Teatrul Evreiesc de Stat - Bucuresti Afisari: 1552
Categorie: SPORT, AGREMENT, SPECTACOL >> Teatre, cinema, muzee Vizitatori: 604
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Dr. Iuliu Barasch, Nr. 15, Sector 3, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0743215998
-------------------------
Web: Internet
  email: office@teatrul-evreiesc.ro
  site: www.teatrul-evreiesc.ro
  facebook: teatrulevreiesc

 
Despre Teatrul Evreiesc de Stat  
Detalii  video  

Teatrul Evreiesc de Stat (prescurtat T.E.S.,  este un teatru evreiesc din capitala României, Bucuresti, care functioneaza în principal în limba idis, care a fost vreme de secole limba materna a evreilor askenazi din Europa, inclusiv în România.

Teatrul reprezinta o continuare a traditiei de peste 140 ani a teatrului în aceasta limba în spatiul românesc, începând cu trupa lui Abraham Goldfaden care a jucat la Iasi si la Bucuresti.

Cladirea teatrului a servit în anii dictaturii antonesciene 1940-1944 si înca o scurta perioada în 1945, ansamblul Teatrului evreiesc Baraseum, teatru evreiesc, cu profil de revista si, care era obligat de regimul militaro-fascist sa joace numai în limba româna spectacole de autori "neromâni". La vremea respectiva, Teatrul Baraseum a înglobat în ansamblul sau numerosi actori si artisti evrei, care fusesera îndepartati din cauza legilor "rasiale", din toate teatrele si institutiile culturale din România.

Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti este de decenii unul din putinele institutii teatrale de acest fel din Europa. Repertoriul sau cuprinde piese si spectacole de revista de dramaturgi care au scris în limba idis, piese si spectacole muzicale traduse în idis din repertoriul teatral universal, spectacole cu tematica evreiasca, unele si în limba româna.

Deoarece în cursul ultimelor decenii publicul vorbitor de idis s-a redus în mod considerabil în România si în lume, ori în urma Holocaustului, ori,din motive de aculturatie, (trecerea la limbile dominante - româna si alte limbi, dupa tara) si de emigrare în masa, mai ales în Israel, începând din anii 1970 au trebuit introduse în teatru casti cu traducere simultana în româna.

Teatrul continua sa functioneze, si la un nivel artistic apreciat, în ciuda faptului ca populatia evreiasca din România nu mai numara decât putine mii de membri. În schimb spectacolele sale au cautare si la turistii evrei si de alte neamuri care viziteaza România, precum si la publicul local,iubitor de teatru si cultura, de toate originile si nationalitatile.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
Prezentare video