CARA DANS Afisari: 1849
Categorie: CURSURI DE INITIERE SI PERFECTIONARE, EDUCATIE, INVATAMANT >> Cursuri cultura, arte, dansuri Vizitatori: 751
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Corvinilor, nr. 5, sector 6, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0724003400; 0751941609; 0734010203
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.caradans.ro


 
Vals vienez  
Detalii  video

Valsul vienez (germana: Wiener Walzer) este un dans de salon. Exista cel putin trei sensuri diferite. Primul sens este cel istoric, conform caruia numele se poate referi la mai multe versiuni ale valsului, incluzand si  cele mai timpurii valsuri ce aveau loc in sali de bal, dansate pe muzica de vals vienez.

Dansul care este cunoscut sub denumirea de vals este de fapt valsul englezesc sau valsul lent, dansat la aproximativ 90 de batai pe minut cu 3 batai pe masura (standardul international pentru 30 de masuri pe minut), in timp ce valsul vienez se danseaza la aproximativ 180 batai pe minut (98-60 masuri). Cu toate acestea, in prezent, in Germania, Austria si Franta, cuvintele “Walzer” (din germana) si “Valse” (din franceza) inca se refera la dansul original si nu la valsul lent.

Valsul vienez este un dans de rotatie in care dansatorii se rotesc, fie in sensul acelor de ceasornic fie in sensul invers acelor de ceasornic, aceste rotiri intercalandu-se cu pasi de schimbare pentru a modifica directia de rotatie. Un vals vienez adevarat consta numai in rotatii si pasi de schimbare. Alte miscari, cum ar fi fleckerls, figurile de stil american, balansarile laterale sau rotirile pe sub brat sunt inventii moderne si nu sunt in mod normal, dansate la balurile anuale de la Viena. Mai mult, dansand intr-un mod corect valsul vienez, cuplurile nu pasesc, ci se intorc in continuu in stanga si in dreapta, in timp ce danseaza de-a lungul ringului de dans urmandu-se unul pe celalalt.

Deoarece valsul a evoluat, versiunile mai rapide au ajuns sa fie numite “valsuri vieneze” pentru a le deosebi de valsurile mai lente. In sala de bal modern sunt recunoscute doua versiuni de vals vienez: stilul international si stilul american.

Astazi, valsul vienez este un dans de societate si un dans pentru parteneri, care face parte din standardul international de dans sportiv contemporan.

 

Istoria timpurieValsul vienez, numit asa pentru a-l distinge de vals si de valsul francez, este cel mai vechi dintre dansurile actuale de salon. Acesta a aparut in a doua jumatate a secolului al 18-lea in Germania si Austria, si a fost in acelasi timp popular cat si subiect de critica. A castigat teren datorita Congresului de la Viena, de la inceputul secolului al 19-lea si al celebrelor compozitii ale lui Josef Lanner, Johann Strauss I si ale fiului sau, Johann Strauss II. In Anglia s-a raspandit candva inainte de anul 1812.

Initial, valsul a fost semnificativ diferit de forma sa de astazi. In primul rand, cuplurile nu dansau in pozitia strans imbratisata ca in ziua de azi. Ilustratia si descrierea dansului au facut clar faptul ca stilul de vals era diferit prin pozitia bratelor, cuplul era semi-apropiat si miscarile erau circulare in jurul bratelor ridicate. O alta diferenta semnificativa fata de tehnica din prezent era si pozitia picioarelor in care pasii erau spre exterior si ridicarea piciorului in timpul dansului era mult mai pronuntata.

Pentru a intelege de ce Quirey spunea: “Aparitia valsului in societatea noastra a fost destul de politicoasa, a fost pur si simplu cea mai mare schimbare in forma de dans si maniere petrecuta in istoria noastra”, trebuie sa ne dam seama ca toate dansurile de societate europene, inainte de vals erau secvente din dansuri de comunitate deoarece toti dansatorii le-au folosit ca model bine stabilit fiind asemanat dansului popular. Prin aparitia valsului, cuplurile au devenit independente unele de altele, in dans partenerii apropiindu-se in timpul acestuia, desi nu intr-un contact foarte strans. Lordul Byron a fost foarte ofensat de acest nou stil de vals si a scris si un poem numit “The Waltz” in care el descrie anti-natura sociala a dansului comparand perechile cu doua cocote infipte intr-un protap.

 

Istoria tarzieIn 1920, in Germania, Valsul Vienez devenise unul dintre cele mai moderne si mai dinamice dansuri.

In Anglia, Valsul Vienez devenise dansul cel mai preferat.

Bal in Hofburg

La inceputul anilor 1930 Valsul Vienez a revenit in salile de bal din Germania si Austria. Fostul ofiter de armata Karl von Mirkowitsch a facut ca valsul sa fie acceptat atat in societate cat si in salile de bal si astfel din anul 1932 Valsul vienez a fost prezent in toate competitiile de dans sportiv. In aceeasi perioada Valsul devenise un dans foarte popular in Cleveland Ohio, S.U.A. si asta datorita numarului mare de sloveni (60.000 / 80.000) care se stabilisera in acea zona. Slovenia, situata la sud de Austria, a avut o mare influenta in dansul lor populara cu valsul vienez. Frankie Yankovic, slovean din Cleeland Ohio, a calatorit in intreaga lume dansand versiunea sa “Clevelan Style”, o combinatie intre Polka si Vals Vienez. In 1951 Paul Krebs, un profesor de dans din Nurenberg, a avut un mare succes la festivalul de dans din Blackpool, combinand valsul vienez cu varianta de vals englezesc. De atunci, valsul vienez a devenit unul dintre cele cinci dansuri standard in salile de competitie. In anul 1963 valsul vienez a fost adaugat in programul fundamental Welttanzprogram din scolile de dans.

Valsul vienez a fost intotdeauna un simbol al sentimentelor politice si publice. A fost numit de catre criticul din Viena Eduard Hanslick: “Marseillaise al inimii”, fiind teza biografiei compozitorului Johann Strauss I, acesta fiind numit la randul sau Napoleon al Austriei.

 

Tehnica si stilVals Vienez stil internationalStilul international al valsului vienez este dansat in pozitie apropiata a cuplului, miscarile fiind cat mai naturale.

 

Valsul vienez in stil americanStilul american al valsului vienez da mult mai multa libertate cuplului in dans.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
Prezentare video