SERVICIUL DE AMBULANTi TERRA Afisari: 3239
Categorie: ASISTENTA MEDICALA >> Statii de salvare Vizitatori: 1231
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str.Luica, Str. Luic? nr. 21, sector 4,
-------------------------
Phone: Telefon
  0219603; 0723629675; 0745430351
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.salvare.ro

 
Primul ajutor  
Detalii

Primi pasi in acordarea primului ajutor in caz de:

ACCIDENT

 

ANUNTATI AUTORITATILE INAINTE DE ORICE ACTIUNE DE ACORDARE A PRIMULUI AJUTOR ( serviciu de ambulanta, politie, etc).

Analizati locul accidentului sau contextul in care se gaseste victima, in primul rand pentru a va asigura ca nu exista nici un risc pentru dumneavoastra ( in cazul electrocutarilor, daca victima este in contact cu sursa de curent, persoana care incearca sa o salveze se va electrocuta si ea).

Pregatiti trusa de prim ajutor daca o aveti la dispozitie si asigurati-va ca nu exista nici un factor care sa puna in pericol viata victimei.

Daca victima a fost implicata intr-un accident rutier si exista riscul prezentei unor fracturi la nivelul capului, al gatului sau al coloanei este recomandat ca mutarea acestora sa fie facuta de personal medical specializat. In cazul in care circumstantele accidentului pun in pericol viata victimei atunci realizati procedurile prezentate:

Daca victima este pe burta, ridicati-i deasupra capului bratul aflat pe partea dumneavoastra. Apoi puneti o mana pe umarul victimei si cealalta pe solduri, intoarceti-o printr-o miscare foarte usoara incercand sa nu ii bruscati coloana ( pentru a evita agravarea situatiei in cazul unor leziuni in zona coloanei).

Verificati starea de constienta a victimei, daca este constienta intrebati-o cum se numeste si observati capacitatea de reactie a acesteia.

Daca victima este inconstienta, verificati daca respira – apasati fruntea cu palma in timp ce trageti barbia cu degetele, pana cand gura victimei este deschisa. Plasati urechea deasupra cavitatii bucale si fiti atent pentru cateva secunde daca respira. Verificati pulsul prin palpare la incheietura mainii sau la nivelul arterei carotide.

Daca victima nu respira incepeti procedura de respiratie artificiala.In cazul in care caile de respiratie sunt blocate cu corpi straini vizibili, eliberati-le cu ajutorul degetelor.

Puneti mana sub ceafa victimei si ridicati-o usor pana se realizeaza extensia cefei.

Astupati narile victimei cu degetele si tine-ti barbia acesteia cu cealalta mana. Trageti adanc aer in piept si suflati-l usor dupa ce ati pus gura dumneavoastra peste gura accidentatului, in asa fel incat tot aerul sa patrunda in plamanii victimei.

Dupa fiecare insuflare lasati libere cavitatea bucala si narile victimei, pentru a se elibera aerul introdus. Dupa doua insuflari verificati pulsul victimei la nivelul arterei carotide. Repetati procedura de cate ori este necesar.

Daca victima are cavitatea bucala inclestata se poate face respiratie “gura-la-nas”, dupa aceeasi tehnica.

 

STOP CARDIO-RESPIRATOR

In caz de stop cardio-respirator se va face si masaj cardiac extern: plasati-va mainile una peste alta in zona corespunzatoare pozitiei inimii in cutia toracica si apasati usor cu podul palmei de 5 ori apoi faceti 2 insuflari. Repetatii procedura de cate ori este necesar.

 

INFARCT MIOCARDIC

Simptome si manifestari: durere puternica in zona pieptului care poate radia spre unul dintre brate sau spre ambele; durerea poate fi insotita de senzatie de strangere in zona inimii, greata, transpiratie abundenta si/sau senzatie de sufocare.

Incercati sa linistiti bolnavul si asezati-l intr-o pozitie cat mai confortabila. Daca are medicatia asupra lui ajutati-l sa o administreze cat mai rapid apoi anuntati serviciul de ambulanta intr-un timp cat mai scurt. Daca bolnavul intra in stare de inconstienta incepeti procedura de prim-ajutor pentru stop cardio-respirator.

