HALT LANGUAGE CENTER Afisari: 1532
Categorie: CURSURI DE INITIERE SI PERFECTIONARE, EDUCATIE, INVATAMANT >> Cursuri limbi straine Vizitatori: 774
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Regina Maria , Nr.34 sector 4 ,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213355858; 0213358273
-------------------------
Web: Internet
  email: office@halt.ro
  site: www.halt.ro

 
Arta EBRU  
Detalii  video  

"DANSUL APEI SI AL CULORILOR"

 

EBRU este arta de a desena pe apa, desenele astfel realizate fiind transpuse pe hartie. Este o arta traditionala turceasca. Patrunderea si inlantuirea culorilor, fara ca acestea sa se amestece intre ele, faptul ca se pot deosebi cu usurinta toate nuantele, formele si modele obtinute pe apa, poarta numele de EBRU. Ca arta, EBRU consta in imprastierea pe suprafata apei a vopselei lichide si in realizarea diferitelor forme, figuri si modele care, mai apoi, sunt transpuse direct din apa, pe hartie.

Trasatura predominanta care caracterizeaza arta EBRU, este aceea ca face parte din artele traditionale manuale otomane. Se stie despre EBRU ca a aparut pentru intaia oara in orasul Buhara din Turkistan, imprastiindu-se mai apoi in intreg Imperiul Otoman. EBRU mai este cunoscuta si sub denumirea de "Foita turceasca". In trecut, EBRU era utila pentru infrumusetarea unor nenumarate opere stravechi. Picturile realizate in zilele noastre prin arta EBRU sunt inramate si folosite cel mai adesea la decorarea peretilor incaperilor. De asemenea, datorita faptului ca EBRU are un efect pozitiv si este benefica sufletului uman, in aceasta perioada in care majoritatea ne confruntam cu stresul cotidian, numarul persoaneler interesate de arta EBRU se afla intr-o continua crestere.

 

Materialele necesare pentru EBRU:

  • apa
  • vopsea de pamant
  • terebentina
  • pensule si spatule
  • tulpina de trandafir
  • tavita si betisoare din metal
  • guma arabica
  • carton special
  • par de cal
  • ser de plante

Inainte de a incepe EBRU, se umple tavita metalica cu amestecul format din apa si guma arabica.

Tavita EBRU va fi o tava obisnuita, din aluminiu, asemanatoare celor folosite pentru baklava. In aproximativ 2 litri de apa se pun 2 linguri pline cu ser de plante, amestecul astfel obtinut asigurand ingrosarea apei. Lichidul rezultat se curatata de impuritatile rezultate, prin strecurare.

 

Pentru arta EBRU se foloseste vopsea de pamant

Culorile, de nuante diferite, se piseaza, de preferinta, pe o bucata de faianta sau ceramica. Se adauga serul de plante si foarte putina apa. Compozitia este lasata la macerat o perioada cuprinsa intre 15 si 30 de zile. Inainte de a fi folosita, vopseaua de pamant trebuie stropita cu apa. Pentru obtinerea unor nuante mai deschise, se va adauga o cantitate mai mare de apa.

 

Desenul EBRU este unic, neputand fi refacut.

Odata pregatita vopseaua, se stropeste deasupra apei , cu ajutorul betelor de metal sau a pensulelor. Pentru realizarea desenelor si a modelelor, alaturi de betele de metal si pensule se pot folosi instrumente precum pieptenele. Dimensiunea pe care o capata vopseaua prin imprastiere, se poate aprecia, insa niciodata nu poate fi stabilita cu exactitate. Nu vom putea stii dinainte cum va arata desenul EBRU, dar vom stii cu ce va semana. Acesta este motivul pentru care fiecare EBRU este considerat unic, desenele EBRU purtand nu semnatura autorului, ci semnatura momentului...

 

Punem cartonul deasupra apei si este gata!

La sfarsit, se lasa cartonul peste desenul facut pe apa. Culorile trec automat pe foaia de carton, imprimeul obtinut fiind apoi lasat sa se usuce intr-un loc curat.

 
Galerie foto (4)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4]
Prezentare video