Biserica Sfantul Gheorghe Vechi Afisari: 233
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 903
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Calea Mosilor, nr. 36, sector 3, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0213135972
-------------------------
Web: Internet
  email: parohia@sfantulgheorghe.ro
  site: www.sfantulgheorghe.ro

 
Istoricul Bisericii Sf. Gheorghe Vechi  
Detalii  

A fost manastire si scaun al Mitropoliei Ungro-Vlahiei. Se afla la cca 300 m de locuinte si magazine, ridicate pe locul vechii manastiri din Podul Targului de Afara.

In pisania bisericii se arata ca a fost construita de catre Nedelcu din Balaci (Ilfov) in 1492. Documentele ulterioare atesta ctitoria unui alt Nedelco Balaceanul, mare vornic, si sotiei sale Anca din Glina, in timpul primei domnii a lui Mircea zis Ciobanul:

“Aceasta Sfanta biserica unde se praznuieste hramul Sf. Gheorghe s-au zidit din temelie de Jupan Nedelcu si sotia sa Anca la anul 7000 figurand 30 ani scaun de Mitropolie, dupa aceea invechindu-se s-au prefacut de D-lui Iamandi Dragul Chiurciu Basa cu sotia sa Zmaranda sub domnia lui Niculae Alexandru Vv. In anul 7232 si la 1847 martie 23 la focul cel mare a fost mistuita cu toata zestrea si ramanand numai doua ziduri si dupa staruinta D-lui Mariniciu Petrovici a preotilor Bisericii, a enoriasilor si altor ajutatori s-a preinnoit iarasi in zilele Prea Sf. Sale Parintelui Mitropolit D. D. Neofit. Iar la hram se va face mangaiere la saraci dupa venitul Bisericii” (Pisanie 1848).

Biserica a fost scaun mitropolitan intre 1545-1575. Desi ulterior scaunul va fi mutat la Mr. Stelea Spatarul, biserica Sf. Gheorghe Vechi era socotita Mitropolia Veche (pana la atribuirea definitiva a acestei functii actualei Patriarhii, in 1668). In jurul anilor 1575-78, marele Vistier Mitrea din Hotarani (ruda cu Nedelco Balaceanu), impreuna cu sotia sa, jupaneasa Neaga din Cislau, rectitoresc biserica devenita scaun mitropolitan timp de 30 de ani, apoi manastire. Dupa invazia lui Sinan Pasa din noiembrie 1595, ansamblul manastiresc este distrus.

Dintr-un act din 10 noiembrie 1621, aflam ca in incinta se afla si o clopotnita, avariata la Focul cel Mare, reconstruita ulterior si daramata in 1915, fara un motiv serios. In 1668, Manastirea Sf. Gheorghe Vechi este facuta metoh manastirii Sf. Ecaterina din Bucuresti (inchinata la randul ei Manastirii Sf. Ecaterina de la Muntele Sinai). Biserica si manastirea ard in 1718, dar sunt refacute 6 ani mai tarziu de catre Iamandi Dragul Chiurci-basa (starostele breslei blanarilor), impreuna cu sotia sa Smaranda. Distrusa din nou de Focul cel Mare este refacuta la 1847 de enoriasi. Data din nou cultului la 1849, primeste hramurile Sf. M. Muc. Mina si Sf. Cuv. Antonie cel Mare si, de asemenea, icoana facatoare de minuni a acestui sfant, datand probabil din secolul al XV-lea.

In 1875 biserica este daramata, fiind foarte subreda.

Reconstruirea bisericii –pe care o vedem azi- se face după planurile ÅŸi sub îngrijirea ing. Dumitru Poenaru;  constructor a fost Fritz Schiller, iar sculptor în lemn - Petre Babic. Lucrările se încheie în 1881, cu pictura, datorată pictorului profesor Gheorghe Pompilian. Iconostasul este din lemn de paltin sculptat în stil baroc ucrainean. Dealtfel, în acelaÅŸi stil se încadrează ÅŸi biserica.

LăcaÅŸul a mai fost renovat în 1940 după cutremur, în 1964,  în 1985 când s-a spălat toată pictura. În 1998 a fost renovată în exterior.

Biserica Sf. Gheorghe Vechi adăposteşte din secolul XX, o parte din moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

 

Arhitectura

Are un plan (32x17-18 m) triconc, cu pronaos supralărgit caracteristic sec. XIX. Vestibulul mic, prevăzut cu trei uÅŸi de intrare este delimitat de cele două turnuri din faÅ£ada vestică. Pronaosul este boltit cu un sector de sferă, uÅŸor turtit, ce reazemă pe arce descărcate pe pile de zidărie. Naosul are două abside foarte adânci fiind încununat de o turlă. ConstrucÅ£ia are ziduri groase de 90-100 cm. Exteriorul bisericii este simplu, decorul fiind alcătuit din pilaÅŸtri cu capiteluri neocorintice. Un fronton neoclasic se află deasupra pridvorului. Învelitoarea turlelor are o formă bulbată, caracteristică barocului ucrainean.

 

 
Galerie foto (8)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Clopote biserici  |  Icoana facatoare de minuni  |  Lacasuri de cult  |  Manastirea sfanta ecaterina  |  Muntele sinai   |  Sfanta ecaterina  |  Stil baroc   |  Usi biserica  |  Usi exterior  |  Usi intrare  |  Usi lemn  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.