinarii dupa care sunteti introdus in tubul aparatului. Este foarte important ca in acest timp sa nu va miscati si sa respirati dupa indicatiile pe care le veti primi din partea operatorului RMN.

In timpul investigatiei veti auzi un zgomot destul de puternic, dar suportabil. In acest sens vi se va propune sa purtati casti, in care se va auzi muzica. Veti fi supravegheat in permaneta printr-o camera video si un sistem interfon.

Care sunt riscurile?

Singurele riscuri sunt cele pentru pacientii cu stimulator cardiac sau care detin corpuri straine, metalice, implantate si neanuntate medicului. Datorita patrunderii in campul magnetic, la intrarea in sala RMN va trebui sa nu aveti asupra dumneavoastra obiecte ca: ceasuri, carti de credit sau cecuri, portofele, chei, pixuri si stilouri, anumite bijuterii, alte obiecte metalice (verificarea se face de catre asistentul-operator).

 
Galerie foto (7)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7]
Prezentare video