Cele mai comune urgente stomatologice:
Abcesul – inflamatie dureroasa si localizata, cu tesut rosu si congestionat, care poate aparea în jurul radacinii dintelui sau în spatiul dintre gingie si dinte. Tratamentul de urgenta stomatologica este reprezentat de incizia si drenarea colectiei purulente, dar poate continua cu tratarea sau extractia dintelui, dupa caz.
Traumatismele dento-alveolare (avulsie, luxatii, fracturi) pot fi tratate prin reducerea, imobilizarea sau extractia dentara.
Avulsia dentara reprezinta extractia accidentala a unui dinte din alveola sa. Acesta poate fi salvat prin replantarea în 30, maximum 60 de minute de la accident si numai daca dintele este integru.
Luxatia dentara reprezinta deplasarea anormala a dintelui în alveola sa, ca urmare a unei leziuni traumatice. Tratamentul de urgenta stomatologica este reprezentat de repozitionarea (manuala sau chirurgicala) a dintelui în alveola, urmata de imobilizare.
Fisuri si fracturi coronare – în acest caz, urgenta stomatologica o reprezinta doar fractura ce ajunge la camera pulpara.
Pulpita acuta (inflamarea pulpei dentare) se manifesta prin: durere pulsanta care se intensifica la miscari; hipersensibilitatea la rece sau fierbinte; schimbarea culorii dintelui sau umflarea gingiei si a obrazului. Tratamentul dentar de urgenta consta în curatarea cavitatii si aplicarea unui pansament calmant, apoi a unei obturatii de canal temporare.