Organismul de Investigare Feroviar Roman - OIFR Afisari: 141
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 74
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Calea Grivitei, Nr. 393, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213077903; 0213160597; 0213076805
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.afer.ro/oifr

 
Cum a fost infiintat OIFR  
Detalii

Art. I. - Hotararea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea si functionarea Autoritatii Feroviare Romane - AFER, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 373 din 1 octombrie 1998, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

   1. Articolul 1 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 1. - (1) Autoritatea Feroviara Romana - AFER, denumita in continuare AFER, institutie publica finantata din venituri proprii, este organismul tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului in domeniul feroviar si de transport cu metroul.

   (2) AFER este desemnata sa asigure, in principal, urmatoarele activitati:

   a) autorizarea in materie de siguranta a administratorilor de infrastructura feroviara;

   b) licentierea si certificarea in materie de siguranta a operatorilor de transport feroviar;

   c) investigarea si cercetarea accidentelor si incidentelor feroviare;

   d) evaluarea si supravegherea constituentilor de interoperabilitate si a subsistemelor de natura structurala ale sistemului feroviar;

   e) supravegherea respectarii conditiilor pentru realizarea interoperabilitatii sistemului feroviar transeuropean conventional si de mare viteza pe teritoriul Romaniei;

   f) controlul si inspectia de stat in transportul feroviar si cu metroul;

   g) monitorizarea, promovarea si dezvoltarea cadrului de reglementare in domeniul sigurantei feroviare;

   h) autorizarea si supravegherea tehnica a furnizorilor interni de produse si servicii in domeniul feroviar;

   i) activitate specifica tip registru feroviar, constand in principal in inmatricularea materialului rulant si in evidenta infrastructurii feroviare publice;

   j) organizarea examenelor si emiterea autorizatiilor, atestatelor si a certificatelor, dupa caz, pentru personalul din sistemul feroviar.

   (3) In cadrul AFER functioneaza 4 organisme independente cu activitate permanenta, prevazute de Legea nr. 55/2006 privind siguranta feroviara:

   a) Autoritatea de Siguranta Feroviara Romana, denumita in continuare ASFR;

   b) Organismul Notificat Feroviar Roman, denumit in continuare ONFR;

   c) Organismul de Investigare Feroviar Roman, denumit in continuare OIFR;

   d) Organismul de Licente Feroviare Roman, denumit in continuare OLFR.

   (4) Atributiile si modul de organizare si functionare ale AFER sunt stabilite in regulamentul de organizare si functionare prevazut in anexa nr. 1.

   (5) Atributiile ASFR sunt stabilite in regulamentul de organizare si functionare prevazut in anexa nr. 1 la Regulamentul de organizare si functionare al AFER.

   (6) Atributiile ONFR sunt stabilite in regulamentul de organizare si functionare prevazut in anexa nr. 2 la Regulamentul de organizare si functionare al AFER.

   (7) Atributiile OIFR sunt stabilite in regulamentul de organizare si functionare prevazut in anexa nr. 3 la Regulamentul de organizare si functionare al AFER.

   (8) Atributiile OLFR sunt stabilite in regulamentul de organizare si functionare prevazut in anexa nr. 4 la Regulamentul de organizare si functionare al AFER.

   (9) AFER este finantata din venituri proprii realizate din prestatii de servicii specifice pe baza de tarife stabilite in conditiile legii, precum si din desfasurarea altor activitati privind valorificarea unor produse din activitati proprii si conexe, chirii, prestatii editoriale, studii, proiecte, expertize tehnice, lucrari, alte prestari de servicii, exploatari ale unor bunuri pe care le are in administrare si altele asemenea."

   2. Alineatul (5) al articolului 2 va avea urmatorul cuprins:

   "(5) Pentru exercitarea atributiilor specifice care decurg din prezenta hotarare, parcul normat al AFER se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului."

   3. Dupa alineatul (2) al articolului 4 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

   "(3) Directorii organismelor independente prevazute la art. 1 alin. (3) sunt membri in Consiliul de conducere al AFER."

