Biserica Romano-Catolica Preasfanta Inima a Lui Isus - Sacre Coeur, Bucuresti Afisari: 833
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 992
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Cpt. Av. Gh. Demetriade , Nr. 1-3, Sector 1, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0213197070
-------------------------
Web: Internet
  email: postulatura@vladimirghika.ro
  site: www.vladimirghika.ro

 
Istoricul Bisericii Preasfanta Inima a lui Isus  
Detalii  video  

Parohia „Sacré Coeur” (Biserica Franceză)

Biserica franceză „Sacré Coeur” a fost construită în anul 1930, lângă „Sanatoriul Saint Vincent de Paul”, unde, din 1906, activau surorile Congregatiei „Fiicele Caritătii Sfântului VincenÅ£iu de Paul”, aduse în tară de către Mons. Vladimir Ghika. În anul 1948, Surorile vincentine au fost obligate să-ÅŸi întrerupă activitatea ÅŸi să părăsească Å£ara asemenea celorlalte congregaÅ£ii religioase. La data de 1 octombrie 1948, Surorile au vândut întreaga proprietate Statului Francez, adică un teren de 13.960 mp, având construite pe acest teren: o capelă; un presbiteriu; un spital cu subsol, parter, 2 etaje ÅŸi mansarde; 3 corpuri de clădire alcătuind Sanatoriul, cu subsol, parter, 2 etaje ÅŸi clădirea unde locuiau Surorile.

Prin decretul de naÅ£ionalizare nr. 302, publicat în Monitorul Oficial nr. 256 din 3 noiembrie 1948, au fost trecute în proprietatea Statului Român toate clădirile împreună cu terenul aferent, în afară de biserică, cu o suprafaţă de 468 mp ÅŸi casa parohială, având 393 mp care au rămas proprietăţi franceze. În clădirile naÅ£ionalizate, astăzi funcÅ£ionează Spitalul Endocrinologic „C.I. Parhon”.

În biserică, preoÅ£ii au mai activat ocazional până la începutul anului 1957, când guvernul comunist a închis biserica, iar preoÅ£ii au fost arestaÅ£i ÅŸi duÅŸi la închisoare.

La cererea Arhiepiscopiei Romano Catolice de BucureÅŸti ÅŸi a credincioÅŸilor din cartier, adresată Ambasadei Franceze, biserica a fost redeschisă în mai 1991 celebrându-se numai duminica, două Sf. Liturghii, în limba română ÅŸi în limba franceză. La 1 decembrie 1991, a fost reînfiinÅ£ată parohia Sacré Coeur, iar casa parohială a fost primită în vara anului 1992. La 9 iulie 1996, s-a încheiat o convenÅ£ie între Arhiepiscopie ÅŸi Ambasada FranÅ£ei, prin care s-au stabilit condiÅ£iile de utilizare ÅŸi de întreÅ£inere ale bisericii ÅŸi casei parohiale. Au fost efectuate lucrările necesare de reparaÅ£ii, modificări, consolidări ÅŸi dotări pentru buna desfăşurare a activităţilor pastorale la ambele clădiri.

În parohie activează Surorile Muncitoare ale lui Isus, există Caritas parohial, filială a Caritas-ului Diecezan ÅŸi FundaÅ£ia „Sf. VincenÅ£iu de Paul”, CongregaÅ£ia „Sfântul Iosif Muncitorul”.

Hramul bisericii este „Solemnitatea Preasfintei Inimii a lui Isus”.

Comunitatea română are în evidenţă 660 de familii (circa 1500 de credincioÅŸi).

Comunitatea francofonă este alcătuită din credincioşi de limbă franceză din diferite ţări (circa 150 credincioşi). Rector Ecclesiae, pr. iezuit Luc DUQUENNE, din Belgia (n. 28.X.1934), hirotonit preot la 6.VIII.1965.

Mai aparţin de parohie şi credincioşii străini de limbă engleză (circa 100 de credincioşi) şi de limbă arabă (circa 50 de credincioşi

 
Galerie foto (2)
[Image #1] [Image #2]
Prezentare video