Dr. RADU MARIUS Afisari: 2043
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Medici de familie Vizitatori: 957
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Decebal , bl. S12B, sc. I, apt. 8, interfon 008, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  021 322 46 25021 321 42 51
-------------------------
Web: Internet
  email: fundatia.similimum@gmail.com
  site: www.mariusradu.ro

 
Principiul similaritatatii  
Detalii  

Principiile homeopatiei - Similia Similibus Curantur, principiul similaritatii    

 

În domeniul medicinei s-au facut si se vor mai face numeroase descoperiri dar metodele de tratament existente se pot grupa în doar doua mari categorii dupa cum sunt bazate pe principiul contrariilor sau, respectiv, principiul similaritatii.

Primul a stat la baza a aproape întregii practici medicale din antichitate pâna în prezent, tratamentul constând în combaterea simptomelor prin diverse mijloace - de exemplu antitermice pentru febra, antiemetice pentru varsaturi, colecistokinetice pentru staza biliara, antibiotice pentru infectii samd.

 

Principiul similaritatii este si el cunoscut din antichitate. Este mentionat în medicina veche indiana (în lucrarea Charaka-Samhita) si de catre Hipocrat, parintele medicinei, în lucrarea sa "Despre vechea medicina". Adeptii lui Hipocrat au respins însa ideea administrarii unor remedii "magice" conform teoriei signaturilor bazata pe asemanari morfologice, de culoare, consistenta etc. între organul bolnav si substanta folosita.Principiul asemanarilor a fost preluat în aceasta forma de medicina spagirica, între sec. XIV-XVII, în care alchimia este aplicata sistematic în terapie. Astfel, alchimia admitea ca unirea în anumite proportii a unor principii fundamentale - sulf, mercur, sare - determina viata, boala si moartea. Ele pot fi influentate de medicamente dinamice adecvate care pot fi recunoscute prin "signaturi", asemanari între organul bolnav si planta sau mineralul folosit din care se extrage esenta cu rol curativ prin procedee alchimice - de exemplu cicatricile se pot trata cu scoarta unor copaci, bolile de rinichi cu plante ale caror frunze sunt reniforme, icterul si bolile de ficat cu plante cu flori sau seva galbena etc.

 

Preotul-medic Athanasius Kircher (1602-1680), cu un secol înaintea lui Hahnemann (1755-1843), sustinea ca fiecare otrava este propriul ei antidot daca este folosita în doze foarte mici. Administrarea dilutiilor din agentul patogen reprezinta însa o abordare izopatica si nu una homeopatica.Desi principiul similaritatii a fost cunoscut înaintea sa, este meritul lui Hahnemann ca l-a revalorizat si ca a construit, pe aceasta baza, o metoda coerenta de tratament.

 

Experimentul facut în anul 1790 cu scoarta arborelui de Cinchona l-a convins ca o substanta capabila sa produca anumite simptome la un om sanatos poate eradica simptomele similare ale unui om bolnav, acesta fiind tocmai principiul similaritatii. În paragraful 25 din Organon el spune ca "experimentele veritabile - singurul ghid infailibil în arta vindecarii - ne învata prin toate testele conduse constiincios ca medicamentul care a produs la un corp uman sanatos cel mai mare numar de simptome similare celor ale bolii, este singurul care o va vindeca"

 

 .Pentru confirmarea acestui principiu Hahnemann aduce numeroase dovezi din literatura medicala a timpului referitoare la vindecari aparente sau reale observate de medici pe parcursul evolutiei naturale a bolilor (acest lucru fiind posibil datorita mijloacelor terapeutice foarte modeste în acel timp, bolile urmându-si de cele mai multe ori cursul lor natural).

El vorbeste astfel de boli similare si disimilare, din punct de vedere al simptomelor prin care se manifesta (indiferent de clasificarea lor din punct de vedere medical) si despre modul în care ele se influenteaza si coexista sau nu în acelasi organism.Despre bolile disimilare el spune ca (paragraful 37 Organon) "cea mai puternica o suspenda pe cea mai slaba - doar daca nu se complica una cu cealalta, cum rar se întâmpla în afectiunile acute - dar niciodata nu se vindeca una pe cealalta".

 

De ce este important acest lucru ? Pentru ca în general efectul unui tratament alopatic este asemanator unei boli naturale disimilare - nu face decât sa remita temporar simptomele dar nu vindeca boala cu adevarat. Si daca în natura nu se întâmpla acest lucru de ce sa-l facem noi, folosind medicamente alopate, conform principiului contrariilor ?Alta este situatia în cazul bolilor similare.

