Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila Afisari: 20874
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Ambulatorii, policlinici, spitale Vizitatori: 7076
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Calea Plevnei, nr. 134, sector 1, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  021319305260; 0213193030
-------------------------
Web: Internet
  email: secretariat@scumc.ro
  site: www.scumc.ro

 
Sectia Clinica Urologie  
Detalii  

Cum se pot întrepătrunde lucrurile sau scurte date istorice privind urologia în mediul medico-militar românesc  

Conf. Dr. Dan Mischianu – Clinica de Urologie, Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central Dr. Carol Davila 

     Sunt convins că secretul tuturor invenÅ£iilor de pe lumea asta este imitarea unor modele deja existente în natură. Aceasta este valabil în lumea literelor, unde, cine tot citeÅŸte, la un moment dat va încerca să ÅŸi scrie, dar ÅŸi în literatura istorică, unde, dacă eÅŸti curios ÅŸi doreÅŸti să afli începuturile meseriei pe care o practici, dacă ai un spirit scormonitor, până la urmă vei afla ce ÅŸi cum... Probabil de aici porneÅŸte ÅŸi dorinÅ£a mea de a răspunde solicitării Profesorului Dr. Viorel Tode. 

     Onoranta propunere a Profesorului Tode Åžeful Clinicii de Urologie a Universităţii de Medicină ÅŸi Farmacie Ovidius” din ConstanÅ£a, pentru care îi sunt profund recunoscător, vine într-un moment cum nu se poate mai nimerit pe care îl evoc de la început anul acesta se împlinesc 95 de ani de la înfiinÅ£area primului ÅŸi, până nu demult a singurului serviciu de urologie dintr-un Spital militar românesc. Dar despre aceasta voi prezenta amănunte în continuare.

     Până atunci doresc să mai fac niÅŸte precizări. Odată cu trecerea timpului rememorarea faptelor ÅŸi a realizărilor înaintaÅŸilor devine, aproape cu certitudine, o datorie pentru urmaÅŸi. Colbul uitării se aÅŸterne cu o viteză uimitoare chiar ÅŸi acum, într-un început de mileniu conectat la internet, iar noi recunoaÅŸtem că rămânem ataÅŸaÅ£i de realizările galaxiei Gütenberg” ÅŸi mai puÅ£in de cuceririle epocii IT!...

     Suntem convinÅŸi, de asemenea, că cititorul acestor rânduri va fi de acord cu noi când afirmăm că orice carte se scrie din cărÅ£i (lucru banal, au mai spus-o ÅŸi alÅ£ii!), iar datele cu “iz istoric” îÅŸi vor trage “seva” din articole de revistă de mult arhivate, din ordine de ministru ÅŸi din capitolele altor cărÅ£i. Simplul fapt de a pune o virgulă, chiar ÅŸi numai de a trage o linie („nulla dies sine linea!” –parcă aÅŸa ar fi zis pictorul grec Apelles, citat fiind de Pliniu del Bătrân!) ÅŸi de a preciza până la urmă lucrurile din punct de vedere istoric poate fi chiar o întreprindere dificilă.

     Faptele ÅŸi certitudinile istorice sunt următoarele.

     Poate am să surprind cititorul dar cred că prima operaÅ£ie urologică pe pământ românesc, atestată ca atare (conform Arh. St., Buc, Åžtabul oÅŸtirii, dos. 13/1836, f. 670), a fost efectuată de Col. Dr. Georg Johann Andreas von Grünau, primul comandant al Spitalului oÅŸtirii (1831-1838) ceea ce va deveni mai târziu în conÅŸtiinÅ£a publică Spitalul Militar Central.  Conform actului din arhivă acesta a efectuat în anul 1834 o operaÅ£ie de talie perineală pentru un calcul uretral.

 

 Organizare. Avataruri. Căutări

     Istoria zbuciumată a vremurilor are repercusiuni ÅŸi asupra urologilor militari. Spitalul Militar Central revine în 1918 în vechiul”, de acum, sediu din strada Francmasonă colÅ£ cu Calea Plevnei ÅŸi serviciul “genitourinar are la dispoziÅ£ie 64 de paturi, o sală de consultaÅ£ii ÅŸi alta de spălăturipentru pacienÅ£ii din ambulatoriu dar trebuie să suporte totodată ÅŸi tutelaserviciilor Chirurgie I ÅŸi/sau II din pavilioanele în care sunt găzduite împreună.

     În 1920, după ce lucrurile se mai aÅŸezaseră, Lt. Col. Dr. Eugen Christian acompaniat de Mr. Dr. Ion Anghel, Cpt. Dr. N. Constantinescu, Cpt. Dr. Marin-Popescu Buzeu (“sufletul” viitoarei Uniuni Medicale Balcanice!) ÅŸi Dr. Victor Vintici începe să aibă drept obiective dezvoltarea ÅŸi inzestrarea secÅ£iei.

