COMISIA EUROPEANi - Biroul de informare la Bucuresti (CENTRAS) Afisari: 1636
Categorie: SERVICII PUBLICE >> Ministere si institutii de interes public Vizitatori: 697
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Maresal Averescu nr. 17, corp F, etj. 3, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212230029; 0212230012
-------------------------
Web: Internet
  email: europe.direct@centras.ro
  site: www.europedirect.centras.ro

 
Cum sa calatoresti in UE  
Detalii  

Din ianuarie 2007 cetatenii romani beneficiaza de mai multe facilitati in ceea ce priveste libera circulatie.

Astfel cetatenii Romaniei pot trece orice granita in interiorul Uniunii fara a fi verificati, iar utilizarea monedei Euro usureaza tranzactiile. Aveti acces la serviciile de sanatate in caz de necesitate si animalele dumneavoastra de companie nu mai trebuie sa fie lasate acasa.

Doua treimi din cetatenii UE care  merg in vacanta in afara tarii de rezidenta aleg o alta tara a Uniunii ca destinatie. Odata cu suspendarea formalitatilor legate de pasaport si bagaje, acest lucru a devenit mult mai usor. 13 tari membre au aceeasi moneda, euro, iar inconvenientul achitarii diferentelor de curs valutar a disparut.

Ce trebuie sa stim inainte de a pleca intr-o tara membra UE

Calatoria cu avionul   Bagajele de mana   Bagaje pierdute

Călătoria cu trenul  Animale de companie

Calatoria cu masina   Pentru a inchiria o masina

 Viteza maxima in tarile europene   Indicative rutiere

Călătoria cu armament şi/sau muniţie

Obligatiile agentiei de turism si drepturile calatorului

Cumparaturi in tarile din U.E.   Tutunul şi alcoolul

Telefonie fixă

Calatoria cu avionulPrezentarea in aeroport pentru a rezerva locurile se face cu minim o ora si jumatate inainte de imbarcare.La biroul de informatii situat in aeroport se pot obtine urmatoarele date de ultima ora despre zbor: ora exacta a decolarii avionului, eventuale intarzieri, ora la care va ateriza avionul.Bagajele care pot fi luate in avion au urmatoarele dimensiuni 55 X 35 X 25 cm. Daca angajatii companiei aeriene care efectueaza acest zbor sau personalul avionului vor considera ca acesta reprezinta un posibil impediment pentru siguranta sau pentru confortul dvs. bagajul va fi luat si incarcat ca bagaj de cala.In functie de destinatia, greutatea maxima a bagajelor poate fi:pentru Europa - 20 kg/pers.(clasa Economy), pentru USA/Canada - 2x23 kg/pers.Este recomandat sa se personalizeze bagajele prin adaugarea unei etichete cu numele posesorului pentru ca este posibil ca in acelasi avion sa fie multe bagaje care au un design aproximativ la fel sau identic.La imbarcarea in avion sunt necesare urmatoarele documente: pasaportul, biletul de avion si asigurarea medicala. Asigurarea medicala  nu este obligatorie. Cu ajutorul ei turistii beneficiaza de costuri reduse sau in unele cazuri de tratament gratuit in clinicile din tarile membre U.E. . Asigurarea medicala se poate face la orice agentie de turism sau chiar la aeroport. Pretul ei este in functie de numarul de zile al calatoriei.