   4. Articolul 5 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 5. - (1) Conducerea ASFR este exercitata de un comitet director compus din 5 persoane, al carui presedinte este directorul ASFR, salariat al ASFR, numit prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (2) Conducerea ONFR este exercitata de un comitet director compus din 5 persoane, al carui presedinte este directorul ONFR, salariat al ONFR, numit prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (3) Conducerea OIFR este exercitata de un comitet director compus din 5 persoane, al carui presedinte este directorul OIFR, salariat al OIFR, numit prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (4) Conducerea OLFR este exercitata de un comitet director compus din 5 persoane, al carui presedinte este directorul OLFR, salariat al OLFR, numit prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (5) Membrii comitetelor directoare sunt specialisti din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

   5. Articolul 6 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 6. - Directorul general si ceilalti membri ai consiliului de conducere sunt numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

   6. Articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 9. - Pentru respectarea cerintelor privind securitatea transportului feroviar si cu metroul, in activitatile de construire, reparare, intretinere si exploatare a materialului rulant si a infrastructurii feroviare se vor utiliza numai produse, servicii, precum si personal pentru care AFER a eliberat, dupa caz, certificate, atestate, autorizatii si/sau licente, daca prin reglementari interne sau internationale nu se prevede altfel."

   7. Articolul 10 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 10. - In exercitarea atributiilor de control si inspectie de stat, personalul de specialitate al AFER si, dupa caz, personalul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului are drept de acces si control pe toate mijloacele de transport feroviar si pe metrou, in unitatile cu specific feroviar care functioneaza sub autoritatea sau in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in unitatile operatorilor de transport feroviar si ale operatorilor de manevra feroviara, in unitatile administratorilor si detinatorilor de infrastructura feroviara, linii ferate industriale sau material rulant, precum si in unitatile operatorilor economici care furnizeaza produse sau presteaza servicii pentru calea ferata si metrou, pe baza legitimatiei speciale emise si in conditiile stabilite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului."

   8. La anexa nr. 1, articolul 2 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 2. - AFER este institutie publica cu personalitate juridica, in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, finantata din venituri proprii, care isi desfasoara activitatea potrivit reglementarilor in vigoare si ale prezentului regulament de organizare si functionare."

   9. La anexa nr. 1, dupa articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu urmatorul cuprins:

   "Art. 31. - In cadrul AFER functioneaza 4 organisme independente, prevazute de Legea nr. 55/2006 privind siguranta feroviara, ale caror atributii sunt prevazute in anexele nr. 1-4 care fac parte integranta din prezentul regulament de organizare si functionare."

   10. La anexa nr. 1, articolul 4 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 4. - AFER, prin compartimentele sale, altele decat cele 4 organisme prevazute la art. 31, are urmatoarele atributii:

   a) certifica produse, servicii si sisteme ale calitatii din domeniul mediului, respectiv al securitatii si sanatatii ocupationale, precum si in alte domenii pentru care este acreditata la nivel national sau international;

   b) efectueaza instruirea periodica in vederea atestarii, pentru personalul cu responsabilitati in cadrul sistemelor de management al calitatii, mediului, securitatii si sanatatii ocupationale, precum si al altora asemenea, din unitatile de construire, reparare, intretinere, verificare tehnica si exploatare a materialului rulant si a infrastructurii feroviare si din alte domenii pentru care a fost acreditata la nivel national;

   c) efectueaza studii si cercetari in domeniul feroviar, cu prioritate pentru programele nationale de cercetare;

   d) acorda asistenta tehnica de specialitate si efectueaza expertize in domeniul transporturilor feroviare, cu metroul si urban pe sine;

   e) asigura evidenta si pastrarea normelor, reglementarilor, specificatiilor, instructiunilor, metodologiilor, procedurilor si prescriptiilor aferente domeniului sau de activitate;

   f) editeaza, traduce, multiplica, tipareste si comercializeaza reglementari tehnice, publicatii si lucrari proprii, specifice domeniului sau de activitate;

   g) publica periodic lista cuprinzand persoanele juridice si fizice carora AFER, prin organismele care functioneaza in cadrul sau, le-a eliberat, le-a retras sau le-a suspendat licente, certificate, atestate, autorizatii, documente de omologare sau altele asemenea;

   h) alte atributii specifice domeniului sau de activitate, date in competenta sa prin acte normative."

   11. La anexa nr. 1, articolul 5 se abroga.

   12. La anexa nr. 1, articolul 9 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 9. - Structura organizatorica a AFER se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, asigurandu-se reprezentare in teritoriu in structura organizatorica a ASFR, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

   13. La anexa nr. 1, articolul 10 se abroga.

   14. La anexa nr. 1, dupa alineatul (2) al articolului 11 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:

   "(3) Directorii organismelor independente prevazute la art. 31 sunt membri in Consiliul de conducere al AFER."