     În anul 1921 se înfiinÅ£ează un laborator propriu al SecÅ£iei de Urologie a Spitalului Militar Central “Regina Elisabeta” cu trei sublaboratoare: bacteriologic (ce executa 2500-3000 de analize tip, având la dispoziÅ£ie microscop ÅŸi termostat), biochimie (cca. 700 de dozări de uree/an, 1300-1500 examene de urină/an) ÅŸi anatomie patologică a pieselor recoltate operator. Mai apoi SecÅ£ia de Urologie primeÅŸte, prin donaÅ£ie”, trei cistoscoape, un uretroscop ÅŸi o trusă de litotriÅ£ie endovezicală. În 1932 este donată serviciului o instalaÅ£ie de radiologie prin grija altui “sponsor” – doamna Col. Simeon Marcovici.

     În anul 1927 serviciul avea în componenţă 58 de paturi, un sector în care se acordau aproximativ 50 de consultaÅ£ii zilnic, o sală de operaÅ£ii ÅŸi o sală pentru cistoscopie. Din 1928 este accesată” în serviciul uro-radiologic o ultimă achiziÅ£ie a epocii cromocistoscopia.

     Mai apoi, în 1931, serviciul uro-ginecologie ajunge doar la 55 de paturi. Sunt consultaÅ£i, internaÅ£i ÅŸi trataÅ£i anual în medie, aproximativ 1000 de pacienÅ£i.

     Colonelul Dr. Eugen Christian este numit în 1937 Inspector General al Serviciului Sanitar al Armatei (corespondent al Åžefului DirecÅ£iei Medicale de astăzi) ÅŸi predă studenÅ£ilor anului V ai Facultăţii de Medicină, ca agregat (profesor asociat), timp de 12 ani, învăţăturile urologice de bază. După preluarea de către Dr. E. Christian a sarcinilor administrative ale Inspectoratului Medical la conducerea Serviciului de Urologie este numit elevul său Col. Dr. Ion Anghel (1937-1940) acompaniat de secundarii doctori Marin Popescu Buzeu ÅŸi Eugen MareÅŸ (i-am cunoscut, ca medici pensionari, aflaÅ£i la finele carierei), iar mai apoi, după ce ÅŸi Col. Dr. Ion Anghel devine comandant al Spitalului Militar Central la conducerea  serviciului de urologie vine Col. Dr. Marin Popescu Buzeu (1940-1946) având drept secundari pe Cpt. Dr. Alexandru Augustin ÅŸi Dr. Daniel Ionescu.

     În anul 1946 Col. Dr. M. Popescu Buzeu este trecut în rezervă iar Serviciul urologic este subordonat SecÅ£iei Chirurgie III a Spitalului Militar Central. Vremurile sunt tulburi, structura este fragilă, urologia românească ca atare nu se afirmase ca o specialitate de sine stătătoare (reamintim, ne aflăm în anii 1945-1950), Profesorul Dr. N. Hortolomei opera – la Spitalul ColÅ£ea ÅŸi stenoze mitrale ÅŸi ulcer gastric ÅŸi calculi urinari, iar Profesorul Th. Burghele începea să clădească, la Spitalul Panduri, ceea ce va deveni Mecca urologiei româneÅŸti” (Enciclopedie medicală românească secolul XX, pag. 1103). Nici urologia din cadrul structurii medico-militare nu era mai lămurită asupra viitorului ei...

     După Col. Dr. Marin Popescu Buzeu ÅŸef temporar al Serviciului Urologic devine Col. Dr. Traian Mihăilescu (1946-1947), apoi Col. Dr. H. Vascoboinic (1947-1948) ÅŸi Col. Dr. I. Atanasiu (1948-1957).

     Între 4 noiembrie 1949 ÅŸi 19 iulie 1957 Serviciul genitourinar se afla în structura SecÅ£iei III Chirurgie condusă de G-ral. Dr. Petre Costescu, chirurg polivalent, a cărui fotografie am văzut-o în biroul ÅŸefului Clinicii Ortopedie-Traumatologie (G-ral. Prof. Dr. Gh. Niculescu) ÅŸi despre care ÅŸtiu că, după pensionare, a fost ÅŸef de echipă la Spitalul de Urgenţă Floreasca  -Clinica Chirurgie. Probabil că era un ÅŸef mai permisiv, cu mai multe valenÅ£e chirurgicale...

