Bucatarul realizeaza preparate culinare dupa diferite retete pentru satisfacerea exigentelor consumatorilor. In acest scop, el se ocupa de pregatirea produselor alimentare pentru gatit. Masoara cantitatile necesare, le amesteca conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert,dupa caz.Imparte preparatele pe portii. Bucatarul utilizeaza in activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini(cutite, satarul, robotul de bucatarie, masini de curatat si de taiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice) cu ajutorul carora transforma alimentele in preparate culinare. Competente fundamentale Comunicarea la locul de munca Desfasurarea muncii în echipa Competente generale la locul de munca Aprovizionarea cu materii prime si auxiliare a locului de munca Asigurarea conditiilor igienico-sanitare Organizarea cadrului general de deschidere si închidere a activitatii sectiei Prevenirea poluarii mediului Competente specifice Întocmirea documentelor specifice Pregatirea antreurilor calde si reci Pregatirea fripturilor Pregatirea gustarilor calde si reci Pregatirea mâncarurilor din carne Pregatirea mâncarurilor din legume,orez,oua, paste fainoase Pregatirea preparatelor lichide Prepararea dulciurilor (deserturilor) Prepararea fondurilor glace Prepararea mâncarurilor din peste si fructe de mare Realizarea actiunilor de supervizare si control Realizarea aluaturilor de baza Realizarea salatelor Realizarea sosurilor |