Biserica Manu Cavafu Afisari: 596
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 1454
SUMAR
-------------------------
Istoric (1)
-------------------------
 
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Bd. Gheorghe Sincai, nr. 4, sector 4,
-------------------------
Phone: Telefon
  0213302008
-------------------------
Web: Internet
  email: preot.sterea.tache@manucavafu.ro
  site:

 
Istoric  
Detalii  

Parohia Manu Cavafu din București este situată în partea de sud a Municipiului, pe partea stângă a magistralei Nord-Sud, în imediata apropiere a școlii Rangheț și a Liceului Gheorghe Șincai.

În acest loc și în acest cartier, înaintea acestei biserici, nu a mai existat alta.

După cum se poate descifra din pisanie, biserica actuală a fost zidită între anii 1815 și 1817, de către Manea și Maria Cavafu, el fiind starostele pielarilor din mahalaua Broștenilor.

Spun bătrânii că la început biserica a fost mai joasă și fără turle, iar mai târziu s-au construit cele două turle și s-a adăugat pridvorul.

Meșterii care au lucrat aici nu au dat importanță pisaniei și au acoperit-o în întregime, din care cauză nu se pot cunoaște prea multe date în legatură cu zidirea acestei biserici.

În decursul vremii biserica a fost reparată de mai multe ori și anume:

În anul 1880 este construit un nou pridvor cu avizul Primăriei orașului București.

În anul 1891 s-a învelit acoperișul cu tablă, s-a vopsit și spălat pictura cu cheltuiala domnului Constantin Gulimănescu.

În anul 1907 a fost spălat și curățat interiorul, iar pe jos a fost pardosit cu mozaic, pe cheltuiala credincioșilor.

În anii 1933 și 1934 s-au făcut următoarele renovări și reparații: acoperișul turlei mari a fost refăcut în întregime, iar restul acoperișului a fost reparat; au fost înlocuite toate ferestrele și s-au vopsit și s-a curățit și s-a renovat pictura cu ajutorul doamnei Ana Petrescu, s-a introdus lumină electrică în biserică cu ajutorul dat de domnul Nae Bălan, s-au făcut alte strane din lemn de stejar sculptat, s-a făcut împrejmuirea din fața bisericii cu zid de beton și grilaj de fier, s-a construit casa parohială, demolată în timp, toate aceste lucrări executându-se cu ajutorul enoriașilor, epitropi fiind domnii Păun Ballea, care a donat o sumă importantă de bani pentru aceste lucrări, Constantin Răduț și Alexandru Conta. Primăria orașului București a donat 123.500 lei, toată lucrarea costând suma de 1.500.000 lei.

În urma cutremurului din anul 1940, biserica fiind greu avariată, i s-au făcut reparații în anul 1944, devizul întocmit fiind aprobat de Ministerul Culturii Naționale și Ministerul Finanțelor, lucrarea de restaurare ridicandu-se la suma de 1.060.000 lei.

În anii 1969-1970 s-au introdus gaze naturale în biserică și în casa parohială; s-a spălat și restaurat pictura și s-au executat unele lucrări de reparare la tencuielile exterioare, s-a refăcut rețeaua electrică (80.000 lei).

În anii 2008-2009 parohia a desfășurat lucrări de reparații curente la turle, la acoperiș, tencuieli exterioare și înlocuirea pardoselelor în interior.

 

 
 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
 
Biserici parohii  |  Biserici si lacasuri de cult  |  Fier beton  |  Lacasuri de cult  |  Mozaic lemn  |  Tencuieli curente  |  Tencuieli exterioare  |  Tencuieli interior  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.