     La 19 iulie 1957 (în curând se împlinesc 50 de ani!) se organizează secÅ£ia urologie având drept ÅŸef pe Col. Dr. Alexandru Augustin (1957-1967), care din 1967 a condus, cu gradul de general maior doctor DirecÅ£ia Medicală a Ministerului ForÅ£elor Armate (M.F.A.) ÅŸi având în componenţă 100 de paturi. În data de 1 octombrie 1960, în cadrul unui proces simbiotico-saprofitic ce continuă ÅŸi azi SecÅ£ia de Urologie se uneÅŸte cu SecÅ£ia Obstetrică-Ginecologie sub denumirea SecÅ£ia ginecologie ÅŸi urologie, iar după cinci ani, pe 15 noiembrie 1965 secÅ£iile amintite se separă ÅŸi redevin “SecÅ£ia de Urologie” (Åžef Col. Dr. Alexandru Augustin) ÅŸi SecÅ£ia de Ginecologie” (Åžef Col. Dr. Mihail Vasiliade).

     În 1966 SecÅ£ia de Urologie are în statul său 65 de paturi iar prin plecarea G-ral.Dr. Alexandru Augustin la comanda DirecÅ£iei Medicale, la conducerea  secÅ£iei îl urmează Col.Dr. Constantin Grigorescu (1967-1990). Colectivul SecÅ£iei Urologie a Spitalului Militar Central va număra, după 1970, sub conducerea Col.Dr. C. Grigorescu –doctor în ÅŸtiinÅ£e medicale, pe Col.Dr. Ioan Marinescu doctor în ÅŸtiinÅ£e medicale, Col.Dr. Ioan Roman, Col.Dr. Anatolie BoldiÅŸor, Lt.Col.Dr. Mihai Nicolae Bână doctor în ÅŸtiinÅ£e medicale ÅŸi Lt.Col.Dr. Constantin Dumitrescu.

 

 

     Poate că cele ce voi scrie în continuare sunt o încercare forÅ£ată de paralelism”. Sunt însă anii în care Acad. Prof. Dr. Doc. Th. Burghele (1955-1972) este Rector al I.M.F. BucureÅŸti (actualmente U.M.F. “Carol Davila”), Ministru al Sănătăţii (1972-1976) ÅŸi în ultimul an al vieÅ£ii PreÅŸedintele Academiei R.S.R. (1976-1977), iar mai apoi Acad. Prof. Dr. Doc. Eugeniu Gh. Proca este Rector al I.M.F. (1977-1979) ÅŸi Ministru al Sănătăţii (1979-1985). Åži fostul ÅŸef de problemă” (termen particular medicinii militare) al urologiei –G-ral. Lt. Dr. Alexandru Augustin devine pentru câÅ£iva (1967-1975) responsabil cu administraÅ£ia adică medic ÅŸef al Serviciului Sanitar al Armatei. Oamenii îÅŸi pun speranÅ£e, atunci când se schimbă ÅŸefii dar, schimbarea ÅŸefilor ... cum se zice...

     Ce se poate afirma, cu certitudine, este faptul că în anii 1970-1989, ca ÅŸi după aceea, între SecÅ£ia de Urologie a S.M.C. ÅŸi Clinicile de Urologie Fundeni  ÅŸi Panduri a existat o permanentă comunicare ÅŸi interdependenţă.

     Conform relatărilor maeÅŸtrilor noÅŸtri atunci când sălile de operaÅ£ie ale Spitalului Panduri erau în reparaÅ£ie Profesorul Dr. Doc. V. Neagu venea să opereze la Spitalul Militar Central, iar Doctorii Mihai Bână ÅŸi C. Dumitrescu au efectuat cursuri la Clinica de Urologie Fundeni în anii 1980-1989 sub bagheta” Magistrului Prof. Dr. E. Proca.

     În august 1990 G-ral. Dr. C. Grigorescu este pensionat ÅŸi conducerea SecÅ£iei de urologie este preluată, prin concurs, de către Col. Dr. Mihai Bână (general maior de la 1 decembrie 1991).

     4.        Realităţi, realizări, priorităţi ÅŸi neîmpliniri

     Anii 1990-1991 sunt ani ai “primenirii” colectivului SecÅ£iei de urologie care, sub conducerea G-ral. Bg. Conf. Dr. Mihai Bână devine SecÅ£ie Clinică - pendinte de Facultatea de Specializare ÅŸi PerfecÅ£ionare Postuniversitară a Institutului Medico Militar. Alături de ÅŸeful clinicii se află Col. Dr. C. Dumitrescu, Col. Dr. Dan Mischianu, Col. Dr. Mihai Tănăsescu, Lt. Col. Dr. A. Pantalon, Lt. Col. Dr. Marius Dinu ÅŸi Mr. Dr. Pacu Ovidiu. Au mai activat cu rezultate remarcabile regretatul Lt. Col. Dr. Gavril Vlasin (decedat prematur 07.06.2002) ÅŸi Lt. Col. Dr. Paul Vladu (în prezent la C.M.D.T.A – „Prof.Dr. Åžt. Milcu”). Clinica de Urologie are după 1990, 75 de paturi dispuse în saloane de 2 până la 5 paturi.

