TRIBUNALUL BOTOSANI Afisari: 889
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Judecatorii, parchete, tribunale Vizitatori: 516
SUMAR
-------------------------
 
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Maxim Gorki, nr. 8, Botosani, judetul Botosani
-------------------------
Phone: Telefon
  0231511739; 0231531832
-------------------------
Web: Internet
  email: tr-botosani@just.ro
  site:

 
Detalii activitate

ISTORIC

 

Despre organizare judecatoreasca moderna se poate vorbi, in Moldova, odata cu aplicarea Regulamentului Organic.   

 

La Botosani, primul tribunal "giudecatoresc", de tinut, ca instanta bazata pe principiul modern al despartirii "puterilor carmuitoare si judecatoreasca", se infiinteaza la 1 ianuarie 1832, functionand in casele lui Neculai Damianovici, sub presedintia lui Alecu Ralet.

 

Daca in materie civila judeca definitiv cauze de o anumita valoare, in materie penala acest tribunal efectua doar cercetari care se deduceau judecatii Tribunalului "Criminalicesc" de la Iasi.

 

La 1859, anul Unirii Principatelor Romane, precum si in perioada 1864-1865, anii in care se adopta si se pun in aplicare, sub directa priveghere a domnitorului luminat Alexandru Ioan Cuza, legi fundamentale ale tanarului stat democratic, il gasim la carma tribunalului pe M. Vasilievici, cunoscut si ca "Manolache a Popei", personaj despre care s-a vorbit mult in epoca. Lui, probabil, i se va fi adresat, la 4 octombrie 1864, tanarul Mihai Eminovici, marele poet de mai tarziu al romanilor, cand a cerut si i s-a aprobat angajarea ca practicant la tribunal.

 

La 9 iulie 1865 vechiul tribunal tinutal devine, in temeiul legii de organizare judecatoreasca din 4 iulie acelasi an, tribunal judetean, a carui circumscriptie teritoriala se confunda cu aceea a judetului. Concomitent i se extind atributiile judecand si in materie corectionala si comerciala.

 

Aceste competente le pastreaza si sub imperiul viitoarelor legi de organizare judecatoreasca din 1 septembrie 1890, 24 martie 1909, precum si a legii Marzescu din anii 1924-1925 cand este arondat Curtii de Apel Iasi.

 

Din anul 1914, timp de aproape un veac, Tribunalul Botosani functioneaza in cladirea "Palatului de Justitie", situata intre casa Antipa (1900) si casa Manole (1908-1909), opera a arhitectului Petru Antonescu. Cladirea face parte din randul monumentelor de arhitectura ale Municipiului Botosani.

 

Dupa 1945, urmare a procesului de reorganizare administrativa, sub influenta legislatiei de tip sovietic, a functionat o perioada ca tribunal "popular" raional pana in anul 1968 cand s-a revenit la vechea impartire in judete a teritoriului national.

 

Reforma administrativa a adus schimbari si in planul legislatiei privind organizarea judecatoreasca. Tribunalul a dobandit, in acest context, noi competente ca instanta de recurs.

 

Dupa 1989, sub impulsul noilor realitati, viata juridica a cunoscut o extindere fara precedent in cadrul societatii romanesti. Prin noua lege de organizare judecatoreasca din anul 1992 s-au reinfiintat curtile de apel si un mare numar de judecatorii. Tribunalele si-au pastrat vechile competente dar si-au largit treptat atributiile ca instante de prim grad.

 

Tribunalul Botosani a fost arondat, prin noua lege, Curtii de Apel Suceava. Si-a extins continuu activitatea realizand specializarea magistratilor pe materii. A fost infiintata la 15 aprilie 1994 sectia civila iar la 1 octombrie 1997 si-a inceput activitatea sectia comerciala si de contencios administrativ, astfel ca in prezent tribunalul functioneaza cu 3 sectii specializate si cu un numar de 21 de magistrati.

 

La inceputul anului 2002 a fost finalizata noua constructie a tribunalului, pe un teren din vecinatatea vechii cladiri.

 

Adresa Tribunalului BOTOSANI este: Str. Maxim Gorki, Nr.8, Cod postal 710171

 

Telefon: 0231/511739

 

Fax: 0231/531832

 

E-mail: tr-botosani@just.ro

 

Galerie foto
[Image #1] [Image #2]
 
Activitatea societatii   |  Birou arhitectura  |  Cauze contencios administrativ  |  Cod postal  |  Contencios administrativ  |  Curti de apel romania  |  Judecatorii parchete tribunale  |  Legi organizare judecatoreasca  |  Organizarea administrativa  |  Programul reforma justitiei  |  Reorganizare administrativa  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.