Biserica Sfantul Nicolae - Malaxa - 23 August Afisari: 2857
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 1243
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Tufanica, nr. 5, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0212562072; 0765529363; 0736898717
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: parohiasfnicolaemalaxa.wordpress.com

 
Parohia Sfantul Nicolae-Malaxa  
Detalii

 

Monografia parohiei

Cartierul 23 August, situat în partea de Est a oraÅŸului BucureÅŸti se învecinează la Nord cu lacul Pantelimon, la Sud cu zona DudeÅŸtilor-Uzinele Malaxa-Faur ÅŸi Republica, la Est cu Åžoseaua de Centură ÅŸi Gara Căţelu ÅŸi la Vest cu Åžoseaua DudeÅŸti - Pantelimon ÅŸi Magazinul Cora, s-a format între cele două războaie mondiale ca o necesitate urgentă a braÅ£elor de muncă la uzinele industriaÅŸului Nicolae Malaxa ÅŸi Republica.

Muncitori simpli, veniÅ£i de la Å£ară, majoritatea din părÅ£ile IalomiÅ£ei, ÅŸi-au cumpărat câte o parcelă de 200-300mp, ridicându-ÅŸi mici gospodării personale. InundaÅ£iile din anul 1975 de pe Valea IalomiÅ£ei au determinat mărirea numărului de locuitori în zonă.

Necesităţile lor spirituale au fost satisfăcute pentru prima dată într-o cameră a unor buni creÅŸtini de pe Str. Irisului, funcÅ£ionând ca anexă a Parohiei MarcuÅ£a, numită Marcuta II. Se înfiinÅ£eaza ca parohie de sine stătătoare la data de 2 febr. 1942 cu titulatura „Sfântul Nicolae Malaxa” deservită de Pr. Birliba Ion.

Oameni de bună credinţă donează comunităţii spre folosinţă o fosta băcanie în Str. Tufănica nr. 5 care funcÅ£ionează ÅŸi astăzi, devenind proprietatea parohiei prin act de vânzare-cumpărare în anul 1975. Epitrop onorific al parohiei, industriaÅŸul ortodox Nicolae Malaxa donează credincioÅŸilor un clopot frumos ornat de 400 kg ÅŸi un godin din fontă, ambele lucrate la uzinele sale.

Începând cu data de 1 ian. 2010, actuala parohie „Sfântul Nicolae Malaxa” se configurează intre străzile Răcătau, Åžos. Gării Căţelu DudeÅŸti-Pantelimon – B-dul Basarabiei, Str. Zarzarilor, GheÅ£u Anghel, Rodnei, Lucieni – Nicolae RoÅŸu, rămânând trunchiul vechi al parohiei cu locuitori mai în vârstă (majoritatea pensionari), ortodocÅŸi 90% cu 910 familii, cu dragoste de biserică, respectând toate sărbătorile religioase, care se spovedesc ÅŸi se împărtăşesc la toate posturile de peste an, receptivi la apelurile cu caracter filantropic ÅŸi social.

Modesta bisericuţă din Str. Tufănica nr.5 a fost dotata cu gaze, apă curentă în curte, aeroterme, telefon, este văruita o dată la 2 ani în interior ÅŸi exterior ÅŸi este păstrata în curăţenie de către doamnele din Comitetul Parohial.

 

 

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Clopote biserici  |  Lacasuri de cult  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.