     În anul 2001 G-ral Prof. Dr. M. N. Bînă ÅŸi Col. Dr. C. Dumitrescu au trecut în rezervă, iar la 1 martie 2006, în cadrul procesului de restructurare al Ministerului Apărării, părăsesc, din păcate, în plină putere creatoare ÅŸi structura medico-militară.                Începând cu 01.05.2005 la conducerea SecÅ£iei vine Col.Dr. Dam Mischianu care devine ÅŸi locÅ£iitor al Comandantului (Director General Adjunct medical al SCUMC Dr. Carol Davila”). Începând cu anul ÅŸcolar 2005/2006 SecÅ£ia urologie devine Clinică universitară în cadrul Facultăţii de Medicină a UMF Carol Davila, iar colectivului condus de Col.Conf.Dr. Dan Mischianu  având în componenţă pe Col.Dr. Mihai Tănăsescu, Lt.Col.Dr. Adrian Pantalon, Lt.Col.Dr. Marius Dinu, Mr.Dr. Ovidiu Pacu, As.univ.Dr. Victor Mădan, Lt.Dr. Ovidiu Bratu, Lt.Dr. Florin Rusu medici rezidenÅ£i de urologie, îi revin ÅŸi sarcini didactice privind învăţământul universitar ÅŸi postuniversitar desfăşurat sub auspiciile Universităţii de Medicină ÅŸi Farmacie Carol Davila” BucureÅŸti.

 

 

     Una din priorităţile româneÅŸti ale SecÅ£iei Clinice de Urologie SCUMC “Dr. Carol Davila” a fost utilizarea aparaturii laser (Alexandrit, Holmium, Neodinium) impact în tratamentul calculilor ureterali. Există speranÅ£a că ÅŸi terapia ESWL a litiazei urinare să fie reluată (ea a fost efectuată între 10.12.1992 –prima ÅŸedinţă ÅŸi 2001)având la dispoziÅ£ie alte aparate (“deux ex machina”) ÅŸi să fie implementate ÅŸi alte tehnici noi de terapie a cancerului (brahiterapie prostatică, de ex.).

     În “arealul” medicinii militare române au existat ÅŸi există, la diferite spitale militare (TimiÅŸoara, BraÅŸov, GalaÅ£i, PiteÅŸti, IaÅŸi ÅŸi FocÅŸani) câte un medic specialist urolog, încadrat ca ofiÅ£er medic sau ca personal contractual civil (salariat civil). Din anul 2006 la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. C. Papilian” Cluj Napoca, în cadrul SecÅ£iei Chirurgie s-a creat ÅŸi un compartiment de urologie încadrat cu trei medici specialiÅŸti urologi dintre care doi sunt ÅŸi specialiÅŸti de chirurgie generală.

     Cred că nu comit o impietate atunci când scriu aceste rânduri ÅŸi afirm că aserÅ£iunea sau sintagma din titlu privind “întrepătrunderea lucrurilor” este perfect reală. A dezvălui faptul că cel mai important urolog român al ultimului sfert de veac XX –Acad. Prof. Dr. Doc. Eugen Proca a fost student al Institutului Medico-Militar ÅŸi a fost trecut în rezervă în 1950 cu gradul de locotenent medic (Dora Petrilă, Martin S. Martin -"Spitalul Fundeni –istorie, destine”, Ed. Humanitas, 2004) ca ÅŸi faptul că elevul său, actualul PreÅŸedinte al AsociaÅ£iei Române de Urologie –Prof.Dr. Ioanel Sinescu, Prorector al UMF “Carol Davila” ÅŸi Åžef al Centrului Clinic de Chirurgie Urologică, Dializă ÅŸi Transplant Renal Fundeni, a fost un strălucit absolvent al aceluiaÅŸi Institut Medico-Militar, este un fapt de mândrie pentru medicii militari ÅŸi vine în sprijinul acestei aserÅ£iuni.

     De fapt, privind înapoi (nu cu mânie!, precum Arthur Miller), ci contemplativ vis-à-vis de lucrarea, visele ÅŸi împlinirile înaintaÅŸilor noÅŸtri nu cred că este nimerit decât să tragem următoarea concluzie: urologia aÅŸa-zis “medico-militară” nu s-a deosebit ÅŸi nu diferă prin nimic de urologia “civilă” română. Rostul ÅŸi împlinirile ei au fost ÅŸi sunt totdeauna, chiar ÅŸi numai pentru a-l contrazice pe Marin Preda, alături de urologii civili.

     Am scris aceste rânduri inspirându-mă, evident, din alte surse (cărÅ£i, articole, ordine interioare ÅŸi de ministru al apărării). Sunt convins că nimeni, chiar ÅŸi în materie istorică nu deÅ£ine adevărul absolut!. Din păcate mai grav este faptul că – parafrazându-l în mod relative, cu (“scuzele de rigoare”) pe Hegel, ─ “din istorie nimeni nu învaţă nimic!” (adică nu învăţăm din greÅŸelile înaintaÅŸilor ÅŸi avem tendinÅ£a de a le repeta la infinit). Sper că nu produc un disconfort major posibililor viitori cititori sau rudelor/urmaÅŸilor acestora dacă am omis, prin neÅŸtiinţă, numele vreunuia din slujitorii breslei noastre, ce au activat în mediul medico-militar.