 Bagajele de mana

In bagajul de mana se pot lua lichide în recipiente de maxim 100 ml fiecare. Aceste recipiente trebuie să fie păstrate într-un ambalaj transparent din material plastic, care se poate redeschide, iar cantitatea totală de lichide nu trebuie să depăşească 1 litru per pasager.În termenul de „lichide” pot fi incluse următoarele produse:apă şi alte băuturi, supe, siropuri, iaurturi; parfumuri; geluri, inclusiv geluri de păr şi de baie; paste, inclusiv pastă de dinţi; rimel, rujuri lichide; creme, loţiuni şi uleiuri; spray-uri; conţinutul ambalajelor presurizate, precum spumă de ras, alte spume şi deodorante; amestecuri lichid-solide; orice alt articol cu consistenţă similară.Excepţii de la aceste reguli fac următoarele produse:medicamente esenţiale pe timpul zborului (ex. pachetul pentru diabetici), care trebuie să fie în pachetele lor originale si cu prescriptia data de medic; lapte pentru copii şi mâncare lichidă pentru copii (conţinutul fiecărui recipient trebuie să gustat în faţa personalului de securitate de către pasagerul care le transportă)În schimb, lichide pot fi luate în bagajul de cală. De asemenea, se pot cumpăra lichide, precum băuturi şi parfumuri, din magazinele de duty-free din cadrul aeroporturilor. Dacă acestea sunt vândute în ambalaje speciale, sigilate, ambalajele nu se vor deschide înainte de efectuarea controlului de securitate, altfel produsele vor fi confiscate.În cazul în care până la destinaţie se vor face escale, ambalajele cu produsele cumpărate din duty-free-uri nu se vor deschise înainte de efectuarea controlului de securitate din aeroportul de tranzit sau, în cazul efectuării mai multor escale, din ultimul aeroport de tranzit.Obiecte ascuţite mai mari de 5 cm nu pot fi transportate în bagajul de mână. Alte obiecte pot fi considerate ca fiind periculoase şi pot fi confiscate de autorităţile de securitate: cuţite; ace de păr; pile de unghii; set de manichiură; foarfece; pensete; andrele; ace de cusut.

 Bagaje pierdute

In cazul in care se pierd bagaele, va trebui sa faceti o plangere la biroul special amenajat in cadrul aeroportului respectiv.In general, daca bagajul este ratacit, va dura cel putin 24 de ore pana cand acesta va ajunge din nou in posesia persoanei care l-a declarat pierdut. In toate cazurile de intarziere, distrugere sau pierdere a bagajelor sau a continutului acestora companiile aeriene au o raspundere limitata de 20 USD/kilogram/bagaj. De asemenea, au raspundere limitata si in cazul conexiunilor pierdute, a intarzierilor sau anularii unor zboruri.

Călătoria cu trenul

Uniunea Europeană are o reţea feroviară de aproximativ 220.000 km cu servicii internaţionale pentru pasageri, care funcţionează din toate statele. Există 5.000 km de linii de mare viteză în o serie de ţări, pe care trenurile pot atinge o viteză de până la 320 km/h. În prezent, această reţea se extinde în Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Spania şi Marea Britanie.În cele statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în Islanda şi Norvegia (state Schengen, dar ne-membre UE), în punctele feroviare de trecere a frontierei se fac controale fie pe platforma din prima staţie de sosire sau de plecare de pe teritoriul unui stat membru UE/Schengen, fie la bordul trenului, pe durata tranzitului.Se află în curs de derulare proiecte trans-europene, care primesc sprijin financiar, precum legăturile feroviare de la Lyon la frontiera Poloniei cu Ucraina, de la Berlin la Palermo, de la Paris la Bratislava şi de la Varşovia la Helsinki.

Animale de companie

Animalele de companie, precum câinele sau pisica, pot fi luate mult mai uşor în călătorie, datorită existenţei paşaportului european al animalului de companie, disponibil de la orice medic veterinar. Toţi câinii şi toate pisicile trebuie să aibă un paşaport, în care să fie prezentate detalii despre orice vaccinare valabilă împotriva turbării. Până în iulie 2008, Irlanda, Malta, Suedia şi Marea Britanie pot solicita dovadă că vaccinul a fost efectiv făcut.În plus, pentru acceptarea animalelor de companie pe teritoriul lor, Irlanda, Malta şi Marea Britanie impun efectuarea tratamentului împotriva căpuşelor şi echinococozei. Finlanda şi Suedia solicită tratament împotriva echinococozei.Animalele de companie trebuie transportate în cuşti special amenajate, care să le ofere confortul necesar pe parcursul călătoriei, în care să le fie asigurate mâncarea şi lichidele necesare pe durata efectuării călătoriei.Un micro-cip electronic va fi introdus în următorii ani pentru a permite identificarea mai uşoară a animalului. Până în iulie 2011, se acceptă tatuajul lizibil ca semn de identificare, cu excepţia Irlandei, Maltei şi Marii Britanii, unde deja se solicită existenţa unui micro-cip.

