Biserica Sfantul Mare Mucenic Mercurie Afisari: 5744
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 2507
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Constantin Brancusi, nr. 11, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213242025; 0744316966 ; 0745214121
-------------------------
Web: Internet
  email: preotpaul@mercurie.ro; preotmarius@mercurie.ro
  site: www.mercurie.ro

 
Arhitectura Bisericii  
Detalii  

LăcaÅŸul de cult este construit din beton ÅŸi cărămidă aparentă, având 6 piloni de susÅ£inere de formă pătrată cu latura de 110 cm. Zidurile au o grosime de 80 cm, iar amprenta la sol este de 450 mp.

Biserica este construită în plan treflat, cu pridvor deschis, cu următoarele părÅ£i componente: pridvorul, pronaosul, naosul ÅŸi Sfântul Altar. Intrarea în biserică se face cu ajutorul treptelor din beton, acoperite cu plăci de granit. Pe peretele de faÅ£adă al intrării, în exterior, se află chipul Sfântului Mare Mucenic Mercurie, lucrare executată în mozaic de către firma Artgeorgies din IaÅŸi. Pridvorul este deschis, având în latura de vest 3 arcuri sprijinite pe 4 piloni. În pridvor se află o boltă mică, semisferică.

Pronaosul este lărgit, având deasupra cafasul, iar deasupra acestuia 2 turle de formă pătrată cu cate 8 ferestre fiecare. Accesul în cafas ÅŸi turle se face cu ajutorul unei scări elicoidale. Pronaosul are 2 stâlpi masivi sub cafas ÅŸi se continuă până la stâlpii ce susÅ£in turla din naos, fiind luminat prin 6 ferestre.

Naosul are 2 abside laterale acoperite fiecare cu câte o calotă semisferică, fiind luminate prin 4 ferestre. Turla de pe naos, dominantă, este susÅ£inută de 4 pilaÅŸtrii masivi, formând o cruce greacă înscrisă, cu 12 geamuri. Între baza turlei ÅŸi calotele semisferice ale absidelor, pe arcele ce le formează cei 4 stâlpi se găsesc câte 3 geamuri mai mici pe fiecare parte. Tot în naos se află ÅŸi o parte din moaÅŸtele Sfântului Mare Mucenic Mercurie, aÅŸezate într-o raclă din aur ÅŸi argint, executată cu măiestrie la Monetăria Statului.

Policandrul – de dimensiuni mari - ce luminează întreaga biserică (120 de lumini) este prins prin 4 lanÅ£uri de cei 4 stalpi centrali.

Catapeteasma, este sculptată din lemn de stejar, repartizată în 4 registre, executată de către domnul Gheorghe Ursu din localitatea Târgu NeamÅ£. Icoanele de pe catapeteasmă sunt lucrate de pictorul Sorin George.

Sfântul Altar, care este o absida semicirculară, are în dreapta un diaconicon, iar în partea stângă proscomidiarul, fiind delimitate de Sf. Altar prin 2 arcade. În mijloc se află Sfânta Masă ÅŸi Sfânta Cruce. Altarul este luminat prin 2 ferestre, care au ca vitralii pe Mântuitorul (stând pe tron) ÅŸi Maica Domnului. Tavanul altarului este în formă de arc de cerc, iar deasupra geamurilor are o formă semisferică. Biserica este învelită cu tablă de cupru, iar pereÅ£ii exteriori sunt izolaÅ£i de un strat de polistiren de 10 cm.

La ridicarea acestei biserici s-au ostenit oameni din toate categoriile sociale: familia părintelui Paul Lepădatu, familia vrednicului de pomenire judecător Ion Anghel, Marin Mândrilă (director al S.C. MariVila), Costel Iancu (om de afaceri), Constantin Nedelcu (om de afaceri), Călinescu Liviu, Maria-Antoanette Gayraud ÅŸi numeroÅŸi oameni inimoÅŸi care nu aveau o situaÅ£ie materială foarte bună, dar totuÅŸi iÅŸi doreau să ajute biserica.

In luna noiembrie 2007 au fost făcute demersurile pentru începerea lucrărilor pentru pictura ce va acoperi pereÅ£ii bisericii, primind binecuvântarea PREAFERICITULUI PÄ‚RINTE PATRIARH DANIEL. Pictura în tehnica MOZAICULUI este executată de domnul Virgil Moraru – pictor bisericesc autorizat din cadrul firmei ArtGeorgies IaÅŸi.           

 

 
Galerie foto (8)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8]
 
Arcuri elicoidale  |  Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Catapeteasma  |  Catapetesme biserica  |  Ferestre lemn stejar  |  Lacasuri de cult  |  Montare placi termoizolante polistiren  |  Mozaic lemn  |  Oameni de afaceri  |  Pilastri polistiren  |  Piloni din lemn  |  Piloni sustinere  |  Plan afaceri  |  Slujba la biserica  |  Stalpi beton  |  Stalpi de beton   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.