     Rămân convins însă că meseria noastră se bazează -ÅŸi de aceea închin aceste pagini efortului necunoscut, muncii cinstite, conÅŸtiente ÅŸi conÅŸtiincioase puse totdeauna în slujba bolnavilor – tuturor urologilor “aÅŸa-zis militari” al căror nume este, mai nou, mediatizat îndeajuns, aÅŸ zice “fără de număr ÅŸi fără de istorie”, ce au Å£inut însă “pe umerii lor” flacăra vie ÅŸi pasionantă a acestei specialităţi.

     Bibliografie

     1.                         Col.(r) Dr. Gheorghe Sanda – Istoria Medicinei Militare RomâneÅŸti, FundaÅ£ia G-ral.Mr.Dr. C. Zamfir”, BucureÅŸti, 1996

     2.                         Col.(r) Dr. Gheorghe Sanda – Spitalul Clinic Militar Central din BucureÅŸti (1831-1997), FundaÅ£ia “Loja Demnităţii RomâneÅŸti”, BucureÅŸti, 1998

     3.                         Vasile Sârbu – Pagini din Istoria chirurgiei româneÅŸti, Ed. Academiei Române, 2002

     4.                        Nicolae Ursea – Enciclopedie medicală românească –secolul XX, Universitatea de Medicină ÅŸi Farmacie “Carol Davila”, FundaÅ£ia Română a Rinichiului, BucureÅŸti, 2001 