 

HEMORAGIE

Hemoragiile pot fi interne si externe. Cele externe pot aparea la nivelul arterelor (vase de sange care transporta sange oxigenat de la inima la organe), la nivelul venelor ( vase de sange care transporta sangele preluat de la organe catre inima) sau a vaselor capilare. Hemoragiile la nivelul arterelor sunt greu de controlat fiind foarte abundente, sangele are culoare mai deschisa si tasneste in ritmul batailor inimii. In cazul hemoragiilor venoase sangele are o presiune mai mica si este inchis la culoare, sangerarea este constanta si cantatile de sange pierdute sunt mai mici. Hemoragiile capilare sunt caracterizate de sangerarea pe intreaga suprafata a plagii si sunt usor de controlat avand o intensitate redusa.

In cazul hemoragiilor interne sangerarea se produce in interiorul corpului, in cazul in care sangele ajunge intr-o cavitate care comunica cu exteriorul atunci se va produce hemoragia interna exteriorizata. Simptomele hemoragiei interne sunt: ameteala, cresterea ritmului cardiac si al frecventei respiratiilor, scaderea pulsului si al tensiunii arteriale sub limitele normale, paloare puternica, senzatie de sete foarte puternica, stare de nervozitate si disconfort, pielea rece si umeda, diminuarea reflexelor.

Interventia de prim ajutor in cazul hemoragiilor externe presupune oprirea sangerarii si prevenirea aparitiei infectiilor. Aplicati un pansament steril direct pe rana si mentine-ti apasat pana la oprierea hemoragiei, daca nu aveti pansament steril la indemana puteti folosi o bucata de material.

In cazul in care hemoragia continua, e necesara comprimarea vasului perforat. In cazul hemoragiilor arteriale comprimarea se face deasupra ranii iar in cazul celor venoase comprimarea se face sub rana. Daca hemoragia continua se va aplica un garou deasupra sau sub rana, in functie de tipul de hemoragie.

Primul ajutor nu poate fi acordat in cazul hemoragiilor interne decat de persoane specializate in cadrul unei institutii medicale. Transportati victima la cel mai apropiat spital sau anuntati de urgenta serviciul de ambulanta.

Un caz aparte de interventie il reprezinta situatiile in care victima a suferit amputarea accidentala a unui membru. In acest caz se leaga cu o curea membrul amputat, imediat deasupra ranii.

 

STARI DE SOC

Apar in urma unor evenimente traumatizante, in primele ore de la producerea acestora.

Simptome: confuzie, dereglarea pulsului - puls marit sau scazut, dereglarea respiratiei - respiratie accelerata sau incetinita, tremurat si senzatie de sfarseala, piele rece si umeda, paloare foarte puternica sau imbujorare foarte puternica a pielii, buzelor si unghiilor, pupile dilatate.

Masuri de prima ajutor: asezati victima in pozitie culcata, daca nu are rani la nivelul capului, gatului sau fracturi ale membrelor inferioare asezati-i picioarele deasupra restului corpului. Daca are rani la nivelul capului, gatului sau fracturi ale membrelor inferioare e recomandat sa mentineti bolnavul in pozitie culcata normala. In cazul in care vomita il puteti intoarce pe o parte. Mentineti temperatura corpului cu ajutorul unei paturi.

 

ARSURI

Arsurile sunt provocate de contactul pielii cu focul, substante chimice sau curent electric.

Victimele arsurilor cu substante chimice trebuie transportate cat de repede posibil la spital. Se indeparteaza hainele de pe suprafata arsurii, se spala rana cu apa din abundenta si se bandajeaza local cu un pansament steril.

Arsurile pot fi de 4 grade. Cele de gradul I afecteaza doar epidermul, stratul superficial al pielii si pot fi tratate la domiciliu cu medicatie corespunzatoare. Bolnavul acuza dureri locale, inrosirea zonei afectate, frisoane si edem local. Arsurile de gradul II sunt cele mai dureroase intrucat nu sunt afectate si terminatiile nervoase, se manifesta prin inrosirea zonelor afectate si aparitia unor basici de culoare galbuie ( formate din plasma sangvina). Cele de gradul III pot fi dureroase sau deloc dureroase daca sunt afectate si terminatiile nervoase iar basicile formate au culoare sangerie. In cazul arsurilor de gradul IV sunt afectate toate straturile pielii si apare necroza - moartea celulelor. Se recomanda bandajarea zonei afectate si transportul la cel mai apropiat spital.

Gravitatea arsurilor depinde de suprafata pielii afectate, de localizare si de sursa care a generat arsura. Reprezinta un risc pentru viata victimei daca arsurile sunt situate in zona gatului si a fetei ( pot apare complicatii respiratorii), a ploapelor, mainilor, zonelor de flexie a membrelor; cele care depasesc peste 30% din suprafata corpului ( sau 10% in cazul celor de gradul III) si arsurile profunde produse de curent electric sau substante chimice.

