Divortul notarial este o procedura simplificata prin care doi soti pot divorta printr-un acord amiabil, în fata unui notar public, fara a mai fi necesar un proces în instanta.
AVANTAJELE DIVORTULUI NOTARIAL
Rapid Discret Costuri reduse
COMPETENTA
Procedura divortului se poate instrumenta la biroul nostru notarial în cazul în care casatoria a fost încheiata în municipiul Bucuresti sau ultima locuinta comuna a sotilor se afla în municipiul Bucuresti.
PROCEDURA DIVORTULUI PE CALE NOTARIATLA
Sotii se prezinta la biroul notarial pentru a depune cererea de divort si pentru a depune actele necesare pentru solutionarea procedurii. La depunerea cererii de divort, sotii pot fi reprezentati la biroul notarial de o alta persoana împuternicita cu procura autentica notariala.
Dupa depunerea cererii, notarul va acorda sotilor un termen de reflectie de 30 de zile. În aceasta perioada, notarul va pregati documentele necesare pentru solutionarea cererii de divort.
Dupa expirarea termenului de 30 de zile, sotii trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial pentru pronuntarea divortului. În cazul în care toate conditiile prevazute de lege sunt îndeplinite, notarul va elibera certificatul de divort.
COSTURI
DIVORTUL NOTARIAL FARA COPII MINORI - 1000 RON
Acest cost total include: onorariu notarial divort: 865,70 RON tarif înregistrare cerere de divort în Registrul National: 83,3 RON legalizare copii certificate de nastere si de casatorie: 21 RON arhivare dosar divort: 30 RON
DIVORTUL NOTARIAL CU COPII MINORI - 1700 RON
Acest cost total include: onorariu notarial divort: 1365,70 RON tarif înregistrare cerere de divort în Registrul National: 83,3 RON legalizare copii certificate de nastere si de casatorie: 21 RON arhivare dosar divort: 30 RON onorariu notarial acord parental: 200 RON (acest onorariu se achita dupa 30 de zile de la depunerea cererii de divort)
Potrivit legii, daca sotii nu vor fi prezenti la data si la ora stabilite pentru dezbatere, cererea de divort va fi respinsa, iar taxele achitate nu se vor restitui.
CONDITII SPECIALE ÎN CAZUL DIVORTULUI CU COPII MINORI
În cazul an care exista copii minori (din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati), sotii pot divorta la notariat, daca se înteleg cu privire la: exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti stabilirea locuintei minorului la un parinte modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si copii contributia la cheltuielile de crestere, educare, învatatura si pregatire profesionala a copiilor
Acordul sotilor privind aspectele de mai sus este consemnat într-un acord parental, care are aceeasi forta probanta ca o hotarâre judecatoreasca si este titlu executoriu, în conditiile legii.