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
interventii ginecologice   |  spirometrie  |  termostat  |  Abcese dentare  |  Accidente vasculare  |  Accidente vasculare cerebrale  |  Acid uric  |  Adeverinta medicala   |  Afectiuni degenerative  |  Afectiuni glanda salivara  |  Afectiuni inflamatorii  |  Afectiuni medicale   |  Afectiuni reumatismale  |  Afectiuni reumatismale degenerative  |  Afectiuni vasculare  |  Agentia nationala transplant bucuresti  |  Alergologie consultatii  |  Alfa amilaza analize  |  Ambulatorii policlinici spitale  |  Ambulatoriul spitalului  |  Analize urinare  |  Analize biochimie  |  Analize colesterol  |  Analize de biochimie   |  Analize de hematologie   |  Analize de parazitologie   |  Analize gamma gt  |  Analize glicemie  |  Analize hemoleucograma  |  Analize laborator biochimie  |  Analize medicale  |  Analize tbc  |  Analize trigliceride  |  Analize urina  |  Analizoare automate biochimie  |  Analizoare automate hematologie  |  Analizoare biochimie  |  Analizoare hematologie  |  Analizoare urina  |  Analizor automat coagulare  |  Anatomie patologica  |  Anestezie generala  |  Anestezie locala  |  Angiografie cerebrala  |  Anti helicobacter  |  Anti hiv  |  Anticorpi anti centromer  |  Anticorpi anti chlamydia pneumoniae  |  Anticorpi anti chlamydia trachomatis  |  Anticorpi anti endomisium  |  Anticorpi anti glicoproteina  |  Anticorpi anti hav  |  Anticorpi anti hbc  |  Anticorpi anti hcv  |  Anticorpi anti helicobacter pylori  |  Anticorpi anti herpes virus  |  Anticorpi anti histone  |  Anticorpi anti mycoplasma  |  Anticorpi anti toxoplasma gondii  |  Anticorpi anti virus rubeolic  |  Anticorpi anti virus rujeolic  |  Anticorpi specifici anti rh  |  Antigen specific prostatic  |  Aparat ekg  |  Aparat laser terapie  |  Aparat ultrasunete  |  Aparate anestezie  |  Aparate electrice  |  Aparate unde scurte  |  Aparatura anestezie  |  Aparatura cercetare  |  Aparatura control probe  |  Aparatura de laborator  |  Aparatura diagnostic  |  Aparatura laborator  |  Aparatura medicala  |  Aparatura medicala oftalmologica  |  Aparatura oftalmologie  |  Aparatura performanta  |  Apertura toracica superioara  |  Argon tehnic  |  Articole investigatii  |  Articole militare  |  Articole organizare  |  Asistenta medicala  |  Asistente ä¹âŸi infirmiere  |  Asistente medicale  |  Azot lichid  |  Bandarea varicelor esofagiene  |  Baza de tratament  |  Biochimie analize  |  Biochimie lipide  |  Biochimie magneziu  |  Biochimie uree  |  Biopsie  |  Biopsii cutanate  |  Bioptron tratamente  |  Bisturiu chirurgical  |  Bloc operator  |  Boala alzheimer  |  Boli autoimune  |  Boli cardiovasculare  |  Boli cardiovasculare transplant  |  Boli cronice   |  Boli de nutritie  |  Boli degenerative  |  Boli dentare:  |  Boli dermato  |  Boli endocrine  |  Boli infectioase  |  Boli interne  |  Boli metabolice consultatii  |  Boli nutritie  |  Boli orl  |  Boli pulmonare  |  Boli venerice  |  Boli venerice contagioase vindecare  |  Bolile autoimune  |  Cabinet medical  |  Cabinete consultatii medicale  |  Cabinete de ginecologie  |  Calciu ionic  |  Calciu ionic analize laborator  |  Calciu magneziu  |  Calciu total  |  Calculi biliari  |  Cancer col uterin  |  Cancerul esofagian  |  Candida tratament  |  Ceramica dentara  |  Ceramica implant  |  Cerclaj col uterin  |  Chimioterapie  |  Chirurgie consultatii  |  Chirurgie copii  |  Chirurgie dentara  |  Chirurgie digestiva  |  Chirurgie generala  |  Chirurgie maxilo faciala  |  Chirurgie oftalmologica  |  Chirurgie orala  |  Chirurgie orl  |  Chirurgie oro maxilo faciala  |  Chirurgie plastica  |  Chirurgie plastica si reparatorie  |  Chirurgie pulmonara  |  Chirurgie refractiva  |  Chirurgie reparatorie  |  Chirurgie si implantologie  |  Chirurgie si implantologie dentara  |  Chirurgie toracica  |  Chirurgie transplant cornee   |  Chist hidatic de perete toracic  |  Chiuretaje  |  Citodiagnostic papanicolau  |  Citodiagnostic tzanck  |  Cobaltoterapie  |  Colesterol analize  |  Colesterol hdl analize  |  Colesterol ldl analize  |  Colesterol total  |  Colesterol vldl analize  |  Coloana cervicala  |  Coloana vertebrala  |  Coloanei vertebrale  |  Coloratii citochimice diagnosticul bolilor hematologice  |  Colposcopie videoasistata  |  Compartiment ati  |  Complexe imune circulante cic  |  Consult clinic  |  Consult clinic pneumologic  |  Consultatii medicale  |  Contraceptive orale   |  Control personal  |  Copii articole  |  Coroana acrilica  |  Coroana ceramica  |  Coroana ceramica implant   |  Coroana compozit  |  Coroana dentara  |  Coroana dentara ceramica  |  Coroana metalica  |  Coroana metalo ceramica   |  Creatinina analize laborator  |  Creatinkinaza analize  |  Creatinkinaza analize laborator  |  Crioterapie dispozitiv histofreizer  |  Curenti diadinamici  |  Cursuri comunicare  |  Cursuri internet  |  Cursuri perfectionare  |  Cursuri specializare  |  