Directia Generala de Evidenta a Persoanelor Afisari: 21465
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 9298
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str.Bibescu Voda, nr. 1, sector 4,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213060100; 0213060105; 0213350669
-------------------------
Web: Internet
  email: relatiipublice@dgepmb.ro
  site: www.dgepmb.ro

 
ACTE NECESARE IN VEDEREA TRANSCRIERII CERTIFICATEL  
Detalii  

ACTE NECESARE ÎN VEDEREA TRANSCRIERII CERTIFICATELOR DE STARE CIVILĂ ELIBERATE DE AUTORIATILE STRAINE

Actele de stare civil ale cetatenilor romani intocmite în strainatate se transcriu în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului ori extrasului de stare civilă.Cererile de transcriere care se depun la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului se aprobă de către primar, după ce s-a obţinut avizul prealabil al S.P.C.J.E.P.

 

Cererile înregistrate la serviciile de stare civilă ale sectoarelor municipiului Bucureşti se avizează în prealabil de către şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor.Cererile privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se transcriu cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a  Municipiului Bucureşti   

 

Documentele administrative emise de autoritatile straine, prezentate pentru înregistrarea în registrele de stare civilă române, precum şi traducerile acestora, care sunt făcute la un notar public din s

 

trăinătate, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:a)    documentele eliberate de instituţii ale statelor semnatare ale Convenţiei de la Haga din 05.10.1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, la care România a aderat prin O.G. nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările şi completările ulterioare se apostilează:

 

b)    documentele eliberate de statele cu care România a încheiat tratate/convenţii/acorduri de asistenţă juridică sunt scutite de supralegalizare, apostilare sau orice altă formalitate;

 

c)    documentele care nu se regăsesc în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b) se supralegalizează, în conformitate cu prevederile art. 162 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept internaţional privat, cu modificările şi completările ulterioare.

Cererea de transcriere se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia îşi are domiciliul titularul certificatului/extrasului şi se face în nume propriu sau prin împuternicit cu procură specială autentificată.   

 

Minorii în vârstă de peste 14 ani solicită transcrierea certificatelor de naştere în nume propriu, asistaţi de unul dintre părinţi sau, după caz, de tutore, ori prin împuternicit cu procură specială; în cazul în care părinţii au domicilii diferite în ţară, primăria competentă privind transcrierea certificatului de naştere poate fi oricare dintre cele două primării pe raza cărora au domiciliul părinţii minorului.   

 

Cererea de transcriere a certificatelor de naştere privind persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani, ai căror părinţi au domiciliul în străinătate, se va depune la primăria ultimului loc de domiciliu avut de părinţi în România, iar în cazul în care au avut domicilii diferite la ultimul domiciliu al unuia dintre părinţi.     

 

Pentru cetăţenii români cu vârsta peste 18 ani care au  domiciliul în străinătate, cererea se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale de la ultimul loc de domiciliu avut în ţară (cu avizul serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor),iar dacă nu au avut domiciliul în România, primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti (cu avizul prealabil al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Bucureşti).   

 

Persoanele care redobandesc cetatenia romana şi fac această dovadă cu Certificatul de cetatenie eliberat de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sau misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României depun cererea de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă, procurate din străinătate, la S.P.C.L.E.P./primăria unităţii administrativ-teritoriale de la ultimul loc de domiciliu avut în ţară, înainte de renunţarea la cetăţenia română.   

Pentru stabilirea primăriei unităţii administrativ-teritoriale competente să întocmească actul, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate prezintă dovada eliberată de Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor de la ultimul domiciliu avut în ţară.   

 

În cazul transcrierii certificatului de căsătorie, cererea se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale  de la domiciliul comun al soţilor, iar dacă soţii  au domicilii diferite în ţară, la oricare din cele două primării pe raza cărora aceştia îşi au domiciliul.   

