Biserica Serban Voda Afisari: 4735
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 2088
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Petre Tutea, nr. 1, sector 4,
-------------------------
Phone: Telefon
  0214502096
-------------------------
Web: Internet
  email: parohiaserbanvoda@gmail.com
  site: www.parohiaserbanvoda.ro

 
Istoricul Bisericii Serban Voda  
Detalii  

Aceasta parohie, desprinsa teritorial de Parohia Buna Vestire Belu, se afla situata la marginea de sud a Bucurestiului, pe soseaua Giurgiului, [n.r. zona Toporasi (Giurgiului), in spatele Cinematografului FLAMURA] si cuprinde o parte din teritoriul fostei commune Serban Voda, de la care isi trage si numele.

Parohia Serban Voda a luat fiinta in anul 1940, sub arhipastorirea vrednicului de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu.

Nevoile sufletesti ale celor din aceasta zona au inceput sa-si spuna cuvantul in momentul in care apare aici prima capela, adica in anul 1941, in ateneul scolii. Spre marea bucurie a inchinatorilor, capela a fost sfintita de catre Arhiereul Veniamun Pocitan. Un an mai tarziu, in 1942, credinciosii din Serban Voda s-au putut inchina intr-o a doua capela, de asta data zidita ca o mica biserica din lemn. Ridicata in imediata apropiere a bisericii actuale, cea de-a doua capela a fost sfintita de catre Protopopul Traian Costea. Pe locul acestei capele astazi se afla o Sfanta Cruce.

La data de 22 august 1943 s-a pus piatra de temelie a noii Biserici Serban Voda, de catre Prea Cucernicul Protopop Traian Costea, asistat de un sobor de preoti si diaconi. Trei ani mai tarziu, la 15 august 1946, biserica va fi data cultului, sfintirea provizorie facandu-se de catre Parintele Dragota Grigore. Biserica era construita in plan triconic, cu pronaos supralargit, cu o trula mare deasupra pronaosului si un turn clopotnita de plan patrat peste vestibul.

Odata cu revolutia din 1989 cu harul lui Dumnezeu si prin stradania si prin devotanemtul preotilor slujitori ai acestui sfant locas comunitatea de credinciosi va spori din ce in ce mai mult. Intre anii 1995-2000 la intrarea in curtea bisericii s-au construit doua incaperi, una servind drept pangar, iar alta drept cancelarie parohiala.

In anul 2001 s-a inceput constructia noii biserici, ridicate peste cea existenta, paroh fiind Prea Cucernicul Preot Niculescu Alexandru. Lucrarile au continuat in timpul Prea Cucernicului Preot Paroh Ristache Alexandru.Cu ocazia unei zile de lucru in Romania, Patriarhul Petru al Alexandriei si al intregii Africi a pus piatra de temelie la pridvorul noii biserici. In zidurile bisericii au fost puse si bucati de caramida aduse din ruinele celor 7 biserici ale Apocalipsei. Lucrarile exterioare s-au finalizat sub grija si directa coordonare a Prea Cucernicului Protoiereu Dinu Pompiliu si prin ajutorul nemijlocit al primariei Capitalei, urmand ca din 2009 sa inceapa lucrarile de pictura.

Activitatile sociale ale Parohiei Serban Voda includ vizite la caminele de batrani, ajutorarea celor sarmani, un cuvant bun pentru cei in necaz. Prea Fericitul Parinte Patriarh Daniel a randuit ca Biserica Serban Voda sa aiba un al treilea ocrotitor, dupa Maica Domnului si Sfantul Ierarh Nicolae: pe Cuviosul Paisie de la Neamt, sfant al rugaciunii si al contemplatiei, reorganizator al monahismului ortodox european, parinte al Filocaliei romanesti si slavone.

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Clopote biserici  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.