TRIBUNALUL NEAMT Afisari: 2166
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Judecatorii, parchete, tribunale Vizitatori: 1258
SUMAR
-------------------------
 
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Decebal, nr. 5, Piatra Neamt, judetul Neamt
-------------------------
Phone: Telefon
  0233212717 ; 0233232363
-------------------------
Web: Internet
  email: tr-neamt@just.ro
  site:

 
Detalii activitate

Bazele organizarii judecatoresti moderne au fost puse de catre Regulamentul Organic.

 

În conformitate cu prevederile acestuia în tinutul Neamtului la data de 28 ianuarie 1832 îsi începe activitatea în orasul Piatra Neamt  - Judecatoria Piatra Neamt.

 

Fiecare instanta avea un presedinte, doi asesori, un condicar care era " director a toata cancelaria judecatoriei",  un registrator si câtiva scriitori.

 

Unirea Principatelor Române din 1859 si perioada ce urmeaza a condus la adoptarea unor legi fundamentale pentru tânarul stat în formare, printre care si Legea pentru organizare judecatoreasca din 4 iulie 1865 în baza careia a început sa functioneze Tribunalul Judetean Neamt, având drept circumscriptie întinderea teritoriala a judetului.

 

Personalul era format din presedinte, doi membri, un supleant, un procuror si un substitut.

 

Concomitent cu înfiintarea Tribunalului Judetean se extind si atributiile judecând, pe lânga cauze civile, cauze în materie corectionala si comerciala.

 

Aceasta competenta o pastreaza si sub legile de organizare judecatoreasca din 1 septembrie 1890, 24 martie 1909 si a legii Mârzescu din 1924.

 

Începând cu anul 1938, Tribunalul Judetean Neamt a functionat cu doua sectii si patru judecatorii: trei mixte - Buhusi, Piatra Neamt si Tîrgu Neamt si una rurala la Hangu.

 

Legea pentru organizare judecatoreasca intrata în vigoare prin Decretul nr.2958/19.08. 1938, stabilea personalul instantei astfel: 1 prim presedinte, 1 presedinte de sectie, 1 prim procuror, 1 judecator de instructie, 4 judecatori de sedinta, 1 procuror, 2 supleanti, 2 grefieri, 6 ajutori de grefieri si un secretar de parchet.

 

În anul 1948, sub influenta legislatiei de tip sovietic impusa tarii, Tribunalul Neamt va functiona sub denumirea de tribunal "popular", iar reforma administrativa din anul 1952, atrage schimbarea denumirii în Tribunalul Raionului Piatra Neamt.

 

Odata cu revenirea la vechea împartire administrativ-teritorial în anul 1968, instanta a revenit la vechea denumire, reforma administrativa aducând schimbari si în plan legislativ, tribunalul dobândind competente noi ca instanta de control judiciar.

 

Dupa anul 1989, odata cu repunerea în drepturi a justitiei, tribunalele, pe lânga vechile competente si-au largit atributiile ca instante de fond, având un rol primordial în înfaptuirea dreptatii.

 

Tribunalul Neamt este arondat prin noua lege de organizare judecatoreasca Curtii de Apel Bacau , având arondate judecatoriile: Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt si Bicaz.

 

În cadrul instantei functioneaza trei sectii specializate - penala, civila si comerciala si de contencios administrativ cu un numar de  31 magistrati la data de 1 decembrie 2008.

 

Adresa Tribunalului NEAMT este: B-dul Republicii, nr. 2, Piatra Neamt, Cod postal 610005

 

Telefon: SEDIU PRINCIPAL: 0233212717

 

Fax: SEDIU PRINCIPAL: 0233232363

 

E-mail: tr-neamt@just.ro

 

Galerie foto
[Image #1] [Image #2] [Image #3]
 
Cauze contencios administrativ  |  Cod postal  |  Contencios administrativ  |  Control judiciar  |  Curti de apel romania  |  Drept administrativ  |  Drept administrativ  |  Drept contencios  |  Instante judecatoresti  |  Judecatorii parchete tribunale  |  Legi organizare judecatoreasca  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.