Calatoria cu masina

Documente necesare pentru masina: Cartea Verde, care se poate obtine de la orice companie de asigurari. Cartea verde nu este obligatorie pe timpul calatoriei în statele Uniunii Europene, cu conditia ca polita de raspundere civila auto sa o includa, dar poate fi utilizata drept dovada de asigurare, la nivel international, si poate fi utilizata mai usor în vederea obtinerii despagubirilor în caz de accident. Daca persoana care calatoreste în UE nu are asupra sa cartea verde, atunci ar trebui sa aiba polita de asigurare. Asiguratorul poate acorda persoanei asigurate un formular european de asigurare în caz de accident, un document standard care faciliteaza oferirea declaratiei pe loc în momentul producerii unui accident în alta tara. Reglementarile europene faciliteaza obtinerea mai rapida a compensatiei pentru victimele accidentelor rutiere. Aceste reguli se aplica nu doar în cazul în care accidentul se petrece într-un stat UE, dar si cind accidentul se petrece între doua parti originare din statele membre UE, într-un stat din afara UE, dar care face parte din sistemul cartii verzi.

Daca masina este luata prin leasing este necesara o dispensa din partea companiei de Leasing. Pentru a obtine acest document va trebui sa trimiteti o cerere tip companiei si vi se va acorda permisiunea.

Deasemenea, inspectia tehnica si asigurari la zi sunt obligatorii. Alte accesorii utile: triunghi reflectorizant, trusa medicala, lanturi pentru roti, lopetica, saculet de nisip, vesta reflectorizanta. Este util si un numar de telefon de la compania de Asigurari sau Leasing. In cazul unui accident, ei va pot furniza informatii utile.Documntele necesare pentru pasageri sunt asigurarea medicala, buletin, pasaport, carnet de conducere mai vechi de 1 an de zile. Este important ca niciunul dintre aceste acte sa nu expire pana la intoarcere.

Pentru a inchiria o masina

Limita minima de virsta pentru a putea închiria o masina nu este fixata la nivel european si variaza între 20 si 23 de ani. Poate exista si o limita maxima de virsta, în vederea închirierii de autovehicule, care variaza între 65 si 75 de ani.

Viteza maxima in tarile europene

In tabelul de mai jos sunt prezentate limitele de viteza admise pentru autoturisme si motociclete, in tarile europene.Vitezele maxime intr-o tara sunt afisate insa si la intrarea in tara respectiva.

Indicative rutiere

Indicativele rutiere corespondente pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene sunt următoarele:Austria A, Belgia B, Bulgaria BG, Cehia CZ, Cipru CY, Danemarca DK, Estonia EST, Finlanda FIN, Franţa F, Germania D, Grecia GR, Irlanda IRL, Italia I, Letonia LV, Lituania LT, Luxemburg L, Malta M, Marea Britanie GB, Olanda NL, Polonia PL, Portugalia P, România RO, Slovacia SK, Slovenia SLO, Spania E, Suedia S, Ungaria H

Călătoria cu armament şi/sau muniţie

Cetăţenii români pot călători, în scop turistic, în statele Uniunii Europene, având asupra lor armele şi muniţiile aferente, obţinute în mod legal, doar după ce au obţinut o autorizaţie în acest sens din fiecare stat membru care urmează să fie tranzitat.Statele membre pot acorda o astfel de autorizaţie pentru o perioadă de maxim 1 an, care poate fi reînnoită. Fiecare autorizaţie astfel obţinută trebuie introdusă în paşaportul european pentru arme de foc.Paşaportul european pentru arme de foc se eliberează la cerere, de către autorităţile competente din domeniu din fiecare stat membru, unei persoane care a intrat în posesia şi utilizează legal arma de foc. Acest paşaport este valabil maxim 5 ani. Perioada de valabilitate poate fi extinsă.Condiţiile pentru scoaterea/introducerea fiecărui tip de armă şi muniţiei aferente din/în România în/din alte state membre ale Uniunii Europene, în scop turistic, sunt prevăzute în anexa nr. 4.

Obligatiile agentiei de turism si drepturile calatorului

Daca oferta unei agentii de turism va satisface si decideti sa semnati un contract, trebuie sa-l cititi cu atentie. Prevederile contractului care se incheie cu o agentie de turism intra in vigoare cand se primeste confirmarea scrisa a rezervarii. Aceasta trebuie transmisa in cel mult 60 de zile de la semnarea bonului de comanda. In cazul in care termenul a fost depasit si nu se primeste confirmarea scrisa, beneficiarul are dreptul de a va primi banii inapoi.