 

În paragraful 45 din Organon Hahnemann spune ca "doua boli, diferite în natura lor dar foarte asemanatoare în manifestarile si efectele lor, respectiv suferinte si simptome, întotdeauna si în mod inevitabil se anihileaza una pe cealalta de îndata ce ele se întâlnesc în organism. Nu este greu de înteles de ce cea mai puternica o distruge pe cea mai slaba: are o actiune similara si, fiind predominanta, ea ocupa exact acele parti ale organismului pâna atunci afectate de cea slaba care, din moment ce nu mai poate actiona, dispare...".

 

În sprijinul acestei afirmatii el aduce mai multe exemple de vindecari homeopatice naturale, multe dintre ele la bolnavii de variola care supravietuisera acestei boli dar care, cu aceasta ocazie, se vindecasera si de alte afectiuni eliminate de variola prin similaritate: "... o persoana oarba de 2 ani dupa supresia unei eruptii a scalpului si-a recapatat complet vederea dupa variola... Tumefierea testiculelor, chiar foarte severa, este un simptom comun al variolei; de aceea ea a putut, prin similaritate, sa vindece o tumefactie mare si dureroasa a testicolului stâng cauzata de un traumatism ..." etc.

 

Efectul remediului homeopatic ar fi acela ca induce "o boala artificiala", foarte asemanatoare celei naturale pe care o are pacientul (dar putin mai puternica) si pe care astfel o elimina. Având o durata limitata în timp, aceasta "boala artificiala" dispare de la sine si, odata cu ea, si cea naturala. Astfel se explica de ce uneori dupa remediul homeopatic pacientul poate experimenta o crestere temporara în intensitate a simptomelor (desi acest lucru nu este obligatoriu si poate fi evitat prin folosirea unor potente adecvate).

 

Rezultatul experimentelor facute de Hahnemann si al observatiilor multor medici referitor la evolutia naturala a bolilor este ca exista doua principale terapii "... prima, bazata în orice privinta pe observarea exacta a naturii, pe experimente precise si experienta autentica - metoda homeopata, niciodata folosita pe scara larga înaintea mea si a doua care nu îndeplineste aceste conditii, metoda alopata...". Sigur ca multi medici din zilele noastre ar combate cele spuse de Hahnemann dar sa nu uitam pe de o parte starea precara a medicinei la începutul sec. XIX fata de care homeopatia a fost un mare pas înainte si pe de alta parte rezultatele bune pe care homeopatii le obtin în multe situatii, ghidându-se dupa învataturile lui Hahnemann de acum aproape 200 ani ! 

 

În domeniul medicinei s-au facut si se vor mai face numeroase descoperiri dar metodele de tratament existente se pot grupa în doar doua mari categorii dupa cum sunt bazate pe principiul contrariilor sau, respectiv, principiul similaritatii.

 

Primul a stat la baza a aproape întregii practici medicale din antichitate pâna în prezent, tratamentul constând în combaterea simptomelor prin diverse mijloace - de exemplu antitermice pentru febra, antiemetice pentru varsaturi, colecistokinetice pentru staza biliara, antibiotice pentru infectii samd. Principiul similaritatii este si el cunoscut din antichitate. Este mentionat în medicina veche indiana (în lucrarea Charaka-Samhita) si de catre Hipocrat, parintele medicinei, în lucrarea sa "Despre vechea medicina". Adeptii lui Hipocrat au respins însa ideea administrarii unor remedii "magice" conform teoriei signaturilor bazata pe asemanari morfologice, de culoare, consistenta etc. între organul bolnav si substanta folosita.Principiul asemanarilor a fost preluat în aceasta forma de medicina spagirica, între sec. XIV-XVII, în care alchimia este aplicata sistematic în terapie.

 

Astfel, alchimia admitea ca unirea în anumite proportii a unor principii fundamentale - sulf, mercur, sare - determina viata, boala si moartea. Ele pot fi influentate de medicamente dinamice adecvate care pot fi recunoscute prin "signaturi", asemanari între organul bolnav si planta sau mineralul folosit din care se extrage esenta cu rol curativ prin procedee alchimice - de exemplu cicatricile se pot trata cu scoarta unor copaci, bolile de rinichi cu plante ale caror frunze sunt reniforme, icterul si bolile de ficat cu plante cu flori sau seva galbena etc. Preotul-medic Athanasius Kircher (1602-1680), cu un secol înaintea lui Hahnemann (1755-1843), sustinea ca fiecare otrava este propriul ei antidot daca este folosita în doze foarte mici. Administrarea dilutiilor din agentul patogen reprezinta însa o abordare izopatica si nu una homeopatica.

