Biserica Balaneanu - Iancu Nou Afisari: 6077
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 2687
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Sos. Mihai Bravu , nr. 117-119, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213154112; 0722284753
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site:

 
Arhitectura Bisericii Balaneanu  
Detalii

Biserica Iancu Nou Bălăneanu este un locaÅŸ de cult specific perioadei în care a fost construită, de plan triconic (32 x 13 – 16 m), cu două turle pe plan octogonal, de dimensiuni egale: turla Pantocrator deasupra naosului ÅŸi cea de deasupra intrării în biserică. Această a doua turlă a fost iniÅ£ial turn – clopotniţă, dar în urma degradării structurii de rezistenţă după cutremurul din 1940 s-a construit o clopotniţă nouă lângă intrarea în cimitir. Fiecare turlă are patru ferestre arcuite la partea superioară.

Biserica are formă alungită cu vestibul, pronaos, naos, altar ÅŸi două abside laterale. Silueta este marcată de cele două turle, una peste pronaos ÅŸi cealaltă în centru (Pantocrator). Structura bisericii este realizată din cărămidă „de mână oltenească”, zidită cu var hidraulic, turlele fiind realizate din paiantă. Åžarpanta este din lemn de răşinoase, iar învelitoarea din tablă zincată cu ornamente din acelaÅŸi material.

La interior, în vestibul, se află o scară metalică în spirală ce conduce la cafasul de la etaj, deschis spre interiorul navei printr-o mare arcadă semicirculară cu balustradă din lemn sculptat. Nava bisericii este împărÅ£ită în trei travei prin două rânduri de câte trei coloane cu postamente masive de formă rectangulară ÅŸi capitele corintice. Vitraliile încadrate în ferestre sunt de o frumuseÅ£e deosebită

 

Catapeteasma din lemn, bogat decorată, a fost executată de sculporul în lemn Grigore Dumitrescu, unul dintre cei mai valoroÅŸi sculptori români, care a executat ÅŸi sculpturile din ReÅŸedinÅ£a Patriarhală. JilÅ£ul arhieresc ÅŸi stranele, sculptate din lemn în acelaÅŸi stil cu catapeteasma, de către acelaÅŸi autor, sunt aÅŸezate lângă pereÅ£ii laterali.

DecoraÅ£ia exerioară a bisericii este, în comparaÅ£ie cu alte locaÅŸe de cult, mai simplă, dar oferă bisericii identitate proprie ÅŸi monumentalitate. Intrarea în biserică este marcată de trei arcade în care, la partea inferioară, sunt amplasate uÅŸile de acces, iar la partea superioară împodobite cu panouri pictate, reprezentându-i pe Sf. Haralambie ÅŸi Sf. Nicolae, în panoul central, susÅ£inând macheta bisericii, iar în cele două laterale Sfântul Apostol Petru ÅŸi Sfântul Apostol Pavel. Vestibulul adăugat în 1957 este marcat de un fronton triunghiular cu cruce, aÅŸezat pe un mic postament central, tratat cu rânduri de cărămidă aparentă ÅŸi bande tencuite ce maschează acoperiÅŸul.

Actuala pictură datează din anii 1957-1959 când pictorul Gheorghe Vânătorul a înlocuit vechea pictură în ulei (datând din anii 1912-1913) cu pictura în frescă, în stil neobizantin.

 
 
Galerie foto (3)
[Image #1] [Image #2] [Image #3]
 
Ambrozie   |  Biserica cimitir  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Catapeteasma  |  Catapetesme biserica  |  Clopote biserici  |  Ferestre masive  |  Ornamente interior  |  Ornamente lemn  |  Panouri lemn  |  Pictura ulei  |  Ulei hidraulic  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.