Pentru a evita situatiile  neplacute, este important sa retineti ca agentiile nu au voie sa modifice pretul ofertei initiale cu mai mult de 10% si acest lucru se poate intampla numai in cazul in care se schimba cursul valutar, creste considerabil costul carburantului, taxele serviciilor de aterizare sau debarcare sau taxele de turism. Chiar daca majorarea este justificata, in cazul in care pretul excursiei creste cu mai mult de 10%, beneficiarul are dreptul de a rezilia contractul.

Agentiile de turism sau firmele care transporta pasageri nu isi asuma nici o responsabilitate in ceea ce priveste legalitatea formelor de trecere a frontierei de catre clienti.

Mai mult, in cazul in care unui pasager i se interzice trecerea frontierei – dintr-un motiv sau altul – calatoria se considera a fi efectuata, iar banii nu se returneaza. Pentru se a evita aceasta situatie neplacuta, calatroul trebuie sa aiba un bilet de calatorie dus-intors, pasaport valabil minim sase luni si asigurare medicala pe perioada sederii in strainatate.

Cei care merg intr-o calatorie de afaceri sau la munca in alta tara trebuie sa aiba si invitatie de la partenerul de afaceri, contractul de munca in original sau viza de munca. Se prefera varianta in romana a acestor acte, deoarece ofiterii romani nu au obligatia de a cunoaste limbi straine. Turistii trebuie sa confirme plata serviciilor de cazare la agentia de turism, iar cei care merg in vizita la rude au obligatia de a arata o invitatie in original.

Cumparaturi in tarile din U.E.

Cantitatea de mărfuri pe care o puteţi cumpăra şi lua cu dumneavoastră când călătoriţi în interiorul Uniunii Europene nu este limitată atâta timp cât cumpărăturile sunt pentru uz personal şi nu în scopuri comerciale. Taxele (TVA şi accize) sunt incluse în preţul pe care îl achitaţi şi nu mai pot fi imputate într-o altă ţară din UE.

Tutunul şi alcoolul

Pentru a determina dacă tutunul şi alcoolul sunt pentru uz personal, fiecare ţară poate stabili niveluri indicative. Cu alte cuvinte, dacă transportaţi o cantitate mai mare din aceste bunuri, este posibil să vi se ceară să dovediţi că sunt destinate uzului personal şi să justificaţi achiziţionarea lor. Aceste niveluri indicative nu pot fi mai mici de:800 de ţigarete, 400 de ţigări de foi, 200 de trabucuri,1 kg de tutun, 10 litri de băuturi spirtoase, 20 de litri de vin alcoolizat (precum porto sau sherry), 90 de litri de vin (din care cel mult 60 de litri de vin spumos), 110 litri de bere.

Telefonie fixă

Există un singur prefix pentru a putea telefona internaţional oriunde în UE. Acesta e 00.Fiecare ţară are un cod, care se adaugă după acest prefix internaţional, precum: AT Austria 43, BE Belgia 32, BG Bulgaria 359, CZ Cehia 420, CY Cipru 357, DK Danemarca 45, EE Estonia 372, FI Finlanda 358, FR Franţa 33, DE Germania 49, GR Grecia 30, IE Irlanda 353, IT Italia 39, LV Letonia 371, LT Lituania 370, LU Luxemburg 352, MT Malta 356, GB Marea Britanie 44, NL Olanda 31, PL Polonia 48, PT Portugalia 351, RO România 40, SK Slovacia 421, SI, Slovenia 386, ES Spania 34, SE Suedia 46, HU Ungaria 36.

 

