Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale Afisari: 4881
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 2327
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd.Carol I, nr. 2-4, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213072411; 0213072422; 0213078553
-------------------------
Web: Internet
  email: comunicare@madr.ro; relatii.publice@madr.ro
  site: www.madr.ro

 
Inspectia legume-fructe  
Detalii  

INSPECÅ¢IA DE STAT PENTRU CONTROL TEHNIC ÎN PRODUCEREA ÅžI VALORIFICAREA LEGUMELOR ÅžI FRUCTELORI. S. C. T. P. V. L. F.

2010

CONTROLUL DE CONFORMITATE CU STANDARDELE DE COMERCIALIZARE CARE SE APLICÄ‚ ÎN SECTORULLEGUMELOR ÅžI FRUCTELOR PROASPETE

Controlul de conformitate cu standardele de calitate este unul din elementele de bază indispensabile, care asigură o funcţionare corectă a organizării comune de piaţă a sectorului de legume şi fructe proaspete.

Conceptul de calitate pentru legume ÅŸi fructe este o noÅ£iune complexă, care poate fi analizată sub următoarele aspecte: agronomic, comercial, organoleptic, nutriÅ£ional ÅŸi sanitar. În cadrul standardelor de calitate a legumelor ÅŸi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeÅ£ime, calibru, formă ÅŸi culoare) ÅŸi de condiÅ£ionare (sortare, ambalare, etichetare ÅŸi prezentare) ale acestora. Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc ÅŸi standarde de comercializare, asigură uniformitatea clasificării legumelor ÅŸi fructelor proaspete, în funcÅ£ie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, făcând abstracÅ£ie de tehnologiile de cultură ÅŸi zonele de  producÅ£ie.Organizarea comună de piaţă a sectorului de legume ÅŸi fructe proaspete, prin clasificările realizate pe baza standardelor de comercializare asigură un cadru de referinţă reprezentativ, care permite :

  • realizarea unui echilibru între cererea ÅŸi oferta de legume ÅŸi fructe proaspete;
  • asigurarea unei transparenÅ£e a pieÅ£ei de legume ÅŸi fructe proaspete ÅŸi stabilirea unor relaÅ£ii comerciale bazate pe o concurenţă loială;
  • eliminarea de pe piaţă a produselor de calitate nesatisfăcătoare;
  • orientarea producătorilor către realizarea de legume ÅŸi fructe proaspete care să satisfacă exigenÅ£ele consumatorilor ÅŸi să asigure în acelaÅŸi timp un raport echilibrat între calitate ÅŸi preÅ£;
  • pătrunderea producătorilor cu legume ÅŸi fructe proaspete de calitate pe piaÅ£a externă;
  • creÅŸterea profitabilităţii producÅ£iei de legume ÅŸi fructe proaspete;
  • acordarea de compensaÅ£ii comunitare în cadrul politicii de intervenÅ£ie al retragerilor de pe piaţă a producÅ£iei de legume ÅŸi fructe proaspete excedentare.

Controlul de conformitate realizat după prevederile acestor standarde asigură respectarea parametrilor comerciali pe care trebuie să le întrunească legumele ÅŸi fructele proaspete pe întreaga filieră de comercializare, până la consumatorul final.Controlul de conformitate cu standardele de calitate se efectuează în toate fazele de comercializare a legumelor ÅŸi fructelor proaspete, pentru verificarea a cca 37 de specii de legume ÅŸi fructe respectând prevederile comunitare, după metodologia de lucru stabilită prin Regulamentul (CE) nr. 1580/2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentelor (CE) nr. 2200/96, (CE) nr. 2201/96 ÅŸi (CE) nr.1182/2007 ale Consiliului în sectorul fructelor ÅŸi legumelor privind standardele de comercializare, completat deRegulamentul nr.1221/2008, astfel:

- o grupă formată din 10 fructe ÅŸi legume(mere, citrice, kiwi, piersici ÅŸi nectarine, pere, căpÅŸuni, struguri de masă, salată, cicoare creaţă de grădină, cicoare de grădină cu frunze întregi, ardei ÅŸi tomate), conform prevederilor standardelor specifice de comercializare prevăzute în Anexa 1 , Partea B din Regulamentul (CE) 1580/2007, completat  de Regulamentul1221/2008;

- o a doua grupă formată (castraveÅ£i, ceapă, ciuperci de cultură, fasole păstăi, morcovi, pătlăgele vinete, pepene galben, pepene verde, usturoi, varză, caise, cireÅŸe ÅŸi viÅŸine, nuci ÅŸi prune), conform prevederilor standardelor CCE/ONU *, precizate în extenso în partea,,Standarde de comercializare” - pentru restul speciilor de fructe ÅŸi legume cuprinse în Regulamentul 1234/2007 al Consiliului de instituire a unei organizări comune a pieÅ£elor agricole ÅŸi privind dispoziÅ£ii specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) Anexa 1, Partea IX, conform prevederilor standardului general de comercializare din Regulamentul nr. 1221/2007 - Anexa 1, Partea A.