 

Desi principiul similaritatii a fost cunoscut înaintea sa, este meritul lui Hahnemann ca l-a revalorizat si ca a construit, pe aceasta baza, o metoda coerenta de tratament. Experimentul facut în anul 1790 cu scoarta arborelui de Cinchona l-a convins ca o substanta capabila sa produca anumite simptome la un om sanatos poate eradica simptomele similare ale unui om bolnav, acesta fiind tocmai principiul similaritatii. În paragraful 25 din Organon el spune ca "experimentele veritabile - singurul ghid infailibil în arta vindecarii - ne învata prin toate testele conduse constiincios ca medicamentul care a produs la un corp uman sanatos cel mai mare numar de simptome similare celor ale bolii, este singurul care o va vindeca".

 

Pentru confirmarea acestui principiu Hahnemann aduce numeroase dovezi din literatura medicala a timpului referitoare la vindecari aparente sau reale observate de medici pe parcursul evolutiei naturale a bolilor (acest lucru fiind posibil datorita mijloacelor terapeutice foarte modeste în acel timp, bolile urmându-si de cele mai multe ori cursul lor natural). El vorbeste astfel de boli similare si disimilare, din punct de vedere al simptomelor prin care se manifesta (indiferent de clasificarea lor din punct de vedere medical) si despre modul în care ele se influenteaza si coexista sau nu în acelasi organism.

 

Despre bolile disimilare el spune ca (paragraful 37 Organon) "cea mai puternica o suspenda pe cea mai slaba - doar daca nu se complica una cu cealalta, cum rar se întâmpla în afectiunile acute - dar niciodata nu se vindeca una pe cealalta". De ce este important acest lucru ? Pentru ca în general efectul unui tratament alopatic este asemanator unei boli naturale disimilare - nu face decât sa remita temporar simptomele dar nu vindeca boala cu adevarat. Si daca în natura nu se întâmpla acest lucru de ce sa-l facem noi, folosind medicamente alopate, conform principiului contrariilor ?Alta este situatia în cazul bolilor similare.

 

În paragraful 45 din Organon Hahnemann spune ca "doua boli, diferite în natura lor dar foarte asemanatoare în manifestarile si efectele lor, respectiv suferinte si simptome, întotdeauna si în mod inevitabil se anihileaza una pe cealalta de îndata ce ele se întâlnesc în organism. Nu este greu de înteles de ce cea mai puternica o distruge pe cea mai slaba: are o actiune similara si, fiind predominanta, ea ocupa exact acele parti ale organismului pâna atunci afectate de cea slaba care, din moment ce nu mai poate actiona, dispare...". În sprijinul acestei afirmatii el aduce mai multe exemple de vindecari homeopatice naturale, multe dintre ele la bolnavii de variola care supravietuisera acestei boli dar care, cu aceasta ocazie, se vindecasera si de alte afectiuni eliminate de variola prin similaritate: "... o persoana oarba de 2 ani dupa supresia unei eruptii a scalpului si-a recapatat complet vederea dupa variola... Tumefierea testiculelor, chiar foarte severa, este un simptom comun al variolei; de aceea ea a putut, prin similaritate, sa vindece o tumefactie mare si dureroasa a testicolului stâng cauzata de un traumatism ..." etc.

 

Efectul remediului homeopatic ar fi acela ca induce "o boala artificiala", foarte asemanatoare celei naturale pe care o are pacientul (dar putin mai puternica) si pe care astfel o elimina. Având o durata limitata în timp, aceasta "boala artificiala" dispare de la sine si, odata cu ea, si cea naturala. Astfel se explica de ce uneori dupa remediul homeopatic pacientul poate experimenta o crestere temporara în intensitate a simptomelor (desi acest lucru nu este obligatoriu si poate fi evitat prin folosirea unor potente adecvate).Rezultatul experimentelor facute de Hahnemann si al observatiilor multor medici referitor la evolutia naturala a bolilor este ca exista doua principale terapii "... prima, bazata în orice privinta pe observarea exacta a naturii, pe experimente precise si experienta autentica - metoda homeopata, niciodata folosita pe scara larga înaintea mea si a doua care nu îndeplineste aceste conditii, metoda alopata...".

 

Sigur ca multi medici din zilele noastre ar combate cele spuse de Hahnemann dar sa nu uitam pe de o parte starea precara a medicinei la începutul sec. XIX fata de care homeopatia a fost un mare pas înainte si pe de alta parte rezultatele bune pe care homeopatii le obtin în multe situatii, ghidându-se dupa învataturile lui Hahnemann de acum aproape 200 ani !