Deficitul de α1-antitripsina  |  Depistarea   |  Dermatologie  |  Dermatologie consultatii  |  Dermatologie tratamente  |  Dermatovenerologie  |  Desensibilizare laser   |  Determinare proteina  |  Determinarea factorului transfer gazos  |  Determinarea fenotipurilor limfocitare  |  Determinarea trigliceridelor  |  Detoxifiere  |  Dezvoltare aplicatii  |  Dezvoltarea carierei  |  Diabet si boli de nutritie  |  Diabet tratamente  |  Diabet zaharat  |  Diagnostic infertilitate  |  Diagnostic sarcina  |  Diagnosticul si tratamentul bolilor   |  Diagnosticul tumorilor  |  Dilatarea stenozelor esofagiene  |  Diverticulii esofagieni  |  Drept civil  |  Ecocardiografie  |  Ecocardiografie "doppler"  |  Ecocardiografie "doppler" color,  |  Ecografe  |  Ecografe doppler  |  Ecografie  |  Ecografie 2d  |  Ecografie 3d  |  Ecografie abdomen  |  Ecografie cord  |  Ecografie doppler  |  Ecografie holter  |  Ecografie toracica  |  Ecografii abdominale  |  Ecografii cardiace 2d  |  Ekg consultatii  |  Ekg holter  |  Ekg repaus efort  |  Electrocauter  |  Electrocauterizare col uterin  |  Electroexcizii tratamente  |  Electroforeza proteinelor analize  |  Electroforeza proteinelor serice  |  Electromiografe emg  |  Enciclopedii carti  |  Endocrinologie  |  Endocrinologie consultatii  |  Endocrinologie disfunctii tiroidiene  |  Endocrinologie tratamente  |  Endoscopie  |  Endoscopie digestiva  |  Entorse tratament  |  Epstein barr virus  |  Examen bacteriologic  |  Examen clinic  |  Examen colposcopic  |  Examen doppler  |  Examen extemporaneu  |  Examen exudat faringian  |  Examen histopatologic  |  Examen histopatologic cu coloratii speciale  |  Examen medical adaptare  |  Examen medical de adaptare   |  Examen microscopic nativ  |  Examen microscopic sediment urina  |  Examen papanicolau  |  Examen urina biochimie  |  Examene citologice  |  Examene coproparazitologice  |  Examene de laborator   |  Examene histopatologice  |  Examene micologice  |  Examene micologice bacteriologice  |  Examenul clinic   |  Examinarea globului ocular  |  Examinarea orbitei  |  Excizie tumori cutanate  |  Explorari functionale  |  Extractia dintilor   |  Extractii dentare  |  Exudat faringian analize  |  Exudat nazal  |  Exudat nazal analize  |  Fistule arterio venoase  |  Fizioterapie  |  Fizioterapie tratamente  |  Fotochimioterapie puva, puva + uvb  |  Fotografii color  |  Fototerapie  |  Frotiuri colorate gram  |  Gaz metan  |  Ginecomastie operatie  |  Glaucom tratament  |  Hematologie  |  Hemodializa  |  Hemoleucograma analize  |  Hemoragii oculte analize  |  Hernii congenitale antero-laterale  |  Hernii congenitale postero-laterale  |  Hernii hiatale  |  Hernii hiatale paraesofagiene  |  Hernii postraumatice  |  Herpes simplex  |  Histerectomie chirurgie  |  Histerosalpingografie  |  Holtere-ta-ekg  |  Imbalsamari  |  Implant volumul sanului  |  Implantologie dentara  |  Implantologie orala  |  Implantologie, ortodontie, chirurgie  |  Implanturi dentare  |  Infectii cronice  |  Infiltratii intralezionale  |  Inflamatia pancreasului  |  Institutul boli cardiovasculare timisoara  |  Institutul boli infectioase matei bals  |  Institutul clinic urologie transplant renal cluj  |  Institutul national diabet nutritie boli metabolice  |  Institutul urgenta boli cardiovasculare transplant targu mures  |  Instrumentar chirurgical  |  Instrumentar chirurgie  |  Interventii chirurgicale  |  Interventii chirurgicale cornee  |  Interventii chirurgicale glaucom  |  Interventii microchirurgie  |  Interventii oftalmologice  |  Interventii urgenta  |  Investigatie antecedente comerciale  |  Investigatie bronhoscopica  |  Investigatii clinice  |  Investigatii familie  |  Investigatii laborator  |  Investigatii medicale  |  Investigatii oftalmologice  |  Investigatii paraclinice  |  Kinetoterapie afectiunile aparatului locomotor  |  Laboratoare bacteriologie  |  Laborator analize  |  Laborator clinic  |  Laborator imunohematologie  |  Laborator propriu  |  Laborator radiologie  |  Laborator tomografie  |  Laboratorul de analize   |  Laser chirurgical  |  Laser terapie  |  Lavaj bronsic  |  Lucrari dentare ceramica  |  Lucrari dentare compozit  |  Lucrari protetice  |  Lucrari si servicii  |  Malformatii congenitale  |  Malformatii congenitale chirurgie  |  Markeri tumorali  |  Markeri tumorali  |  Medic chirurg  |  Medic orl  |  Medic primar medicina muncii  |  Medic primar oftalmolog  |  Medic urolog  |  Medici specialisti  |  Medicina dentara  |  Medicina interna  |  Medicina laborator  |  Medicina muncii  |  Medicina nucleara  |  Mediu monitorizare  |  Mese laborator  |  Metalo ceramica  |  Mezoteliomul malign difuz  |  Miastenia gravis tratament  |  Mici interventii chirurgicale  |  Microbiologie imunologie  |  Microchirurgie reconstructiva  |  Microscoape chirurgicale  |  Monitorizare cardiaca ambulatoriu  |  Monitorizare ekg  |  Monitorizare holter  |  Monitorizare holter