Biserica Sfantul Gheorghe Andronache Afisari: 4616
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 2123
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Peris, nr. 10, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212402888
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.protopopiatul2capitala.ro

 
Istoricul bisericii Andronache  
Detalii

 

Biserica Sfântul Gheorghe – Andronache se află așezată în partea de răsărit a Capitalei, străjuită de Pădurea Andronache și râul Colentina, enoria ei învecinându-se la răsărit cu parohia Uniunea Voluntarilor, la apus cu parohia Sfânta Vineri – Colentina, la nord cu Pădurea Andronache, pe liziera căreia trece calea ferată București – ConstanÅ£a, iar la sud cu parohiile ÎnălÅ£area Sfi ntei Cruci și Ion Creangă. Biserica are o vechime de 90 de ani, fi ind așezată pe moșia lui Gh. Niculescu-Andronache, fondatorul iniÅ£ial al bisericii de la care a căpătat numele de Andronache.

Primele locuinÅ£e în Andronache au apărut în jurul anului 1900, după construcÅ£ia bisericii care a fost zidită lângă conacul moșiei fondatorului și lângă o clădire ce era folosită drept cazarmă la acea vreme și mai târziu a fost transformată în Școala primară a cartierului Andronache.

LocuinÅ£ele enoriașilor la început au fost modeste și legate între ele de drumuri neamenajate, iar comunicarea cu Capitala era foarte greoaie, având de mers 4 km distanţă până la margineaCapitalei, respectiv Bariera Moșilor. Biserica Andronache a cărei construcÅ£ie a fost începută în anul 1899, a fost terminată împreună cu pictura în anul 1905, purtând hramul „Sf. Mucenic Gheorghe” – după numele ctitorului Gh. Niculescu Andronache.

Acest sfânt lăcaș, în stil bizantin, a fost ridicat cu osteneala evlavioaselor familii Alexandra Gh. Ioanin și sora sa, Elena Vlădoianu, ca o împlinire a dorinÅ£ei arzătoare a dreptcredincioșilor părinÅ£i: Eufrosina și Gh. Niculescu-Andronache. Biserica are formă de cruce cu trei turle. La intrarea în biserică patru stâlpi susÅ£in un frumos baldachin din piatră, având pictat pe Sf. Ierarh Nicolae, în mijloc, iar în dreapta și în stânga câte un porumbel în zbor. Deasupra pisaniei se afl ă icoana Sf. Mucenic Gheorghe – călare pe cal alb, omorând fi ara, iar în dreapta și în stânga cei doi mari Apostoli Petru și Pavel, lucrare executată în mozaic de pictorul Ion Vasu. SuprafaÅ£a construită a bisericii este de 300 m.p., iar înălÅ£imea de circa 30 m.

Exteriorul zidurilor sfântului lăcaș este ornamentat în cărămidă și piatră de Albești, în stil brâncovenesc. Biserica are un aspect majestuos, monumental, dominând prin înălÅ£imea și frumuseÅ£ea ei. Curtea bisericii are 3800 m.p., iar la intrare are o alee pavată, fi ind străjuită de tei, stejari, brazi, mesteceni, tuia etc., aceștia oferind un aspect pitoresc. În partea dreaptă, lângă zidul bisericii, este mormântul ctitorilor fondatori cu cruce de marmură neagră, precum și stâlpișori uniÅ£i cu lanÅ£ forjat. Deasupra mormântului străjuiește o candelă din fier forjat. Întreaga pictură a bisericii a fost executată în ulei în anul 1905, de către pictorul Italian Oreste Cantini și restaurată în anii 1934, 1966, 1978 și 1987, când s-au consolidat și cele două turle degradate de mișcările seismice.

Mobilierul (stranele, catapeteasma etc.) sunt executate din lemn de stejar și mahon sculptat. De asemenea, amvonul și scara ce urcă la etaj sunt executate din stejar și fier, deo frumuseÅ£e rară. Se cuvine a se face precizarea că biserica a fost zidită pe partea de moșie a d-nei Alexandra Gh. Ioanin, care a și primit din partea Patriarhului Miron, Diploma de ctitor în anul 1934.

În anul 1920 biserica a fost donată Mitropoliei Ungrovlahiei cu toate odoarele și mobilierul său, conform actului de donaÅ£ie nr. 17395/1520, cuprinzând și curtea bisericii – 3800 m.p., cu cimitirul în suprafaţă de 45 000 m.p., care se afl ă la o distanţă de 1 km de biserică.

La 25 martie 1920, biserica a fost sfinÅ£ită și deschisă cultului pentru nevoile religioase ale enoriașilor. În anul 1931, cei doi ctitori ai săi au construit și casa parohială.PreoÅ£ii vrednici de pomenire au fost: I. Burlănescu, Grigore Colăcescu, Năstase Gheorghe, Marinescu Ion, iar în prezent P.c.Pr. Paroh Rădulescu Ioan și Pr. Coslujitor Dumitașcu Nicolae.În anul 2001 au fost terminate lucrările de la clopotniţă și s-a pavat curtea bisericii. În anul 2006 s-a făcut o nouă instalaÅ£ie termică și s-a construit Centrul social-fi lantropic cu o capacitate de 50 de locuri de masă. Aleea de la intrare pe o lungime de 80 de metri a fost pavată. Comitetul Parohial și Consiliul Parohial în fiecare an organizează excursii cu enoriașii la diferite mănăstiri.

Cu elevii silitori care participă la cursurile săptămânale „Hristos Împărtășit copiilor” se organizează excursii cu autocarul la mănăstirile din cuprinsul Patriarhiei Române. S-au acordat și se acordă ajutoare materiale familiilor nevoiașe.

Aducem mulÅ£umirile noastre Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care, cu înÅ£elepciune păstorește Biserica Ortodoxă Română, pentru care motiv întreaga parohie îi păstrează un profund respect și o deosebită admiraÅ£ie.

Deasemenea, ţinem să aducem mulţumiri deosebite Primăriei Sectorului 2 al Capitalei, D-lui Primar Neculai Onţanu, pentru ajutorul acordat parohiei noastre.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Bariera lant  |  Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Catapeteasma  |  Catapetesme biserica  |  Clopote biserici  |  Cruci lemn  |  Cruci mozaic  |  Cruci stejar  |  Excursii autocarul  |  Fier forjat  |  Lacasuri de cult  |  Lemn alb  |  Materiale constructie lemn  |  Mozaic lemn  |  Pictura ulei  |  Universitatea bucuresti  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.