 

În cazul transcrierii certificatului de deces, cererea se adresează primarului unităţii administrativ-teritoriale a locului de domiciliu al solicitantului care are obligaţia să dispună verificări şi la ultimul domiciliu al decedatului sau primarului unităţii administrativ-teritoriale de la ultimul domiciliu avut în ţară de către persoana decedată.   

 

Persoanele care fac dovada cetăţeniei române cu Certificatul de cetăţenie eliberat de Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie sau misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României depun cererea de transcriere a certificatelor/extraselor de stare civilă, procurate din străinătate, la Direcţia de Stare Civilă – Sector 1 Bucureşti; persoanele care dobândesc cetăţenia română şi fac dovada domiciliului în România cu permis de şedere permanentă eliberat de O.R.I. vor adresa cererea de transcriere primarului unităţii administrativ-teritoriale a locului

 

de domiciliu, potrivit datelor înscrise în permisul de şedere.    Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care se legitimează cu paşapoarte expirate sau titluri de călătorie, şi sunt în imposibilitate de a se legitima cu un document valabil, vor solicita Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor de la ultimul loc de domiciliu eliberarea unei dovezi din care să rezulte cum figurează înregistraţi în Registrul Local de Evidenţă a Persoanelor; în baza dovezii şi a paşaportului expirat sau a titlului de călătorie, se va face legitimarea persoanelor de către oficiile de stare civilă.    Cererea de transcriere este însoţită de certificatul sau extrasul de stare civilă eliberat de autorităţile străine, în original, fotocopie şi traducere legalizată a acestuia, precum şi, după caz, de următoarele documente:

a)    fotocopii ale certificatelor de naştere şi de căsătorie, fotocopii ale actului de identitate sau  paşaportului, după caz;

b)    declaraţii notariale, din partea ambilor soţi, dacă sunt cetăţeni români, sau numai a soţului cetăţean român, cu privire la numele purtat după căsătorie, în situaţia în care, în certificatul/extrasul de căsătorie procurat din străinătate, nu se face referire la numele soţilor după căsătorie;

c)    declaraţie din partea părintelui care solicită transcrierea certificatului de naştere al copilului, în cazul în care părinţii acestuia au domicilii diferite;

d)    declaraţie din partea titularului actului ori a reprezentantului legal că nu mai există un alt act transcris/înscris sau reconstituit.          

 

În situaţia în care titularul certificatului sau extrasului de stare civilă ce urmează a fi transcris nu este în posesia niciunui document prin care să facă dovada cetăţeniei române,  întrucât a plecat din ţară odată cu părinţii, în perioada minorităţii sale, se efectuează  verificări la Direcţia Generală de Paşapoarte, iar în cazul în care solicitantul nu s-a născut în România, primăria competentă să transcrie certificatul efectuează verificări la Direcţia Generală de Paşapoarte.   

 

În situaţia în care, la depunerea cererilor de transcriere a certificatelor sau extraselor procurate din străinătate, se stabileşte că au intervenit modificări la numele şi/sau prenumele titularului actului, faţă de documentele ce însoţesc cererea de transcriere, se solicită documentele necesare clarificării neconcordanţelor privind numele şi/sau prenumele.   

 

În situaţia în care se stabileşte că în certificatul sau extrasul eliberat de autorităţile străine au fost înscrise date care sunt în neconcordanţă cu cele înscrise în registrele de stare civilă române şi R.N.E.P., transcrierea se va face după îndreptarea erorilor de către autorităţile străine emitente.     

 

La înregistrarea naşterii în registrele de stare civilă, persoanei fizice, cetăţean român, i se atribuie un C.N.P.   

 

Serviciul public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor solicită atribuirea decoduri numerice personale pentru toate persoanele născute anterior datei de 01.10.1979, prin Biroul Judeţean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, respectiv Serviciul de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor al mun. Bucureşti.

 

Cetăţenii români vor depune cerere scrisă pentru atribuirea CNP la structura de starecivilă din cadrul oricărui serviciu public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor, indiferent de locul naşterii sau al ultimului domiciliu avut în ţară.

