Mancarea arabilor este apreciata in intreaga lume. Simplitatea si savoarea ne fac sa nu uitam prea curand acest fel de mancare. In bucataria arabeasca nici cel mai simplu fel de mancare nu are acelasi gust cu preparatele gatite in alte colturi ale lumii, cu toate ca au aceeasi denumire.
Datorita conditiilor de clima si varietatea formelor de relief, in Orientul Mijlociu se pot planta diferite tipuri de mirodenii.
Bucataria orientala s-a imbogatit considerabil de-a lungul timpului, astfel ca in fiecare zona exista preparate asemanatoare, dar datorita cantitatilor diferite folosite, gustul mancarurilor difera. Farmecul stilului arabesc a fost dat si influentele bucatariei libaneze, fapt recunoscut si de marii gastronomi. Bucătăria arabă se defineşte prin regiunile variate din lumea arabă, Levantul, din Iraq până în Maroc, Egipt, cu influenţe din bucătăria turcească, indiană şi ale berberilor. Odată cu lungile călătorii ale caravanelor prin Orientul Mijlociu au apărut legumele şi condimentele foarte aromate, acum parte integrantă în gama culinară existentă. Influenţa beduinilor nomazi este împământenită în ţări precum Siria, Liban, Palestina şi Egipt, rezultând o diversitate a băuturilor şi a mâncărurilor. Bucătăria arabă poate rivaliza cu oricare cultură gastronomică prin originalitate, gust aparte, preparate uşor de digerat, şi este permanent în conformitate cu valorile nutriţionale ale unei societăţi conştiente de pericolele provocate de alimentaţia neraţională, greoaie şi bogată în grăsimi …… Mancarea araba poate rivaliza cu orice gastronomie internationala pentru originalitatea si gustul sau bun. Pentru ca se bazeaza pe preparate simple, naturale si usor digestibile, are o valoare nutritiva aflata in concordanta cu cerintele societatii de astazi. Bucataria araba isi are originile in gatitul in corturile triburilor de nomazi, care foloseau doar ingrediente transportabile: orez, cereale si carne. Odata cu drumurile caravanelor prin Orientul Mijlociu, au fost descoperite si adaugate la repertoriul existent noi condimente si legume. |