Acest aviz se obtine în urma efectuarii unor masuratori geodezice realizate în sistemul national de proiectie (stereo 70/Marea Neagra 1975) dar si în sistemul ellipsoidal ETRS 89 ( WGS-84) utilizat în domeniul aviatiei.
Scopul acestui aviz aeronautic este de a clarifica daca viitoarele proiecte de infrastructura si constructii interfereaza sau nu cu zonele de zbor ale Aviatiei Civile, în functie de avizul emis de AACR pot aparea anumite restrictii cu privire la amplasamentul si înaltimile viitoarelor proiecte ce urmeaza a fi edificate.
Avizul emis de Autoritatea Aeronautica Civila Româna este o componenta esentiala a certificatului de urbanism (atunci când imobilul se afla într-o zona cu servitute aeronautica), lipsa acestuia atragând imposibilitatea de a obtine toata documentatia necesara demararii lucrarilor de constructii.
Este necesar în special la elaborarea planurilor urbanistice de tip P.U.D., P.U.Z., P.U.G., D.T.A.C. si confirma faptul ca proiectul propus nu afecteaza culoarul de zbor al avioanelor sau radarelor amplasate la sol.
Acest tip de documentatie este necesara în special cladirilor amplasate în apropierea aeroporturilor, chiar si a celor de înaltimi reduse, dar poate fi solicitata si în cazul în care se doreste construirea unui obiectiv într-un punct care ar putea interfera cu anumite culoare aeriene.
Pentru a putea obtine avizul AACR este necesara intocmirea unei documentatii tehnice si efectuarea unor verificari de catre specialisti acreditati din cadrul AACR, respectiv ROMATSA, în conformitate cu prevederile reglementarilor aeronautice aplicabile.