Pentru evacuarea fumului si a gazelor fierbinti din cladiri rezidentiale, industriale, comerciale sau administrative pot fi folosite ferestrele din peretii exteriori, daca asigura distanta fata de cladirile învecinate. Conform ordinelor si normativelor în vigoare, ferestrele care asigura evacuarea fumului si a gazelor fierbinti trebuie sa aiba agremente conform EN 12101, sa aiba certificate de introducere pe piata si certificate de performanta pentru a demonstra ca sunt capabile sa efectueze manevrele pentru care sunt montate – sa se deschida în caz de incendiu si sa asigure evacuarea fumului si a gazelor fierbinti, cele care sunt responsabile pentru viata persoanelor din cladire, în primul rând.
Leontech Electric propune si asigura, pentru ferestrele de evacuare a fumului si a gazelor fierbinti, solutii complete de ferestre, atât cu actionare pneumatica cât si cu actionare electrica.
Trebuie spus din capul locului ca ambele solutii, atât cea pneumatica cat si cea electrica, atat timp cât sunt integrate în sisteme de actionare complete, asigura ambele cerinte ale Normativului P118-99 de actionare manuala si automata.
Revenind, ferestrele de desfumare pot fi deschise cu actuatoare pneumatice sau electrice. Ambele variante au avantaje si dezavantaje. De departe cel mai important avantaj al sistemelor full electric este ca pot fi actionate si pentru a asigura ventilarea zilnica a spatiilor, ceea ce scade costul operational al instalatiilor de ventilare. Mai adaugam si faptul ca pe parcursul exploatarii nu au nevoie de schimbarea consumabilelor (butelie CO2, senzor termic, uneori chiar a activatorului de 24V), deci pe termen lung au mai multe beneficii. Cele cu actuator pneumatic au avantajul unui pret mai mic la achizitia initiala, dar în timp acumuleaza costuri mai mari. În plus, ocupa un spatiu de manevrare mai mare, care de multe ori poate fi problematic. Una peste alta, situatia santierului poate impune o solutie, sau alta si clientii nu vor avea privilegiul de a alege sistemul.