Tunelul de congelare este un spatiu frigorific de dimensiuni reduse, cu lungimea mult mai mare decat latimea, complet izolat termic, destinat produselor alimentare pre-ambalate sau vrac, asezate in tavi situate pe rastele. Acest echipament frigorific este utilizat pentru congelarea rapida a produselor din carne, inclusiv carne de peste, produse lactate, produse de patiserie, fructe si legume etc. Aceste echipamente frigorifice permit scaderea rapida a temperaturii, in vederea mentinerii caracteristicilor produselor depozitate. Scaderea rapida in jurul temperaturii de +3°C permite evitarea aparitiei bacteriilor, cauza principala a invechirii alimentelor. Tot in acest mod se va pastra prospetimea produselor atat in interiorul acestora cat si la exterior. In urma decongelarii, produsul isi va pastra caracteristicile initiale, fara a fi pierdut din greutate, prospetime sau din caracteristicile organoleptice. Aerul are temperaturi de -25°C – -40°C, iar viteza acestuia este de minimum 1,5 m/s fara produse. Ventilatoarele asigura un debit de minim 150 – 300 recirculari pe ora a volumului celulei goale. Durata ciclului de congelare depinde de tipul de produse, variind de la 2 ore pentru produse marunte preambalate si pana la 24 – 40 ore pentru pasari preambalate în cutii de carton. Elementele de care trebuie sa se tina cont la dimensionarea unui tunel de congelare sunt: – racirea produsului trebuie facuta intr-un interval determinat de timp; – necesitatea realizarii socului termic initial; – sarcina frigorifica este puternic variabila pe perioada ciclului de congelare; – debitele mari de aer recirculat; – disponibilul de presiune la ventilatoare, pentru a penetra masa de produs; – degajarile mari de umiditate pe durata congelarii. |