Citeste mai multe vizitand paginile din coloana din dreapta sau accesati siteul Uniunii Europene www.europa.eu.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
documente calatorie  |  Acces presa locala  |  Accesorii baie  |  Accesorii lanturi  |  Accesorii motociclete  |  Accesorii roti  |  Accesorii unghii  |  Accident de munca  |  Ace cusut  |  Ace siguranta  |  Actiuni comerciale  |  Activitatea societatii   |  Activitati comerciale  |  Activitati voluntariat  |  Aeroport international  |  Agentie servicii  |  Agentie turism  |  Agentie turism international  |  Ambalaje bere  |  Ambalaje inele  |  Ambalaje lapte  |  Ambalaje plastic  |  Ambalaje speciale  |  Animale de companie  |  Animale mici companie  |  Arme foc  |  Arme munitie  |  Articole organizare  |  Asigurare bunuri transportate  |  Asigurare medicala  |  Asigurari auto  |  Asigurari avion  |  Asigurari bunuri  |  Asigurari bunuri tranzit  |  Asigurari calatorie  |  Asigurari comerciale  |  Asigurari de locuinte  |  Asigurari feroviare  |  Asigurari locuinte  |  Asigurari munca  |  Asigurari raspundere civila  |  Asigurari sanatate  |  Asigurari zbor  |  Asistenta medicala  |  Auto platforma  |  Autorizatie arme tir sportiv  |  Autoturisme italia  |  Bagaje pierdute aeroport  |  Camera tineret  |  Cantitate lichide  |  Carti benzi desenate  |  Carti colorat  |  Carti elevi  |  Cod acces  |  Cod electronic  |  Comert electronic  |  Companie animale  |  Concursuri copii  |  Consiliere copii   |  Consiliere profesionala  |  Consultanta finantare  |  Consultanta proiecte finantare europeana   |  Consultanta web  |  Contract leasing  |  Contractul de asigurare  |  Contractul de munca  |  Copii acte   |  Copii articole  |  Creme fata  |  Cresterea copiilor  |  Cresterea copilului  |  Cumparaturi acasa  |  Cumparaturi comanda  |  Curs limbi straine  |  Curs valutar  |  Cursul de asigurari   |  Custi animale  |  Custi comanda  |  Custi pentru animale  |  Cutite plastic  |  Data si ora exacta  |  Deodorante auto  |  Drept financiar   |  Drepturile copiilor participare  |  Durata societatii  |  Etichete bere  |  Etichete data  |  European voluntariat programe educationale  |  Evenimente outdoor  |  Facilitati copii   |  Foi comanda  |  Formare profesionala  |  Format electronic   |  Functionare d.a.d.r. ilfov  |  Geluri baie  |  Geluri dus  |  Gradinita grupa mini  |  Informatii clienti  |  Informatii de presa  |  Informatii rutiere  |  Informatii utile  |  Institutii de interes public  |  Institutii invatamant state europene  |  Lanturi comerciale  |  Lapte baie  |  Leasing auto  |  Leasing financiar  |  Legislatie statele membre uniunea europeana  |  Libera circulatie date personal  |  Limbi straine  |  Linii bere  |  Locuri de munca  |  Marea britanie turism  |  Masina cusut  |  Material special  |  Medic veterinar  |  Ministere si institutii de interes public  |  Oameni de afaceri  |  Obiecte uz personal  |  Oferte cazare strainatate  |  Organizare conferinte  |  Organizare evenimente  |  Orientare profesionala  |  Parfumuri originale  |  Parteneriate cadru comisia europeana  |  Piata fortei de munca   |  Pierdere pasaportul romanesc  |  Plastic transparent   |  Plata despagubirilor   |  Polita de asigurare  |  Prezentarea ofertei de afaceri  |  Prima de asigurare  |  Produse outdoor  |  Produse si tehnica medicala   |  Produse tineret  |  Produse verzi esentiale  |  Programe formare profesionala  |  Programe de formare   |  Programe educationale erasmus  |  Programe europene  |  Programe training  |  Programul de functionare  |  Programul zilnic  |  Proiecte europene  |  Publicul tinta   |  Raspundere civila auto   |  Reconversie profesionala  |  Reglementarile internationale  |  Reguli de securitate   |  Retete regim urgenta  |  Rezolvarea problemelor   |  Roti design  |  Roti plastic  |  Schimb valutar  |  Servicii leasing  |  Servicii securitate  |  Servicii turism  |  Servicii viza  |  Servicii web  |  Serviciu gratuit  |  Serviciul roman informatii  |  Sisteme sanatate  |  Sisteme training  |  Sistemul de sprijin  |  Spray auto  |  Spume ras  |  Stat membru al uniunii europene  |  State membre ale uniunii europene   |  State membre ue  |  Stiinte politice  |  Tehnica securitate  |  Tipuri vaccinuri calatorie  |  Tratament cu medicamente  |  Tratament unghii  |  Triunghi reflectorizant   |  Trusa medicala auto  |  Turism afaceri  |  Turism bulgaria  |  Turism cehia  |  Turism grecia  |  Turism international  |  Turism spania  |  Turism ucraina  |  Uleiuri esentiale  |  Unghii de plastic   |  Usa rapida  |  Vacante europa  |  Vacante paris  |  Varianta standard  |  Vin franta  |  Vin italia  |  Vin spania  |  Vin vechi  |  Viteza maxima  |  Zboruri internationale  |  Ziua copilului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.