   15. La anexa nr. 1, articolul 12 se abroga.

   16. La anexa nr. 1, articolul 13 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 13. - Directorul general al AFER si ceilalti membri ai Consiliului de conducere al AFER sunt numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

   17. La anexa nr. 1, articolul 14 va avea urmatorul cuprins:

   "Art. 14. - Salarizarea directorului general al AFER si indemnizatiile membrilor Consiliului de conducere al AFER se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare."

   18. La anexa nr. 1, litera c) a articolului 18 va avea urmatorul cuprins:

   "c) asigura conducerea executiva a AFER;".

   19. La anexa nr. 1, alineatul (2) al articolului 19 va avea urmatorul cuprins:

   "(2) Sedinta este condusa de presedinte, iar in lipsa acestuia, de un membru al consiliului de conducere, delegat de catre presedinte conform regulamentului consiliului de conducere."

   20. Anexa nr. 1 "Regulamentul de organizare si functionare a Autoritatii Feroviare Romane - AFER" la Hotararea Guvernului nr. 626/1998 se completeaza cu anexele nr. 1-4, al caror continut este prevazut in anexele nr. 1-4 la prezenta hotarare.

   Art. II. - Hotararea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea si functionarea Autoritatii Feroviare Romane - AFER, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 373 din 1 octombrie 1998, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.

 

Anexa nr. 3

Regulament 

de organizare si functionare al Organismului de Investigare Feroviar Roman

 

   CAPITOLUL I

  Prevederi generale

 

   Art. 1. - Organismul de Investigare Feroviar Roman, denumit in continuare OIFR, infiintat potrivit Legii nr. 55/2006 privind siguranta feroviara, este un organism independent care functioneaza in cadrul Autoritatii Feroviare Romane - AFER.

   Art. 2. - OIFR este independent in ceea ce priveste organizarea, structura juridica si procesul decizional fata de orice administrator de infrastructura, operator de transport feroviar, organism de tarifare, organism de repartizare si organism notificat, precum si de orice parte ale carei interese ar putea intra in conflict cu sarcinile incredintate OIFR.

 

   CAPITOLUL II

  Atributii

 

   Art. 3. - (1) OIFR are atributiile stabilite in art. 21 alin. (1) din Legea nr. 55/2006.

   (2) Pentru indeplinirea atributiilor stabilite, OIFR este desemnat sa efectueze urmatoarele activitati:

   a) investigheaza accidentele feroviare grave;

   b) investigheaza alte accidente si incidente care in conditii usor diferite ar fi putut duce la accidente grave;

   c) investigheaza defectiunile tehnice ale subsistemelor de natura structurala sau ale constituentilor de interoperabilitate ai sistemelor feroviare de mare viteza sau conventionale europene;

   d) poate cere sau oferi asistenta organismelor de investigare similare din alte state membre ale Uniunii Europene sau din partea Agentiei Feroviare Europene pentru oferirea de competente ori pentru desfasurarea de inspectii tehnice, analize sau evaluari;

   e) intocmeste anual un raport privind activitatile sale desfasurate in anul precedent, pe care il publica in Buletinul AFER si pe site-ul propriu si il transmite Agentiei Feroviare Europene cel mai tarziu pana la data de 30 septembrie; de asemenea, publica rapoartele finale ale investigatiilor efectuate in Buletinul AFER si pe site-ul propriu si le transmite la Agentia Feroviara Europeana;

   f) alte atributii specifice domeniului sau de activitate, date in competenta sa prin acte normative.

   (3) In exercitarea atributiilor de investigare a accidentelor si incidentelor feroviare, personalul de specialitate al OIFR are drept de acces pe toate mijloacele de transport feroviar, in unitatile cu specific feroviar care functioneaza sub autoritatea sau in subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in unitatile operatorilor de transport feroviar si ale operatorilor de manevra feroviara, in unitatile administratorilor si detinatorilor de infrastructura feroviara sau de linii ferate industriale, precum si in unitatile operatorilor economici care furnizeaza produse sau presteaza servicii pentru calea ferata, pe baza legitimatiei speciale emise si in conditiile stabilite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

 

   CAPITOLUL III

  Organele de conducere ale OIFR

 

   Art. 4. - (1) Conducerea OIFR este exercitata de un comitet director compus din 5 persoane, al carui presedinte este directorul OIFR, numit prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (2) Membrii comitetului director sunt specialisti din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, numiti si revocati prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (3) Salarizarea directorului OIFR si indemnizatiile membrilor comitetului director se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

   (4) Directorul OIFR nu beneficiaza de indemnizatie pentru activitatea in cadrul comitetului director.