 

Începând cu data de 28.09.2010, codul numeric personal pentru cetăţenii români născuţi în străinătate, în perioada 01.01.1980 – 31.12.2003 şi a căror naştere a fost înregistrată la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României din străinătate va fi atribuit de către Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date prin serviciile de specialitate şi nu de către Direcţia de Stare Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 1 al mun. Bucureşti.Cetăţenilor români născuţi în străinătate C.N.P. li se atribuie astfel:

a) de către D.S.C. - Sector 1, pentru cei născuţi în perioada 1 ianuarie 1980-31 decembrie 2003, dacă naşterea a fost înregistrată la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare de carieră ale României din străinătate;

b) de către D.E.P.A.B.D., prin B.J.A.B.D.E.P, la solicitarea structurii de stare civilă din cadrul S.P.C.J.E.P., pentru persoanele născute în străinătate înainte de 1980, ale căror acte de naştere au fost transcrise în registrele de stare civilă române. C.N.P. atribuit se comunică primăriei unităţii administrativ-teritoriale/S.P.C.L.E.P. odată cu avizul prealabil privind transcrierea certificatului/extrasului de stare civilă;

c) de către S.P.C.L.E.P. sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale unde se transcrie actul de naştere, indiferent dacă este vorba despre un cetăţean român cu domiciliul în ţară sau despre un cetăţean român cu domiciliul în străinătate.

(2)În actele şi în certificatele de naştere întocmite pentru copiii născuţi în străinătate începând cu data de 1 ianuarie 2004 se înscrie C.N.P. din lista repartizată pentru fiecare misiune diplomatică şi oficiu consular de carieră al României, înscriindu-se şi în fila consulară ce se înaintează D.S.C. - Sector 1

(3)În cazul înscrierii certificatelor de naştere în registrele de stare civilă româneşti pentru copiii născuţi până la data de 31 decembrie 2003, C.N.P. se atribuie de către D.S.C. - Sector 1 din listele cu C.N.P. precalculate repartizate acesteia din listele corespunzătoare anului de naştere. La cererea persoanei interesate, misiunea diplomatică sau oficiul consular care efectuează înscrierea poate solicita D.E.P.A.B.D. atribuirea C.N.P, urmând să înscrie C.N.P. atribuit în registrele de acte de naştere şi pe certificatul de naştere eliberat.

