Serviciul de Informatii Externe -SIE Afisari: 3886
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 1870
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr. 280-282, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212034137; 0212034163
-------------------------
Web: Internet
  email: relatii_presa@sie.ro
  site: www.sie.ro

 
Prezentare  
Detalii  

Serviciul de InformaÅ£ii Externe (SIE) este instituÅ£ia de stat specializată în domeniul informaÅ£iilor externe privind siguranÅ£a naÅ£ională, apărarea României ÅŸi a intereselor sale.

Obiectivele SIE sunt:

culegerea de informaÅ£ii cu relevanţă pentru securitatea naÅ£ională a României, ce asigură baza de decizie autorităţilor statului; avertizarea timpurie asupra riscurilor ÅŸi ameninţărilor; realizarea de evaluări strategice ale mediului internaÅ£ional de securitate; desfăşurarea de operaÅ£iuni pentru apărarea, sprijinirea ÅŸi promovarea intereselor României. Activitatea SIE se desfăşoară în conformitate cu prevederile ConstituÅ£iei României, legilor ţării, Hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Regulamentelor militare ÅŸi are caracter secret de stat, motiv pentru care sursele de informare, metodele ÅŸi mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite faţă de nimeni ÅŸi în nicio împrejurare.

SIE este autorizat, în condiÅ£iile legii, să utilizeze metode specifice, să creeze ÅŸi să deÅ£ină mijloace adecvate pentru obÅ£inerea, verificarea, evaluarea, valorificarea, stocarea ÅŸi protecÅ£ia datelor ÅŸi informaÅ£iilor referitoare la securitatea naÅ£ională.

Produsele SIE, rezultat al muncii specifice, se materializează în date, informaÅ£ii ÅŸi studii necesare fundamentării politicilor ÅŸi deciziilor în problemele legate de securitatea naÅ£ională, fiind destinate beneficiarilor legali, cărora le revine responsabilitatea de a stabili ÅŸi aplica măsuri în consecinţă.

Detalii privind organigrama SIE

    Cooperare    

SIE este organizat ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, componentă a sistemului de securitate naÅ£ională a României.

SIE face parte din Comunitatea NaÅ£ională de InformaÅ£ii (conform Hotărârii CSAT nr. 146/2005), ÅŸi este reprezentat în Comitetul coordonator pentru comunitatea naÅ£ională de informaÅ£ii de către Directorul instituÅ£iei ÅŸi în Consiliul operativ al Comunităţii NaÅ£ionale de InformaÅ£ii de către adjunctul pentru activitatea operativă. De asemenea, prin specialiÅŸti ÅŸi experÅ£i este reprezentat în Oficiul pentru InformaÅ£ii Integrate din cadrul comunităţii. Cooperarea SIE cu celelalte structuri cu atribuÅ£ii în domeniul securităţii naÅ£ionale se materializează printr-un schimb operativ de informaÅ£ii pe problematica de interes comun, precum ÅŸi în alte aspecte sau forme de lucru care concură la asigurarea securităţii naÅ£ionale.

Dat fiind caracterul indivizibil al securităţii ÅŸi preponderenÅ£a factorului extern în constituirea ameninţărilor asimetrice, Serviciul de InformaÅ£ii Externe este parte a unui sistem complex de contacte ÅŸi schimburi în comunitatea intelligence internaÅ£ională. ContribuÅ£iile SIE la activitatea diverselor forme de cooperare externă se traduc nu numai în operaÅ£iuni reuÅŸite de contracarare a unor ameninţări la adresa ţării noastre, ci ÅŸi în consolidarea profilului României de contributor la asigurarea securităţii europene ÅŸi aliate.

    Comunicare    

În realizarea legăturii cu societatea civilă ÅŸi mass-media, SIE asigură echilibrul necesar între dreptul cetăţeanului de a fi informat în condiÅ£ii de transparenţă ÅŸi obligaÅ£ia păstrării secretului asupra acelor date care, conform legii, nu pot fi făcute publice. Rezultă, inevitabil, o serie de restricÅ£ii determinate de specificul activităţii, care se regăsesc, de altfel, în cazul tuturor serviciilor de informaÅ£ii din statele democratice.

    Organizare, coordonare, control    

Activitatea Serviciului de InformaÅ£ii Externe este organizată ÅŸi coordonată de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Directorul SIE prezintă CSAT, anual sau ori de câte ori se impune, rapoarte referitoare la modul de îndeplinire de către Serviciu a atribuÅ£iilor care îi revin.

Controlul asupra activităţii SIE este exercitat de Parlamentul României, prin Comisia parlamentară specială, cu respectarea secretului asupra mijloacelor ÅŸi surselor de informare. Controlul parlamentar are ca obiectiv verificarea concordanÅ£ei activităţii Serviciului de InformaÅ£ii Externe cu ConstituÅ£ia României ÅŸi cu politica statului român. În exercitarea atribuÅ£iilor care îi revin, comisia solicită SIE, prin intermediul directorului acestuia, documente, date ÅŸi informaÅ£ii ÅŸi poate audia persoane în legătură cu problemele analizate.

Pe linie financiară, activitatea Serviciului de Informaţii Externe este controlată de Ministerul Finanţelor Publice, care exercită controlul financiar preventiv delegat, şi de Curtea de Conturi, prin controlul ulterior al execuţiei bugetului de venituri şi cheltuieli.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
protejarea informatiilor  |  corectitudine  |  Acte normative  |  Adresa postala  |  Controlul preventiv  |  Dreptul mediului  |  Informatii clasificate aparare nationala  |  Institutii de interes public  |  Ministere si institutii de interes public  |  Ministerul administratiei internelor  |  Oficii poåŸtale - bucureåŸti  |  Oficiul postal  |  Protectia datelor   |  Protectia informatiilor clasificate  |  Protectia mediului  |  Protectia muncii  |  Protectia persoane  |  Securitate si protectie  |  Securitatea muncii  |  Serviciul roman informatii  |  Sistem conturi  |  Sistem informatii  |  Specialisti administratie publica  |  Tehnica securitate  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.