Biserica Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc Afisari: 7966
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 3625
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Iancu Capitanu, nr. 24, sector 2, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0212527603; 0721448702
-------------------------
Web: Internet
  email: pr.marian.constantinescu@gmail.com
  site:

 
Istoricul Bisericii Sf. Pantelimon  
Detalii  

Construită pe locul unei vechi biserici de lemn, prima datând din 1752 (atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752), cea de a doua din 1790 (construită de către preotul Ivan ot Silvestru), actuala formă a bisericii Sf. Pantelimon a fost finalizată, conform pisaniei, la 11 aprilie 1876. Lucrările s-au executat după planurile arhitectului Nae Cucu; pictura interioară a fost executată de G. Stoenescu (elev al lui Gh. Tatarăscu); lucrările de sculptură în lemn: catapeteasma, amvonul, jilÅ£urile ÅŸi o masă de ofrande aparÅ£in lui Petre Babic; poleitul tâmplei ÅŸi a amvonului a fost executat de Franz Ferdinand. Ulterior, în anul 1921, bisericii Sf. Pantelimon i s-a mai adăugat ÅŸi un pridvor.

În anul 2008, cu ajutorul credincioÅŸilor, biserica a fost împodobită cu diverse obiecte de cult, candele, iconostase, strane, toate exprimând dragostea închinătorilor sfântului lăcaÅŸ pentru Sfântul Pantelimon ÅŸi Sfânta Cuvioasă Parascheva, hramul acestei Biserici.

După mărturia preoților bisericii în 2011, Biserica Sf. Pantelimon are nevoie urgentă de lucrări de consolidare ÅŸi restaurare. Situate pe umplutura unui pârâu afluent al DâmboviÅ£ei ÅŸi în apropierea unui lac secat – pe o bună parte din locul căruia se întinde astăzi impresionantul parc din curtea acestui lăcaÅŸ de cult -, fundaÅ£iile de cărămidă moale au antrenat umezeala solului, afectând pereÅ£ii ÅŸi pictura interioară pe o înălÅ£ime care depăşeÅŸte 2 m. ApariÅ£ia unor crăpături accentuate la pereÅ£ii verticali ai absidelor naosului ÅŸi la altar ridică serioase semne de întrebare în privinÅ£a gradului de rezistenţă al fundaÅ£iei. Pentru funcÅ£ionalitatea ÅŸi aspectul exterior al Bisericii este necesară refacerea pardoselii ÅŸi a treptelor pridvorului, inclusiv amenajarea unei rampe de acces pentru persoanele cu handicap. De asemenea este necesară refacerea turlei naosului ÅŸi a a pronausului, făcute din lemn ÅŸi acoperite cu tablă.

 

Pe lângă biserică a existat ÅŸi o ÅŸcoală de învăţătură pentru copiii mahalalei, condusă la anul 1863 de cântăreÅ£ul Radu Simionescu, ajutat de paraclisierul Enache Teodorescu, care, ajungând ÅŸi el cântăreÅ£, conduce ÅŸcoala mai departe până către anul 1900.

Astăzi (2011), se încearcă ca, prin orele de cateheză desfăşurate sub numele "Hristos împărtăşit copiilor", această tradiÅ£ie să fie reluată cu speranÅ£a că, în viitor, în parcul din curtea bisericii va fi amenajată o gradiniţă pentru copiii din această zonă.

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Catapeteasma  |  Catapetesme biserica  |  Lacasuri de cult  |  Lemn moale  |  Obiecte cult  |  Pictura iconostase  |  Rampe acces  |  Scoala pictura  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.