Caminul de batrani St. Jude Taddeus Satu Mare Afisari: 5083
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Camine de batrani Vizitatori: 1740
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
nr.623, Foieni, judetul Satu Mare
-------------------------
Phone: Telefon
  0261874990; 0261874991; 0740555511
-------------------------
Web: Internet
  email: office@szttade.ro
  site: www.szttade.ro

 
Az otthonról - régen  
Detalii  

Minden év augusztusában sok falubeli gyül össze a feketeszoloben , hogy a Havas Boldogasszony tiszteletére épített parányi kápona elott szentmisén vegyenek részt. Néhány évvel ezelott munkálatok vették kezdetét a környékén, kiderült, hogy idosotthon(vagy ahogy sokan nevezik, öregház) fog ott épülni. A híre sokakat meghökkentett annak idején, mert míg nyugaton teljesen megszokott az ilyen jellegu intézmények léte, nálunk hasonló kezdeményezésre nemigen volt még példa. Az idegenkedés egy kicsitt érthetonek is mondható, hisz minden újat és a megszokottól eltérot az emberek mindég kétkedéssel fogadják. Hasonló eset volt falunkban, amikor felvetodött a temetoi ravatalozó építésének a gondolata. Annak idején sokan ellenezték mondván, hogy jó minden úgy ahogy eddig volt, s lám az ido igazolta az épület hasznosságát s nem is akad már olyan család aki elhunyt hozzátartozóját otthon ravatalozná fel.Az alábbi beszélgetést polgármesterünkkel, Heinrich Mihállyal folytattam, aki készségesen válaszolt minden kérdésemre a témát illetoen a kezdetektol egészen napjainkig.

- Mikor és kinek a fejében született meg egy idosotthon építésének a gondolata? - 1995 nyarán az ötlettel Lovag Albert és felesége Lovag Margit kerestek meg és segítségüket ajánlották fel az építkezés beindításához, továbbá megkértek, hogy vállaljam fel a cégalapítás teendoit. Felajánlottak 30.000 dollárt továbbá 3 ha földet, de ahhoz  ragaszkodtak, hogy az otthon a fekete szoloben legyen. 21 alapítványi tagra volt szükség, ezek név szerint a következok lettek: Macovei Radu, Tempfli Tibor, Heinrich Mihály, Orosz György, Menninger Gábor, Asztalos Valéria, ifj. Kaltenbacher János, Spinhirn Tibor, Wilhelm János, Heinrich László, Feigi János, Fischer Ottó, Teiszler Imre, Breg Csaba, id.Meczner István, Fényi Lorincz, Fényi Izabella, Prógli József, Lovag Albert, Lovag Margit és Starmüller Ferenc. 1995 november 25-én volt az alakuló gyülés, 1995 december 11-én az alapítvány, mely Lovag Albert kérésére a Szent Júdás Tádé nevet kapta, jogilag már be volt jegyezve. Az elnöki tanács tagjai: Tempfli Tibor, Macovei Radu és én, ki aztán az elnöki tisztséget is elvállaltam.

- Melyek voltak aztán az elso konkrét lépések a munkák megkezdésében? - Az akkori polgármester Tempfli Tibor a Földosztó Bizotság együttmuködésével sikerült a Lovag család óhaja szerint az általuk felajánlott 3 ha földet feketeszoloi földre cserélni. A rendelkezésre álló pénzbol elkezdtük az elotanulmány, a céltanulmány és a technikai dokumentáció elkészítését. 1996 november 29-én sok utánnajárás után megkaptuk az építkezési engedélyt. 1997 nyarán aztán megkezdodött az építkezés. A pénz 40%-a dokumentációra a többi az alapozás 70%-ra volt elegendo.

 -  Miután elfogyott a pénz, milyen más támogatásra számíthattak? - Nemzetközi levelezéseket folytattunk külföldi alapítványok-kal Németországba, Kanadába, az Egyesült Államokba és Hollandiába támogatás végett, míg aztán egy közép Európát támogató Holland alapítványtól, amivel a plébános révén kerültünk kapcsolatba 112 ezer euró támogatást kaptunk. Ebbol aztán újra folytatni  tudtuk a munkát, 2001 tavaszán az alapozás befelyezésére és lefedésére 15.000 eurót költöttünk. A falazás lett volna még tervben, de elotte elkövettem azt a hibát, hogy többek bíztatására vásároltunk egy téglaprést, amelynek segítségével a helyi romák készíthették volna a téglákat, ezáltal sokan közülük huzamosabb ideig munkához juthattak volna, az építkezéshez szükséges téglamennyiség eloállításán túl pedig eladásra is készíthettünk volna téglát, aminek ellenértéke aztán alapítványi célokra lehetett volna fordítani. De a számításokkal ellentétben a szükséges 200.000 téglából alíg 50.000-t készítettek. Emiatt aztán a falazást sem sikerült elkezdeni.

