Biserica Podeanu Afisari: 610
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 5330
SUMAR
-------------------------
Istoric (1)
-------------------------
 
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Dornei, nr. 70, sector 1,
-------------------------
Phone: Telefon
  0216682177
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.sfantulapostolsimonzilotul.ro

 
Istoric  
Detalii

Biserica Podeanu, situată în cartierul GriviÅ£a, este singura din Capitală care păstrează moaÅŸtele unui apostol al Mântuitorului Iisus Hristos, Simon Zelotul. Astăzi, când în calendar este pomenit Sfântul Simon, credincioÅŸii sunt aÅŸteptaÅ£i în număr ÅŸi mai mare la hram. Odoarele sfinte de la Biserica Podeanu, moaÅŸtele Sfântului Apostol Simon, au fost aduse de către episcopul Valerian Zaharia, care, iniÅ£ial, a dorit să le ducă la Biserica cu Lună din Oradea, dar au rămas aici, în BucureÅŸti.

La Biserica Podeanu, care mai are ÅŸi hramurile „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir“ ÅŸi „SfinÅ£ii ÎmpăraÅ£i Constantin ÅŸi Elena“, cele mai multe persoane vin să să ceară ajutorul în căsătorie. Aceasta deoarece tradiÅ£ia spune că Sfântul Simon Zelotul este mirele la care se face referire în episodul biblic al nunÅ£ii din Cana Galileii, la care Domnul a participat împreună cu Maica Sa, ÅŸi se crede, pe bună dreptate, că sfântul este grabnic ajutător celor care vin cu această rugăminte.

Biserica Podeanu a fost ridicată în anul 1930 de preotul Mihail Åžerpoianu pe un maidan, la margine de BucureÅŸti. O menÅ£iune despre slujitorul altarului făcea scriitorul Eugen Barbu în romanul său, „Groapa“, în care se aminteÅŸte atât despre Groapa lui Ouatu, unde era biserica, dar ÅŸi despre preot. „Majoritatea celor de aici erau săraci lipiÅ£i ÅŸi aflaÅ£i în bezna necredinÅ£ei“, era o ÅŸtire în revista „Păstorul Ortodox“, la 1 ianuarie 1933. Părintele Åžerpoianu era un om mic la stat, dar foarte inimos, fiind trimis aici de patriarhul Miron Cristea mai mult ca să i se satisfacă cererea îndrăzneaţă, de a face o biserică pe maidanul rău famat. A fost primit de mahala cu o batjocură zdrobitoare. TotuÅŸi, părintele nu s-a descurajat. A pornit o muncă stăruitoare, începând să câÅŸtige pentru împărăţia lui Dumnezeu, unul câte unul, sărmanii mahalalei sale. După nouă ani, acest loc a devenit o vatră de lumină, numindu-se parohia Podeanu, după numele celui ce a donat terenul pe care a fost ridicată biserica. Pictura bisericii a fost realizată de renumitul zugrav Dimitrie Belizarie, cel ce a pictat ÅŸi Catedrala patriarhală din BucureÅŸti. În jurul bisericii, s-au construit casa parohială, dispensarul pentru bolnavi ÅŸi cantina pentru familiile sărace, toate făcute din contribuÅ£ia benevolă a enoriaÅŸilor trecuÅ£i „din moarte la viaţă“.

 
Galerie foto (1)
[Image #1]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Biserici, läƒcaåŸuri de cult nunt䃠 |  Lacasuri de cult  |  Zugravi bucuresti  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.