Biserica Manastirii Cernica Afisari: 1671
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 3495
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Sos. Cernica, nr. 16, DJ 301 sat Cernica, comuna Cernica, judetul Ilfov
-------------------------
Phone: Telefon
  0212557595
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site:

 
Arhitectura Bisericii  
Detalii

Impunătoarea biserică ce tronează în mijlocul cetăţii din Ostrovul Sf. Gheorghe a fost construită în anul 1842 pe locul alteia, din 1832, dar care a fost grav afectată de cutremurul din ianuarie 1838. Hramurile istorice ale bisericii sunt Schimbarea la Faţă a Domnului ÅŸi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe; din anul 2008 i s-a aÅŸezat ca hram principal praznicul Sfântului Ierarh Calinic (11 aprilie).

Ctitorii bisericii sunt Sfântul Ierarh Calinic ÅŸi arhiereul Ioanichie Stratonichia. Portretele lor, lucrare a pictorului Sava HenÅ£ia, sunt pictate in dreapta intrării în naos.

Pictura murală aparţine zugravului David Adam, reprezentant al Şcolii Cernicane.

Icoanele ÎmpărăteÅŸti sunt atribuite lui Nicolae Polcovnicu care semnează icoana din dreapta (1836). De un deosebit interes artistic sunt scenele în frescă din pronaos ilustrând facerea lumii. Se crede că sunt opera unui călugăr din mănăstire.

 În 1939 biserica a fost restaurată de Patriarhul Nicodim Munteanu. Tot atunci s-a spălat ÅŸi zugrăveala interioară. Lucrările au fost conduse de arhitectul ÅŸef al Sfintei Patriarhii, D. I. Berechet, iar restaurarea picturii s-a făcut de I. Keber.

Biserica Sf. Gheorghe respectă planul trilobat cu absidele laterale ieÅŸite în afară. Este o construcÅ£ie monumentală spaÅ£ioasă. Arcadele la naos ÅŸi pronaos sunt susÅ£inute de coloane de zid puternice. Pridvorul este închis ÅŸi pictat. UÅŸa de la intrare este din lemn frumos sculptat. Pardoseala bisericii este din marmură. Are o turlă mare pe naos ÅŸi două mai mici în dreapta ÅŸi stânga pronaosului.

 
 
Galerie foto (8)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8]
 
Biserica cimitir  |  Biserici monumente  |  Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Lacasuri de cult  |  Obiecte cult  |  Pictura icoane  |  Scoala pictura  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.