Ungaria - Ambasada Ungariei in Romania Afisari: 4927
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ambasade si consulate din Romania Vizitatori: 2147
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Jean-Louis Calderon, nr. 63-65, sector 2,
-------------------------
Phone: Telefon
  0316204300; 0213120467
-------------------------
Web: Internet
  email: mission.buc@mfa.gov.hu
  site:

 
Conditii de intrare si regim de sedere  
Detalii  video  

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Ungaria.

Intrarea în Ungaria este permisă cu pasaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Pentru verificarea şi a altor conditii privind intrarea şi stabilirea pe teritoriul Ungariei, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile ungare:

  • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Ungare

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Ungaria nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile ungare şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranta si criminalitate 

Ungaria nu este considerata o tara de risc pentru turistii straini.

Infractiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate.

Recomandări generale:

  • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
  • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
  • Pentru ieşirile în oraşe, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

În cazul pierderii pasaportului sau a altor documente se recomandă contactarea politiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi, apoi, prezentarea la ambasadă pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să se poată deplasa în ţară.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor ungare, apelaţi numărul de urgenţă 112.

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.   

Sistemul medical 

Asigurarea medicală este obligatorie în Ungaria.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.   

Condiţii privind traficul auto 

  • Circulaţia auto:

Pe drumurile publice,în afara localităţilor este obligatorie folosirea fazei de întâlnire.Taxa de autostradă se plăteşte pentru toate autostrăzile M0, M1, M3, M5, M6 şi M7 – prin achiziţionarea înaintea intrării pe autostradă de la orice staţie de benzină a vinietei pentru categoria de vehicul şi perioada corespunzătoare.

Amenzile contravenţionale se pot achita numai la unităţile poştale din Republica Ungară şi numai pe baza cecului primit cu ocazia constatării şi aplicării sancţiunii de către poliţia rutieră. Se recomandă achitarea acestei taxe imediat, deoarece în caz contrar autorităţile ungare recurg la suspendarea dreptului de intrare pe teritoriul Republicii Ungare. 

  • Informatii de calatorie pentru transportatori:

Ministerul Dezvoltării din Ungaria a anunţat că începând de la 1 ianuarie 2011, este interzis ca pe arterele de circulaţie cu două benzi pe sens, între orele 6 şi 22, să fie efectuate depăşiri pentru autovehiculele grele şi autotractoarele a căror greutate totală maximă depăşeşte 7500 de kg. Pentru evitarea formării unor convoaie compacte de camioane se dispune ca între două autovehicule grele să fie obligatoriu păstrarea unei distanţe care să permită încadrarea în siguranţă a unui autovehicul, din aceeaşi categorie. Distanţa trebuie să fie de cel puţin 68 de metri la o viteză de rulare de 80 km/oră (viteză maximă admisă pentru acest tip de autovehicule pe autostrăzi).  

Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Ungară (ORFK) a decis efectuarea unor controale rutiere sporite pe frontiera externă a zonei Schengen, în zona de graniţă, pe autostrăzi, în zonele de la intrarea/ieşirea din capitală precum şi pe autostrada M0.

Această măsură este pusă în aplicare de echipe ale poliţiei rutiere şi ale poliţiei de frontieră, de echipe din cadrul organelor teritoriale de ordine publică, precum şi de reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Transport, ai Gărzii Vamale şi Financiare, ai Gărzii de Mediu şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-veterinare.

Scopul acestor controale este îmbunătăţirea traficului rutier pe teritoriul Ungariei prin identificarea camioanelor de mare tonaj şi a autobuzelor în condiţie tehnică proastă, respectarea timpului de odihnă a şoferilor în transportul internaţional, respectarea restricţiilor de circulaţie existent pentru camioane la sfârşit de săptămână/în zilele de sărbătoare, precum şi respectarea normelor referitoare la transportul de materiale periculoase. Atenţionăm asupra faptului că amenzile pentru nerespectarea reglementărilor în materie de circulaţie a TIR-urilor şi autocarelor sunt foarte mari şi trebuie achitate imediat.   

  • Centura de siguranta :

Este obligatorie.

  • Folosirea telefonului mobil la volan:

Este interzisă.

  • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:

Nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar.

  • Parcarea: 

Parcarea este permisa în locurile special amenajate, taxele de parcare sunt cuprinse între 180 – 250 forinţi. La unităţi hoteliere cu parcare proprie taxa este cuprinsă între 16–25 euro / zi.

  • Permisul de conducere 

Permisul de conducere românesc este valabil în Ungaria.

  • Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie:

În caz de accident uşor, se completează formularul tip pus la dispoziţie de societatea locală de asigurări şi se notează toate elementele de identificare ale celeilalte părţi implicate. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Se va solicita sprijinul partenerului societăţii române de asigurări din Ungaria.  

Legislaţia ungară permite chiar sechestrarea de către autorităţile de control (Garda Vamală şi Financiară a Ungariei, prin agenţii fiscali din teritoriu) a mijloacelor de transport în care sunt ascunse ţigările ce depăşesc limita admisibilă, până la plata amenzilor aferente.

Mai multe detalii - Garda Vamală şi Financiară a Ungariei

Este interzisă introducerea în Ungaria a oricăror cantităţi de băuturi alcoolice fabricate artizanal, dacă transportatorul nu deţine un certificat de producător autorizat (de exemplu, nu este admisă introducerea de “ţuică” produsă în gospodăriile particulare).

Pentru a beneficia de asistenţa consulară necesară în caz de nevoie, vă recomandăm să contactaţi oficiile consulare ale României în Ungaria (Secţia consulară a Ambasadei României la Budapesta, Consulatul General al României la Szeged sau Consulatul General al României la Gyula).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile ţării de destinaţie şi tranzit, cu privire la introducerea de bunuri (în special alcool şi ţigări) limitate cantitativ sau în funcţie de modul de producţie.

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.

 

SURSA:www.mae.ro

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
Prezentare video