Biserica Zlatari - Sfantul Ciprian Afisari: 654
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 3340
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Calea Victoriei, nr. 12, sector 3,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213138341
-------------------------
Web: Internet
  email: parohia@zlatari.ro
  site: www.zlatari.ro

 
Istoricul Bisericii Zlatari  
Detalii  

Biserica Zlatari este una dintre vechile biserici ale capitalei Romaniei. Pe Calea Victoriei - fostul Pod al Mogosoaiei - pornind dinspre Dambovita, gasesti pe partea dreapta, intre strazile Stavropoleos si Lipscani, Biserica Sfantul Ciprian - Zlatari, incadrata de blocuri noi, cu zece etaje.

Initial, biserica a apartinut unui han al Bucuresti-lor, ca multe altele din vremea ei. Multe dintre hanurile cunoscute aflate in centrul Bucurestilor aveau in mijlocul curtii interioare biserici sau manastiri; de altfel nu putine hanuri au aparut ca anexe ale bisericilor si manastirilor, ridicate de egumeni pentru a spori veniturile acestora.

Manastirile Coltea, Paraclisul Sfanta Ecaterina, Sfantul Ioan, Manastirea Mihai Voda, Sfantul Spiridon, Biserica lui Ghiorma Banul - numita si a Grecilor, Biserica Sarindar si Manastirea Stavropoleos au avut hanuri mari in Bucuresti; acestora li se alatura Biserica Sfantului Ciprian - Zlatari.

Hanul a fost construit in secolul al XVIII-lea in jurul Bisericii Zlatari si ocupa statiul cuprins intre Palatul Postelor si strada Lipscani. Pe la 1860-1862 cladirea hanului se compunea din parter si etaj si avea aproape 200 de camere si pravalii, toate fiind inchiriate. Pravaliile de jos erau inchiriate la "marsande, lipscarii, bacanii, carciumi si la oameni de diferite religiuni".

 Biserica a fost construita la inceput, probabil din lemn, pe la jumatatea secolului al XVII-lea, spune legenda, pe timpul domnitorului Matei Basarab, de niste "zlatari", "aurari sau argintari", din mahalaua "popii Manta", pe locul Zlatarilor de la Sarindar, donat Elenei, fiica lui Radu Voda Serban si mama a Cantacuzinilor din Muntenia.

 Biserica Zlatari, avand hramul Adormirea Maicii Domnului, este pomenita in documente, la data de 25 august 1667. Pe locul ei, sau in apropiere, se zice ca "s-a cladit din nou, din temelii, aceasta Biserica Zlatari, in anul mantuirii 1705 prin ajutorul Domnului Chir Spatarul Mihail Cantacuzino", cum spune textul pisaniei in limba greaca, de la anul 1709.

Manastirea a fost bogat inzestrata de ctitor, cu pravalii, cu pivnite si cu mosii, devenind una din cele mai bogate manastiri din tara, in secolul al XVIII-lea. Biserica a fost inchinata Patriarhiei din Alexandria, impreuna cu hanul Zlatari, care inconjura biserica la 1709, cu ocazia vizitei facute de patriarhul Gherasim Palada, la curtea domnitorului Constantin Brancoveanu.

Dupa cutremurele din 1802 si apoi din 1838, "aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica fiind in mare ruina si crapandu-se, s-a inceput a se ridica din temelie in anul 1850, cu binecuvantarea IPS Mitropolit al Ungro-Vlahiei D.D.Nifon, in zilele prea inaltatului Domn al Tarii Romanesti Dimitrie Stirbei, de prea Sfintitul Arhiereu D.D.Calistrat Livis, egumenul de pe atunci."- dupa cum spune pisania mai noua din 1860, tot in limba greaca.

Biserica este terminata de egumenul succesor, Atanasie Livis, care „s-a ostenit de a savarsi atat Sfanta Biserica inceputa, cat si toata imprejurimea cu odai si cladiri, din temelie precum se vede in jurul acestei sante biserici. Si hramul a pus Nasterea Maicii Domnului, care se praznuieste in ziua de 8 septembrie, zi in care s-a sfintit

Constructia bisericii s-a facut dupa planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Pictura interioara a fost realizata intre anii 1853-1856 de catre Gheorghe Tattarescu, cu scene biblice grupate in panouri mari. Tampla sculptata in lemn si poleita, impreuna cu icoanele sala ferecate in argint, reprezinta opere de arta. Tot atunci a fost rezidit turnul - clopotnita.

Din perioada anilor 1867-1887 etajul hanului a fost ocupat de Ministerul Instructiei Publice si al Cultelor. In anul 1870, in Hanul Zlatari se gasea una din cele mai mari si mai bine asortate bacanii din Bucuresti, proprietatea lui Paun Popescu. 

Biserica mai este reperata in anii 1864, 1876, 1898. Din anul 1888, ea devine biserica parohiala. La anul 1903, hanul si turnul-clopotnita (cu picturi facute de pictorul grec Diamantopoulos) din fata bisericii au fost daramate pentru largirea Caii Victoriei. Atunci s-a descoperit o fresca, azi pierduta, aratand Nasterea Maicii Domnului si o inscriptie de inchinare Patriarhiei din Alexandria.

Biserica Zlatari este restaurata intre anii 1907-1908, prin grija arhitectului Jean Pompilian (1872-1938). Cutremurul din 1940 afecteaza turlele bisericii, acestea fiind refacute atunci provizoriu, iar intre anii 1971-1973, recladite in forma de azi.

Pana dupa anul 1977, biserica strajuia singura spatiul dintre strazile Stavropoleos si Lipscani, iar un spatiu verde acoperea o parte din fundatiile si ramasitele hanului Zlatari, peste drum de de fostul Hotel de France, cazut si el partial la cutremur. Din anul 1977, biserica se oglindeste in fatada de sticla a giganticei constructii Bucharest Financial Plaza.

 

 
Galerie foto (8)
[Image #1] [Image #2] [Image #3] [Image #4] [Image #5] [Image #6] [Image #7] [Image #8]
 
Anexe lemn  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Blocuri sticla  |  Camere documente  |  Clopote biserici  |  Constructii anexe  |  Constructii biserici  |  Constructii blocuri  |  Constructii cladiri  |  Constructii de cladiri  |  Constructii lemn  |  Hanurile secolului  |  Hoteluri din bucuresti  |  Manastirea sfanta ecaterina  |  Panouri lemn  |  Panouri sticla  |  Pictura fata  |  Pictura icoane  |  Pictura sticla  |  Sfanta ecaterina  |  Sticla constructii  |  Turnul bisericii   | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.