-  Mikorra tervezik az építkezés folytatását? - Ahogy az ido megengedi, áprilistól szándékunkban áll folytatni a munkákat, ha minden a tervek szerint haladhat oszre teto alatt lehet az épület. -  Mit kell tudni magáról az épületrol, annak beosztásáról, befogadóképességérol, illetve mik az elképzelések a majdani muködésbe való helyezését illetoen? - Az építmény 52x20 méteres alapterületu, pincerészében konyha, mosoda és raktárhelységek, földszintjén ebédlo, irodák, orvosi rendelo és kétszemélyes szobák (38-40 személy részére) illetve a hozzájuk tartozó fürdoszobák és WC-k, a manzárd részben klubbhelység ami egyben imateremként is funkcionálhat, 15-20 személy részére szobák és a hozzájuk tartozó mellékhelységek kapnak majd helyet. Az intézmény önellátó lesz. Az illetonek, aki szeretne az othon lakója lenni, az önellátó költségeket fedezni kell. Amennyiben nem lenne elegendo nyugdíja a költségek fedezésére, segíthet munkájával az otthon körüli ill. belüli teendokben, vagy földjét, megmunkáltatás végett az alapítvány rendelkezésére bocsájthatja.

- Kik lehetnek az otthon lakói? - A mindenkori vezetotanács dönti el, hogy kiket vesznek fel, elsosorban természetesen fényieket és s környezo települések (Csanálos, Csomaköz, Kálmánd, Petri, Terem és Nagykároly) idos lakóit. Ugyanilyen elsobbséget fognak élvezni a fényiek a majdani mintegy 10-15 új munkahely betöltésekor is. Szükség lesz majd szociális gondozókra, konyhai alkalamzottakra, adminisztrátorra stb

 - Voltak-e más támogatók is? - A mezofényrol elszármazott, Svédországban élo Székely Wilhelm Emese és férje Székely Csaba nagyon sok mindent adományoztak már az idosotthon javára: székeket, asztalokat, egészségügyi berendezéseket, konyhai és fürdoszobai felszereléseket. Ugyancsak községünkbol elszármazott, Németországban élo Gnándt György egy használt 5 tonnás teherautót adományozott az alapítványnak. Segítségért fordultunk már több izben Helmut Bernerhez, a Szatmári Svábok Egyesületének  elnökéhez, de tole eddig még csak ígéret érkezett. Nagy segítség volt mindezidáig Tempfli Tibor akkori polgármester odaadó munkája, Fényi Izabella a nemzetközi levelezések lebonyolításában nyújtott segítségben és Asztalos Valéria  aki jelenleg is az alapítvány könyvelését díjatlanul végzi, valamint a tanács dolgozóinak munkája. Az építkezés beindulásakor számítunk a falu lakóinak kétkezi és a mezofényi mezogazdasági társulások segítségére. Csomaköz, Mezopetri és Csanálos mezogazdasági társulásai is segítséget ígértek. Március folyamán az idosothont körülvevo telken elültettünk 120 díszfát, 196 gyümölcsfát, 120 toke asztali szolot és az egész területett körül ültettük nyír-, hárs- és akácfa csemetével, mindezt már azzal a szándékkal, hogy mire muködésbe helyezzük az othont, kellemes környezet és saját friss gyümölcs fogadja a lakókat.

- Mikor lenne ez tulajdonképpen? - Nem tudnám ezt pontosan megmondani. Mindez attól függ mikor és mennyi támogatást kapunk a befejezésre. Csak remélni tudom, hogy 2005-re az idosotthon megnyithatja kapuit új lakói elott.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Boli psihice  |  Camera de baie  |  Haine de zi  |  Petrecerea timpului liber  |  Servicii medicale  |  Servicii spalare  |  Spalare textile  |  Spatii de parcare   |  Toata suprafata  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.