Autoritea responsabilă cu coordonarea activităţii privind controlul de conformitate cu standardele de calitate esteInspecÅ£ia de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea ÅŸi Valorificarea Legumelor ÅŸi Fructelor (I.S.C.T.P.V.L.F.), în conformitate cu prevederile art. 42 alin. (1) din Legea pomiculturii nr. 348/2003, ale art.16 din Legea nr. 312/2003 privind producerea ÅŸi valorificarea legumelor de câmp ÅŸi a Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor ÅŸi dezvoltării rurale nr. 591/2006.I.S.C.T.P.V.L.F. este un compartiment distinct în cadrul DirecÅ£iei Generale de Politici Agricole a Ministerului Agriculturii ÅŸi Dezvoltării Rurale. ISCTPVLF este organizată ÅŸi funcÅ£ionează prin:

  • Autoritatea de coordonare - la nivelul ministerului;
  • Organismele de control - la nivelui direcÅ£iilor pentru agricultură ÅŸi dezvoltare rurală judeÅ£ene.

Autoritatea de coordonare are următoarele atribuţii:

  • coordonează activităţile de control de conformitate;
  • realizează planul de activitate pentru organismele de control judeÅ£ene, în conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare ÅŸi ale legislaÅ£iei naÅ£ionale, în toate fazele comercializării;
  • elaborează ÅŸi asigură transmiterea instrucÅ£iunilor referitoare la modul de efectuare a controlului de conformitate, organismelor de control judeÅ£ene, pentru a asigură uniformitatea ÅŸi eficacitatea controalelor la nivel naÅ£ional;
  • monitorizează, prin intermediul programelor informatice, neconformităţile semnalate în timpul controlului;
  • asigură comunicarea cu celelalte organisme similare ale statelor membre UE.

Organismele de control au următoarele atribuţii:

  • verifică, prin sondaj, respectarea conformităţii cu standardele de comercializare a fructelor ÅŸi legumelor proaspete pe întreaga filieră de produs;
  • eliberează certificatul de conformitate ÅŸi certificatul de destinaÅ£ie industrială, pentru fructele ÅŸi legumele proaspete provenite din import sau destinate exportului;
  • verifică documentaÅ£ia ÅŸi facturile pentru loturile de legume ÅŸi fructe care se supun standardelor de calitate pe filiera de comercializare;
  • verifică prin sondaj modul de realizare a autocontrolului, privind respectarea standardelor de comercializare a operatorilor care au dotarea ÅŸi structura organizatorică necesară;
  • întocmeÅŸte baza de date a operatorilor din sectorul de fructe – legume ÅŸi asigură reactualizarea acesteia;
  • asigură controlul de conformitate cu standardele de comercializare a fructelor ÅŸi legumelor proaspete, care urmează procedura de retragere de la comercializare;
 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
polite de asigurare  |  Accesare fonduri europene  |  Administrarea unei organizatii  |  Ajutor de stat  |  Ambalare produse  |  Arbori ornamentali  |  Azotat amoniu  |  Azotat calciu  |  Azotat potasiu  |  Boli parazitare  |  Cabernet sauvignon  |  Calciu magneziu  |  Calciu total  |  Capacitate de productie  |  Cercetare piata  |  Cererea pietei  |  Chimice produse  |  Ciuperci proaspete  |  Cod postal  |  Controlul intern  |  Controlul tehnic de calitate  |  Culturile de legume  |  Declaratie tip   |  Dezvoltare abilitati  |  Dispozitii plata  |  Fasole verde  |  Fasole verde ciuperci  |  Flori bienale  |  Flori de camp  |  Flori ornamentale  |  Flori perene  |  Fonduri financiare  |  Fructe mare  |  Fructe proaspete  |  Import export  |  Informatii turistice  |  Inspectii risc  |  Institutii de interes public  |  Japonia   |  Legislatia in vigoare  |  Legume ciuperci  |  Legume proaspete  |  Legumelor si fructelor  |  Management financiar  |  Mijloace de transport  |  Ministere si institutii de interes public  |  Nu are sediul social  |  Oficii poåŸtale - bucureåŸti  |  Oficiul de stat al patrimoniului national  |  Oficiul postal  |  Pepene galben  |  Pepeni verzi  |  Pinot noir  |  Plantatii viticole  |  Plante ornamentale  |  Plante perene  |  Planul control  |  Plata cheltuielilor adiacente  |  Polite de asigurare  |  Prim ajutor  |  Produse de corp  |  Produse naturale  |  Produse organice  |  Produse ornamentale  |  Produse proaspete  |  Protectia mediului  |  Sediul social  |  Sere si solarii  |  Sisteme gestionare  |  Sistemele achizitionate  |  Soiuri vinuri  |  Solarii  |  Spatii floricole  |  Standardele de calitate   |  Targuri expozitii  |  Targuri si expozitii   |  Trandafiri   |  Utilizare a produsului   |  Vanzare vinuri  |  Vin consum  |  Vin romania  |  Vinuri albe  |  Vinuri consum  |  Vinuri nobile  |  Vinuri rosii  |  Vinuri vrancea  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.