ekg  |  Monitorizare interventii  |  Monitorizare mediu  |  Muschi abdominali   |  Neurochirurgie  |  Neurologie  |  Nivele laser  |  Nutritie  |  Nutritie si boli metabolice  |  Oftalmologie  |  Oftalmologie tratamente  |  Oncologie consultatii  |  Oncologie tratamente  |  Operatie corectie respiratie  |  Operatii arteriale  |  Operatii plastice  |  Operator pc cursuri  |  Organe parenchimatoase  |  Orl consultatii  |  Orl tratamente  |  Ortodontie tratamente  |  Ortopedie consultatii  |  Ortopedie tratamente  |  Ortopedie traumatologie  |  Pachet servicii  |  Patologia esofagului cervical  |  Patologia granita cervico-toracica  |  Patologia granita toraco-abdominala  |  Patologia traheei cervicale  |  Patologie pleuro-pulmonara  |  Patologie preneoplazica col uterin  |  Paturi ati  |  Paturi consultatii   |  Paturi electrice  |  Paturi simple  |  Paturi spital  |  Paturi spitale  |  Pavilionul central   |  Pediatrie consultatii  |  Pediatrie tratamente  |  Perete toracic pectus carinatum  |  Perete toracic pectus excavatum  |  Permanent mediu  |  Personal serviciu  |  Petreceri 1 martie  |  Pleurezie tratament  |  Pneumoftiziologie (tbc)  |  Pneumologie consultatii  |  Pneumologie tratamente  |  Pompe electrice  |  Pompe perfuzie  |  Probe cardiovasculare  |  Probe functionale respiratorii  |  Procalcitonina hemoglobina  |  Proceduri chirurgicale  |  Proceduri non chirurgicale  |  Produse organice  |  Produse patologice tuberculoza pulmonara  |  Programe europene  |  Proteine totale  |  Proteine totale urinare  |  Proteza acrilica  |  Proteza partiala  |  Proteza partiala dentara  |  Proteza totala  |  Proteze dentare  |  Psihiatrie consultatii  |  Psihiatrie, psihoterapie   |  Psihoterapie grup  |  Pulsoximetre portabile  |  Punctii biopsice  |  Radiografii  |  Radiologie pulmonara  |  Radioterapie  |  Reactivi coagulare  |  Reactivi hematologie  |  Reactivi laborator  |  Recoltari analize  |  Reconstructia peretelui abdominal  |  Recuperare medicala  |  Recuperare neuromotorie  |  Regiune toracica   |  Rezonanta magnetica  |  Saltele  |  Saltele antiescare  |  Sediment urinar analize  |  Serologie hormoni   |  Servicii chirurgicale  |  Servicii de evaluare  |  Servicii de medicina muncii  |  Servicii de ortodontie   |  Servicii dentare  |  Servicii medicale  |  Servicii medicale clinice  |  Servicii protocol  |  Servicii spitalizare  |  Serviciu medical   |  Serviciu special   |  Serviciul medical  |  Serviciul roman informatii  |  Sexologie consultatii  |  Sideremie analize  |  Sindrom cervical  |  Sinusuri   |  Sinuzita tratament  |  Sisteme monitorizare   |  Sisteme automate  |  Sisteme de monitorizare   |  Sisteme monitorizare  |  Sisteme portabile  |  Sisteme ventilatie  |  Spatii de depozitare  |  Spatii depozitare  |  Spirometrie  |  Studii mediu  |  Substanta de contrast  |  Sumar urina  |  Tatuaje permanente  |  Tbc analize  |  Tehnica dentara  |  Tehnici comunicare  |  Terapia durerii  |  Terapia laser  |  Terapia tatuajelor cu laser cu rubin  |  Terapie infrarosii  |  Terapie cu ultrasunete  |  Terapie laser  |  Terapie ultrasunete   |  Terapie unde scurte  |  Test adn  |  Test de fertilitate   |  Testare adn  |  Testare medicala  |  Teste efort  |  Teste functionale respiratorii  |  Timp coagulare  |  Tomografie  |  Tomografie computerizata  |  Tomografie oculara  |  Toxicologie acid valproic  |  Transplant renal  |  Transport sanitar  |  Transpozitie ombilic chirurgie  |  Tranzit intestinal   |  Tratament kinetoterapie  |  Tratament arsuri grave  |  Tratament chirurgical   |  Tratament cu ultrasunete  |  Tratament detoxifiere  |  Tratament fototerapie  |  Tratament infertilitate  |  Tratament laser  |  Tratament nefarmacologic diabet zaharat  |  Tratament ortodontic complex  |  Tratament stomatologie  |  Tratamente dentare  |  Tratamente dentare ortodontice  |  Tratamente dermatologie  |  Tratamente faciale  |  Tratamente laser  |  Tratamente nutritie  |  Tratamente ortodontice  |  Tratamente pediatrie   |  Tratamente pneumologie  |  Tratamente protetice  |  Tratamente raze infrarosii  |  Tratamente ultrasunete  |  Tratamentul anomaliilor dento maxilare  |  Tratamentul bolilor  |  Tratamentul bolilor psihiatrice  |  Tratamentul cu ultrasunete   |  Tratamentul infertilitatii cuplului  |  Tratamentul laser  |  Tratamentul osteoporozei  |  Tratamentul parodontopatiilor  |  Tratarea afectiunilor dentare  |  Traumatisme abdominale  |  Traumatisme coloana cervicala  |  Traumatisme toracice   |  Truse medicale  |  Truse resuscitare  |  Tuberculoza consultatii diagnosticare  |  Tumori  |  Tumori implantologie  |  Tumori abdominale chirurgie  |  Tumori colon  |  Tumori maligne  |  Tumori orbita  |  Universitatea bucuresti  |  Ureaza helicobacter pylori  |  Urgente cardiovasculare  |  Urina test  |  Urologie  |  Urologie transplant renal  |  Varice esofagiene  |  Vsh analize  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.