 
Galerie foto (0)
 
 
energia qi  |  Abordare holistica  |  Actiuni comerciale  |  Actiuni in instanta  |  Afectiune acuta,cronica  |  Afectiune infectioasa  |  Afectiunea pacientului   |  Afectiuni medicale   |  Amigdalite tratament  |  Analiza de caz  |  Animal sanatos  |  Anxietate tratamente  |  Apa cu sare  |  Apa fierbinte  |  Apa minerala  |  Aparat unde scurte  |  Aplica exterior  |  Arzator ulei  |  Bai apa  |  Baza de tratament  |  Boli cronice   |  Boli infectioase  |  Cabinet homeopatie  |  Camere copii  |  Cardiopatie ischemica  |  Ceai plante  |  Ceaiuri plante  |  Circulatia sanguina  |  Colegii de stat  |  Corpului fizic   |  Dilutii mari  |  Doze infinitezimale   |  Durere cap tratamente  |  Dureri ale articulatiilor  |  Dureri de picioare  |  Dureri de stomac  |  Dureri reumatice  |  Durerile de oase,  |  Echilibrul si vitalitatea  |  Efecte benefice  |  Efecte evenimente  |  Efecte speciale   |  Efecte terapeutice  |  Efectul de febra  |  Elimina nisipul  |  Energia necesara organismului   |  Energia vitala  |  Eruptii cutanate  |  Evolutia sarcinii  |  Farmacii homeopatice  |  Fir de par  |  Forme de lumina  |  Forta vitala bioenergie  |  Fortei gravitationale  |  Fotografii color  |  Frecventa de lucru  |  Granule minerale  |  Homeopatie adulti  |  Homeopatie consultatii  |  Homeopatie copii  |  Infectie latenta  |  Informatii utile  |  Invaliditate temporara  |  Ischemia mezenterica  |  Laringite, faringite  |  Legi interne  |  Lista medicilor de familie  |  Mama si copilul   |  Masini laborator  |  Materia prima   |  Medic de familie  |  Medic homeopat  |  Medica homeopatica   |  Medicamente alopate   |  Medicamente frecvente  |  Medicamente homeopate  |  Medicamente plante  |  Medicamentele homeopatice  |  Medicina copii  |  Medicina holistica  |  Medicina alopata   |  Medicina de copii  |  Medicina familie  |  Medicina holistica  |  Medicina interna  |  Medicina vietii  |  Medicul homeopat  |  Metode terapeutice  |  Mod de viata  |  Mod viata sanatos  |  Nastere apa  |  Nastere naturala  |  Natura infectioasa si alergica  |  Nivel cutanat   |  Oms organizatia mondiala a sanatatii  |  Organele corpului  |  Organele genitale  |  Paralizii tratamente  |  Plante apa  |  Plante medicinale  |  Plante slabit  |  Plantele medicinale   |  Pleurezie tratament  |  Pneumonie bacteria legionella  |  Preparate calde  |  Prescriptii ue   |  Principii de tratament   |  Principii de diagnostic   |  Principii si conditii  |  Principiile homeopatiei   |  Principiul de functionare   |  Probleme genitale  |  Produs medical natural   |  Produse naturale  |  Produse tratarea apei  |  Proprietati terapeutice  |  Raceli frecvente  |  Radio posturi  |  Raport investigativ detectiv  |  Remedii homeopate  |  Remedii naturale  |  Remediile naturale  |  Remediile terapeutice  |  Remediu similimum  |  Remediul homeopatic  |  Rol curativ  |  Sanatate plante culturi agricole  |  Sarea de bucatarie  |  Secretii genitale  |  Set de analize   |  Sezonul rece  |  Stare generala sanatate  |  Starea de echilibru a organismului  |  Starea pacientului   |  Starea sanatatii pacientului  |  Stilul de viata  |  Substante biologic active  |  Substante chimice   |  Suferinta similara  |  Temperatura corpului   |  Temperatura de lucru  |  Terapie alternativa   |  Terapie unde scurte  |  Terapii naturale  |  Tinctura propolis  |  Tincturi  |  Toxicologie analize  |  Tratament cu medicamente  |  Tratament negi   |  Tratament otite  |  Tratament picioare reci  |  Tratamentul bolilor  |  Tratamentul homeopat   |  Tratamentul homeopatic   |  Ulei auto  |  Ulei plante  |  Varianta standard  |  Vindecare  |  Vindecarea organismului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.