Educatie de calitateExperienta educationala Curriculum-ul reprezinta un instrument de optimizare a experientei educationale a copiilor. Acest document stabileste cadrul pedagogic pentru sprijinirea dezvoltarii copiilor într-un mod holistic, prin practici educationale si de îngrijire care permit copiilor sa-si atinga întregul potential, permitând totodata educatorilor sa-si personalizeze abordarea în functie de interesele, necesitatile si potentialul fiecarui copil. Gradinita EuroKid promoveaza o educatie de calitate, urmând astfel „Curriculum-ul pentru educatia timpurie – 2019”, aprobat prin Ordin. nr. 4694 /2019 de catre M.E, punând accentul pe stimularea creativitatii, a imaginatiei, a deprinderilor si abilitatilor de baza, pe dezvoltarea gândirii, rabdarii si atentiei, pe dezvoltarea si activizarea vocabularului prin comunicare si socializare, toate acestea având rolul de a-l pregati pe copil pentru scoala si pentru integrarea în societate, deoarece scopul vizat este dezvoltarea personalitatii fiecarui copil. Domeniile de cunoastere în care se înscriu activitatile educationale desfasurate de cadrele didactice sunt urmatoarele: - Domeniul Limba si Comunicare, prin intermediul caruia se stimuleaza exprimarea corecta din punct de vedere fonetic, lexical si gramatical, precum si familiarizarea prescolarilor cu literatura (povesti, poezii, piese de teatru).
- Domeniul Stiinta, prin care prescolarii iau contact cu fenomene, aspecte ale mediului înconjurator, dar si cu notiuni prematematice.
- Domeniul Estetic si Creativ, ce are ca principiu de baza exprimarea libera si creativa a copiilor prin desen, pictura, modelaj, muzica.
- Domeniul Psihomotric, un domeniu foarte important pentru o dezvoltare armonioasa a copiilor, pune accentul pe miscare, pe exersarea unor deprinderi de baza de mers si alergare.
- Domeniul Om si Societate, prin care copiii învata care sunt bunele maniere, regulile existente în diverse locuri publice, precum si diverse metode de reciclare si prelucrare a materialelor din natura si nu numai.
Între toate domeniile de dezvoltare exista dependente si interdependente, astfel ca fiecare achizitie dintr-un domeniu influenteaza semnificativ progresele copilului în celelalte domenii. Domeniile de dezvoltare devin, pe parcursul primilor ani de viata instrumente pedagogice esentiale pentru a realiza individualizarea educatiei si a învatarii, dând posibilitatea educatorilor sa identifice atât predispozitiile, cât si înclinatiile cu care copilul a venit pe lume, „interesele” sale sau, mai bine spus, domeniile, secventele, aspectele sau elementele mediului social si natural de care este atras si fata de care îsi manifesta curiozitatea, precum si dificultatile pe care le întâmpina fiecare în parte pe parcursul dezvoltarii timpurii. Acestea fiind spune, încheiem partea teoretica si îi invitam pe cei mici, cu entuziasm, sa guste învatarea ca pe un proces gradual, dar totodata placut prin prisma metodelor inedite aplicate de educatoarele noastre! |