On Drill Afisari: 143
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Diverse Vizitatori: 55
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Constructorilor , nr. 38, Timisoara, judetul Timis
-------------------------
Phone: Telefon
  0799234412
-------------------------
Web: Internet
  email: stefan.pantea@ondrill.ro
  site: www.ondrill.ro

 
Denisiparea puturilor forate  
Detalii  video  

Denisiparea / deznisiparea forajelor de alimentare cu apa .

Scopul acestui articol NU este acela de a lamuri cum e corect sa se spuna DeNisipare sau DeZNisipare.

Cand e necesara ?

Atunci cand depunerile de nisip de pe fundul unui foraj (din decantor) sunt atat de multe incat ajung in dreptul filtrelor, le obtureaza pe acestea din urma si scade debitul forajului si/sau apar particule de nixip / depuneri in apa pompata din foraj.

Cat de des e nevoie de o astfel de operatie ?

Greu de spus. Depinde si de regimul de exploatare a forajului / numarul de cicluri pornire / oprire a pompei submersibile. Un foraj corect executat si corect exploatat are nevoie de o denisipare 1 data la 5..10 ani sau chiar si mai rar. O denisipare anuala / la 2 ani denota o deficienta de executie (uneori se poate remedia prin retubare) sau o exploatare in afara parametrilor forajului / acviferelor.

Cum se executa ?

pompa aer lift mamut pentru denisipare foraj

Operatia de denisipare consta in „pomparea” apei de pe fundul forajului cu ajutorul unei pompe aer-lift / mamut , pompare care va antrena depunerile si le va scoate afara. Pompa aer lift poate fi concentrica sau excantrica, diametrele pot varia , presiunea si debitul de aer la fel pot varia de la caz la caz . Pe langa efectul de eliminare a depunerilor de nisip, aceste pompari cu intermitenta creaza anumite unde de soc in pietrisul filtrant din exteriorul filtrelor care are ca efect curatirea lui si rearanjarea lui.

Cat costa ?

Nu exista un pret standard pentru ca operatia poate diferi de la un foraj la altul. Una e sa denisipezi un foraj de 50 m , tubat cu PVC diametru 125 mm cu debit de 2…3 mc/h si cu totul altceva un foraj tubat cu 200 mm cu debit de zeci de mc/h. Nivelul depunerilor, materialul de tubare, numarul /tipul de filtre si multe altele pot influenta modul de executie a lucrarilor / timpul de executie si in final pretul lor. Vedeti mai jos ce date avem nevoie pentru a oferta o astfel de lucrare de denisipare a unui put forat.

Cat dureaza ?

Uzual 1 zi. In rare cazuri (zeci de m de nisip pe diametru mare, nisipuri cimentate) 2..3 zile

Ce date avem nevoie pentru a stii exact  cum trebuie executata lucrarea de denisipare a unui foraj ?

  • Fisa forajului
  • Detalii despre echiparea forajului (tip pompa submersibila, adancimea de montare, diametru coloana de refulare, etc)
  • Cateva poze cu accesul la foraj / caminul putului forat.

 

Daca NU exista fisa forajului (din pacate in Romania e cazul cel mai intalnit) va rugam sa incercati sa raspundeti la cat mai multe din urmatoarele ntrebari :

  • adancimea initiala
  • pozitia filtrelor
  • diametrul tubulaturii PVC / metal etc
  • grosimea tubulaturii
  • tip si cantitate pietris filtrant folosit
  • daca s-au montat centrori
  • daca sa facut o izolare / cimenatre a acviferelor de suprafata
  • nivelul static al apei in foraj
  • orice alt detaliu din timpul executiei sau a exploatarii forajului (buletin analiza apa, diagrafie carotaj electric, denisipari efectuate de-a lungul timpului , pompe schimbate, etc etc)

 

F-ctie de toate aceste date , schitam o oferta de lucrari care poate contine mai multe sau mai putine dintre urmatoarele operatii :

nr operatie unit masura 1 Mobilizare transport logistica etc buc 2 Proiectare/avizare buc 3 Extragere pompa / coloana pompare ore 4 Masurara termometrie/rezistivitate, talpa foraj buc 5 Investigatii video buc 6 Confectionare piese intrumentatii (pentru extragere componente scapate in foraj) buc 7 Instrumentatie ore 8 Desnisipare aer lift ore 9 Periere filtre m 10 Recimentare foraj sub presiune buc 11 Pauza priza ciment zile 12 Geofizica -Carotaj acustic pu 13 Punere productie buc 14 Stabilire parametri hidro buc 15 Documentatie , raport pu 16 Management proiect/ diurne etc zile 17 Suplimentar pt generator ( daca nu exista 380 v la max 100 m de foraj) zile 18 Alimentare cu apa ( daca e nevoie) zile 19 Alimentare cu energie electrica 220v ( daca e nevoie) zile 20 Starpire tantari zile 21 Stationare din vina beneficiarului ( luare decizii etc ) ore TOTAL

Daca nu intram in posesia datelor forajului , exista urmatoarele riscuri :

  • Operatia de denisipare sa fie prea brutala si poate duce chiar la spargerea tubulaturii PVC si compromiterea definitiva a forajului
  • Opertia de denisipare sa fie prea „blanda” , efectele ei fiind aproape nule.
  •  

    La sfarsitul lucrarilor, executantul trebuie sa predea un raport cu lucrarile efectuate, masuratorile parametrilor forajului , si grafice din care sa rezulte efectul operatiunilor executate (De exemplu o termometris si o conductivitate (grafice) inainte de denisipare si aceleasi masuratori dupa pot evidentia modificarile survenite in functionarea forajului / acvifere decolmatate, etc)

    Definitii :

    A curăța obiectele aflate în apă de nisipul depus prin decantare; a decolmata.

     
    Galerie foto (1)
    [Image #1]
    Prezentare video