Biserica Ceaus Radu Afisari: 2795
Categorie: SERVICII DIVERSE >> Biserici si lacasuri de cult Vizitatori: 1448
Harta: Localizare pe harta Romaniei
-------------------------
Contact: Adresa
 
Str. Ceausu Radu, nr. 8, sector 3, Bucuresti
-------------------------
Phone: Telefon
  0788053430
-------------------------
Web: Internet
  email:
  site: www.bisericaceausradu.ro

 
Sfintii Martiri de la Niculitel  
Detalii

Praznuiti in fiecare an in ziua de 4 iunie, Sfintii patru mucenici de la Niculitel, Zotic, Atal, Camasie si Filip, au ramas in constiinta credinciosilor ca fiind aducatori de ploaie. Sfintele lor moaste, descoperite in urma unei ploi torentiale din toamna anului 1971, au fost depuse la manastirea Cocosu din judetul Tulcea, iar anul acesta se implinesc 7 ani de cand Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a reinviat vechea traditie religioasa a procesiunii in carute impodobite traditional, prin care se reface drumul martirajului Sfintilor de la manastirea Cocosu, la Noviodunum.

Prof. Dr. Emilian Popescu, despre sfintii patru martiri de la Niculitel

La 4 iunie, Martirologiul siriac indica sarbatorirea Sfantului Filip, iar Martirologiul ieronimian adauga pe Zotic, Atal, Eutihie, Camasie, Quirinus si alti 28 al caror nume nu sunt amintite.

Patru martiri din acest grup mare de mucenici, si anume Zotic, Atal, Camasie si Filip, au fost inmormantati intr-o cripta a unei bazilici descoperite pe teritoriul comunei Niculitel din judetul Tulcea, in toamna anului 1971, cu ocazia unor surpari de teren datorate unor ploi abundente. Localitatea aceasta era in antichitate o asezare romana rurala pe teritoriul orasului Noviodunum, Isaccea de astazi. Moastele mucenicilor au fost depuse intr-o racla speciala de lemn si depuse in cripta, iar in interior, pe peretele de langa intrare, a fost inscriptionat textul Martirii lui Hristos, apoi inscrierea numelor lor in ordinea in care sunt astazi cinstiti. (…)Dupa ce au suferit pedeapsa capitala, este posibil ca ei sa fi fost luati de catre crestini si dusi spre ingropare intr-un loc mai ferit, pe care l-au gasit la Niculitel, dar au fost puse initial intr-o cripta modesta, dupa care au fost mutate in cripta in care s-au descoperit, probabil atunci cand s-a putut ridica si bazilica respectiva.(…)

Cert este insa faptul ca cei 4 mucenici au patimit impreuna. Cercetarile arheologice au dus insa la descoperirea unei alte incaperi, situata sub cripta celor 4 mucenici, incapere in care s-au descoperit numeroase fragmente de oase umane, provenind de la 2 barbati. Felul in care au fost gasite oasele cercetatorii au fost indreptatiti sa afirme ca cei 2 au fost si ei martiri, morti poate mai devreme, probabil pe la mijlocul sec. al III-lea, si reinhumati in cripta respectiva. Astfel, ajungem la concluzia ca in cripta descoperita la Niculitel ar fi fost inhumati 6 mucenici.

 
Galerie foto (3)
[Image #1] [Image #2] [Image #3]
 
Biserici si lacasuri de cult  |  Clopote biserici  |  Flori gradina  |  Icoana facatoare de minuni  |  Icoane lemn  |  Mormantul maicii domnului  | 
Inapoi la GHIDUL SERVICIILOR
Email: Parola:
 


 
Nume firma  
Nume site ~ www.ghidul.ro/  
  Exemplu: www.ghidul.ro/nume-firma  
Persoana de contact  
Telefon  
Email  
  * Toate campurile sunt obligatorii.  
In cel mai scurt timp veti fi contactat de catre redactie.