 

HIPOTERMIE

Scaderea temperaturii corpului sub 35 grade C reprezinta hipotermie. Victimele hipotermiei trec prin mai multe faze: frisoane, apatie, instalarea starii de inconstienta, incetinirea pulsului si a frecventei batailor inimii si decesul.

Reincalzirea bolnavilor se face lent, cu maxim 10 grade C / ora. Cand temperatura corpului nu coboara sub 32 grade C se inveleste pacientul cu paturi intr-un mediu cald. Bolnavul nu are voie sa bea sau sa manance pana nu este constient. Pentru cazurile cand temperatura corpului a scazut sub 32 grade C se recomanda transportul imediat la spital sau anuntarea serviciului de ambulanta.

 

MUSCATURI DE ANIMALE SI INSECTE

Muscaturile de animale pot fi insotite de infectare si exista riscul aparitiei unor complicatii grave daca nu se urmeaza un tratament adecvat. Daca rana nu sangereaza se spala local cu apa si sapun din abundenta. Apoi victima se va prezenta de urgenta la spital pentru tratament adecvat sau va anunta serviciul de ambulanta.

Ciupiturile insectelor pot provoca reactii alergice, manifestate prin dureri, inflamare in zona gatului, inrosirea sau depigmentarea pielii in jurul ciupiturii, mancarimi, eruptii cutanate, scaderea capacitatii de reactie si respiratie greoaie si zgomotoasa. Daca acul insectei a ramas in rana va fi indepartat cu atentie foarte mare si fara a-l strange ( pentru a nu elibera si mai mult venin in sangele victimei). Se spala local rana cu apa si sapun. Se aplica comprese reci pentru a reduce durerea si inflamarea locala. In cazul reactiilor alergice se transporta victima de urgenta la spital sau se anunta serviciul de ambulanta.

 

Nota: Informatiile oferite pe acest site au caracter informativ. Serviciul de Ambulanta Terra nu isi asuma responsabilitatea pentru aplicarea defectuoasa a procedurilor prezentate de catre persoane neabilitate.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
vase de sange  |  Acordarea primului ajutor medical  |  Acupunctura tratamente  |  Afectiuni medicale   |  Afectiuni renale   |  Analize medicale  |  Apa de gura  |  Apifitoterapie  |  Arsuri la nivelul gatului  |  Asistenta medicala  |  Asistenta medicala domiciliu  |  Asistenta psihologica  |  Cardul european asistenta medicala uniunea europeana  |  Cavitatii bucale  |  Chimice produse  |  Consiliere psihologica  |  Cresterea tensiunii arteriale  |  Curent aer  |  Cutia toracica  |  Domiciliul pacientului   |  Echipamente medicale  |  Echipamente rutiere  |  Ekg computerizat  |  Ekg consultatii  |  Eruptii cutanate  |  Infarct miocardic  |  Inflamarea ploapelor  |  Ingrijire medicala  |  Interiorul cavitatii bucale  |  Interiorul celulelor  |  Interventii chirurgicale  |  Interventii situatii urgenta  |  Interventii urgenta  |  Leziuni ale pielii  |  Localizare si contact  |  Masaj cu apa  |  Masaj domiciliu  |  Masaj medical  |  Masuri prim ajutor arsuri  |  Mici interventii chirurgicale  |  Organe afectate  |  Paturi ati  |  Paturi masaj  |  Paturi spital  |  Perfuzii domiciliu  |  Personal serviciu  |  Piele normala  |  Pielea mainilor  |  Prim ajutor  |  Prim ajutor locul accidentului  |  Primul ajutor  |  Produse solduri  |  Reactii alergice  |  Recuperare dupa interventii chirurgicale  |  Recuperare medicala  |  Recuperare post operatorie  |  Reduce temperatura  |  Reflexoterapie tratamente  |  Salvare non stop  |  Salvare statii non stop  |  Sangerarea   |  Sapun si apa  |  Scaderea tensiunii   |  Scaderea tensiunii arteriale  |  Servicii chirurgicale  |  Servicii la domiciliu  |  Serviciu medical   |  Serviciul medical  |  Soc, hipotermie   |  Stare de infarct  |  Stop cardio-respirator  |  Straturile de piele afectate  |  Substante chimice   |  Sursa de curent   |  Temperatura corpului   |  Temperatura necesara   |  Transpiratie locala  |  Transplanturi medicale  |  Transporturi medicalizate asistate  |  Tratamente la domiciliu  |  Tratamente traditionale   |  Tumori  |  Urechea interna  |  Vase de sange  |  Vase presiune  |  Zona fetei   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.