 (4)Cetăţenii români aflaţi în străinătate cărora nu le-a fost atribuit C.N.P. la înregistrarea naşterii sau transcrierea/înscrierea certificatului de naştere străin pot depune cererea de atribuire a C.N.P. la misiunea diplomatică sau oficiul consular de carieră al României competentă/competent pentru statul de reşedinţă, care o va înainta spre soluţionare D.E.P.A.B.D. Cererea trebuie să fie însoţită de copii ale actului care dovedeşte cetăţenia română şi ale certificatului de naştere românesc.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
certificatul fiscal  |  Acte deces  |  Acte divort copii minori intelegere  |  Acte normative  |  Acte notariale  |  Actele stare civila cetatenilor romani strainatate  |  Actul de deces original  |  Actul de justitie  |  Administrare baza date  |  Administrare personal  |  Administrarea bazelor date  |  Angajament plata  |  Apostila haga  |  Asigurari persoane juridice  |  Asigurari sanatate  |  Asigurari sociale   |  Asigurari sociale de sanatate  |  Asistenta juridica executari silite  |  Asistenta sociala protectia copilului  |  Autoritatea pentru straini  |  Birou traduceri bucuresti  |  Carte identitate provizorie romania  |  Cartea identitate provizorie  |  Casa de asigurari de sanatate a municipiului bucuresti  |  Cererile eliberarea actelor identitate  |  Certificat dobandirea cetateniei romane  |  Certificate stare civila straini  |  Certificatele de competenta   |  Certificatul de casatorie   |  Certificatul de casatorie civila  |  Certificatul de deces  |  Certificatul de nastere in original  |  Certificatul divort  |  Cetatenia romana  |  Clarificarea cetateniei romane  |  Cod postal  |  Codul fiscal  |  Confidentialitatea datelor   |  Consiliul concurentei inspectoratele teritoriale  |  Constatator de deces  |  Contravaloarea taxei extrajudiciare timbru  |  Conventiei de la haga  |  Copie sentinta divort   |  Copii acte   |  Copii legalizate  |  Copii legalizate certificatele stare civila  |  Copilul minor  |  Copilului minor  |  Datele de identificare   |  Declaratie tip   |  Declaratii notorietate  |  Directia asistenta sociala protectia copilului sector  |  Directia de evidenta a populatiei bucuresti  |  Directia evidenta persoanelor administrarea bazelor date  |  Directia generala asistenta sociala protectia copilului  |  Directia generala evidenta persoanelor  |  Directia protectia copilului sector  |  Divorturi cale administrativa  |  Documente consulare   |  Documente justificative  |  Documentele necesare eliberarii cartii identitate  |  Documentul eliberat autoritatile straine  |  Dovada adresei domiciliu  |  Drept administrativ  |  Drept administrativ  |  Drept civil  |  Drept comunitar  |  Drepturile copii protectie  |  Eliberare vize cetateni romani  |  Eliberarea cartii identitate provizorie  |  Eliberarea cartii identitate provizorii  |  Eliberarea certificatelor atestare domiciliului  |  Evidenta date personal  |  Evidenta personalului  |  Evidenta persoanelor administrarea bazelor date  |  Fotografii color  |  Fotografii color tip pasaport  |  Identitate produs  |  Inchiriere imobil  |  Inregistrare copil nastere  |  Institutii de interes public  |  Legislatia in vigoare  |  Legislatia romana  |  Legislatia romana in vigoare  |  Libera circulatie date personal  |  Ministere si institutii de interes public  |  Ministerul administratiei internelor  |  Ministerul apararii nationale  |  Misiunile diplomatice  |  Modalitati plata impozite persoane fizice  |  Nastere certificate  |  Notar imobil dobandire mostenire  |  Notari publici sector 2  |  Notari publici sector 3  |  Notari publici sector 4  |  Notari publici sector 5  |  Notari publici sector 6  |  Obtinerea cetateniei  |  Oficiile consulare  |  Ordonanta de urgenta nr  |  Organisme autonome asigurari sociale  |  Pasapoarte diplomatice serviciu  |  Permisul de sedere  |  Persoane juridice romane  |  Persoane juridice straine  |  Persoanele care fac dovada cetateniei romane  |  Persoanele fizice puse interdictie  |  Persoanelor fizice si juridice  |  Personal serviciu  |  Prelucrarea datelor caracter personal  |  Protectia copilului adoptie  |  Protectia datelor   |  Protectia datelor caracter personal  |  Protectia drepturilor copilului  |  Protectia persoane  |  Protectie civila  |  Protectie persoane fizice  |  Reconstituirea actelor stare civila  |  Registrul national evidenta testamentelor autentice  |  Reglementarea serviciilor comunitare  |  Renuntarea cetatenia romana  |  Respectarea drepturilor copilului  |  Romani pasapoarte expirate  |  Schimbarea numelui familie  |  Sectorul public   |  Securitate si protectie  |  Sentinta de divort   |  Serviciile publice comunitare evidenta persoanelor  |  Serviciul medical  |  Serviciul public comunitar evidenta persoanelor  |  Serviciul public comunitar local evidenta persoanelor  |  Sistem informatii  |  Sistemul asigurari sociale sanatate  |  Solicitarea organelor judecatoresti  |  Stabilirea domiciliului minorului  |  Stare generala sanatate  |  Straini apostilarea actelor  |  Straini stabilirea domiciliului romania  |  Taxele de timbru  |  Timbru fiscal  |  Titular al dreptului   |  Traduceri autorizate bucuresti  |  Traduceri autorizate sector 1  |  Transcrierea certificatelor stare civila  |  Transcrierea certificatului deces  |  Transcrierea certificatului nastere  |  Transport public local  |  Ziua casatoriei  |  Ziua copilului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.