Calitatea si siguranta produselor alimentare, putem spune ca au devenit un drept al consumatorilor, cu efecte directe asupra calitatii vietii, iar problematica axata pe calitatea si siguranta produselor se afla in centrul atentiei organismelor constituite pentru apararea intereselor consumatorilor. Acestia, tot mai exigenti, formuleaza o serie de cerinte privind caracteristicile tehnice, caracteristicile psihosenzoriale, economice si sanogenetice ale produselor, compatibilitatea lor cu alte produse, etc. De asemenea, doresc sa fie informati corect si complet , pentru a putea alege produsele in cunostinta de cauza. Avantajele implementarii sistemului HACCP sunt: - integrarea procedurilor moderne ale analizei de risc si conceptul de prevenire sub aspectul protectiei sanatatii consumatorului in sistemul de management existent ; - garantarea calitatii igienice a produselor - contributia la reducerea rebuturilor si reclamatiilor clientilor - prelungirea duratei de valabilitate a produselor - modalitatea de a rezista concurentei - contributia la imbunatatirea imaginii firmei si credibilitatii pe pietele internationale |