   Art. 5. - Comitetul director al OIFR are, in principal, urmatoarele atributii si competente:

   a) aproba regulamentul propriu de functionare;

   b) propune structura organizatorica a OIFR si o inainteaza spre avizare Consiliului de conducere al AFER;

   c) avizeaza strategia de modernizare si dezvoltare a OIFR;

   d) aproba raportul anual al activitatilor desfasurate de OIFR;

   e) aproba trimiterea la Agentia Feroviara Europeana a raportului anual al activitatilor desfasurate de OIFR;

   f) avizeaza dezvoltarea cadrului de reglementare in domeniul accidentelor si incidentelor feroviare;

   g) analizeaza si urmareste desfasurarea activitatilor OIFR;

   h) propune actiunile OIFR necesar a fi sustinute pentru aprobare de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului;

   i) propune actiunile OIFR necesar a fi sustinute pentru aprobare in cadrul Consiliului de conducere al AFER;

   j) alte atributii date in competenta sa prin acte normative.

   Art. 6. - (1) Comitetul director al OIFR se intruneste lunar sau ori de cate ori este necesar, la cererea presedintelui sau a cel putin 2 membri.

   (2) Sedinta este condusa de presedinte, iar in lipsa acestuia, de catre un membru al comitetului director delegat de presedinte.

   (3) Sedintele comitetului director pot avea loc in situatia in care la acestea participa cel putin jumatate plus unu din numarul membrilor comitetului.

   (4) Hotararile comitetului director se iau cu majoritatea voturilor membrilor acestuia.

   Art. 7. - Directorul OIFR asigura conducerea executiva a OIFR.

 

   CAPITOLUL IV

  Structura organizatorica

 

   Art. 8. - Structura organizatorica a OIFR se aproba prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

 

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Acte normative  |  Activitati conexe  |  Activitatile conexe  |  Administrare baza date  |  Administrare infrastructura rutiera  |  Administrare personal  |  Administrarea domeniului public  |  Asistenta juridica  |  Asistenta juridica persoane fizice  |  Asistenta juridica persoane juridice  |  Asistenta juridica si reprezentare  |  Asistenta permanenta  |  Asistenta si reprezentare juridica  |  Autorizatii de construire   |  Autorizatii functionare  |  Autorizatii functionare persoane juridice  |  Autorizatii transport  |  Certificarea sistemelor calitatii   |  Completarea hotararii guvernului   |  Control personal  |  Defectiuni tehnice  |  Detectiv verificare personal  |  Dezvoltare site  |  Domeniul investigatiilor  |  Evaluari tehnice  |  Evidenta date personal  |  Expertize juridice  |  Exploatare feroviara  |  Infrastructura feroviara  |  Instruirea in domeniul calitatii  |  Intretinere asistenta tehnica   |  Intretinere site  |  Investigare persoane  |  Investigatie antecedente comerciale  |  Legea romana prevede   |  Lucrari industriale  |  Lucrari infrastructura  |  Lucrari si servicii  |  Management al calitatii  |  Management al mediului  |  Management al sanatatii securitatii  |  Management documente  |  Management general  |  Management transport  |  Material rulant  |  Ministerul administratiei internelor  |  Modernizarea infrastructurilor conexe  |  Modificarea hotararii guvernului   |  Modul de administrare  |  Natura juridica  |  Organele competente  |  Organismul de investigare feroviar roman  |  Persoane juridice romane  |  Procesul de investigare  |  Produse editoriale  |  Produse industriale  |  Produse intretinere  |  Proiecte acte normative  |  Proiecte europene  |  Proiecte tehnice  |  Promovarea transportului feroviar  |  Promovarea turismului  |  Recomandari   |  Recomandari tehnice  |  Reprezentare control  |  Reprezentare juridica  |  Respectarea reglementarilor legale  |  Servicii conexe  |  Servicii industriale  |  Servicii inspectie  |  Siguranta exploatare  |  Sisteme acces  |  Sisteme control date  |  Sisteme industriale  |  Sisteme management  |  Sisteme transport  |  Sistemul de management  |  Sistemul de management al calitatii  |  Site industriale  |  Stat membru al uniunii europene  |  State membre ale uniunii europene   |  State membre ue  |  Supravegherea calitatii  |  Supravegherea permanenta  |  Transport bunuri  |  Transport national  |  Verificare personal  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.